Tegelikult nüüdne planeeritav uus akvaarium ei oleks minu elu esimene akvaarium. Minu esimene akvaarium oli 1970 dekaadi lõpus. Pidasin siis akvaariumikalu 40 liitrises. Ei olnud mul siis ei infot, teadmisi ega ka kogemusi. Kõik toimus katse eksituse meetodil, intuitiivselt.
Nüüd siis on lihtsalt olnud üle 30 aasta akvaariumikalade pidamise suhtes väike paus. Mõtlesin siin vaikselt vahelduva eduga terve aasta ning lõpuks küpses soov osta endale ja oma perele korralik akvaarium. Akvaariumis peaksin põhiliselt väikeseid 2-5cm elavaid, omapäraseid, huvitavaid parvekalu, 5-8 gruppidena. Akva põhja paneksin elutsema mingi krevetiliigi või põhjakoristajad. Üldiselt kalade suhtes minu mõtisklused ja uurimused veel kestavad.
Akvaariumi valikul vajaksin teie asjaliku abi ja nõuandeid!
Sooviksin osta algaja stardikomplektiga uue Juwel Rio 125 või Juwel Rio 180 akvaariumi, heleda ehk pöögi. Küsimus ongi selles et millist varianti ikkagi nendest kahest eelistada.
Võrdlesin kahe akvaariumi füüsilisi parameetreid ning algselt hakkas mulle meeldima Juwel Rio 125 variant. Kuid häda ja viletsus on selles et seda pole Eestis (Tallinnas) kusagilt saada. Juwel Rio 180 seevastu pisut pakutakse.
Akvaariumi valikul arvestasin selliseid näitajaid nagu, mõõtmed, vee- ja elektrikulu, paiknevus korteris jne.
Akvaariumide näitajad:
1) Juwel Rio 125 beech - maksumus ~400€
Akvaarium - 81x36x50 cm
Kaal - 23 kg
125 liitrit
Aluskapp - 81x36x73 cm
Voolutarbivus:
Valgustid - 2x28W
Soojusti - 100W
Sisemine veepump - Juwel ECCOFLOW võimsusega 600 l/h, 6.5W
NB! 1h filtreeritakse 125l 4.8x läbi
LIGIKAUDNE VOOLUTARBIVUS KOKKU: 162.5W
2) Juwel Rio 180 beech - maksumus ~500€
Akvaarium - 101x41x50 cm
Kaal - 29.5 kg
180 liitrit
Aluskapp - 101x41x73 cm
Voolutarbivus:
Valgustid - 2x45W
Soojusti - 200W
Sisemine veepump - Juwel ECCOFLOW võimsusega 600 l/h, 6.5W
1h filtreeritakse 180l 3.3x läbi
LIGIKAUDNE VOOLUTARBIVUS KOKKU: 296.5W
Siia tuleks rahaliselt juurde veel arvestada põhjakruus, taimed jms vajalikud vahendid.
Akvaariumi sissetöötamine ning seejärel kalade järk järguline ostmine ning kohanemine uue elukeskkonnaga, toit jne.
Juwel Rio 125 tarbib pea et 100% vähem elektrit ning 55 liitrit vähem vett. Kuid sinna mahub ka vähem akvaariumikalu.
Palju on räägitud siin foorumis veepumba võimsusest, olen aru saanud nii et mida võimsam pump seda jõudsamalt ja efektiivsemalt filtreeritakse akvariumivett.
Kui aga võrrelda Juwel Rio 125 ja 180 liitreid ning olemasoleva pumba võimsust siis saame järgneva. 1 tunnis filtreeritakse 125l vett 4.8x läbi ja 1 tunnis filtreeritakse 180l vett kõigest 3.3x läbi.
Kas siis Juwel Rio 125 veepuhastus on efektiivsem kui on seda Juwel Rio 180 ?
Samas ma mõtlen siin sellele et paljudel akvaristidel on kodudes üüratult suured akvaariumid! Kuid keegi ei räägi siin akvaariumi pidamiste üldkuludest: vesi ja elekter.
Suur akvaarium suurte kaladega on väga ilus vaatepilt kuid ka kulukas ettevõtmine rahakotile ja perele. Eriti nüüdsel ajal kui jadamisi kõik Eestis kallineb.
Jagage siis palun oma kogemusi akvaariumitest ja kulutustest nendele.