foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 36 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Veelkord eutanaasiast
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 16, 2014 10:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Meie eutanaasia artikkel sisaldab mitmeid punkte, mis on pehmelt öeldes küsitavad. Ntx etanooli loetakse autoriteetsete allikate poolt aktsepteeritavaks, kui kontsentratsioon on 95% või kõrgem - ka kange viin on seega ebasobiv, lihtsalt alkoholist rääkimata. Kalade aeglane külmutamine tegelikult ei ole aktsepteeritav. Jne. Äkki tasuks kirjutada asjast uus ja korrektne artikkel?
Mul on välja pakkuda usaldusväärne allikas: https://www.avma.org/KB/Policies/Docume ... anasia.pdf alates lk. 69 S6.2
Vaja oleks võtta sealt info ja sobitada meie oludega - et ntx kust milliseid vahendeid otsida, ntx mitmete viidatud kemikaalide puhul pole mul aimugi, milliseid neist saab apteegi käsimüügist, mida keemiakaupade poest ja mida vaid retseptiga.

Üles
 Teema pealkiri: Re: Veelkord eutanaasiast
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 17, 2014 12:24 
Akvarist

Pildid: 0
See eutanaasia alane artikkel on minu arusaamist mööda foorumi täielik häbiplekk.Lihtsalt rõve. Ei ole külastanud ühtki teist foorumi ,kus sellist soga au sees hoitaks.

Inimene sureb vahel vees, inimese poolt veest välja võetud kala sureb kuival...........Mis siin veel leiutada?

Humaansust? Ichtiomaansust? :lol:

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 17, 2014 12:28 
Moderator
Kasutaja avatar

Ei saa päris hästi aru, mida öelda tahad. Kas seda, et sellist artiklit pole üldse vaja, igaüks toimetab nii nagu õigeks peab - mõni laseb vetsupotist alla, teine jätab lihtsalt kuivale surema jne. Või tahad öelda, et see on lihtsalt vigane ja vaja oleks paremini ümber kirjutada. Või soovid hoopis miskit muud öelda?

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 17, 2014 12:40 
Akvarist

Jah ,ma soovitangi lihtsalt kuivale surema jätta ja mitte liialt "üle" mõelda.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 17, 2014 11:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina ei pooldaks lihtsalt kuivale surema jätmist, isegi kalal käies saavad kõik kotikalad "nuia" enne kui kotti lähevad, miks peaksin siis akvaariumikalad siputama jätma. Samas ei ole tõesti mõtet üle mõelda neid asju ja hakata piirituse kangust mõõtma, või omale koju veel lisaks kemikaale tassima.
Mul on olnud sügavkülmas väikeses purgis sorts poeviina (40 protsenti), kus on vajadusel väga kiire lõpu leidnud mõni liiga haige kala. Tõepoolest kiire- ma ei usu, et ta oleks 95-protsendilises kiiremini surnud. Vetsupott on tõesti natuke rõve ja aeglasem surm kaladele, kes on rõõmu ja silmailu pakkunud vb. pikka aega meile. Kel on külma närvi, see võib kasvõi haamriga laiaks lüüa kala- ikka kiire lõpp ning minu arust parem kui wc või niisama lämmatamine õhu käes.
Kui keegi viitsib mässata ja uue artikli kirjutada sellest, siis andke minna- lugejaid ikka leidub. Lihtsalt leian, et pole mõtet juuksekarva lõhki ajada. Lõpuks leiab veel mõni "nutikas" sealt idee, kuidas oma haiget kassi saaks loojakarja saata humaanselt- ühed lemmikloomad ju kõik...

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 17, 2014 10:16 
Akvarist

Ilus! Milliseid meetodeid ise pooldad? Räägime suu puhtaks ilma plõksimiseta, ja saame ehk lõpuks puzzle(uue eutanaasia kleepsu) kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 17, 2014 11:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Mina olen poolt, et Rein kirjutab uue artikli, kui tal vähegi viitsimist ja aega on. Kes tahab too loeb ja tegutseb selle järgi. Kellele aga meeldib siplevaid vaevlevaid kalu kuival vaadata, siis see... äkki võiks hakata hoopis markide kogumise peale mõtlema? On ka muid alternatiive elutuga tegelemiseks.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 18, 2014 04:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Eutanaasiast võiks siin portaalis värskendavat infot olla küll.

Tegelikult mulle endale "viin ja tubakas" sugugi ei maitse ning surevaid kalu ma alkoholis leotama ei hakkaks. Viina saab tõhusalt kasutada "palaviku sokkideks", mitte enamaks. Kalade puhul olen ma hetkel seisukohal et "süvakülmiku külmasurm" on ehk täiesti aksepteeritav. Kõik me teame nii raamatutest kui filmidest kuidas kangelaslikud polaaruurijad ja mägironijad on vaikselt, valutult ning õndsalt "külmasurma" surnud.

Kala "kuivale jätmist" võrdleksin mina inimese seisukohast kas uppumise või kägistamisega. Kuigi samas mõlemad viimased variandid on surma seisukohast tõhusad. :roll:

Viimati muutis ertserts, Teisipäev Mär 18, 2014 02:40, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 18, 2014 08:01 
Akvarist

OK!
Asi on lihtsalt selles ,et mina olen juhtumisi ka kalamees ,ja traditsioonides kinni. Ma ei tõsta akvaariumikala elu mingisse kõrgemasse aupaistesse võrreldes kalaga loodusest.
Nii on lihtsalt läbi ajaloo toimitud , mina selles midagi julma ei näe ja nii see jääb.

Ma ei ole vist väga õrnahingeline - vastasel korral peaks kalastamise maha jätma.

(...........ega ei ole vaja väitluses provokatsiooni näha.)

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 18, 2014 10:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Mina saan osaliselt Jüri seisu kohast aru. Pole minagi kordagi enne särgede soolamist ja kuivatamist neile eutanaasiat teinud. Kui peaksin siis vist peaksid ka kalurid pillid kotti panema... või on kellegil selgitust kuidas 7t räimele eutanaasiat teha nii, et seda ka pärast müüa saab. Läheb minu arust veidi liiga äärmusesse.

Samas ei ole ma ka neid kalu ise kasvatanud ja hoidnud. Küsimus pigem rohkem ikkagi igaühe enda hingerahus. Kui võimalus on ja tükki küljest ei võta siis minu arust on kolm lihtsat võimalust: noaga pea maha, külma viina sisse nagu siin ka öeldi või siis vastupidiselt keevasse vette.
Nendest kõige jõhkram võib tunduda küll esimene aga see oleks ka kõige kiirem. Ise olen kasutanud keevat vett. Muidu lihtsalt teadmiseks, et kalad ei tunne valu. Nii, et küsimus ongi pigem meie enda seisukohas. Kas nüüd uut kleepsu vaja on, millele kõik saaksid viidata selle asemel, et kaks lauset kirjutada... küsitav.

Täpsustus: Kalad ei tunne valu nagu inimesed... kalad tunnevad ärritusi.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 23, 2014 01:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Tjah, see teema pani mind juurdlema. Kas ma mõtlen selles teemas üle? Kalu püütakse ju lausa tööstuslikult nii, et tõmmatakse nad kuivale lihtsalt surema. Kas kalad aga üldse tunnevad valu? Sel teemal on aegade jooksul omajagu vaieldud ning selles osas on erinevaid arusaamu. Pikka aega usuti, et kalad ei tunne üldse valu. Kalad (enamasti) ei tee häält, nende reaktsioonid on meile raskesti mõistetavad. Pealegi on nii mugav uskuda, vastasel korral peaksime ehk muutma oma arusaamu, suhtumist, lausa püügimeetodeid jpms.
Viimastel aegadel on siiski enam levinud arusaam, et kalad tunnevad valu. Andresp viitab vist artiklile, mis kunagi ScienceDaily-s avaldati ning kus väideti, et kalad ei tunne valu, vaid pelgalt teatavat ebamugavust. Samas leidub piisavalt ka teadusartikleid, kus väidetakse, et kalad tunnevad valu:
http://www.safe.org.nz/Campaigns/Fish/
http://www.mercyforanimals.org/fish/fish-feel-pain.aspx
http://www.scientificamerican.com/artic ... feel-pain/
http://www.peta.org/issues/animals-used ... feel-pain/
http://our-compass.org/2013/07/05/what- ... feel-pain/
Eestikeelne ka: http://www.teadus.ee/?p=3855
Kui lugeda kalameeste ja kalatööstuse veebisaite, siis loomulikult leiab viiteid teadusartiklitele, kus väidetakse, et kalad ei tunne valu. Kui lugeda loomakaitsjate, taimetoitlaste jt. veebisaite, siis leiab viiteid teadusartiklitele, kus väidetakse, et kalad tunnevad valu. Raske on seda täpselt hinnata, kuid tundub, et kalameeste saidid valdavalt viitavad ühele ja samale uurimusele. Tõsiseltvõetavaid allikaid selle kohta, et kalad siiski tunnevad valu, näib olevat rohkem.
Nooruses olin ise aktiivne kalamees, kalastamisel on palju võrratuid külgi ning meenutan vahel neid aegu nostalgiaga. Paraku kipub just kala surmamine olema selleks teguriks, mis hoiab mind nüüd sellest eemal. Samas ei takista see mind kala söömast...
Aga tuleme tagasi eutanaasia juurde. Inimestel pole selget nägemust selleski osas, kas lubada kaaskodanikel rakendada enda suhtes eutanaasiat või ei. Kui inimene saab rahulduse teisele inimesele kannatuste tekitamisest, siis seda nimetatakse sadismiks ning seda loetakse hälbeks. Samas on ka kodanikke, kes saavad rahulduse sellest, kui neile põhjustatakse kannatusi, seda nimetatakse masohhismiks. Kui sadist ja masohhist kokku saavad ning oma sadomaso mänge mängivad, siis see oleks nagu ok - kõik on ju vabatahtlik, oma soovi alusel. Minu teada enamike riikide loomakaitseseadused ei luba inimeste poolt loomadele kannatusi põhjustada, eutanaasiaks on aga lubatud kasutada vaid meetodit, mis põhjustab võimalikult vähe kannatusi. Toiduks kasutatavatesse loomadesse ja lemmikloomadesse suhtutakse aga üsna erinevalt.
Eesti loomakaitseseaduses on aga mitmeid asju läbi mõtlemata. Mõned näited.
§ 18. Eutanaasia
(2) Looma eutanaasia viib läbi veterinaararst.

Ma küll ei riski väita, et keegi pole kutsunud koju vetarsti tegema akvaariumikalale eutanaasiat, aga see on pigem suur erand kui reegel ning minu meelest ka tarbetu. Seadus siin erandeid aga ei tee.
§ 331. Lemmikloomade pidamine kaupluses
(1) Kaupluses müügiks pakutavat lemmiklooma on keelatud pidada kaupluse vaateaknal.

Ma ei näe põhjust, miks ei võiks piisavalt suur ning varju pakkuv müügiakvaarium olla vaateaknal. Pisike dekoratsioonideta klaaskast on küll midagi muud, aga seda pole ka eriti mõtet vaateaknale seada.
(3) Kaupluses müügiks pakutava lemmiklooma puur, terraarium ja akvaarium peavad olema samas ruumis müüdavatest lemmikloomatarvetest ja loomasöödast eraldatud vaheseina või muu eraldamist võimaldava vahendiga.
Et kalad ei tohi akvaariumist näha akvaariumitarvikuid ega kalatoitu? Tõsiselt?
Loom tapab teise looma üldjuhul vaid selleks, et ta ära süüa - enda ellujäämiseks. Inimene on selles suhtes eriline loom, et ta teeb seda ka lõbu pärast ning samuti materiaalse kasu eesmärgil, ntx tööstuslik kalapüük. Samas on inimene eriline ka selles suhtes, et mõistab, kui põhjustab loomadele kannatusi. Tööstusliku kalapüügi puhul me ei oska hakkama saada kannatusi põhjustamata, küll aga on kannatuste minimeerimine võimalik sportliku kalapüügi ning lemmikloomana peetava akvaariumikala puhul. Kui tegu pole just inimesega, kes naudib kannatuste põhjustamist või on lihtsalt tundetu, siis miks mitte valida ka oma hoolealuste kalade jaoks võimalikult valutu lõpp? On see tõesti ülemõtlemine? :?

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 23, 2014 07:54 
Akvarist

Mina olen alati olnud arusaamisel ,et kala kuivale jätmine ongi kala jaoks valutuim variant. Arvan et see on omalaadne süvenev kaiff ,kuni on lool lõpp.

Enamus neist ülejäänud meetodeist ei ole valutud ja üsna rumal oleks mõelda et kala viina - happe sisse viskamine ,või külmutamine on silmapilkne ja valutu , ja takkatippu veel humaanne.

Kui, siis tõesti ühe hoobiga pea maha, aga osad kalad on väga väikesed, maimude selekteerimine jne. Keeruliseks läheb.

Olen kunagi keeva vee varianti proovinud. Ei olnud ka see täiesti momentaalne. See oli 1 mu restartidest. Kallasin kahvatäie kalu potti , 2 mollit suutsid sealt välja tagasi hüpata :wink:(keevast veest) Vot see oli momentaalne reaktsioon "ärritusele".

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 23, 2014 10:59 
Akvarist

Pildid: 3
Jüri T- ma olen siiani suhteliselt lugupidamisega Sinu postitustesse suhtunud, sest jäi mulje, et tead mida räägid...
Mu arvamus muutus just praegu! Sa oled ikka täitsa peast põrunud???

Anna andeks aga mina pean oma kalu LEMMIKLOOMADENA, nii nagu oma 2 koera ja kassigi. Nad on nendega täiesti ühel pulgal annan endast parima, et neil oleks võimalikult hea elu!
Kurat(vabandust väljenduse pärast) aga, kui mul on nt. kala haige ja tema elupäevad tuleb tõesti lõpetada, siis kas mul tõesti on parem vaadata, kuidas ta mul kuskil piinleb ja õhku ahmib või panna sügavkülma, kus ta sureb (arvatavasti) rahulikult???

Koeral on midagi viga siis Sinu arvates oleks ta mõistlik ära uputada??

Vot praegu sain kurjaks! Mul on su kaladest kahju!!!

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 23, 2014 11:57 
Akvarist

:lol:
Kas Sa oled kindel et kala kuivale jäetuna tohututes piinades vaevleb?

Esmakordselt eutanaasia alast artiklit lugedes, hakkas mul kergelt seest keerama.
Ei tea mille pärast ma ennast kaladega ühele pulgale panen ,aga nii on.
Nimetati pidevalt humaansust. Noh kalaga tehakse ju igasugu trikke ja valid sina mitte kala. Mina ei valiks suremiseks hapet,keeva vett,külmutamist,nüri esemega kuklasse...................seal vist oli veel.

Uppumine või pea maha raiumine oleks mulle isiklikult vastuvõetavaimad (kui seisaks valiku ees ja "tukki"ei oleks 8) .)

Sinu koerad ja kassid ei puutu asjasse, lihtsalt pane oma seisukoht kirja - mis lähenemine tundub kõige humaansemana kalade hukkamisel.
Mina jään oma seisukohale kindlaks.
(ma tean et ärritan palusid, aga ma ei lähe mingisuguse "dikteeritud" jaburdusega kaasa)

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 24, 2014 08:33 
Moderator
Kasutaja avatar

OK, Jüri ei pakkunud kuivale jätmist välja mitte seepärast, et ta ei hooliks kaladest, vaid seepärast. et usub selle olevat kaladele parima lahenduse.
Selles osas olen Jüriga üht meelt, et praegusel artiklil on tõsiseid puudujääke. Küll aga pole ma nõus sellega, et kala kuivale jätmine on humaanne, ammugi mitte parim meetod. Usaldan rohkem algses postituses viidatud allikat, kui vaadata autorite nimekirja ning nende tiitleid, siis võiks nagu arvata, et nad teavad, mida kirjutavad. Kirjutavad nad aga järgmist:
avma.org kirjutas:
Slow chilling or freezing of unanesthetized animals, including placing finfish into a freezer without prior anesthesia, is also an unacceptable method. Similarly death by anoxia and dessication after removal from the water or by anoxia in water; any death due to exposure to caustic chemicals; and death including prolonged traumatic injury prior to unconsciousness are unacceptable.

Paks kiri on minu lisatud.

Üles
 [ 36 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver