foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: kuldkalad ja Thoracatum
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 11:06 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Juun 04, 2009 05:17
Postitusi: 41
Asukoht: Tallinn
Tere!! Palun aidake..Mul on neli kuldkala ja kaks kohversäga. Kas need kalad sobivad ültse kokku? Mure on siis söögiga ka. Kas kohversägadele on vaja eraldi toitu anda või võib ka anda seda mida annan kuldkaladele siis. Kuldkaladele on helbed, aga vaatan, et kohversäga vist ei sa kätte eriti, kuna kuldkalad nii maiad ja pidtavad kõik nahka.
Äkki oskab keegi infot anda kuidas need kalad kokku sobivad ja kuidas ma kohversägadele sööki annan.

Kõike kaunist Mairiin


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 12:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Esiteks 4 kuldkala? See eeldab, et tegemist ikka minimaalselt na 150L akvaariumiga, eks? 50 +30+30+30 (50L esimese kala kohta, 30L iga järgneva kuldkala kohta - miinimum!) Kui suur sul akvaarium on?

Teiseks ei maksa kuldkaladega teisi kalu koos pidada üldse, eriti põhjakalu, isegi mitte ancistrust. Põhjakaladele on sul võrdlemisi raske süüa panna. Kuldkalad kasvavad väga suureks (minu enda kaks hiiglast on 30+cm hetkel), seega neelavad nad ka kõige suuremad põhjakalade tabletid klõmps ühe ampsuga kergelt alla. Kui need tablad ei jõua lõugadevahele enne põhja kukkumist siis kuldkalade põhja segipööramise aeg jõuavad need kindlasti peamiselt just kuldkaladele lisasöögiks.


edit: millist "thoracatum"-t sa täpselt silmas pead. Hoplosternum thoracatum o_O ??? Minu mäletamist mööda kasvavad need sägalised samuti umbes ca 15+ cm suuruseks? Kardan et võib väga raskeks minna... http://aquaworld.netfirms.com/Siluroide ... acatum.htm


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 12:59 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Juun 04, 2009 05:17
Postitusi: 41
Asukoht: Tallinn
oioioi nüüd on kül asi vist hull. Akvaarium on mul 112 L. Tuleb siis välja et pean oma kaks Hoplosternum thoracatumit ära andma, kui neil tõesti rumi väheks jääb. Aga kas neljale kuldkalale mu akva ei jää väikseks?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 01:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Iseenesest 112 /4 = 28L ühele kalale. Seda on natukene vähe küll. Peamine, mis kuldkala ruumivajaduses segadust/väärarvamust tekitab on see, et ostes on nad päris väikesed aga suuremaks kasvades (kasvavad ka võrdlemisi kiiresti) võivad olla ca 30cm pikkused - vaata minu albumisse, mul on 2 sellist pirakat 125L (kokku 3 kala, üks on pisike poeg alles) ja elada võivad nad paar aastakümment (minu vanim asukas on ca 8-9a).

Kuldkala ka reostab väga palju, mistõttu on temale vaja ka suuremat veemahtu, vastasel juhul tekib kiiresti sama seis kui sina elaks näiteks kuivpeldikus - väike, kitsas ruum ja jalgupidi oma rooja sees. Kuldkala on üks kõige enam oma ümbrust saastavatest kaladest (neil lihtsalt puudub magu - kõik mis sisse süüakse, läbib ühe pika soole kehas ja tuleb tagant "pakitult" välja). Neile on kord nädalas veevahetust põhja sifoonimisega väga vajalik.

Kuldkala kasvab väga ilusaks, suureks ja seltsivaks koduloomaks kui tal on õiged tingimused. Nad õpivad oma pereliikmeid ära tundma ja tulevad sind hommikul rõõmuga tervitama.

Vähese või vale veevahetusega võib kala tervis kannatada, lööb saba narmendama, sealt võib tekkida põletik, ülesöötmisest tulevad probleemid jne. Muude kaladega ei maksa neid koos pidada (kuldkala on külmavee kala, mis tähendab, et jahe vesi muudab ta erksaks ja elurõõmsaks, soojaga muutub ta loiuks ja õnnetuks). Väiksemaid kalu kipuvad kuldkalad ära sööma ("alati näljased" nagu nad on - vaata, et neid üle ei sööda!), teatud suuremad kalad, mis enam suhu ei mahu, kipuvad kuldkalade sabu näksima ning nende keha pinnalt kaitsvat limakihti ära sööma, mistõttu kuldkala kannatab ja võivad taas tekkida terviseprobleemid. Igast sägalised võivad olla ka territoriaalsed, kuldkala on aga selline omamoodi totu loom, et ega tema ei tea, et see kivi on selle säga territoorium ja ka peale kümnendat minema kihutamist läheb ta ikka tagasi pinda segi pöörama.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 02:01 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Juun 04, 2009 05:17
Postitusi: 41
Asukoht: Tallinn
Minu kuldkalad on mul olnud kuskil 5 kuud ja ka juba päris suured nii 8cm. Vett vahetan korra nädalas. Kalad on ilusad ja rõõmsad. Panin juba kuulutuse ka üles, et müüd põhja kalad ära, et mitte panna ohtu oma kuldkalakesi. Ma ei teagi mis nüüd teha kas peaksin ka ühe kuldkalakese ka ära müüma? Kahju oleks küll loobuda :(


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 02:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
No iseenesest võid sa ju katsetada ka nelja kuldkalaga selles akvaariumis. Eks sa ise näed kõige paremini kuidas nad seal toime tulevad. Vaata, et vees õhutus oleks (et ei tekiks probleemi, kus vees hapnikku pole ja kalad ainult pinnal õhku ahmivad). Hetkel on nad veel väikesed sul, seega momendil probleemi ma ei näe, küll aga võib ca kahe aasta pärast tekkida mure (VÕIB - aga ei pruugi, oleneb kui hästi sa ise neid hoiad ja kui suureks nad kasvavad, kuldkalad kasvavad nagu inimesed väga erinevatesse mõõtmetesse). Kuldkala saavutab suguküpsuse ea umbes 2 aastaselt, selleks ajaks pidurdub (minu kogemuste põhjal) enamasti ka juba suurem kasvamine. Endale tundub mul küll, et kuldkala on siiski kala, kes kasvad terve elu :lol:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 02:12 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Juun 04, 2009 05:17
Postitusi: 41
Asukoht: Tallinn
olgu aga suured tänud sulle info eest ma siis kaalun seda asja :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 02:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
googelda ka goldfish kohta ja uuri/õpi/loe..
näiteks: http://www.aquahobby.com/gallery/e_goldf.php


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 09:07 
Akvarist

Liitunud: Reede Sept 24, 2004 08:45
Postitusi: 262
Asukoht: Tartu
kusjuures põhimõtteliselt saab neid sägasid küll koos kuldkaladega pidada, aga parem, kui kalad oleksid suht samades mõõtudes, väikesed thoracatumid ei pruugi kuldkaladega koos hakkama saada (just toidu kätte saamise pärast), aga kui sägad juba parajad või siis kõik tillukesed, siis pole hullu, erinevalt ancistrustest käivad thoracatumid edukalt ka pinnalt söömas (kuigi eelistatult toituvad põhjas) ja ka temperatuurieelistustelt sobivad need kalad kokku, samuti suuruselt põhimõtteliselt, aga jah, 6 15-20 cm pikkust kala 112l akvas on nagu neljaliikmeline pere 20 ruuduses kööktoas...

ps. kui neid sägasid ja kuldkalu koos pidada, siis söötmisel võiks korraga kasutada kaht eri tüüpi sööki, kõigepealt helbed kuldkaladele ja siis võimalikult kiirelt põhja kukkuvad graanulid(neid peab lausa katsetama) sägadele...

_________________
340l ja 100l troopilisi kalu


Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver