Täna õhtul sai siis MP 100 akval see õnnetu kahemõtteline ja unustatud plastalus alla pandud. Selleks vägitükiks läks vaja kaht piisavalt tugevat meest. Üks nendest meestest olin mina. Kuna akva oli juba mitu päeva tühjalt käinud ning eilsest esimesed parvekalad ja krevetid sees, siis tuli kõik läbi mõtelda.
Akvasse jätsin 40-50% vett, teine sama palju suutsin anumatesse kallata ja ülejäänu läks kahjuks kraanist alla. Pelgasin veel seda, et kas see akvapõhi ikka tõstes vastu peab, sest sisse jäid kalad, krevetid ja oma 30 kg kruusa koos kujundatud taimedega. Lootsin et kui see akvalaud kannatab kuni 600 kg raskust ehk on akva puhulgi arvestatud topelt raskuse varuga. Oli ikka raske see akva, hea et kõhukelmet puruks ei tõmmanud. Tõstsime selle akva kusagil 10 cm kõrgusele ja kolmas isik pani kibekähku selle plastraamikese alla. Oligi paigas see raske ja ohtlik ettevõtmine. Lasin puuduva vee akvasse ning vastavalt kogusele lisasin ka nõutavat keemiat. Nii et korras selle akva alusraami jamaga.
Muuseas vahepeal oli mul ketserlik mõte, et seda MP 100 akva alust üldse mitte panna (ilma oli justkui ilusam). Kuid hing ei andnud rahu ning ma saatsin oma selgitused ja küsimused e-kirjaga Eheim peakontorisse Saksamaale. Kui õhtul hilja kirjutasin, siis järgmise päeva vara hommikuks oli e-kiri vastusega tagasi. Minu e-kiri oli sealt liikunud läbi mitme Eheim adressaadi õigele mehele kes mulle koheselt e-kirjaga vastas. Pole midagi ütelda, selle firma kultuur on korralik, kiire ja tõhus. Saksa täpsus ja hoolikus!
Kõigepealt mind tänati, et usaldasin neid ning ostsin nende firma toote. MP akva alus soovitati kindlasti alla panna ning toonitati, et akva alust ja lisa matti ei tohi mitte mingil juhul koos tarvitada. Seega on kaks võimalust, sa kas paned akva alla MP oma akva aluse või ostad eraldi akva mati, kolmandat võimalust pole olemas.
Akvarist jaantat'ile väitleksin mina kui algajast akvarist vastu järgnevates asjades.
Kui sa oled algaja siis on sul akva komplektide valikul kaks teed. Sa kas valid kallima Juwel toote või odavama MP oma. Ise ehitada ja tellida saab endale akva ning lisatarbed inimene kes on kogemustega akvarist. Sama hästi võiks ju näiteks arvutikaugele inimesele ütelda et komplekteeri riist- ja tarkvaraliselt ise endale arvuti, vali välja korpus, toiteplokk, jahuti, emaplaat, protsessor, videokaart, mälud, kõvaketas, operatsioonisüsteem ja rakendustarkvara ning ongi arvuti soodne ja hea. Imelihtne!
Minule isiklikult MP akva stardikomplekt meeldib! Minu silma hetkel ei häiri ei MP higistav pealiskaas (hoian väikesed kaaned lahti), roheline veepump, paljas veesoojendi (see mul 24 soojakraadi peal) ega ka pisku kraadiklaas. Peaks ütlema et MP mulisev veepump töötab minu üliheale kõrvakuulmisele vaatamata väga vaikselt. Pealegi saan ma tulevikus kui vaja MP akvaasju asendada.
Mis puutub MP 100 valgustusse, siis see on minu kui algaja jaoks täiesti piisav valgus. Kuna ma pole eriline taimekasvatajast koduvana siis ma komplekteerisin oma akva taimed vastavalt akva valgusele ning võimalustele. Taimed on valitud nö. algaja tasemelt (easy tropica plants). Pearõhk mul ikka kaladel, väikesed parvekalad erilise vaatluse all. Kalade faunat valin ka algaja tasemest lähtudes.
Vaatan kodus et akva MP 100 180l on täiesti hea ja õige valik. Kui ma oleksin sama raha eest ostnud väiksema Juwel Rio 125l oleksin olnud rahaliselt tunduvalt vaesem ning hingelt õnnetum.