Ma täpsustaks siinkohal, et akvaariumi suuruse ja kalade hulga vahel ei ole jäika seost, kuigi 1l/cm on ilmselt igati mõistlik ülemine piir algaja akvaristi jaoks. Tegelikult tuleks arvesse võtta õhustust, filtreerimist, veevahetust ja muid tehnilisi nüansse. Kindlasti tasub ka planeerida kalade ja muude elukate sobivust, aktiivsust, erinevaid käitumis-malle ja piirkonda akvaariumis (pinnal, keskel, põhjas, koopas, külg-seinal) , mis nad tavaliselt okupeerivad. Ja lõpuks tasuks silmas pidada ka ise-enda ajalisi ja finantsilisi resursse.
Ma ei tahaks kellegile otseselt soovitada täpselt sama kooslust, mis minul hetkel on 54l akvaariumis, kuid näite huvides mainin, et minu jaoks see toimib mul juba kolmandat kuud ja tundub, et kalad tunnevad ennast hästi tänu tihedale taimsetikule, mis loob rohkesti pelgupaiku. Pisut on probleeme ainult vetikatega, mis kipuvad taimi lämmatama, klaaside puhastamisega saavad antsud ja teod suurepäraselt hakkama.
Muidugi on siililegi selge, et kui kõik need kalad suureks kasvavad ja veel järelkasu annavad, on tarvis palju rohkem ruumi, kuid mul on juba olemas teine 60l akvaarium ja plaan hankida 200-liitrine või suurema paari kuu pärast.
Kuigi see on ka mu profiilis kirjas - siis tuleviku tarbeks igaks juhuks: * kalad: 3x platy ( +2 noort +6 maimu ), 5x tetra neon, 4x corydoras pygmy (noored), 2x ancistrus ( noored ) * ja veel: 2x õunatigu, palju prügitigusid ja 7 sorti veetaimi
_________________ Akvaariumid: 54l + 60l + 200l Kalad: 3x gupi, 6x platy, 2x molly, 5x neoon, 5x mini corydoras, 1x ancistrus, 3xSAE, 3x Botia, 2x marmor-guraami Muud: õunateod ja 10 sorti veetaimi
|