Miks ärrituda?
Sest ma olen rääkinud sellest varemgi korduvalt.... ning on ka siin foorumis alati kisa lahti kui keegi tahab mitte kokku sobivaid kalu koos pidada. Kõik andmed ei ole alati 100% tõesed ja - jah, keegi ei keela toppida kuldkaladega samasse akvaariumisse muid kalu. Issand - teie enda akva, pidage koos mida ise aga tahate, kes see keelab, onju. Tehke dzungel, toppige pilgeni taimi täis, pange neoonid ja muud soojavee kalad ka sinna, keerake temperatuur ilusti 26+ peale ja mida kõike veel. Küsiti - mina vastasin, oma ISIKLIKUST arvamusest ja tõekspidamistest lähtuvalt...
Endalgi on gupid elanud kuldkaladega koos 2 nädalat sest väiksem akvaarium läks lihtsalt klirrdi katki ja uus omanik gupidele kohe järgi tulla ei saanud. Ise olen ka pidanud ancistruseid kuldkaladega koos. Aastaid üritasin. Kolm ancu pidin ära andma, sest hoolimata ainsa isendina akvas, hoolimata paljudest peidukohtadest ja taimedest muutusid nad just kuldkalade suhtes agressiivseks, hakates neid näksima ja kleepides end nagu kaan kuldkala keha pinnale. Nälg? Ei tahaks hästi uskuda, pigem avastasid nad halva kombe ning mina kirjutasin selle totaalse ebaõnne arvele (mitu kala heitsid nende katsetuste käigus hinge). Asja uurides tuli välja (muudest kuldkala foorumitest), et selline nähtus on võrdlemisi tavaline - ei esine alati ja kõigi ancudega kuid kui esineb, siis öeldakse, et "ah, yeah, has happened to me too". Kui inimene leiab ancu, kes kuldkaladega klapib ja on igati rahumeelne, siis no why not. Lihtsalt ma ei julge soovitada, et võtke anc ka kuldkaladega kokku elama, sest kui pärast on kamm majas tunnen mina end süüdi, sest MINA ju soovitasin. Seega ma soovitangi vaid seda, mis ma tean, et 100% kindlalt töötab.
Miks mitte pidada põhjakalu koos kuldkaladega - sellest olen ma varem rääkinud väga pikalt. Kuldkala on põhjatu, ta on õgard, ta on koguaeg näljane ja sööb ära kõik toidu mis vähegi lõigadevahele mahub. Coryd jäävad võrdlemisi suure tõenäosusega lihtsalt nälga, sest tolmuimejast kuldkalad söövad enamiku toitu eest ära - eriti kui ei toideta helvestega, vaid graanulite ja tabletidega. Põhjakaladele mõeldud tabletid on aga nagu lutsukomm - mulks kuldkala suhu ja siis coryd vaadaku ise kuidas hakkama saavad. Ma ei leia, et selline koos pidamine oleks seda väärt. Pigem pidada corysid koos kaladega, kes neile toidu osas nii suured konkurendid ei ole.
Ühesõnaga - miks ma ärritusin. Ma võin rääkida ööd ja päevad ühte ja sama juttu, samas inimesed, kes ise kuldkalu ei pea, enamasti seda teksti ei loe (ma oletan, sest mind ka mingid oscarid või skalaarid eriti ei huvita, lasen sellest tekstist pilgu lihtsalt üle käia) aga samas võtavad sõna, omamata ise kogemusi või teadmisi. Minujaoks oli natukene nagu noaga ribidevahele torkimine, et kuigi ma ütlen, et nii on soovituslik, siis on vaja ikka linkida kuskile, kus tabel väidab, et tegelt saab hoopis nii ka. Jah, saab nii KA, aga kas on mõtet...
|