andrep kirjutas:
Mina ütleks, et see W/L kohta on suht vana võrlus ja kehtib ikka torude kohta. Kui valgustuseks LED'id siis antud valem võib tuua kaasa owerburn'i (ei oskand eesti keelset väljendit tuua).
Paraku teemaalgataja poolt kaalutavatel akvadel on just luminofoortorudega kaaned.
Mis puutub LED-idesse, siis siin on igasugused üldistused kaunikesti kaheldavad, sest LED-d on lihtsalt niivõrd erinevad. No mis mõte on rääkida LED-ide puhul ntx suhtest 0,125W/l, kui me ei tea nende LED-ide valgusviljakust? See võib aga olla 25 lm/W, aga sama hästi ka 100 lm/W ja rohkemgi - ehk siis valgusviljakuse erinevus võib olla kordades. Võrreldes luminofoortorudega on erinevus muidugi ka selles, et LED-ide valgus on ühes suunas, luminofoortoru valgusest on aga suur osa "vales suunas", mida mingil määral saab küll reflektoritega parandada. Edasi on erinevused tihti ka spektris, LED-ide (aga ka luminofoortorude) spekter võib olla vägagi ebaühtlane. Edasi, akvaariumi sügavus ja vee läbipaistvus mängivad ka rolli. Võib väita, et õige oleks mõõta valgustatust seal, kus taimed akvas paiknevad. See on kahtlemata õige, aga vaieldakse sellegi üle, kas õige on kasutada PAR mõõdikut või luksmeetrit. Võiks justnagu väita, et PAR mõõdik on õige, kuid tegelikult pole see ni ilihtne midagi. Ja lõppude lõpuks on need mõõdikud kallid, ning kui otsida sellist mõõdikut, mida saab vees kasutada, siis veel eriti kallid. Ehk siis praktikas on luminofoortorude puhul siiski mõistlik lähtuda W/l suhtest - mis siis, et see on nii ebatäpne ning ka luminofoortorude valgusviljakus on erinev. LED-ide puhul olen seni lihtsalt kasutanud tootjate andmeid ning üritanud saada kokku sama valgusvoo, mis luminofoortorudega. Võimalik, et on mingi parem lahendus, seni veel ei ole leidnud. Aga need peened
PAR tabelid mis foorumis viimasel ajal läbi käivad, on pühapäevaakvaristi jaoks kaunikesti kasutud. Ka vahel pakutud valgustuse kalkulaator
http://www.defblog.se/LightCalculator/ ei aita, kuna konkreetsed LED-id seal enamasti puuduvad. Teadmine, et luminofoortorude korral on 0,5W/l kohta edukaks taimekasvatuseks küllalt, on IMHO (minu arvates) üldjuhul piisav - vähemalt seni, kuni müügil olevates akvakomplektides on valgustus realiseeritud luminofoortorudega.