Rein kirjutas:
Sumbaga on veel selline lugu et kui tahad taimeakvat siis läheb asi keerulisemaks, kuna tavapärane sump kipub veest CO2 ära kaotama. Taimeakva puhul on sump siiski kasutatav, kuid vaja on kasutada täiendavaid lahendusi.
Ei ole märganud, et sellega eriti probleeme oleks.
Mul jookseb praegu CO2 küll läbi pH kontrolleri, aga vahepeal oli kraan niipalju kinni ja mull nii aeglane, et pH ei jõudnudki selle 6.95 peale, mis ta reguleeritud oli vaid püsis ühtlaselt umbes 1 mulli sekundis kiirusel 7.10 peal.
pH elektrood on mul sumbas, CO2 lahustaja aga sumba väljavoolu vahel. Mu voolukiirused pole muidgi akvaariumi mahtu arvestades väga suured. Tegelikult peaks oma süsteemist siia vist natuke pikema ülevaate tegema. Kui aega saan ja pilte ka on.
Tegelikult ma tahtsin seoses CO2 veest välja minemisega hoopis kirjeldada natuke eelmise nädala kogemusi oma töömailt.
Saaremaa lõunarannikul väikeses lahesopis tegime katseid merevee hapestumisega (seoses fossiilsete kütuste jätkuva põletamise, sellest vabaneva CO2 jne...) ja selle mõjudega vetikatele.
Katsenõudes oli meil umbes 300 liitrit vett ehk selline paras akvaariumitäis. Lisaks pH mõõtmisele oli meil ka udupeen sond, mis mõõtis ka otse CO2 osarõhku vees. See peaks üldiselt olema suhteliselt samas suurusjärgus atmosfääriga ehk kusagil 400 mikroatmosfääri lähistel. Nagu nädala jooksul selgus, kõigub see tegelikult seal merevees praeguste ilmade ja vetikakogustega ööpäeva jooksul umbes vahemikus 100-1000.
Õhtul oli pH katsenõus 8.72 ja partsiaalrõhk 100 uatm. Kell 17 keerasin gaasi lahti umbes 2 mulli sekundis ja lasin nii hommikuni käia.
Hommikuks oli pH 6.94 ja CO2 tase vees umbes 7300. Kuna see oli meie arvates liig mis liig, siis sai mull kohe kinni keeratud ja aeraator asemele pandud. Aeraator töötas terve päeva ja õhtuks oli pH 7.96 juures kuid CO2 osarõhk ikka veel üle 1300. Ööga langes ilma aeraatorita umbes 900 peale. Meres samal ajal tõusis kogu biomassi hingamise tõttu näit ööga 100-lt tuhandele ja päevaga kukkus tagasi. pH kõikus meres vastavalt 9.2 ja 7.8 vahel ning kH oli 8.
Minu esialgne järeldus on igatahes selline, et kui elu on ikka palju siis muudab hingamine ja fotosüntees CO2 hulka vees palju kiiremini kui igasugu solistamine ja mulistamine.
Ja terve päev ämbris mille CO2 tase oli 6000 kandis ei teinud ühele lepamaimule ja kümnele sentimeetripikkusele ogalikumaimule mingit häda. Aga sealne kooslus paistab tõesti olevat suurte kõikumiste ja äärmustega harjunud.