konger kirjutas:
no jah kui sul on 3 guppi 200l eest ja unnik taimi siis ja filter pole vaja
80% kalu ilma filtrita surevad ära 3 päevaga
No ei ole nii. Mul 29 liitrises akvas elasid kardinalid vähemalt aasta koos hulga krevettidega ning neid oli 5-10 (paljunesid, siis jälle jagasin laiali), kuni nad välja vahetasin. 100 liitrises akvas pole mul kunagi filtrit olnud, seal on juba aastaid elanud erinevad kalad - Neolamprologus brichardi parveke, mollid, ancistrused, vikerkalad jm. Ikka ca 10 kala korraga, elavad, paljunevad, kadusid pole. Tõsi, on pump, mis vett liigutab. Muide, Neolamprologus brichardi-d on tsihliidid, ehk Sinu teooria järgi oleks nad pidanud kohe sussid püsti viskama. Aga nagu juba kirjutasin, kasutati akvaariume juba kaua enne elektri ja filtrite kasutuselevõttu, selle kõrval ei vääri minu kogemust märkimistki.
Ehk siis oluline on see, mida on saanud juba korduvalt öelda - kalade ja taimede hulk peab olema tasakaalus, üleasustust ei saa lubada. Ka sagedased suuremad veevahetused aitavad olukorda kontrolli all hoida, eriti sissetöötamise ajal. Piisavalt sagedaste ja suurte veevahetustega saab ilmselt ka tsihliidiakvat ilma filtrita pidada - praktikas on see küll mõeldav vaid automaatse veevahetusega. Aga päris kindlasti pole filtrita akvaariumi pidamine võimatu.