126 liitrise jaoks tõesti meeletult rahvast - isegi mitte "ülearu" vaid "üle mõistuse" palju
.
Skalaarid ja kuldkalad koos... oi jeerum. Palun ära tee. Sellest ei saa head nahka. Müüja "pikali kukkumine" on igati õigustatud.
Nad on poes alles siuksed tited kui neid müüakse ja alguses lapsekingades olles nad ehk enam-vähem-nagu-võibolla saavad hakkama vääääga lühikese perioodi (aga nagu näha/lugeda võib - siis ei saa isegi paari päeva). Lõpuks on kuldkalade elu põrgu ning nad ei ela sul teps mitte 15-20a nagu nad peaks. Nad kasvavad ca 20x suuremaks kui poes on. Lisaks ei ole soe vesi kuldkaladele hea (nad on külmavee kalad, kes elaks ideaalis 18'C vees) ning skalaarid tahaks nii 24-26'C ja ei saa külmemas vees hakkama. Ehk siis umbes nagu põhjanaba vs aafrika. Midagi vahepealset sa ei saa luua, milles mõlemad rahul oleks. Loe siit lingilt kuldkaladest ja siis saad ise ka aru miks nad sinu akvaariumisse mitte mingi valemiga ei sobi hetkel:
/esimene/5355/index.htmlLisaks nagu öeldi - külmavee kalad ja soojavee kalad ei sobi kokku isegi mitte võluväel. Seda peetigi silmas selle all, et sa pead enne teadma KEDA sa võtad ja kui palju ruumi nad vajavad. Skalaar on suur kala - kasvab suureks kui DVD plaat. Kuldkala kasvab ca 20cm+ ja vajab väga palju ruumi.
Sain ma nüüd õigesti aru, et sul on kogu see kupatus juba kodus? Siis minu esimene soovitus on see, et anna kuldkalad ära. Ruttu. Palun. Miks? 1) mullapõhi kuldkaladega ei ole hea mõte - nad kaevavad põhja ja kui sul seal just meeletult paksu kihti kruusa ei ole, siis kaevavad mulla välja, lisaks reostavad kuldkalad väga palju oma väljaheidetega akvat, mistõttu on vaja head põhja sifoonimist, mida sa väga lihtsalt ei saa (!!) teha mulla akvaariumiga (mul on old kuldkalad aastast '98, ning ka mullapõhjaga akva (troopiliste kaladega)). 2) kuldkalu mahuks sul sinna 2tk elama küll (mitte rohkem) aga kõik ülejäänud elukad on üleliigsed igas mõttes. Kuldkalu peetakse ainult kuldkalalistega (jah, ma jätkan seda sama juttu igavesti!), seltsiks võib panna vaid mõned õunateod, kes vetikat söövad. Kõik muud elukad hoida eemale. 3) kuldkalad jäävad oma sabadest kiiresti ilma skalaaridega koos elades. Sa ei taha seda uimepõletikku ravida - usu mind. Skalaar on kiuslik kala ja kuldkala on liiga leebe loomuga ohmu, et sellise kiusamisega igavesti elada.
Mis puudutab seda "palju kirusid ja erinevaid kalu" - see on normaalne algaja eufooria. Ikka rohkem, veel rohkem, nii, et enam akva tagaseina ei paistaks
Kahjuks mingihetk tuleb mõistus koju. Enamasti siis kui kallid kalad järjest susse viskama hakkavad või mõni haigus vohama kukub. Üleasustatud on kõige suurem oht akvaariumis sest seda habrast tasakaalu on nii raske pärast tagasi saada ja hoida. Momendil on su mure see, et sul on akvaarium, mis on taimedele hea - muld, lamp jne. Sinna juurde sobivad rahulikud kalad. Arvesta, et mullapõhjaga akvas hakkavad taimed vohama, mistõttu sa kalu varsti niiehknaa ei näe
Paar skalaari, kukeke ja põhjakoristajad - need sobiks. Skalaaridega ei maksa väga kokku toppida ka väikseid ilusaid kalu nagu neoonid jne. Skalaarid söövad nad lihtsalt ära. Loorsaba kalad jäävad oma uimedest ilma jne. Nagu ma ütlesin - skalaar on tõsine kiusaja kõigi suhtes, mis on temast väiksem, aeglasem, uimasem, ilusam. Ilus kala aga tõsine "bitch".
Hetkel vaata oma akvale näkku ja tegutse ruttu. Väga-väga ruttu. Kui sa sinna juba mingi ichi või muu haiguse nüüd sisse saad (kuldkalad on stressiga kärmed ichi-parasiite külge võtma) on aamen kirikus kah. Sest haigeid kalu ei saa sa ka ära anda. Lisaks keskkonnavahetus (kui sa leiaks ka inimese, kes on neid nõus ravima omade kuludega) nõrgendaks kalu veelgi ja suure tõenäosusega süveneks haigus veel enam. Kui sa kuldkaladest loobuda ei taha - marss poodi ja veel üks KORRALIK suur akvaarium kuldkaladele juurde (100+ liitrit kahe kala puhul). Ja ruttu. Või paku neid siin ära (ma eelistaks seda - kuldkala ei ole teps NII lihtne pidada kui linnalegendid räägivad). Skalaaride seas pead sa kindlasti harvendust tegema. Hetkel on nad väiksed ja noored ja sa võib-olla ei raatsi aga usu mind - pärast, suuremana on neid veel raskem ära anda.
Kui sul lisaküsimusi on võid mulle otse ka PM'da. Kuldkaladest võin ma lõputult jahuda. Loodame, et sa oled piisavalt tark, et kuulata