foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Mure kuldkaladega?
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2010 09:31 
Akvarist

Tere, mure selline siis et on olnud üle pooleaasta kuldkalad 3tykki. aga nyyd äkkitselt on 2 kuldkalal osad soomused puudu,mitte palju a ikka on. milles see tingitud olla võib? ja lisaks on yhel kuldkala saba peal mingi täke vm. selline valge. ma ei tea ka millest see on? Arvan et mingi haigus äkki? aga ei tea ja ei oska ka ravida?:S samas on nad väga eluröömsad ja aktiivsed. söövad ka korralikult.
oleksin tänulik kui keegi oskab aidata mind. :P :( :roll:

1. 30 liitrit mahtuvust
2. filter, lisa co2
3. veevahetus ca 2nädala tagant
4. temperatuuri ei tea:S
5. 3 hariliku kuldkala

Viimati muutis AnnikaP, Reede Juun 11, 2010 10:28, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2010 10:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Enne postitamist oleks võinud lugeda capsis "loe enne postitamist": /haigused/5520/index.html

Infot on puudu. Kui suur su akvaarium on, kui tihti vett vahetad jne.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2010 11:01 
Akvarist

Tere,

punkt 1 annab vast vastuse, nendele välistele tundemärkidele.

Raul

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2010 11:13 
Akvarist

Arvate et akvaarium on liiga väike? võimalik olen sellele ka ise mõelnud a mul endine poisssõber kinkis nad mulle. a tema jutu järgi sai ostetud akvaarium ka kalade arv vastavalt kalastuspoe myya soovituste järgi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2010 11:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kullakene, 3 kuldkala peale 30 liitrit on loomapiinajalikult väike :(

Kuldkalade kohta arvestatakse 50 liitrit kala kohta (se teeb siis 3*50 = 150L) ja seda ilma igasuguse naljata vaid täiesti tõsiselt. Lühidalt - põhjus selles, et kuldkala reostab (kakab) nii palju, et lihtsalt väiksema veemahuga arvestades muutub elukeskond eluohtlikult toksiliseks ja kala sureb lõpuks oma enda s*ta sisse ära. Ilustamata, otse, puhtas maakeeles öeldes, siis. Tekivad terviseprobleemid ja neid ei anna ravida, paljud jäävadki kalale eluksajaks külge, ei päästa hiljem ka enam suurde akvasse ümber kolimine, sest püsiv kahjustus on juba tehtud.

Lisaks 30 liitrises vett vahetada iga 2 nädala tagant on ka väga halb, nii väikeses akvaariumis peaks iga nädal sifooniga korraliku puhastuse tegema. Samas nii väikest akvat ei annagi kuldkaladega puhtana hoida, sest seda soga ei saa sealt nii ehk naa piisavalt kätte ilma veetasakaalu paigast ära ajamata.

Kolmandaks kuldkala kasvab umbes 20-30cm suuruseks (ka "tavalised"), selline ei mahuks 30 liitrisesse üksigi ümber keerama. Kala kasv jääb kängu ning sellest tekivad sisemised elundkonna probleemid ja kala sureb puhtalt selle kätte, et väliselt ta kasvada ei mahu aga sisikond kasvab, rõhudes siis ujupõiele jne.

Paar teematlugemiseks, kuna sa otsingut ise kasutanud ei ole vast:
/kalad/18703/index.html
/vesi/19230/index.html
/kylmaveekalad/17683/index.html

Siin teemades olen ma kirjutanud pikemalt kuldkaladest ja saad kindlasti ka vastused jms.

Mis sa teha saaksid nüüd on kas osta suuremakvaarium (3 kuldkala puhul siis 150L umbes) või anda kalad ära, soovitavalt. Nii väikses akvas saab pidada muid kalu. Vastasel juhul saad vaadata kuidas nad riburadapidi surevad, kuni lõpuks 1 alles on ja see ehk elab paar aastakest. Minu vanim kala on aastast 1998-1999 umbes, vat enam ei mäletagi. Seega ligi 11-12 aastat :) Mõtle sellele, nagu koer-kass, ikka täiskohaga pikaajaline lemmikloom. Neid sa ju ei peaks väikeses puuris kinni? Neile sooviks ka ikka parimat elu. Kalad ei ole erinevad teistest lemmikutest, mis sest, et nad klaaskastis elavad.

Müüjad ajavad 90% ajast poes totaalselt pa*ka suust välja, peaasi, et sa ostaks. Sobimatud kalad sobimatusse akvaariumisse = varsti sureb kala ära ja sa tuled ning ostad uue või hakkab sul kaladest kahju, tuled ja ostad suurema akvaariumi. Miks muidu müüakse kuldkalu kolmeliitrises MULLIS :( Ikka seleks, et kui kala sureb, tuled ostad uue, või et antakse kaasa lausa kiri, et ostke suurem akvaarium kui selle kalaga koju jõuate. Noh... raha! Neid ei koti absull see kas või kuidas su kalad elavad. Loomapoodide mõte on raha teenida, kasum, kasum, kasum, kasum... kasumita poleks mõtet ju seda pidadagi :(

Muidu kalade tervisest - soomused võivad puudu olla ka kehva veekvaliteedi tõttu ning kui vesi on korrast ära löövad näiteks ka sabad lõhki ja narmendama. Enamasti veekvaliteedi paranedes need probleemid lahenevad ise. Soovitan jälgida sul kalu. Kui tekib tunne nagu kala saba otstest mädaneks, siis tasub muretseda. Niisama vaevumärgatav heledam äär mõranend sabal pole midagi hullu, see on loomulik (nagu kärn), kui aga halli/valget on juba rohkem ja tekib nn "mädanemise" tunne, siis tasub muretseda. Soomustega sama asi. Kuni nende peale või äärtesse veriseid jälgi või valget vattjat ollust ei teki on kõik ok ja suure tõenöolusega paranevad ise ära.

Viimati muutis varivalge, Reede Juun 11, 2010 11:56, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2010 11:54 
Akvarist

okey:S ma kartsingi seda,a jh käisin yxkord seal poes uurima a nende arust kõik ok. paegu mu kalad ca 10cm pikad koos samaga. aga nad noored ju alles ka.
yhesõnaga pean muretsema suurema akvaariumi või nad ära loovutama
aga kas neile mingi ravi vm ei peaks hakkama kohe tegema?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2010 11:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

AnnikaP kirjutas:
okey:S ma kartsingi seda,a jh käisin yxkord seal poes uurima a nende arust kõik ok. paegu mu kalad ca 10cm pikad koos samaga. aga nad noored ju alles ka.
yhesõnaga pean muretsema suurema akvaariumi või nad ära loovutama
aga kas neile mingi ravi vm ei peaks hakkama kohe tegema?

See kas kala on noor või mitte ei oma ausaltöeldes tähtsust. Kas sa lugesid linke? Noor kala vajab kasvamiseks ruumi, seetõttu on vaja ka suuremat veemahtu, täiskasvanuna on vaja väljastatavate toksiinide koguse tõttu suuremat akvaariumit.

Väikeses akvaariumis kasvades jääb kala sisikond kängu, sest ta keha väliselt ei kasva, kuna "ruumi ei ole", aga sisikond pressib end maksimaalselt seestpoolt ikka täis. Looduse vastu ei saa. Lõpptulemuseks on peamiselt ujupõieprobleemid, ehk ükshetk su kala ei suuda normaalselt enam ujuda.

"Ravi" kohta on eelmise posti lõpus kirjeldus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 11, 2010 10:28 
Akvarist

Aitähh, loodan et te ei pea mind loomapiinajaks a ma tõesti ei teadnud,kuna mulle mu eks kinnitas etkõik õige ja ideaalne ja lubas tegeleda ka nendega a kahjux läksid teed laiali ja nyyd on nad minu käes hoooldada.
proovin nende veeolukorda parandada kuigi vesi on alati selge olnud kui seda vahetanud olen. ja ei ole sellied mädasied või veritsevad haavu neil, yhel ainsal on väike selline nö tähe teised täiesti korras ja mõned soomused puudu, mõtlesin a vb veevahetuse käigus haiget nad saanud

Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver