foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 19, 2013 12:21 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Jaan 19, 2013 11:42
Postitusi: 5
Asukoht: Haapsalu
Tere kõik akvaristid!
Olen juba pea aasta aega unistanud akvaariumi soetamisest. Mida rohkem ma loen, seda suuremaks läheb kartus, et see akvaristika mul mingil hetkel üle pea kasvaks.
Ma olen väga aktiivne inimene, mulle meeldib käia reisimas ja üleüldse liigun palju ringi. Samas on minu jaoks äärmiselt tähtis, et kodu oleks puhas ja kulutan juba praegu üsna suure ajahulga kodu koristamise peale. Mul on kaks last ja koer- seega ma ei otsiks nn lemmikuid. Akvaarium peaks minu silmis lisama kodule sellist hubasust ja rahu, idülli, silmailu... mitte veeämbritega ringi sibamist ja pidevat möllamist voolikute ja filtritega.

Osad akvaariumipidajad kirjutavad, et eieiei ei mingit vaeva, kogu majandamine käib nii möödaminnes. puhas rõõm ja nauding.
Samas jälle olen kuulnud mastaapsetest peretülidest teemadel "kes akvaariumit puhastab?" Et see on iganädalaselt üks suuremaid projekte kogu koristamisprotsessis üldse.

"Vanad kalad" akvaristikas, palun kinnitage või lükage ümber!
Kui mitu tundi nädalas siis ikkagi peaks reaalselt arvestama ühe akvaariumi puhastamise tarbeks. Ma kujutan ette, et minu tulevane akvaarium võiks olla 120- 180 liitrit ja välisfiltriga- taimi tahaks ka sinna sisse. No nii, et ikka ilus oleks. Kalade suhtes mingeid kinnisideid ei ole- kõik on toredad, valiks mingid kõige lihtsamini peetavad (või noh tegelikult väike unistus antsust on...)
Kas akvaariumit pidav inimene üleüldse saaks minna näiteks 2 nädalasele reisile ja arvata, et automaatsöötja täpselt seepärast ongi leiutatud? Ja lubada endale seliseid laiskusesööste, stiilis see nädal ei liiguta lillegi?
Palun kirjeldage reaalsust, veel toredam oleks, kui te tuletaks meelde oma kõige koledamad mälestused seoses akvaarumi koristamisega- ma tahan teada kas ma oleks valmis ja alles siis otsustada kas ma siia foorumisse ka edaspidi sobiks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 19, 2013 02:57 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 23, 2011 05:35
Postitusi: 251
Asukoht: Tallinn
Tegelikult ei võta palju aega.Igapäevaselt peab ainult kalu toitma ja nende seisukorda jälgima.Kord10-15 päeva jooksul tuleb põhja sifoonida,mis on ühtlasi ka veevahetus.Akvast võetud vesi on toalilledele väga hea,eriti kui on pehmema veega akva.Mõnikord peab taimi harvendama ja klaase puhastama.Veidi ebameeldivam on filtri puhastamine,aga see toimub mõne kuu tagant.Üldiselt on esimesed paar kuud raskemad,kuna peab tihemini vett vahetama ja igapäevaselt teste tegema aga sissetöötanud akvaga suurt muret ei ole.Paar nädalat saab ära käia ka,ainult peab enne vaatama,et veetaseme languse tõttu mingit õnnetust ei juhtuks.Laste puhul peab kindlasti jälgima,et kalu üle ei toideta.Soojalt soovitan RO filtrit,ilma selleta ei kujutaks praegu oma akvahobi ettegi.Need oleks minuarust olulisemad rutiinid,aga kinlasti on veel palju pisiasju.

_________________
vana saga


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 19, 2013 03:31 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 05, 2008 11:44
Postitusi: 1359
Pildid: 20
Asukoht: Keila
:wink: no eks ta ole kahe otsaga asi see koristamine....
Minul isiklikult akva: 180L, Suht olematu võimsusega sisefilter 400Ltunnis, valgust 2x39w 8h päevas. Temp:27C. Akva suunitlus: väheste kaladega ja rohkete taimedega troopiline akva,
nüüd siis asjast:

Kord nädalas: maksimaalselt- 30min kulub kui on nn. :!: tavahooldus: kärbin mõned mädanenud või vananenud lehed ja väikesed võsu alged kui ei soovi taime levikut suurendada. Puhastan akva esiklaasi vetikatest. Eemaldan akvast ca 15L vana vett ja lisan kraanist umbes sama temperatuuriga sama koguse vett tagasi. Ja ongi OK :wink:

:!: süvahooldus alates 1-2h tundi......kui on LISAKS plaanis ka teha mingeid ümerkorraldusi: mõnede taimede välja juurimine ja ümber istutamine või ka harvendamise eesmärgil mingite taimede välja juurimine JNE... õnneks seda nn. süvahooldust tuleb harva ette....sõltub ka kui kiiresti taimed kasvavad...minul isiklikult vast max. kord kuus tuleb taimi harvendada või ümber istutada. Kord kuus loputan ka näiteks sisefiltri svammi ja biomeediat.

Kokkuvõtteks: iganädalaselt maksimaalselt 30min, kord kuus ca 1-2h see teeb siis kokku maksimaalselt ca 4h kuus. Aga see on siis, kui akva toimib kenasti ja mingeid probleeme pole - näiteks kalad terved, vetikad ei võta võimust...filter töötab....jne

Reisileminek: pole just parim :!: näide- aga kui olin 10 päevasel reisil ja usaldasin oma kalade toitmise ja vaatluse teiste hoolde, siis tekkis probleemide jada, kus inimene ohtu ei näinud ja lõpptulemusene said surma pooled akvas elavad kalad. Tänu mobiili levile jäid pooled kalad ellu. Kuid kui poleks saanud kaugelt juhendada oleks mind oodanud koju naastes halvaks läinud kalasupp :(

Rõhutan- see minu isiklik kogemus ja reisi suhtes halvim, mis juhtuda võib :shock: . Tavaliselt saab ikka kõigiga hakkama ka akvast mitte teadlik inimene kes jäetakse akva asukaid toitma-vaatama.
NB! Olen ka enne korduvalt nädalaks ja rohkem kalu teiste hoolde usaldanud ja pole kunagi probleeme olnud :wink:
Saaks ka ju põhimõtteliselt jätta kõik automaatreziimile :wink: aga ei julgeks...

_________________
400L akva/CP-suurim,valgus4x39w,sooj-200w +30L nano


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 20, 2013 12:21 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Okt 14, 2012 09:23
Postitusi: 37
Asukoht: Tallinn
Ei kulu väga palju aega.

Ise pean kahte akvaariumi, 54L kodus ja 25L kontoris. Mõlemas vahetan kord nädalas vett (suuremas ~10 liitrit; väiksemas ~3 liitrit korraga, kuid vahel olen ka laisk ja lisan ainult vett juurde aurumise katteks), filtrielemente loputan vastavalt vajadusele kord-paar kuus.

Kodune akva saab kord nädalas doosi vedelväetist ja iga paari nädala järel teen DIY CO2 jaoks pärmipudelisse uue suhkrusegu. Kontoris olev akva saab iga päev doosi Easycarbot ja kord nädalas doosi vedelväetist.

Kalu söödan kord päevas helvestega, kord nädalas harilikult annan külmutatud toitu ja ühel päeval nädalas lasen paastuda.

Põhjapinnase sifoonimisest olen viimasel ajal täielikult loobunud, kogu põhjalangev toit tarbitakse nii või teisiti suuremalt osalt ära (põhjakalade, krevettide ja tigude poolt), ülejääk laguneb taimeväetiseks. Mädanema kippuvad või muidu vanad või liigselt vohavad taimejupid ja lehed nokin aeg-ajalt välja, klaasid käin magnetiga üle, kui kogunev vetikas silma riivama hakkab ja sellega kogu hooldus tegelikult piirdubki.

Reisile minnes olen akvasse poetanud kas weekend-tableti (eemalolek 4-5 päeva) või holiday-tableti (eemalolek 2-3 nädalat) ja kõik asukad on tagasitulles kenasti elu ja tervise juures olnud.

Üldiselt kui akva on toimiva tasakaalu saavutanud ja pole just tegu eriti high-tech akvaariumiga, mis nõuab igapäevast väetamist, suuri veevahetusi iga nädal jms, siis pole ka erilist probleemi mõnikord iganädalane hooldus vahele jätta. Aga eks kõik sõltub konkreetsest akvaariumist ja sellest, kes seal elavad.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 20, 2013 01:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Enamus asju on siin juba kirjutatud, vajalik aeg varieerub sõltuvalt akvaariumist ja eesmärkidest ning enda toimetamise kiirusest. Alguses läheb kindlasti rohkem aega, kuna sissetöötamise ajal on sebimist rohkem, aga endal kogemusi vähem. Mõndagi saab automatiseerida, kuid klaaside puhtaksnühkimisest pole pääsu - samas see, kui tihti klaasid puhastamist vajavad, on sõltuvalt akvast erinev. Kui veevahetus pole automatiseeritud, siis sinna läheb ka aega - tõsi, kui akvaarium on sisse töötanud, seal on palju taimi ja vähe kalu, siis pole otsest vajadust tihti vett vahetada (ehkki veevahetus on kasuks). Kõige rohkem läheb aega filtri puhastamisega, kuid kui on välisfilter ja akvaariumis pole suurt läbustamist, siis tuleb seda teha üsna harva - ntx kord kuus kuni kord poolaastas. Paljud ei tea, et välise filtri jaoks saab kasutada ka eelfiltrit, seda saab eraldi puhastada ning nii on veelgi harvem vaja filtrit ennast lahti kiskuda (kel on huvi, siis teadmiseks et vähemalt eile nägin seda Tartu mnt. poes külmiku peal ;)). Pisut leiad ehk vastuseid ka siit.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 20, 2013 12:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 27, 2009 11:03
Postitusi: 552
Asukoht: Finland,Honkajoki
Vähemalt minule tundub sinu esimest postitust lugedes , et akvaarium oleks sinule rohkem visuaalne opjekt sinu koju aga häda on selles , et akvarism kui selline on ikkagi aega nõudev hobi kuhu kuulub ka voolikute ja ämbritega mässamine , ja kui tahad ilusat tagasisidet tasimedega ja kaladega täidetud akvaariumist siis tuleb valida õige valgus, hästi tasakaalustatud kala-elaniskond , filtratsioon,väetamine ,pinnas,co2 jne jae ning kui ühe või teisega vähegi puuse paned siis saad tänuks.......................no ütleme kõik muu mida sa ühelt ilusalt akvaariumist ootada AGA see nagu ka eelnevalt öeldud minu arvamus .

Isiklikult minule pole ükski sent ega ükski minut mida kulutan eelmainitud hobile liiast , mõnda asja tuleb lihtsalt armastada ennem kui sellega tegeleda tahad. :wink:

_________________
363L-- /pildid/17867/index.html
Umbes 160L /pildid/16737/index.html
U.420L /pildid/18455/index.html
Hardscape /pildid/26031/index.html


Üles
 Teema pealkiri: ...
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 20, 2013 05:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 06, 2008 10:54
Postitusi: 241
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Rein!
Kas sa oled ise sellist prefitrit kasutanud?
Kas see filtri läbivoolu ei vähenda?
Pole küll sattunud sellist Eestis nägema, aga pole muidugi ka osanud vaadata.

_________________
300L, 200L ja mõned väiksemad ka. 15kuhliit, 15 otot, 3 skalaari, 2+ ramirezi, 1 ancistrus, 1 sae, 1 hypancistrus, 4 hypancistrus zebrat, 10+ microrasbora galaxyt, mõõksabad, mollid, teod, krvetid.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ...
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 20, 2013 07:02 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
brother kirjutas:
Kas sa oled ise sellist prefitrit kasutanud?
Kas see filtri läbivoolu ei vähenda?

Eks ta ikka vähendab, eriti kui ummistub - aga see on paratamatus. Samamoodi vähendab seda svamm vms., mida mõned akvaristid kasutavad filtri sissevõtu juures. Kuna eelfiltri pind on suurem, on takistus ilmselt väiksem kui DIY svammist eelfiltril. Lisaboonuseks on see, et filtrisse ei satu enam maime, tigusid ega krevette.
brother kirjutas:
Pole küll sattunud sellist Eestis nägema, aga pole muidugi ka osanud vaadata.

See ongi riistapuu, mida ei oska märgata ega küsida.
Pilt

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 20, 2013 10:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 03, 2006 12:49
Postitusi: 181
Asukoht: Eesti
Kui inimene otsib ainult idülli ja silmailu, siis oleks palju mõistlikum valik pilt seinal või mingi kujuke riiulil - jääb ära igasugune ämbritega jooksmine, hoiab ka aega ja raha kokku ning äratüdinemise korral on võimalik neist kiiresti lahti saada. Akvaarium iseenesest ka võib ju olla hea valik, aga kui sinna sisse tahetakse panna juba elusad loomad, siis on tegemist VASTUTUSEGA ja see pole enam mänguasi ega lihtsalt iluasjake, vaid peab olema teadlikult tehtud otsus ja omanikul pole enam ainult ÕIGUS seda nautida, vaid ka KOHUSTUS hoolitseda. Kui inimene ütleb, et ta tahab kassi võtta selleks, et oleks väga ilus, kui see istuks aknalaual tema uue vaasi kõrval, aga kahjuks pole tal aega temaga tegeleda ja üleüldse ei meeldiks talle mingi pissikastiga ringi jooksmine ja karvu ka ei viitsiks koristada, siis võiks soovitada kassi mitte võtta ja piirduda idanema läinud sibula eest hoolitsemisega. Akvaelanikud võivad olla tundlikud vee suhtes, vajada veelisandeid, ravimeid, eraldamist, nad vajavad peaagu igapäevast jälgimist, toitmist, isegi järelkasvu planeerimist.
Nüüd positiivse poole pealt - on hea, et üldse küsid arvamust. Akvaristika on väga tore ainult siis, kui selle vastu on ka tegelik huvi (mitte kui ainult sisustuselemendi vastu). Alguses on iganädalast aega vaja rohkem, hiljem järjest vähem, mina ise piirdun reaalse sebimisega kuskil veerand tunniga nädalas. Kui on ärasõit kaheks nädalaks, võiks siiski leiduda keegi, kes käib kasvõi paar korda olukorda kontrollimas (filtri töötamine, lekkimine vms). Kui ajapuudus on väga suur, võiks soovitada taimeakvat, mis on väga ilus ja ei nõua erakorralist reageerimist, kui midagi juhtub.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ...
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 20, 2013 11:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 19, 2008 10:57
Postitusi: 712
Asukoht: Tallinn
brother kirjutas:
Rein!
Pole küll sattunud sellist Eestis nägema, aga pole muidugi ka osanud vaadata.


Kalakeses on see vidin päris ammu müügil. Nii Eheimi kui JBL omad.

_________________
kpl " Kalake"
Rocca al Mare Kaubanduskeskus
http://kalake.ee
Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee


Üles
 Teema pealkiri: ...
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 20, 2013 11:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 06, 2008 10:54
Postitusi: 241
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Tänud Kalake! Ja Rein ka!

_________________
300L, 200L ja mõned väiksemad ka. 15kuhliit, 15 otot, 3 skalaari, 2+ ramirezi, 1 ancistrus, 1 sae, 1 hypancistrus, 4 hypancistrus zebrat, 10+ microrasbora galaxyt, mõõksabad, mollid, teod, krvetid.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2013 08:48 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Jaan 19, 2013 11:42
Postitusi: 5
Asukoht: Haapsalu
Tänan kõiki vastamast!

Batsilli pildijutu peale- olen 100% teadlik , et akvaariumi soetamisega kaasneb vastutus, seepärast ma nii pikalt hoogu võtangi ja ennast kurssi püüan viia.
Ilule lisaks otsiks ma akvaariumilt ka väikest asendusainet puuduolevale aiale- olen ammu igatsenud oma aeda, elan korteris- ehk oleks selline minimaailm väikeseks aseaineks...
Tahan olla kindel, et aeg mida ma olen võimeline sellele hobile pühendama oleks piisav selleks, et saavutada VÄGA HEA tulemus.
Olen lihtsalt näinud sammaldunud klaasidega kinni kasvanud akvaariume, mis on kaugel ilust.
Siin vastuses on jäänud siiski kõlama pigem positiivne toon, te ei hirmutanud mind ära, seega luuran siin veel edasi :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 21, 2013 10:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 19, 2008 10:57
Postitusi: 712
Asukoht: Tallinn
ggg kirjutas:
Tänan kõiki vastamast!

Olen lihtsalt näinud sammaldunud klaasidega kinni kasvanud akvaariume, mis on kaugel ilust.


See võib tunduda uskumatu, aga on akvaariumiomanikke, kes pole 1-2 aastat kätt akvaariumi külge pannud või teevad hooldamisel raskeid eksimusi põhitõdede vastu. Ilmselt oledki mõnda sellist näinud.

_________________
kpl " Kalake"
Rocca al Mare Kaubanduskeskus
http://kalake.ee
Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 22, 2013 09:54 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Jaan 13, 2010 04:07
Postitusi: 375
Asukoht: Tallinn,Laagri
Akvaarium ei tohiks olla liiga väike,siis on pidevalt mingi kohendamine vajalik.
Ostsime pojale uue 54 liitrise sisefiltriga akva,arvates,et see on piisavalt suur :lol:
Poolteist kuud hiljem ostsin omale 250 liitrise kasutatud akvaariumi ja sinna juurde uue välisfiltri.See oli parim koosesis ja enam ei pea pidevalt filtris lobistama,taimeaed kasvab päris kenasti ja kalad pakuvad silmailu.
Pole kunagi viitsinud asja viimase peale ajada ja igasugused peened vidinad on minul kasutamatta jäänud.
Uksest sisse astudes jääb ikka pilk esimesena akvale ja rõõmu on sellest palju olnud.
Reisil olen olnud nädala nii,et keegi pole kalu toitnud.
Küll see akva läikis ikka ilusasti kui koju tulime ja kalad jäid ka ellu :roll:
Rohkem nii pikkasid loomkatseid teinud pole
Jõudu ja julgust - see on seda väärt
Mitte enam nii algaja Piret

_________________
250,2*200,175,126 liitrit kalade ja taimedega.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 22, 2013 10:24 
Akvarist

Liitunud: Reede Jaan 04, 2013 11:27
Postitusi: 6
Asukoht: Tallinn
Endal siis eelmis aasta märstsit 240 akva olnud, ca 10 min läheb nädalasele veevahetusele, kui ei ole vajadust muud teha, seoses kolimise ja muude tegevusetega oli akva vahepeal 2 kuud ilma minu järelvalveta ja kaduma läksid ainult 2 neooni mis skalaar arvatavasti "pesemisse" pistis, igati mõnus ja väga palju arenemist pakkuv hobi. Esimene akva oli kuskil 23l-27l ja ise umbes 10 aastane, tekkis palju probleeme ja omast kogemusest soovtan vähemalt 180l ja enam.
Päikest,
Tanel


Üles
 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver