Kandinski kirjutas:
Siin ka mõni link sellest, et akvaristid on ka kaudselt süüdi selles et neid kalu nii innukalt ja ka loodust rikkudes püütakse :
http://www.fishchannel.com/fish-exclusi ... -fish.aspxhttp://www.fishchannel.com/fish-magazin ... -fish.aspxSee on muide peamine põhjus, miks mul kodus veel pole mereakvat...
Kandinski kirjutas:
Magevee akvadesse püütakse samuti osad kalad ja muud elukad loodusest. Ja ka nende püügiga tehakse loodusele mingi kahju. Samas on ka transpordil kaugetest kohtadest kalade hukkumine vältimatu.
Magevee akvadesse müüdavatest kaladest suurem osa siiski paljundatakse - tõsi, on ka kalu, mida paljundada ei osata ning seetõttu püütakse loodusest. Loodusest kalade püüdmise mõjud pole alati lihtsad. On kalu, kellede osakaalu vähendamine võib mõjuda ökosüsteemile hoopis positiivselt. Ntx kui keegi püüaks kinni kõik Eesti rannikuvetesse ilmunud kaugida unimudil esindajad, oleks looduskaitsjad ilmselt sellega rahul. Tegu on ju invasiivse võõrliigiga, mis kahjustab meie ökosüsteemi (unimudil pistab nahka teiste kalade marja). Kiisa, ogaliku, lepamaimu jt. niinimetatud prügikalade arvukuse vähendamine vähendamine vaevalt kedagi kurvastaks, tulemusena kasvaks tõenäoliselt vääriskalade arvukus. See ei tähenda, et neid liike võiks täielikult kaotada - küllap on neil ökosüsteemis välja kujunenud oma roll, mida me ei tarvitse hetkel mõistagi. Kui aga keegi hakkaks kasvõi neid kalu püüdma mürgiga, lõhkeainetega, elektriga vms., siis see oleks saatanast - hukka saaks kõik piirkonnas olevad kalad, nii suured kalad kui ka kõik maimud, prügikalad kui vääriskalad. Nii kaoks ka kalade järelkasv. Mõistlikult korraldatud jätkusuutliku kalapüügi vastu pole aga ilmselt kellelgi midagi.
Kandinski kirjutas:
Reinule edu artiklite kirjutamisel ja samuti ka väitlemisel ja ka linkimisel...
Aitäh. Seda võib küll tõlgendada mitut moodi - äkki olen lihtsalt grafomaan.
Kandinski kirjutas:
KRA käest küsiks, et kas sa enda ca 10 akvaga ka ikka igale teole ka eraldi eutanaasia teed, sest need prügika munad või kalamari võivad ju taimede küljes ka olla, mis prügikasti lähevad.
Miks sellega KRA-d kiusad, see on üldisem teema. Piiri tõmbamine on alati tinglik, on ju ka taimed elus. Tundub, et piiri tõmbamise aluseks on see, kui hästi on olendi kannatused meile mõistetavad. Koera ja kassi valuhäälitsused on igaühele mõistetavad, koera- või kassi piinamine või võib tuua kaasa karmi karistuse. Konksu otsas oleva kala siplemine enam nii selgelt mõistetav pole. On väidetud, et konksu otsa aetav vihmauss tunneb samamoodi valu, nagu inimene - see läheb üsna vähestele korda. Samas kui jalgrajal olev sipelgas paluks meile mõistetavas keeles, et palun ära astu mulle peale, siis enamus inimesi hoiduks peale astumast, kas pole?
Selles teemas on mitmeid aspekte:
- inimeste suhtumine paljudesse asjadesse on muutunud. Kunagi oli surm poomise läbi aktsepteeritav karistusviis - ehkki tänapäevalgi leidub piirkondi, kus ntx abielurikkumise eest karistuseks on kividega surnuksloopimine, tahetakse suuremas plaanis lausa surmanuhtlust kaotada. Muide, see võib olla mõne jaoks üllatav, aga olen ise surmanuhtluse poolt.
- meil on peale kasvanud linnainimeste põlvkond, kelle jaoks piim tuleb piimakombinaadist ja liha lihakombinaadist. Mis toimub tapamajas, nad ei tea ega tahagi teada, nii on ju mugav.
Kunagi oli soovimatute kassipoegade uputamine tavaline, tänapäeval saab selle eest karistada. Kas kassipoegade uputamine on vähem humaanne kui ntx traditsiooniline seatapp?
Kandinski kirjutas:
jussjuss ära nii kuri ka ole, sest õige akvarist on sõbralik ja kuulab ka teiste arvamused ära. Samuti ära palun esine kõikide akvaristide nimel. Kui tahad sõimata, siis palun sõima kõiki akvariste kelle vesi ei ole õige happesuse, NO3 suurem jne.
Oled jussjuss suhtes ülekohtune. Jussjuss ei ole kohe kindasti kuri.
Ma ei mäleta, et jussjuss oleks kedagi sõimanud - on Sul selle kohta mõni näide? Vaevalt küll. Seevastu on on siinsamaski teemas teistsugune näide:
jussjuss kirjutas:
Ei midagi isiklikku. Ainult faktid. Jah, ma ei nõustu Sinu arvamusega, kuid austan seda, et Sul on olemas oma arvamus.
Kandinski kirjutas:
Et ikka lõpuni aus olla, siis ise olen kindlasti kõige rohkem kalu, krevette ja ka tigusid hävitanud akvaariumi vee vahetusega WC potist alla kallates. (osa on nii väikseid, et näed ainult luubiga )
Teisel kohal on kindlasti taaskasutus, sest osad saavad viga akvaariumis sifoonimise ja veevahetusega seoses (kesta vahetus) ja lähevad teisele ringile poolelus söödana.
Kolmandal kohal on kaasakvaristid, kellel on (olid ) minu akvaariumist pärit elukad hukkunud, aga neid on ikka enamus alles kui mitte arvestada ,et mõni võtabki neid discustele söödaks või näiteks killertigudele tornikaid. Ei tea kas seda tohibki teha, sest see ju ka võib-olla aeglane ja piinarikas surm.
Küllap sama seis on kui mitte kõigil, siis enamikul.
Minu jaoks on teema ühelt poolt üsna segane ja palju on pooltoone ja hämarala, teisalt on asi väga lihtne - kui võimalik, siis tuleb hoiduda teistele elusolenditele kannatuste põhjustamisest, samas ei maksa sellega äärmustesse minna. Kui ikka sääsk mind hammustab, siis ma ei kõhkle teda maha nottimast ning aeda tunginud mutid ja vesirotid saavad armutult hävitatud, arvaku õrna hingega puukallistajad sellest mida tahavad. Aga kui ntx pöörduda tagasi Jüri toodud kalapüügi teema juurde, siis kala kuivale jätmine kõlab palju paremini, kui see juhtub peale kala nuiaga oimetuks löömist, nii nagu see hobikalameeste hulgas ka kombeks minu teada. Et kui meil on valikuvõimalus, siis valime variandi, mis meile teadaolevalt põhjustab vähem kannatusi - nii lihtne see ongi.