foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: kuldkalal midagi viga!!!!
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 11:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuldkalal on nüüd selline probleem, et ta on väga loid ja nüüd avastasin, et teised nokivad teda, tal on saba ribadeks ja selline tunne, et ta nüüd kohe sureb ära.Tal on kõht imelikult punnis.Tal haigusmärkke ei ole.

akvas on neli kuldkala,kaks coridorast ja kaks pisikest ancristust,veel on mõõksabad ja üks molli ja just need nokkisid teda.

Akvaarium 110l temp on 22C

mida tegema peaks? :oops: (ületoidetud ei ole!) sest muidu oleksid teised ka sellised. Ma arvan.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 03:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Esiteks on akva maht kalade jaoks liiga väike. Teiseks ei tohi kuldkalu pidada koos teiste kaladega. Erit veel mitte-külmavee kaladega. Teised kalad hakkavadki kuldkala kehalt lima nokkima ja neid sa juba ümber ei õpeta. Ainuke võimalus on muud kalad ära anda. Esmaabina vast proovida haige kala teise akvasse tõsta.
Vee testid võiksid ka midagi öelda. Ehk on reostuse tase liiga suur (NO3).
Ravi kohta annavad nõu targemad.

PS. Kuldkala suudab väga edukalt end ise üle sööta, paneb lihtsalt teiste söögi ka nahka.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 03:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

elosaar kirjutas:
akvas on neli kuldkala,kaks coridorast ja kaks pisikest ancristust,veel on mõõksabad ja üks molli ja just need nokkisid teda.

Akvaarium 110l temp on 22C

Just mõõksabad, mollid, gupid jne näksivad kuldkalu ülima hea meelega - nende sabasid, nende kehalt lima, soomuseid jne. Sellest on siin räägitud miljon ja üks korda, et need kalad EI SOBI KOKKU!!!!!

Selle kalaga ei ole enam sul midagi teha ma kardan. Võid lasta tal loomulikku, piinarikast nokkimis-surma surra või halastada talle ja hukata ta (näiteks visata sügavkülma - kõige kiirem surm kalale - või kanalisatsiooni wc kaudu... )

Teiseks - 110L ja neli kuldkala + 2 ancu + 2 corit + veel igast pudi? MKM !!! Ei mahu!

Loobu kuldkaladest või kõigist teistest pudinatest - ära pea neid kõiki koos! Ka ancistrused kipuvad kuldkalu "näksima" - neile maitseb jubedalt kuldkala keha kattev kaitsev lima, kui nad selle enda jaoks avastavad siis kinnitavad nad end nagu kaanid kuldkala külge, et kõik lima ära süüa. Selle tagajärjel kuldkalad enamasti haigestuvad ja hiljem surevad, sest kaitsvat kihti ei ole enam. Corid - mida nad söövad sul? Corydoras tahab samamoodi süüa nagu kõik teised kalad - kuldkala ei lase palukestki silmist. Kas sa ei karda, et su coryd nälga jäävad? Lisaks on corydoras parvekala - kaks ei ole parv.

Tõesti - see kala läks sul aiataha. Anna ära oma kuldkalad ja pea muid pudinaid (kes sinna kokku elama sobiks - kuldkalad sellesse kooslusesse Ei sobi!) või loobu KÕIGIST teistest kaladest ja jäta alles ainult oma kolm elusat kuldkala.

Vabandan kurja tooni pärast aga mulle ei mahu pähe kuidas inimesed peavad kuldkalu ilma, et nad nende kohta mitte midagi uuriks.. Ma hakkan väsima rääkimast ühte ja sama juttu over-and-over-and-over again .... ](*,)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 06:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma tänan nõuannete eest.Aga ilmselt ma pean ka seletama asju teile.Minu kuldkalad ja teised nõndanimetatud pudinad saavad hästi läbi omavahel ,ega ma siis ju neid ka poleks kokku pannud ,kui nad oleksid kurjad.Oli küll üks kuri molly ,kuid selle ma andsin ära ,sest terroriseeris
kuldkala .Kas ma pean siis ka teised kuldkalad ära andma ,sest ka punamütsike nokib teist kuldkala.Corydoras sööb Vittabin Bottom tablette ja samu teri mida kuldkaladki .Ja kui surema hakkab siis ma valin jah nendest esiletoodud variantidest mõne ,kuid arvan ,et annan kassile hoopis.Ma pean ka oma kalade ees vabandama ,sest nemad targemad on kui mina.Nähes teise valu nad hoopis masseerisid kala ja kui kala oli junni maha pannud enam ei noki keegi teda.Ilmselt sõi üle.Teisi kuldkalu need pudinad ei noki ,aga peaks ju ,sest lima maitse suus.Reostust ei ole ,sest 2 nädala tagant ma vahetan vett ja pesen kivid ka puhtaks.Ütlete ,et akva maht väike .Tean inimesi kes peavad 50l akvas kuldkalu ja neid on seal lausa viis .Ja ka tean kes 100l peavad koos kuldkaladega gupisid ja ülla ülla ei söögi kuldkalad gupisid ära.Ma arvan,et kui oma kalu ikka jälgida siis peaks ka nägema kui on nad vägivaldsed ja kokku ei sobi.Minu omad koos juba aasta olnud ja oma kalu ma vast juba tunnen.Eks kalade maailm on samamoodi üllatusi täis ,nagu inimeste oma.Ja kui suudavad inimesed igasugustega koos elada ,eks siis suudavad ka ilmselt kalad .Kuid ma ei imesta millegi üle ,sest eesti inimene on juba kord selline,et teritab hambaid ikka oma liigi peal.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 06:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

See, et nad väliselt hästi läbi saavad, et tähenda et neil hea elu on. Neil on seal akvaariumis esiteks kitsas ja teiseks oled sa kokku pannud külmaveekala ja soojaveekalad. See ei käi päris nii - jääkaru sa ju vihmametsa elama ei vii?

Sa võid ennast õigustada ja kõike muud, aga on ju teada, et kuldkalad vajavad jahedamat vett kui teised sinu pudinad (kellel on hetkel külm) ja et neil on vaja ka rohkem ruumi (50l esimene kala ja 30l iga järgmine). Kui kalad seda ei saa, siis nende kasv jääb kängu, siseelundid kasvavad aga edasi ja nii tekitavad need kaladele piinavaid valusid.

Kas sa oled siin foorumis natuke lugenud enne kuldkalade kohta? Sellest on NII palju räägitud, et kuidas peaks kuldkalasid kasvatama, et neid hea oleks elada.

Kuidas sa vett vahetad? KOGU vee võtad välja ja paned uue?
Ja põhjakivid võtad välja ja pesed ära?
NII EI THIE TEHA! Sa ju hävitad kogu bakterikoloonia mis sul sinna tekkima hakkab + ia iga korraga kui sa seda teed satuvad su kalad jälle stressi ja hea elu neil küll pole.
Isegi kui sa osa veest vahetad, siis iga 2 nädala tagant on liiga harva...
Vett vaheta iga nädal 20% veest... Parem veel 2x nädalas 10%

Ja kas see, et mingid **** piinavad kalu oma väikestes kastides annab ka sulle õiguse seda teha ja ennast selle najal õigutstada? Pigem näitab see harimatust (antud valdkonnas) ja hoolimatust oma lemmikute vastu.

Ma ei taha olla kuri aga k***t küll, see on sellel nädalal juba mingi ma ei tea mitmes postitus kuldkalade valestipidamise kohta (õnneks paljud on ennast parandanud ja proovivad neile nüüd paremat kodu luua)...
Sina aga väidad jätkuvalt, et neil on hea...

Kallid inimesed... Enne kui te omale lemmiku võtate palun lugege tema kohta ja looge talle head tingimused. Koera et ju ei pane 1x1x1m kasti elama!
See et kalad ei oska rääkida ja niutauda kui neil halb on, et täheda et neil hea on!

Lugege natuke...
/kylmaveekalad/17683/index.html
/kylmaveekalad/17934/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 06:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Huvitav ,et sulle tundus et ma ennast õigustan.Ei õigusta .

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 06:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

elosaar kirjutas:
Ma tänan nõuannete eest.Aga ilmselt ma pean ka seletama asju teile. Minu kuldkalad ja teised nõndanimetatud pudinad saavad hästi läbi omavahel ,ega ma siis ju neid ka poleks kokku pannud ,kui nad oleksid kurjad.

Asi pole läbisaamises vaid sobivuses ja ruumis...

elosaar kirjutas:
Nähes teise valu nad hoopis masseerisid kala ja kui kala oli junni maha pannud enam ei noki keegi teda.

Kahlen väga, et kalad tegid teisele kalale kõhumassaasi, et junn välja tuleks...

elosaar kirjutas:
Reostust ei ole ,sest 2 nädala tagant ma vahetan vett ja pesen kivid ka puhtaks.

Terve vee vahetamine ja põhjakivide pesemine on hullem kui nõks kõrge no3...

elosaar kirjutas:
Ütlete ,et akva maht väike .Tean inimesi kes peavad 50l akvas kuldkalu ja neid on seal lausa viis .Ja ka tean kes 100l peavad koos kuldkaladega gupisid ja ülla ülla ei söögi kuldkalad gupisid ära.

Tundub küll õigustamisena...

elosaar kirjutas:
Ma arvan,et kui oma kalu ikka jälgida siis peaks ka nägema kui on nad vägivaldsed ja kokku ei sobi.Minu omad koos juba aasta olnud ja oma kalu ma vast juba tunnen.

Ilmselgelt ei tunne ju kalu... Jälgimisest pole üksi kasu... Tasub ka teada kellega tegu...

Kokkuvõttes tundub mulle küll natuke õigustamisena...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 07:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

:idea:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 07:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ja veel ma arvan,et foorum on siin ikka selleks et teistega oma kogemusi jagada ,aga mitte sõimelda ja näidata ,et vot mina olen tark ja sina loll.Kui ikka on mure võiks rahulikult rääkida ,aga mitte fa -fa-fa ülbata.Ega te ise olete ka lollid olnud ja eksinud ,ning saanud ajapikku targemaks igatahes soovin kõigile algajatele pikka meelt ja kannatlikust .Edaspidi ma otsin mujalt abi .Oli meeldiv teiega diskuteerida ja tunda ,et algajad ikka on lollid.Võta raamat M.Mahlin Akvaarium ja loe.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 07:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

elosaar kirjutas:
Ja veel ma arvan,et foorum on siin ikka selleks et teistega oma kogemusi jagada ,aga mitte sõimelda ja näidata ,et vot mina olen tark ja sina loll.Kui ikka on mure võiks rahulikult rääkida ,aga mitte fa -fa-fa ülbata.

Ma ei ole tahtnud sõimelda ja ilmselgelt pole ma pole ka maailmatark (ja sina loll) aga lihtsalt tõesti ajas kopsu üle maksa, kus peale varivalge pikka ja seletavat kommentaari (+ on veel tuhandeid teisi sarnaseid teemasid) ütlesis sina vastuseks, lühidalt kokkuvõttes, et neil on tegelikult hea.

elosaar kirjutas:
Ega te ise olete ka lollid olnud ja eksinud ,ning saanud ajapikku targemaks

Olen olnu väga loll ja siiani tunnen ennast päris lollina, kuid üht-teist on juba kõrvataha ka jäänud jah...

elosaar kirjutas:
igatahes soovin kõigile algajatele pikka meelt ja kannatlikust .Edaspidi ma otsin mujalt abi .Oli meeldiv teiega diskuteerida ja tunda ,et algajad ikka on lollid.Võta raamat M.Mahlin Akvaarium ja loe.

Kui see oli nüüd põhjus foorumist hülgamiseks siis palun vabandust... teinekord ei võta sellisel teemal sõna...
Madal kriitika piir on lihtsalt osadel...

Viimati muutis aatomik, Laupäev Sept 19, 2009 07:40, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 07:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul on kodus jah selline raamat nagu "Akvaarium".
Autor M.Mahalin
Ja see on ilmunud aastal 81...

Mingi aeg lugesin seda seda jah (õigemini lasin silmadega üle) ja pole midagi öelda... Palju on muutunud akvaristikas 28 aastaga ;) Samas osad asjad on ka samaks jäänud...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 07:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Vaatamata teravale toonile on eespool toodud jutt jumala õige. V.a. see et kala hukatakse wc või kassi kaudu - veetopsiga sügavkülma on valutu ja humaanne: kala lihtsalt jääb magama ilma valu ja piinadeta.
See selleks.
Nagu öeldi, on kuldkalad külmavee kalad. Muud "pudinad" Sinu kompletis aga troopikakalad. Nende elukeskkonnad ei kattu kuidagi. See, et nad siiski elavad, ei tähenda veel midagi. Paljud loomad ja ka inimene suudavad mõnda aega halba keskkonda taluda aga mitte kaua. Tekivad haigused jne. Liiga vähe ruumi on samuti igasuguste haiguste põhjuseks.
Ja see on samuti õige, et teised kalad kipuvad kuldkalade kehalt lima näksima. Ega kõik ei peagi aga osad kindlasti. Kõik inimesed ei söö ju ka liha aga enamus teeb seda.
Ja teised õpivad võtte varsti ära.

Kui Sulle oma kalade tervis korda löheb, usu parem siin soovitatut, mitte nende jutte rõõmsatest kaladest, kes neid 5-liitrises mullis peavad.

PS. Tee kalast pilt, siis saavad targemad ravi soovitada. Ilma "patsienti" nägemata ei saa ju ravida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 08:27 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
kui narmendava saba servad on valge randiga, siis on haavadesse sattunud bakteriaalne infektsioon ja peab kasutama bakterivastaseid ravimeid (saad kalapoest). kui serv ei ole valge randiga, siis on tegemist lihtsalt vigastusega.

kui üldse mistahes ravimisest rääkida (ükskõik, kas kalade või inimeste), siis selleks, et terveks saada tuleb välja selgitada haigestumise tekkepõhjus ja see likvideerida. antud juhul on haigestumise põhjuseks teiste kalade poolt tekitatud vigastused ja et neid juurde ei tekiks, tuleb kala teistest eraldada. kõik eelpool räägitud jutt on õige, selline kooslus ei ole sobilik ja tekitab varem või hiljem probleeme. teemaalgataja probleemid on käes. m.o.t.t.

P.S. katsuge viisakat tooni säilitada, vastasel juhul panen teema lukku.

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver