foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 40 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Esimene veemaja
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 11, 2011 11:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Okt 11, 2011 09:48
Postitusi: 14
Asukoht: Tallinn
Tere,

Akvaariumid on paelunud juba lapsest saati. Naabrionu juures sai lapsena tihti neid kaemas käidud.

Lõpuks sai omalegi soetatud üks 126l stardikas. Müüja nõu kuulatas, muld ja kruus samuti ning 2 jbl purgikest.
Akvaarium üles, muld sisse, kruus mitmeid mitmeid kordi läbi pestud ja see lõpuks peale ning siis vesi sisse. Sammud poodi taimede järgi, sai suuremaid ja väiksemaid võetud ning siis pärast akvaariumisse.
9 päeva järjest sai jbl sinist vedeliku lisatud.

Täna siis oli käes päev kui pidin kalad valima. Noh väga õhinal, et ei tea mida kohe ära valiks. Kuna siia foorumisse sattusin alles esimest korda õhtul ja pärast uuele reidile kalade jörgi minnes sain teada, et peaks ennem ikka uurima kalade sobivust kah. Mis mõttes kalade sobivust? Mina teadsin, et on magevee ja soolavee kalad, et Nemot ei pane tavalisse akvaariumi. Noh siis kõik ju kes ühes vees, peaks kokku sobima.

Esimesest poest võtsin 4 skalaarit ja 3 väikest põhjakoristajat. Nimi paberil kirjas, ei leia seda paberit üles. Läksin siis teise poodi edasi, et seal olid ilusad värvikirevad kalad. Seal olid teise mustriga skalaarid, no võtsin 2 tk juurde, pluss nüüd ahhetage, sest siis mul polnud aimugi veel 2 kuldkalakest. Ning lisaks veel neile ühe isase ja emase kukekese.

Nii kalad vette, vastavalt siis juhistele. Sai neid siis põnevusega jälgitud. Põhjakoristajad asusid tegutsema, kuldkalakesed samuti. Skalaarid ronisid taimede varju või nurka. Vaatasin, et ok läheks tooks selle taime lambi ära ja äkki seal mõni ilus kala ka juurde tulnud. Ning siis kui poes müüja kuulis, et kuldkalade koos skalaaridega, vaju maa alla. Lamp käes ja tagasi. Noh ja mis siis akvaariumis toimus. See mida müüja ütles, skalaarid kiusasid kuldkalu.
Ning, et maksimum sellises akvaariumis oleks 2 skalaarit üldse ja kaks emast kukekest võiks juurde võta, muidu isane kiusab selle ühe emase ära.
Homme siis sinna poodi, kus müüdi koos mulle kuldkalu ja skalaarisid.
Vee näitude võtmisest lugesin samuti siin foorumist, et need samuti tegemata minul. Algaja rõõmud ja hädad. Aga läbi nende saab loodetavasti targemaks. Hetkel sai kalu valitud, et mida kirevam, seda ilusam, nüüd mitmeid ja mitmeid tunde lugedes foorumit ja googeldades siis jälgi tabelit ja muid fakte.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 11, 2011 11:41 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 28, 2011 04:15
Postitusi: 135
Asukoht: Kehra
See müüja, kelle pärast maa alla vajusid olen siis mina :)
126 liitrisesse tõesti ei soovitaks üle kahe skalaari, sest nad kasvavad suht suureks ja muutuvad ülbemaks ( 120 on üldse miinimum, kus neid pidada võiks).
Külmaveekalad ja soojavee kalad ei ela koos nagu sai poes seletatud. Mingi moment hakatakse kuldkalu terroriseerima ( võibolla ei hakata ka, aga need on üksikud juhud ning neid erandeid ei taha üldse välja tuua).


Ma saan sellest aru, et eriti algajad loodvad saada head nõu müüjate käest. Kuid alati ei saa nende peale loota. Kõik võivad ajada mingisugust pada ( kaasa arvatud mina) ja eriti kalade sobivust võiks ise kontrollida ja uurida. Igasuguseid impulsiivoste peaks vältima, see käib kõikide lemmikloomade kohta.
Ka palju kalu korraga ei tohiks akvaariumisse panna, ma saan aru, et tuhin on suur, aga seda tuleb teha tasa ja targu, siis läheb sujuvamalt ja suurtemate probleemideta ;)

_________________
kauplus " Kalake"
Rocca al Mare Kaubanduskeskus
http://kalake.ee
katrin@kalake.ee


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 12, 2011 09:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
126 liitrise jaoks tõesti meeletult rahvast - isegi mitte "ülearu" vaid "üle mõistuse" palju :shock: .

Skalaarid ja kuldkalad koos... oi jeerum. Palun ära tee. Sellest ei saa head nahka. Müüja "pikali kukkumine" on igati õigustatud.

Nad on poes alles siuksed tited kui neid müüakse ja alguses lapsekingades olles nad ehk enam-vähem-nagu-võibolla saavad hakkama vääääga lühikese perioodi (aga nagu näha/lugeda võib - siis ei saa isegi paari päeva). Lõpuks on kuldkalade elu põrgu ning nad ei ela sul teps mitte 15-20a nagu nad peaks. Nad kasvavad ca 20x suuremaks kui poes on. Lisaks ei ole soe vesi kuldkaladele hea (nad on külmavee kalad, kes elaks ideaalis 18'C vees) ning skalaarid tahaks nii 24-26'C ja ei saa külmemas vees hakkama. Ehk siis umbes nagu põhjanaba vs aafrika. Midagi vahepealset sa ei saa luua, milles mõlemad rahul oleks. Loe siit lingilt kuldkaladest ja siis saad ise ka aru miks nad sinu akvaariumisse mitte mingi valemiga ei sobi hetkel: /esimene/5355/index.html

Lisaks nagu öeldi - külmavee kalad ja soojavee kalad ei sobi kokku isegi mitte võluväel. Seda peetigi silmas selle all, et sa pead enne teadma KEDA sa võtad ja kui palju ruumi nad vajavad. Skalaar on suur kala - kasvab suureks kui DVD plaat. Kuldkala kasvab ca 20cm+ ja vajab väga palju ruumi.

Sain ma nüüd õigesti aru, et sul on kogu see kupatus juba kodus? Siis minu esimene soovitus on see, et anna kuldkalad ära. Ruttu. Palun. Miks? 1) mullapõhi kuldkaladega ei ole hea mõte - nad kaevavad põhja ja kui sul seal just meeletult paksu kihti kruusa ei ole, siis kaevavad mulla välja, lisaks reostavad kuldkalad väga palju oma väljaheidetega akvat, mistõttu on vaja head põhja sifoonimist, mida sa väga lihtsalt ei saa (!!) teha mulla akvaariumiga (mul on old kuldkalad aastast '98, ning ka mullapõhjaga akva (troopiliste kaladega)). 2) kuldkalu mahuks sul sinna 2tk elama küll (mitte rohkem) aga kõik ülejäänud elukad on üleliigsed igas mõttes. Kuldkalu peetakse ainult kuldkalalistega (jah, ma jätkan seda sama juttu igavesti!), seltsiks võib panna vaid mõned õunateod, kes vetikat söövad. Kõik muud elukad hoida eemale. 3) kuldkalad jäävad oma sabadest kiiresti ilma skalaaridega koos elades. Sa ei taha seda uimepõletikku ravida - usu mind. Skalaar on kiuslik kala ja kuldkala on liiga leebe loomuga ohmu, et sellise kiusamisega igavesti elada.


Mis puudutab seda "palju kirusid ja erinevaid kalu" - see on normaalne algaja eufooria. Ikka rohkem, veel rohkem, nii, et enam akva tagaseina ei paistaks :lol: Kahjuks mingihetk tuleb mõistus koju. Enamasti siis kui kallid kalad järjest susse viskama hakkavad või mõni haigus vohama kukub. Üleasustatud on kõige suurem oht akvaariumis sest seda habrast tasakaalu on nii raske pärast tagasi saada ja hoida. Momendil on su mure see, et sul on akvaarium, mis on taimedele hea - muld, lamp jne. Sinna juurde sobivad rahulikud kalad. Arvesta, et mullapõhjaga akvas hakkavad taimed vohama, mistõttu sa kalu varsti niiehknaa ei näe :) Paar skalaari, kukeke ja põhjakoristajad - need sobiks. Skalaaridega ei maksa väga kokku toppida ka väikseid ilusaid kalu nagu neoonid jne. Skalaarid söövad nad lihtsalt ära. Loorsaba kalad jäävad oma uimedest ilma jne. Nagu ma ütlesin - skalaar on tõsine kiusaja kõigi suhtes, mis on temast väiksem, aeglasem, uimasem, ilusam. Ilus kala aga tõsine "bitch".

Hetkel vaata oma akvale näkku ja tegutse ruttu. Väga-väga ruttu. Kui sa sinna juba mingi ichi või muu haiguse nüüd sisse saad (kuldkalad on stressiga kärmed ichi-parasiite külge võtma) on aamen kirikus kah. Sest haigeid kalu ei saa sa ka ära anda. Lisaks keskkonnavahetus (kui sa leiaks ka inimese, kes on neid nõus ravima omade kuludega) nõrgendaks kalu veelgi ja suure tõenäosusega süveneks haigus veel enam. Kui sa kuldkaladest loobuda ei taha - marss poodi ja veel üks KORRALIK suur akvaarium kuldkaladele juurde (100+ liitrit kahe kala puhul). Ja ruttu. Või paku neid siin ära (ma eelistaks seda - kuldkala ei ole teps NII lihtne pidada kui linnalegendid räägivad). Skalaaride seas pead sa kindlasti harvendust tegema. Hetkel on nad väiksed ja noored ja sa võib-olla ei raatsi aga usu mind - pärast, suuremana on neid veel raskem ära anda.

Kui sul lisaküsimusi on võid mulle otse ka PM'da. Kuldkaladest võin ma lõputult jahuda. Loodame, et sa oled piisavalt tark, et kuulata :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 12, 2011 09:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Okt 11, 2011 09:48
Postitusi: 14
Asukoht: Tallinn
Nii panen siis kirja, et mis asukad:
Akvaarium siis 126L,
6 skalaari, 4 mustvalget ja 2 kollased
2 kuldkala
1 isane ja 1 emane kukeke
3 põhjakala Antsistry

Taimed:
Echinodorus `Rubin
Myriophyllum`mattogrossense
Aponogeton crispus `Red
Rotala`wallichilli
Glossostigma Elatinoides
Hygrophila Difformis

Need vist ladina keelsed nimed aga kuidas nende taimede nimetused Eesti keeles?

Eks maa alla saabki vajuda, kui ei tea seda, et teatud kalad ikka ei sobi kokku. Aga hetkel siis kukeke vaatab klaas seina või ajab emast taga. Kui skalaar läheb kuldkala näksama siis kuldkala ajab teda taga kui saab hakkustab teda uimest kui ei siis mingi aja pärast läheb skalaar põhjakala torkima.
Kuna foorumis jagatakse tigusid siis ka küsimus, et kas neid tasub panna? Kukekesl tuleb leida 2 emast juurde ja kas peale seda on siis akvaarium täis kaladest?

Selle kohta oli ka uurimus tehtud, et ei ole oluline mis valdkond, kuid esimesed sammude tegemisel on suurimaks abiks just müüja ja kui guugeldamis oskus. Kui see netti unustatakse ära siis jääbki esmaseks ja ühtlasi kõige suurimaks infoallikaks just müüja abi.
Hetkel siis külastanud Zoo planetied Mustikas ja Lasnamäe Centrum, Kristiine Keskuse Pet Center, Endla tänaval asuvat Laguun, siis mööblimaja vastas mingi kala pood ja Rooca Kalake, kust sai siis akvaarium soetatud. Kalakesest on hetkel kõige rohkem abi saadud ja õiglaselt noomida kalade mitte sobivusest kokku panemisel.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 12, 2011 10:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Seda veel et scalared on territoriaalsed kalad ja hakkavad üht või teist puud/põõsast oma koduks pidama. Kes ilma jääb, saab pidevalt teistelt tappa kuni sussid püsti viskab. Seega võiks scalaresid ka osa ära anda/müüa.
Oleks muidugi kena, kui enne saaks ühe paari kokku aga soo määramine on neil kaladel keeruline.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 12, 2011 10:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Tsiteeri:
Zoo planetied Mustikas ja Lasnamäe Centrum, Kristiine Keskuse Pet Center, Endla tänaval asuvat Laguun, siis mööblimaja vastas mingi kala pood ja Rooca Kalake



Ei taha kedagi laita aga:
Mustika Zoo müüjad ei tea ööd ega mütsi. Nad müüks sulle kuldkalu ja neoone ka koos kui kalu oleks mida müüa!
Kristiine Pet Centrali müüjad ei paista samuti midagi kaladest teadvat.
Mööblimaja pood on üks asjalikumaid
Kalakese müüjad teavad ka enamasti midagi


Üldisel juhul kehtib reegel (enamikes poodides), et kui klient ei tea, saab talle kõike müüa! Seega väga paljud poed ajavad sulle kägu sest nad kas 1) ei tea, 2) ei huvita, 3) ostad jama, uurid ise, saad targemaks ja tuled tagasi veel asju ostma või 4) surevad ühed kalad ära, tuled ostad uued.

Enamasti on müüjatele oluline kasum! Mida rohkem sa ostad, seda parem. On poode, kes on orienteeritud AINULT akvaariumitele (Kalake, Mulla tn, tartu mnt pood) - nemad enamasti ka teavad mida räägivad. Aga alai tasub ise netist uurida.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 12, 2011 10:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Juun 02, 2004 12:08
Postitusi: 139
Asukoht: Sikupilli
Võin paarile su skalaarile kodu pakkuda kui vaja :lol:

_________________
200L + 50L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 12, 2011 12:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Okt 11, 2011 09:48
Postitusi: 14
Asukoht: Tallinn
Kuldkalad ilusti poes tagasi!
Kukeke sai omale ühe emase juurde, keda nüüd siis taga ajada.
Üks põõsastaim on täiesti ära räsitud:)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 12, 2011 10:41 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 23, 2011 05:35
Postitusi: 251
Asukoht: Tallinn
Tere.

Ega skalaaride sugu muidu teada ei saagi kui kudemise ajal,aga kuuest kalast mõned võivad nagu paare moodustada,kui on piisavalt suured, seal on tõenäolisus,et ema ja isa.Nad siis ei kiusa teineteist ja mõnikord hoiavad eraldi,samas võib teiste äraviimisega olukord muutuda.skalaaride puhul on päris hea õnn sobiv paar saada.Suures akvas on parem,seal saab rohkem kalu pidada ja paarilise leidmise võimalus on suurem,ka kiusamist on vähem.Aga sulle jah üle kahe ei mahu.Kukekeste suhtes ole üldse skeptiline,need on kippunud kõiki kalu kiusama.Kuldkalale mu arust ka 120 l akva liiga väike,hea et lahti said.
Sul paras paar skalaari paar säga ja mõned gupid,skalaarid ei lase neil vohama hakata ja nad aitavad akva puhtana hoida.muide uude akvasse tuuakse kalu paari kaupa,nagu keegi juba eelpool mainis.

Soovin palju edu ja häid närve alguseks!!

_________________
vana saga


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 13, 2011 04:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Okt 11, 2011 09:48
Postitusi: 14
Asukoht: Tallinn
4 musta-valget skalaari leidsid omale uue kodu.

2 kollast otsustasin omale jätta. Kui ennem uitasid kõik eraldi ja käis ikka mingi võitlus kõigi vahel siis hetkel ujuvad pidevalt koos ja ei mingit näksamist, lasevad kui duublis ringi.
Kas keegi oskab lihtsamini öelda, et kuidas teha emasel ja isasel skalaaril vahet?
Ingliskeelne tekst räägib mingist kudemis torust, kus see veel asub ja kuidas sellest aru saada?

Therefore, the only sure way to tell the difference between mature males from mature females is to examine the breeding tubes during spawning. The female's breeding tube is wider and more blunt than the male's.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 13, 2011 05:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 27, 2009 11:03
Postitusi: 552
Asukoht: Finland,Honkajoki
Nii noortel skalaaridel on suht võimatu vahet teha.Lihtsalt oota (kui tegemist on kutupaariga) kui kalad kutevad siis saad sood teada.

_________________
363L-- /pildid/17867/index.html
Umbes 160L /pildid/16737/index.html
U.420L /pildid/18455/index.html
Hardscape /pildid/26031/index.html


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 13, 2011 06:13 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 23, 2011 05:35
Postitusi: 251
Asukoht: Tallinn
Nagu öeldud saab vahet teha ainult kudemise ajal,kui emasel on paari millimeetrine torujupp all,isastel ma pole seda märganud,kuigi sinu tekst väidab,et neil peaks see väiksem olema.Teglikult enne kudemist hakkab isane emase ees uimi väristama ja teda ninaga toksima,aga see tundub olevat rohkem noorematel,vanadel paaridel pole seda eriti märganud.Samas nad ei pruugi 125 akvas üldse kudema hakata,see sõltub paljudest asjaoludest,mul on aastaid tagasi 80 l kudenud,see on jälle hea õnne asi.

_________________
vana saga


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 15, 2011 01:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Okt 11, 2011 09:48
Postitusi: 14
Asukoht: Tallinn
Tekkis selline küsimus, et kui vaja näiteks nädalavahetuseks ära sõita, et kuidas tegutseda toitmisega.
Hetkel tegutsen nii nagu poes öeldi, et hommikul ja õhtul saavad süüa.
Aga kui reede õhtul ära sõita ja pühapäev õhtu või esmaspäeva hommikul tagasi, et kuidas toitmisega lood?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 15, 2011 04:42 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 29, 2008 04:37
Postitusi: 75
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Selle lühikese aja saavad edukalt toiduta hakkama.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 15, 2011 07:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Mul on suvel see lausa pidevalt nii - ndl-vahetusel olen suvilas ja kalad peavad dieeti. Saavad suurepäraselt hakkama ja söövad vetika jäägid ka ära: kasu mitmekordne!


Üles
 [ 40 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver