Arvan et 5tk Zebra Nerite Snail'e on algatuseks sobilik arv. Eks aeg näitab kuidas nad eluga akvas harjuvad. Akva temperatuur vali kalade ja tigude jaoks sobilik, 22-26 kraadi. Kui kalade valik võimaldab siis mina paneksin akva temp. 24 kraadi. Tigude puhul pidi nii olema et kui temp. on liiga madal siis on teod põhiliselt tardunud olekus ja väheliikuvad. Kui temp. kõrge siis pidid teod olema aktiivsed ja liikuvad. Samas madalam temp. pikendab tigude eluiga (3-5a) ja kõrgem temp. lühendab tigude eluiga (1a). Seega olekski vaja saada akvasse optimaalne temp.
Kui sul on 180l stardikomplekti akva siis eeldan et valgustus on sul võimsusega 2x39W kanti.
Seega sellise valgusega saad kasvatada valguse suhtes vähenõudlikumaid taimi. Mina näiteks valiksin ja komplekteeriksin oma taimed selliselt lingilt:
Tropica Aquarium Plants - Easy Isegi valisin omal ajal taimed sealt ning ostsin siis ühest Tallinna akvapoest. Eestis on taimede valik kohati parem kui kalade valik.
Ma ei ole küll eriline taimetark kuid omast kogemusest võin ütelda taimede kohta järgnevat. Et akva hästi käima saada peab seal algatuseks olema piisavalt valgust ja elustaimi. Isegi siis võtab akva käivitus oma aja. Nii mõnedki taimed ei hakkagi korralikult kasvama, kiratsevad ja surevad lihtsalt välja.
Minu esimese akva "easy plants" taimevalikud olid järgnevad:
Anubias barteri var. nana (kinnitatud risoomga juurikale) - kord kasvas ja siis jälle kiratses, kõik lehed kukkusid ära, nüüd vaikselt, aeglaselt ja hõredalt kuidagi kasvab.
Cladophora aegagrophila (lebavad akva põhjas) - ega ei saagi aru kas kasvab või ei kasva, samasugused kenad rohelised pallid alguses ja ka nüüd. Aeg ajalt akvat hooldades pööran neid ümber. Ilus dekoratiivne taim (algae).
Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya' (kinnitatud väetisepalliga põhja) - alguses kasvas, nüüdse seisuga kiratseb, lausa ära mädanes. Hetkel pole ühtegi lehte enam nähtaval, ainult juured põhjas. Taim kadus ära mõlemast akva osast, samas valgust oli täiesti piisavalt. Eks näis kas sureb välja või mitte.
Echinodorus bleheri {bleherae} (kinnitatult väetisepalliga põhja) - kasvab suht aeglaselt kuid samas kindlalt. Taim pole minu jaoks probleemne.
Hygrophila corymbosa 'Siamensis 53B' (kinnitatud väetisepalliga põhja) - kasvab hästi ja kiiresti, aeg ajalt tuleb taime kärpida ja närtsinud lehti eemaldada. Akvas üks kiireima kasvuga taim.
Microsorum pteropus (kinnitatud risoomiga juurikale) - väga hästi kasvav, elujõuline ja dekoratiivne taim. Oleksin pidanud omal ajal võtma neid taimi rohkem.
Taxiphyllum barbieri (kinnitatud juurikale) - alguses oli väga ilus, roheline ja dekoratiivne taim. Mõne kuu pärast aga inetu, pruunikas ja akvat ning filtrit läbustav taim. Pealegi tekkisid pruunika taime sisse sajad kui mitte tuhanded prügitigude kolooniad. Viskasin selle taime akvast täiesti välja. Mulle see taim kohe mitte ei meeldinud!
Pistia stratiotes (pinnavees hõljuv taim) - muretsesin selle taime põhiliselt teatud kalade jaoks, sest akvaristika portaalides kirjutati et neile on selliseid taimi vaja turvatundeks. Hiljem aga praktikas selgus et need kalad ei vaja antud taimi, sest hoidsid paaniliselt nendest taimedest ohutusse kaugusse. Taim hakkas akvas kasvama ja vohama tohutu kiirusega, peagi kippus katma kogu akva veepinda. Teised taimed ei saanud enam piisavalt valgust. Pidevalt kärpisin ja selekteerisin taimi (tekkis koduvanast taimetarga tunne). Selle taime puhul oli teine tüütu asi see et taime pikad juured olid väga pudedad, pidevalt veevoolus murdusid ning kogu akva oli täis taimetutikesi mis hordidena hõljusid kõikjal ja ummistasid filtrit. Eriti karmiks läks asi siis kui muretsesin akvasse uue võimsa välisfiltri. Veevool muutus veel tugevamaks ja tuuseldas taimi veelgi rohkem. Lõpuks pididn nendest ilusatest taimedest loobuma (andsin ära).
Kuid rohkem ei tea ma taimedest midagi. Kuid tean veel seda et elustaimed on kohati kaladest kallimad. Viimane fakt oli mulle ostu sooritamisel tõeliseks üllatuseks. Samas leian et pole mõtet kaladele orienteeritud akvaristi akvasse muretseda hirm kalleid dekoratriivtaimi, mis nõuavad rohkem valgust, hoolt ja aega kui sul on neile pakkuda. Muidugi kui oled eriline "koduvanast taimetark", siis on hoopis teine rõhuasetus ja lähenemine taimekasvatusele.