foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: 54l akvaarium - algaja
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 12, 2013 10:34 
Akvarist

Tere!

Soetasin omale 54l akvaariumi ning tahaksin seda sisse töötama hakata, kuid kuna olen algaja, vajaksin natuke abi.
Akvaariumi laius 60cm, kõrgus 35 cm, sügavus 30 cm.

Kuna üleliigset pinnast, mis kappi seisma jääks, soetada ei soovi, siis tahaksin teada, mitu kilo pinnast selline akvaarium vajab?
Mõtlesin panna natuke mulda põhja ja kruusa peale. Tean, et pinnas peab olema vähemalt 5 cm.

Kaladest mõtlesin soetada põhjakoristaja ja neoonid, võib-olla hiljem ka 2 skalaari.
Kas need vajavad pinnasesse mingeid eritingimusi?

Kui juba küsimiseks läks, siis mis taimi antud kalad eelistavad?
Valgust on ainult 1x15W, esialgu üritan sellega hakkama saada.

Teretulnud on siinjuures ka kõik muud asjalikud soovitused algajale (va Reinu artiklid, mis on loetud ;) )

Üles
 Teema pealkiri: Re: 54l akvaarium - algaja
PostitusPostitatud: Reede Sept 13, 2013 08:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

sa küsid pinnase kohta, kuid ei täpsusta, mis taimi ja kui palju plaanid kasvatama hakata. Mulla põhi on hea - kuid saab ka ilma selleta. Kõik sõltub taimedest. Mul hetkel pisike 20L - tegin sellele ca 2,5cm mullapõhja ja peale peen kruus 2 - 2,5cm. Juurtega taimed sisse ja praegu just siin arvuti kõrval vaatasin, et ilusti on hakanud taimed edasi arenema.
Samas 200L on ca 5-6mm fraktsiooniga kruus lihtsalt - võttis aega, mis ta võttis (paar aastat :) ) aga nüüd on ka seal selline põhi - et kõik kasvab :)

Samas on mulla põhjal ka omad miinused - sifoonimisel peab ettevaatlik olema jne. Ja paljud taimed tegelikult vajavad pinnast ainult kinnitumiseks - ja kõik toitained saavad hoopis veest.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Sept 13, 2013 08:43 
Akvarist

Sel juhul küsin sedasi:

Kui plaanin soetada tulevikus põhjakoristaja, neoonid ja skalaarid, siis mis taimi need kalad eelistavad?
Ja mis pinnast kalade poolt eelistatud taimed vajavad?

Üles
PostitusPostitatud: Reede Sept 13, 2013 09:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
.piret kirjutas:
Sel juhul küsin sedasi:
Kui plaanin soetada tulevikus põhjakoristaja, neoonid ja skalaarid, siis mis taimi need kalad eelistavad?
Ja mis pinnast kalade poolt eelistatud taimed vajavad?

skalaarid sinna küll ei mahu
paar teemat ülevalpool leiad paljudele küsimustele vastuseid
/esimene/14044/index.html
Pinnast läheb siis pea ämbritäis (matemaatika, ruumala arvutus) 6 x 0,5 x 3=9liitrit

Üles
PostitusPostitatud: Reede Sept 13, 2013 09:22 
Akvarist

Hmm...minu arvutuste juures justkui mahtus. Võib-olla kasutasin valesid andmeid.

Aga teie antud artiklist ma vastuseid ei saanud. Olen need läbi lugenud. Tänan siiski.

Taime nõu küsisin, kuna soovin antud kaladele harmoonilist keskkonda, just seda, mis neile sobib.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Sept 13, 2013 09:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
http://www.aqadvisor.com/
Seal saad sobitada oma akvasse elukaid- toksid suuruse sisse, lisad tehnika margi
ja vajutad nupule, et näitaks ainult sinu akvasse sobivaid kalu.
Siis saad hakata sobitama kalu akvaga

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 15, 2013 12:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Parandage mind kui ma eksin, aga minu teada skalaarid võivad hakata neoone kiusama.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 15, 2013 02:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Skalaar tahtis, kui ma õieti mäletan, 50L isendi kohta akvas. :roll:

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 15, 2013 10:19 
Akvarist

Selge, tänan vastuste eest.
Arvestan sellega ja mõtlen oma koosseisu ümber :)

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 30, 2013 08:17 
Akvarist

Kui põhjakoristaja näol on tegemist corydoras'ega siis 24-26C oleks vast parem kui 27C (üks corydoras'e liik talub). Enamus corydoras'eid ei talu hästi kõrgeid temperatuure. Neid võib küll pidada kõrgemal veetemperatuuril kuid see lühendaks nende eluiga.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 30, 2013 09:43 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 20
:wink: taimi saad valida vastavalt oma valgustusele ehk 15w, see teeb siis 0,27 W liitrile- mida on suht vähe, aga on ka neid taimi mis kasvavad ka sellise valgusega. Minu meelest sellise norga valguse juures kus taimekasvatus suht pärsitud ei näe ma motet mulla pohjaga mässama hakata. Paljud lihtsad taimed kasvavad ka ilm aselleta. Pohjakoristajad on väga lai moiste-kasvavad alates2cm kuni 30cm pikkuseks.
Ei tahaks ennast korrata, aga soovitaks pohja tavalist kruusa mida myyakse ehituspoodides kuivliiva nime all ja seal erinevad fraktsioonid.
Kott on 25kg ja hind on kah kliendisobralik ja pohja värvus tuleb akvas naturaalne :wink: - isiklikult olen koikides oma akvades seda kasutanud.

teema algataja kirjutas:
Soetasin omale 54l akvaariumi Akvaariumi laius 60cm, kõrgus 35 cm, sügavus 30 cm.

-Pole kyll ammu midagi arvutanud, aga kui minu teadmised mind ei peta siis nende mootude juures peaks liitreid olema ju 63 vist #-o
kyllap mootsid midagi valesti kui on 54l.

Viimati muutis bardatulus, Kolmapäev Okt 30, 2013 12:40, muudetud 3 korda kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 30, 2013 12:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Cory'de puhul ei saa panna tavalist ehitusliiva, nad on kogu aeg ninapidi põhjas ja teravad kivid lõhuvad nende "vuntsid" ära.

Jah see põhjakoristaja on hea sõna aga täiesti kasutu.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 30, 2013 02:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
54L puhul saaksid akvasse panna põhiliselt väikeseid parvekalu. Skalaarid ja teised suuremad kalad sinna mitte kuidagi ei sobi.

Olen juba mujal siin kirjutanud ja välja pakkunud väikeseid parvekalu. Kirjutan siia uuesti.
Ember Tetra (Hyphessobrycon amandae) - 1-2cm
Merah Rasbora (Boraras merah) - 1.5-2 cm
Celestial Pearl Danio (Danio margaritatus) - 2-2.5 cm
Pygmy Cory (Corydoras pygmaeus) - 2-3 cm

Mõtle ka sellele et oma akvasse võid täiesti elama panna selgrootuid: krevetid ja teod.
Vetikasööjatest krevetid sööksid sul kõikjalt vetikaid ja patrulliksid ringi akvapõhjas toidujäänuste otsingul.

Parvekalad vajavad omasuguseid, miinimum 4-6tk. Ühekaupa akvasse neid panna ei maksaks.
Taimed muretse vastavalt oma akva 15W valgusvõimsusele. Pakun et need taimed võiksid olla vähenõudliku valgusvajadusega, aeglaselt kasvavad taimed.

Kuna sul on alles uus käivituv akva siis soovitan sinna koheselt mitte panna palju kalu. Vastasel juhul võib akva käivitusprotsess kontrolli alt väljuda ja kalad hakkavad surema. Mina näiteks paneksin uude akvasse algatuseks 4-6tk Celestial Pearl Danio kala või mõne teise väikese parvekala grupi ning laseksin akval mõned nädalad käia. Võid ka esimesteks asukateks panna kas ainult krevetid (mõni vastupidavam liik) või teod. :)

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 30, 2013 08:24 
Akvarist

Tänan vastuste eest. :)

Nüüdseks olen endale juba põhja pannud. Panin siiski ka mullakihi ja peale soovitatud kruusa ja kaunistuseks suuremad kivid(testisin äädikaga)

Taimi ostsin 3. Üks suri juba ära(Limnophila sessiliflora). Hetkel Anubias ja Bacopa caroliniana.

2 nädalat hiljem hankisin endale 2 tigu, sinised õunteod. Elasid hästi 2 nädalat. Mõtlesin et hangin endale juba kaladki. Panin endale läbikeedetud ja leotatud juurika sisse. Vahetasin ka vee, 1/4. Siis märkasin ühtäkki, et teod on kuidagi jõuetud ja käisid koguaeg õhku võtmas. Vee näidud olid korraga nii kohutavad. Kõrge NO3 ja NO2. Sattusin peaaegu paanikasse. Ei mõistnud millest. Kartsin et ehk olin neile liiga palju süüa andnud (kurki) või ei mõjunud känd hästi või oli veenäit juba enne halb, aga ei taibanud vaadata, sest pidin vee vahetama. Vahetasin siis viimases hädas ruttu vett, millel ei lasknud seista, arvasin et parem mulline vesi kui mürgine. Järgmine päev olid nad aga surnud :(

Vee näidud sain jube hiljem kohe paika. Ootasin üle nädala. Nüüd siis ostsin esimesed kalad. Kuna siia väga soovitusi ei saanud, proovisin ise.
Valikusse said 4 Corydora paleatust ja 5 Neon tetrat. Nemad tundsid end küll kohe hästi. Coryd on eriti aktiivsed.

Nüüd aga olen murelik. Ehk on mu kruus ikkagi kahjulik nende vurrudele? Lugesin selle kohta, aga arvamusi oli erinevaid, seepärast väga ei kartnud.

Kas peaksin Coryd välja vahetama?

PS! Sain akvaariumiga kaasa soojenduspulga, aga see ei taha vee all hästi püsida. Kas see on normaalne, et ots välja trügib?

...ja mõõtudega panin jah kogemata mööda. 60*30*30 on :)

Pilt ka, veel elusate tigudega :(
http://www.upload.ee/image/3674793/20131019_133616.jpg

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 30, 2013 09:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Eks sa pead vaatama, minu omad on peaaegu silmini liiva sees, võib olla sinu omad nii väga ei kaeva. Käivad nagu tolmuimejad mõõda põhja.

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver