foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 97 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 31, 2012 08:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Sai kodus olevast klaasist 60 l akva tehtud. Suure teen ka aga mõtlesin, et harjitan kätt väikse peal, kuna viimati kittisin vist 2 aastat tagasi.
Liimitud sai pühapäeval ja täna õhtul läheb vesi sisse testiks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 28, 2012 05:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii vahepeal tulid mul bright LEDid ära ja leidsin aega jootekolbiga "tikkimis tööd" teha. Selline hea ajaviitmis võimalus joota 50 LEDi järjest.

Aga asja juurde siis. Algul mõtlesin, et joodan lihtsalt plaadi külge ja korras aga kuna nende kraad on nii väike (30 kraadi) siis tekkis idee panna iga led väikse nurga alla. Hiljem panen ka paar pilti siia. Esimese tegin eile õhtul ja loomulikult ei hakkand ta kohe tööle :?: kontrollisin LED-id läbi, takistid ja dioodid ja kõik korras, aga ma ei pannud tähele, et olin 1n4007 dioodi katoodi ja anoodi kogemata ära vahetanud :oops: Tõstsin ringi ja kui akvasse panin oli valgus oodatust suurem. Need algsed, 38 LED GU10 pirnid, mis ma katsetuseks panin, ei andnud päevasel ajal mingit erilist valgus efekti kuigi taimedele nagu mõjus. Praegu ehitatud 50 LED annab päeval ilusa valguse ja põhja kusjuures laike ei teki. Ainuke asi mis võiks teisiti olla on see mida Felch tegi power LEDidega. RGB LEDe peaks "sisse segama " lihtsalt värvide välja toomiseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 28, 2012 10:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mõned pildid ka minu katse akvast.

Mõlemad pildid tuli kustus tehtud.

Uus valgustus
Pilt

Vana valgustus oli siis selline.
Pilt

Kasutasin seda sama skeemi, mis ma siia üles panin ja kui ei eksi siis Felchi märkusega parandasin väikse vea ka skeemis 10uF 160V vahetasin 350V-se vastu (400-st polnud, aga arvan, et 350 ajab asja ära).
Pilt

Ja siin siis pilt LED viltu paigutamisest.
Pilt

Kokku kahe lambi peale (100 LEDi) peaks olema u. 4 W. Parandage kui mu arvutus vale oli. Ehk siis seda sain ka teada, et iga 40 cm akva pikkuse jaoks oleks vaja 4 sellist lampi, et oleks väga hea valgustus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 29, 2012 11:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii vaikselt planeerin siin suurema ehitamist aga nagu nõuka inimene välismaa kirju valiku ees poeletil ei suuda ära otsustada kui suur teha.

Tekkis ka küsimus mis on maksimum mida paneel majja teha? Päris piiri pealset ei tahaks teha aga teeks siis ühe ja sellise, millega vähem hooldust. Olen näin ka 700-1000l korteris kas need ei ole piiripeal?

Eelmise lehe Jaantat mainis miinuseks suure akva puhul kallim soetus kulu siis praegu mõtlen polegi see miinus. Pigem on see miinus väiksema akva jaoks kui pärast suurema peale minna. Ehk siis odavam kohe suurem teha kui algul väiksem ja siis suuremale üleminna.

Teine asi, millest minu arvates tuleks pihta hakkata, on kalad. Kuna kaladest oleneb kõik. Alustades taustast, valgustusest lõpetades taimestikust. Mõtlesin põhikaladeks kirevahvenlased. Kas neid võib eri liikidest koos pidada või on targem üks liik valida ja siis mingeid rahumeelseid põhjakalu juurde? Mõte siis pikaajalisemalt, et kui paari kolme aasta pärast äkki järglasi saab siis teised ahvenalised marja või maimusid ära ei sööks. Minu arust on see kõige parem näitaja, et akva toimib hästi kui järglased tulevad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 01, 2012 11:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Uued ja lõplikud plaanid.

Mõte siis teha selline akva, millega saan kauges tulevikus üleminna mereakvale. Ehitaks akva koos sumba ja äravoolu kastiga ja muuga mis vajalik mere akvaks.

Loodan, et kui nüüd suudan mõõdud kirja panna siis saaks ehk kuu lõpu poole akva kokku ja kapi ka alla.

Kui nüüd kogenenumad nõu annaks kas karpraua suurus 30x30 2mm seinaga sobiks kuni 500L ? Ja millest võiks teha sellele raamile katte. Endal mõte MDF plaadist. Või on paremaid/lihtsamaid võimalusi?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2012 08:54 
Moderator
Kasutaja avatar

andrep kirjutas:
...

Kasutasin seda sama skeemi, mis ma siia üles panin ja kui ei eksi siis Felchi märkusega parandasin väikse vea ka skeemis 10uF 160V vahetasin 350V-se vastu (400-st polnud, aga arvan, et 350 ajab asja ära).
Pilt...

Jah, 400V on parem aga 350V konde minimaalne sest 220V alaldamisel jääb kondele 220 * ruutjuur (2) = ca 310V. Arvestame pingekõikumised juurde ja...
Algne skeem oli ilmselt mõeldud Jänkistani vooluvõrgu jaoks.
2 100-oomist takistit saaks koondada üheks 220-oomiseks kui tahtmist.

Skeemi puuduseks on see, et kui mõni diood läbi läheb, on kogu lamp pime.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2012 10:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

andrep kirjutas:
Uued ja lõplikud plaanid.

Mõte siis teha selline akva, millega saan kauges tulevikus üleminna mereakvale. Ehitaks akva koos sumba ja äravoolu kastiga ja muuga mis vajalik mere akvaks.

Loodan, et kui nüüd suudan mõõdud kirja panna siis saaks ehk kuu lõpu poole akva kokku ja kapi ka alla.

Kui nüüd kogenenumad nõu annaks kas karpraua suurus 30x30 2mm seinaga sobiks kuni 500L ? Ja millest võiks teha sellele raamile katte. Endal mõte MDF plaadist. Või on paremaid/lihtsamaid võimalusi?

Mul 30x30 2mm seinaga 325 liitrise kasti all ja jõudu on kordades üle - ehk 500 liitrit kannatab kenasti ära.
MDF pole vast ige parem, sest tugevuse saavutamiseks on vaja paksemat plaati kui vineeril - ehk omast kogemusest (+ma tean,et palju teined on sellest teinud) soovitaks vineeri

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2012 06:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

aatomik kirjutas:
Mul 30x30 2mm seinaga 325 liitrise kasti all ja jõudu on kordades üle - ehk 500 liitrit kannatab kenasti ära.
MDF pole vast ige parem, sest tugevuse saavutamiseks on vaja paksemat plaati kui vineeril - ehk omast kogemusest (+ma tean,et palju teined on sellest teinud) soovitaks vineeri

See tegelt vist parem mõte, aga mis paksusega vineer peaks olema kas sendine jääb väheks. Raam tuleks muidu redeli kujuline pealt, et ikka tugevust oleks. Loodan täna õhtul eskiisi teha nii akvast kui ka aluskapist ja kui jõuan siis sumbast ka. Siis oleks igati kommentaarid oodatud, kus näete viga või midagi paremaks toimimiseks muuta. (Et siis mitte uue vanasõna moodi:" Kus viga näed laita, saada persse, mitte ära aita" :lol: ). Ja oodatud on igasugused mõtted.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2012 08:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oleneb akva pikkusest aga raamiks 12mm veekindelvineer on küll + ilukilbid 3-6mm.
Kui joonised valis saad, siis jaga jah ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2012 10:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Raami oma valmis:
Hetkel mõõdud:
1500x600 kõrgus 900

Pilt
Pilt

Veits jääb ukse ava ette aga elan üle.

Viimati muutis andrep, Laupäev Mär 03, 2012 10:35, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2012 11:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Arvatavasti teen ikkagi raami veits lühemaks. 1400 või 1300

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2012 11:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Siin siis akvaarium
Hetkel mõõdud 1300x600x600 (468L) klaas 15mm

Pilt
Pilt
Pilt

Ei tea kas äkki hakkab teleka vaatamist segama? Peaks äkki selle poole kinni panema... samas pisike on teisipool telekat ja ei häiri. (Vähemalt on midagi huvitavat reklaami ajal vahtida :lol:)

Äravoolu peaks vist ka tegelt paremasse tagumisse nurka tegema kuna see nii kui nii seina nurgas.

Viimati muutis andrep, Laupäev Mär 03, 2012 12:03, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 03, 2012 12:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:

Skeemi puuduseks on see, et kui mõni diood läbi läheb, on kogu lamp pime.

Seda mõtlsin isegi ja pole just kõige lõbusam neid järjest läbi proovida. On sul ehk mõni selline skeem kus rööpühenduses näiteks 5-10 led.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 03, 2012 01:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui korralik tugev plaat raamile peale tuleb, siis pole vast nendel keskmistel pealmistel lisalattidel mõtet - minul neid pole. Pigem mõtleks mina, et paneks paar nurka/diagonaali kuhugi kindluse mõttes, sest raam päris kõrge - enne vajub sul asi külili, kui läbi paindub.

Lisaks veel see, et minu kast on 130x50x50 ja tehtud 8mm klaasist, tugevdusribad just nii nagu sinul ja ei ole isegi väiksemat läbipainet, et 15 on ehk liig?!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 03, 2012 08:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

aatomik kirjutas:
Kui korralik tugev plaat raamile peale tuleb, siis pole vast nendel keskmistel pealmistel lisalattidel mõtet - minul neid pole. Pigem mõtleks mina, et paneks paar nurka/diagonaali kuhugi kindluse mõttes, sest raam päris kõrge - enne vajub sul asi külili, kui läbi paindub.

Lisaks veel see, et minu kast on 130x50x50 ja tehtud 8mm klaasist, tugevdusribad just nii nagu sinul ja ei ole isegi väiksemat läbipainet, et 15 on ehk liig?!

Muidu raami kinnitan seinakülge kindluse mõttes. 15cm sai sellepärast valitud, et mul kaks pisikest meistrimeest kodus mine tea, millega toksima lähevad.

Üles
 [ 97 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver