foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Suur mure
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 09:03 
Akvarist

Tere, nimelt on mul selline mure, et võtsin üürikorteri, aga omanikud jätsid mulle akvaariumi, tunnen sealt ära ainult 2 kuldkala ja põhjakoristaja. Kokku on kalu 5tk. Seega ma ei tea üldse, mis kalad need teised on ja mida ma tegema pean? Olen ise kunagi gupisid pidanud, aga nendega ju palju lihtsam. Kõige suurem mure ongi see, et äkki kõngevad ära :?

Pildid:

http://fotoalbum.ee/photos/anni112/sets/1380477

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 11:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 20
:wink: see ikka omaniku mure, aga seda akvat-kooslust ma parem ei kommenteerikski :shock:

aga nüüd siis murest: arvan, et küsi ikka omanikult :idea: mida teha

üldjuhul piisab kui kord päevas või üle päevagi kuivtoitu anda, aga natuke - mitte palju(pigem vähem kui rohkem)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 11:23 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Oioioi. Kooslus koosluseks aga seal vist suts pahasti asjad. Esimesel fotol oleval kalal on ilmselt mingi soolejamps, sest ta on teiste kaladega võrreldes tugevalt kõhnunud. Ilmselt ta mingi aja peale annab saba, arvesta selle võimalusega.

Mis tegema peab? Väga üldiselt, minimaalselt ja võimalikult lihtsalt:
* Korra päevas annad süüa sellises koguses, mis kalade poolt 30 sekundi jooksul täielikult ära süüakse (umbes näpuotsatäis). Toidujääke ei tohi põhja vedelema jääda. Kui nii juhtub, siis korjad need kahva või sifooniga kokku ja järgmisel päeval ei sööda kalu.
* Korra nädalas tuleb vett vahetada. Põhjast tõmbad sifooniga sodise osa ära ja puhta vee kallad peale. Täielikku veevahetust ei tehta, vahetad umbes 1/3 veest, 2/3 vana vett jääb alles. Veevahetuse ajaks kalu välja püüda pole vaja, jäävad akvaariumisse. Veevahetuse käigus tuleb ka filtri sees olev svamm ära pesta. Selleks tõmbad filtri korpuse filtripea küljest ära, võtad svammi välja ja pesed akvaariumist võetud vees ära. Üle ühe veevahetuse võiks pesta ka filtri impellerit (see, mis filtris vett ringi ajab. Selleks võtad filtripea ülemises osas oleva kaane maha, tõmbad tiiviku välja, pesed ära ja teed vatitikuga ka tiivikupesa puhtaks).
* Valgustus põleb 6-8 tundi ööpäevas. Kõige lihtsam on selleks taimerit kasutada. Kui seintele/põhja hakkab tekkima roheline vetikas, siis tuleb valgusaega lühendada või üldse paar päeva akvaariumit pimedas hoida.

Kõike ülejäänut saad lugeda foorumi ülemisel real olevalt lingilt "artiklid".

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 11:45 
Moderator
Kasutaja avatar

=D> MARIA on seletanud kõik väga põhjalikult ja korrektselt ära...

aga mina isiklikult! :!: ei viitsiks nii põhjalikult jännata omaniku akvaga, kui üürilepingus pole ettenähtud teisiti!
SEE JU omaniku asi! Ok- kalade eest tuleb ikka hoolt kanda-annad süüa, aga kõigel on ikka piirid....

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 11:51 
Guru
Kasutaja avatar

Kui juba jäeti, siis jäeti. Ma arvan, et ega see üürniku-omanikuvahelise läbisaamise osas ka just kaasa ei aita, kui üürnik ütleb, et kalad ei ole tema probleem. Teiseks, kalad on elusolendid. No mis sa siis nendega teed? Lased maha surra? Ei lase ju. Ikka hooldad, kui nad juba sinuga koos elavad. Kolmandaks - hea tahtmise ja korraliku hoolduse korral on akvaarium päris ilus sisustuselement.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 12:03 
Akvarist

Mure ongi selles, et nemad läksid soome ära ja nüüd akvaarium jäi mulle siia. Mul niii palju küsimusi. Mis kalad need kaks teist on siis? Ma olen nii võhik, et ma ei saa aru mis see akvakoosluski on :S Mis ma põhjakoristajaga teen? -Teised söövad kogu söögi veepinnalt juba ära ja põhja ei langegi miskit. Kui ma nädalavahetustel maal olen, siis kas nad nälgivad ära linnas? Kõige nõmedam on see, et lamp on akvaariumil läbi, söök on ainult kuldkaladele mõeldud, kahva pole - midagi ei ole lihtsalt :S Ja nüüd on kõik minu kraes. :/

Ja siis see kala, kes esimesel pildil on, see on mingi 8cm pikk.. ise mõtlesin, et äkki on kuldkala.. aga ma ei tea ka :S

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 01:07 
Guru
Kasutaja avatar

anni112 kirjutas:
Mure ongi selles, et nemad läksid soome ära ja nüüd akvaarium jäi mulle siia. Mul niii palju küsimusi. Mis kalad need kaks teist on siis? Ma olen nii võhik, et ma ei saa aru mis see akvakoosluski on :S Mis ma põhjakoristajaga teen? -Teised söövad kogu söögi veepinnalt juba ära ja põhja ei langegi miskit. Kui ma nädalavahetustel maal olen, siis kas nad nälgivad ära linnas? Kõige nõmedam on see, et lamp on akvaariumil läbi, söök on ainult kuldkaladele mõeldud, kahva pole - midagi ei ole lihtsalt :S Ja nüüd on kõik minu kraes. :/

Ja siis see kala, kes esimesel pildil on, see on mingi 8cm pikk.. ise mõtlesin, et äkki on kuldkala.. aga ma ei tea ka :S

Kaks teist peaks olema tetralised, tõenäoliselt Gymnocorymbused. Põhjakalale võid anda kurki või porgandit näiteks. Lased suurema tükina mingi raskusega selle põhja (pistad näiteks lusika läbi). Kui annad värsket, siis see võib maks 24h akvaariumis olla, ülejäägid tuleb ära korjata. 2 x nädalas piisab värske andmisest. Teine võimalus on ülepäeva põhjakalale eraldi söödatablett anda (seda saad poest). Kahva saad poest alla 2€. Valgustoru maksab 8-14€ sõltuvalt, mis pikkus sul sinna täpselt läheb. Silma järgi peaks olema 14-15W aga kui vahetada soovid, siis võta vana toru poodi kaasa, saab õige asja vähemalt poest. Nädalavahetuse võid vabalt ära käia, 2-3 päeva toiduta ei ole probleem. Eraldi on olemas ka nädalavahetusesöödad, mis on kuubikutena ja ei lahustu ning ei reosta vett. Seda saad ka poest küsida - nt JBL Weekendi nime all on seda müügil.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 03:04 
Akvarist

Maria kirjutas:
anni112 kirjutas:

Kaks teist peaks olema tetralised, tõenäoliselt Gymnocorymbused. Põhjakalale võid anda kurki või porgandit näiteks. Lased suurema tükina mingi raskusega selle põhja (pistad näiteks lusika läbi). Kui annad värsket, siis see võib maks 24h akvaariumis olla, ülejäägid tuleb ära korjata. 2 x nädalas piisab värske andmisest. Teine võimalus on ülepäeva põhjakalale eraldi söödatablett anda (seda saad poest). Kahva saad poest alla 2€. Valgustoru maksab 8-14€ sõltuvalt, mis pikkus sul sinna täpselt läheb. Silma järgi peaks olema 14-15W aga kui vahetada soovid, siis võta vana toru poodi kaasa, saab õige asja vähemalt poest. Nädalavahetuse võid vabalt ära käia, 2-3 päeva toiduta ei ole probleem. Eraldi on olemas ka nädalavahetusesöödad, mis on kuubikutena ja ei lahustu ning ei reosta vett. Seda saad ka poest küsida - nt JBL Weekendi nime all on seda müügil.

Aitäh, vähemalt tean, et ta ei jää nälga siis :D :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 04:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oh sa püha müristus! Lugesin sinu lugu ja vaatasin fotosid.
Seal on tõesti üks kala, välimuselt nagu Bushenwald'i kasvandik. Maria'l täiesti õigus, et sellel kalal ei pruugi olla elupäevi kauaks. Ma ei ole sellist kala näinudki, kas see kala on haigusest muteerunud kuldkala. Ütlemata kummaline ja ebamaine välimus.

Kui minu silm ei peta, siis on akva pisut vasakule kaldu. Ja kas akvasse on ära uputatud automudel? Kui tegu on tavalise kummiratastega mänguautoga, siis tuleks see turvalisuse kaalutlustel akvast välja urgitseda. Väljastada võiks ka mõned teised asjakesed mis ei ole spetsiaalselt akva jaoks loodud. Ilumeel ja kalad neid asju ei vaja.

Arvan et kalade toitmine pole sulle mingi probleem. Veevahetus, põhja sifoonimine ja filtripuhastus on täiesti õpitav asi. Peaasi et filter oleks akvas töökorras! Kuna selles akvas pole elustaimi siis selle akva bioloogiline tasakaal on tundlik ja õrn. Mittesobilike kalade kombo akvas on juba iseküsimus ja antud hetkel paratamatus.

Samas akvaristika on ütlemata põnev hobi. Iseasi muidugi see kui see hobi sulle "vabatahtlikult" sülle kukub. Hea et veel ei jäetud terraariumis madu, kes vajaks toiduks elusaid hiiri ja tibupoegi. :)

Viimati muutis ertserts, Reede Aug 02, 2013 09:24, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 05:07 
Akvarist

Filter ei töötanudki ennem, eile mul elukaaslane puhastas ära selle ja tegi korda ja nüüd nad kohe palju elurõõmsamad :)

Aga ma tahtsin küsida, siin akvaariumis on Protemp 50 veesoojendaja, kraadiks pandud 22, aga akvaariumis veetemp. on 25kraadi. Kus ma tean, et see töötab ikka veel? Ja siis on see Aquaeli filter ka, seal on see toru, mis veest väljas on, et see mingi õhutusvärk? Aga kas sellel peabki kork ees olema? Ma igaksjuhuks küsin kõik üle =)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 07:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui akvarismindus on tugevalt vastukarva siis võid alati kalad akvapoodi viia või siis anda kaas akvaristidele nö. parvejätkuks.......................minule vaatatuna kõrvalt oleks see inimlikum lahendus.

Hardscape /pildid/26031/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 02, 2013 07:40 
Akvarist

Pildid: 0
See karp(koi) vajab tugevamat toitmist, ehk seepärast nii peenike. Noori olen sageli selliseid näinud. Maim alles, aga maimul peab pidevalt toit nina all olema!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 03, 2013 03:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Üks asi vast veel - kuna akva pidamine siiski suht kallis lõbu ja eriti veel Sul, kus mured ka kaelas ja midagi kaladest ei tea - küsi üüri hinnast alla (kogu kõik tšekid kokku, südamemurel muidugi hinda pole). Teiste asjadega saame kambakesi hakkama. Tore, et akvaristika foorumi ülesse leidsid.

Et siis minu reaktsioon üürijatest, kes jätsid südametult maha akva kaladega ja ise süüdimatult minema putkasid. Kas nad vähemalt hoiatasid Sind? Näpunäiteid ilmselt ei jagatud, kui filtergi oli umbes. See üks elutähtsamaid asju akvas.

Ole tubli ja küsi aga abi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 03, 2013 10:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

jussjussi postitatud video on täiesti reaalne. Minul juhtus nii.. öösel :shock: Aga toimisin nii, et lõikasin ühe osa sellest läbipaistvast voolikust ära, jätsin väikese osa alles ja kork peale, nii, et üle akvaääre seda kaadervärki ei ulatunud ja nüüd magan suurema südamerahuga :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 04, 2013 01:58 
Akvarist

Aitäh teile kõigile :)

Vahepealsetest uuendustest siis: Ostsime uue pirni, aga see ei läinud tööle, siis avastasime, et starter oli katki, vahetasime jupi ära ja nüüd on kõik ok. Akvaariumi tausta tegime mustaks ja sisse ostsime laevavraki, et kalakestel huvitavam oleks ja ilusam vaadata oleks. Põhjakoristaja sai ka ilusti silmnähtavalt süüa, istus kurgitüki peal ja nutsutas isuga :D

Lisasin ka pilte:
http://fotoalbum.ee/photos/anni112/103910301/

Viimati muutis anni112, Pühapäev Aug 04, 2013 09:32, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver