foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 40 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 17, 2011 11:15 
Akvarist

Ma ei osanud kuhugi mujale oma küsimustejada panna, seega võtsin selle alafoorumi appi.
Tuhnisin, mis ma tuhnisin ja ei leidnud oma küsimustele vastust. Tõesti ei ole võimeline tervet foorumit läbi lugema ja kuna vastakaid arvamusi on erinevates teemades nii meeletult palju, siis loodan, et keegi ei pahanda, kui koondan oma küsimused siia.

Seega, hetkel alles startinud akvas 3 mollit (üks isane ja üks emane ning pisem, kelle sugu ei ole ma võimeline määrama), 1 kollane õunatigu, pruun mingisugune tigu, kes sarnaneb ei tea kellega (on õunateost väiksem, sarnase kojaga aga nagu ei ole ka), 1 torntigu (kelle kuut on läinud toomisepäevast pruunist kahvatuvalgeks-halliks :roll: ) ning 2 ancistrusepoega.

Küsimus seisnebki selles, et soov oleks pruunidele antsupoegadele juurde võtta albiinod paar tükki, KUID lugesin, et nendele sobib umbes 25-26kraadi temperatuur.
Minul on akvas aga 23.6-8 stabiilselt.
Kas mul akvas temperatuur liiga madal või võin ma seda tõsta julgelt 25-26 kraadi peale ilma, et ma kellelegi liiga teeks? (Soov on akvasse mingi aeg lisada neoone, veel paar õunatigu ja ehk mõne värvilise gupi- kuna akva suht väike, siis ei taha üle ka asustada, kole vaadata seda suppi).

Milline see normaalne temperatuur oleks, et ei oleks neil liialt jahe ega liialt soe, kas praegune temp on üldse normaalne neile?

Viimati muutis Stellamaris, Esmaspäev Apr 18, 2011 02:54, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 17, 2011 11:25 
Akvarist

Unustasin mainida, et kuna loetu põhjal hakkavad kalad sigima just kõrgema temperatuuri juures, siis praegune temperatuur ongi pandud selle eesmärgiga, et ära hoida populatsiooni kasvu..
Loen igalt poolt, et normaalne temperatuur on 25 kraadi, kuid kas see on kõigile elanikele sobiv? Taimedele peaks olema alates 18-20C..
Seejuures, millise temperatuuri juures on vetikate tekkimine tõenäolisem?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 17, 2011 03:28 
Akvarist

Pildid: 3
Arvan, et mõistlik oleks "titade" kasvatamisel hoida temp kuskil 25, 26 kraadi juures, hiljem kui nad juba suuremad võib tempi taas alandada aga ega soojavee kalad ennast nii madala temperatuuri juures hästi tunne. Vetikas, oleneb muidugi liigist, peaks minu arvates kasvama "iga ilmaga" (va jääkuubikutel).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 17, 2011 04:13 
Akvarist

Tõstsin temperatuuri ja nüüd on 24.9 kraad siia sinna, vist tuleb veel kergitada

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 17, 2011 07:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

25 võiks ikka olla siis on ka haigestumise võimalus pisem, muidu hakkavad külmetama. aritmeetiline keskmine arvestades sinu kalu oleks 24,75. kui tahad neoone siis aga 24.50. aga see ikka norimine ja keskmine väärtus

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 17, 2011 07:42 
Akvarist

Ma olen veidi nõutu.
Akvas sees on tavaline väike klaasist temperatuurimõõtja, mis näitab nö kriipsudena seda tempi ja selle järgi on akvas hetkel 25 ja õhkõrn vahe peale.
Elektroonilise oma (mis mõõdab nii välis kui sise temperatuuri ja mille juhe on akvas) näitab aga 24.9 - 24.4 vahelduva eduga.
Nõutu seetõttu, et soojendi ei ole sees (tähendab tuli ei põle) ja elektroonilise temperatuur kõigub üleval antud vahemikus .4´st kuni .9´ni ja alla uuesti ja jälle üles.
Tekib tunne, et elektrooniline ´paneb kägu´.
Seega ei ole ma üldse kindel mis temperatuur seal akvas siis ikkagi on.

Kalad tunnevad end silma järgi hästi, ei ole apaatsed ega midagi, mollid ujuvad uudistades ringi ja ancistrused ajavad asju mööda klaasi ja põhja... :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 17, 2011 08:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Ma usun, et see temperatuur on sul seal sama, lihtsalt vedelikuga kraadiklaasilt ei saa sa nii täpset näitu välja lugeda. Pealegi 0.4 kraadine kõikumine on nii väike, et see ei tähenda mitte midagi.
Mul pole üldse soojendit ja temperatuur on hommikul kuskil 23 kraadi ringis, õhtuks kui lambid kustuvad on 25. Kaladel pole mingeid probleeme sellega :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 18, 2011 12:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ära asja nii peeneks aja. Usalda klaasist termomeetrit ja need üksikud komakohad unusta ära. Mul Juweli digitaalne termomeeter näitas kahtlaselt palju. Soetasin lisaks nn "vana kooli" termomeetri ja selgus, et digitaalne näitab stabiilselt 1,5 kraadi tegelikust rohkem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 18, 2011 02:59 
Akvarist

Muutsin teema pealkirja, muidu oleks veidi vale oma küsimust siin esitada.
Ühesõnaga- ostsin juurde kalu: kolm isast mõõksaba ning kolm danio reriot (roosad).
Mõõksabad käituvad akvaariumisse pannes normaalselt- uudistavad põhjas ning söövad ilusti.
Daniod seevastu käituvad minu silmale liiga närviliselt- koguaeg sulpsatavad veepiiril ning käituvad nagu närvihaiged ehk ujuvad hirmunult edasi tagasi ega oska midagi peale hakata- põhja poole ei lähe.
Mõtlesin, et kustutaks korraks tule ära ja nad läksid paanikasse- ujusid üksteisest eemale ja kohe põhja poole äärmise kiirusega.
Nüüd mõtlen, et kuna nad parvekalad siis tooks homme kolm tükki juurde ehk asi paraneb.
Siit küsimus- kas nad ongi sellised või on neil kohanemisraskused või ongi närvilised sattunud?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 18, 2011 08:29 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Olen katsetanud igasuguseid digi termomeetreid. Tänaseks tundub, et kõikseeparem on pikk peenike JBL-i kolllane toru punase vedelikuga (4.- eurot). See ei lähe nii kergesti katki, kui kalad rahmeldavad.

Temperatuuri võiksid vast hoida 24-25 kraadi peal. Üldiselt tropilistele kaladele soovitatav. Madalamal temperatuuril olen näinud omi kalu soojapulga ümber "käppasid" soojendamas. (Võid muidugi sokke, kindaid, salle ja mütse kududa.) Minul kuskilt kuklasse pähe jäänud, et kalade sigimise soodustamiseks ikka veel veits kõrgemat temperatuuri vaja - vist kusagil 27-28? Ehk keegi kommenteerib!

Minu kogemuste põhjal lepivad nii pruunid kui ka albiino antsud sama temperatuuriga (25 C). Mul albiinod kuldkalade juures - pigemini siis madalamal temperatuuril, kui pruunid teises akvas. Ilusad ja terved - teevad marja, mis hirmus. Järelikult kõik jonksus.

Kui pisike see kolmas molli Sul on? Ehk mitte nii väike, et pärakuuime järgi sugu määrata võimatu. Isasel on see teravam, emasel rohkem "lehviku" moodi nagu kolmnurk. Soovituseks pigem kaks emas ja üks isane kui vastupidi.

Vetikas möllab ilmselt tõesti seal, kus soodsad tingimused ja jääkuubikud seda kindlasti ei ole. Nii et, kui Sul on suht alustav akva, siis mingine vetikalaine sealt üle käib ning see normaalne. Jäi kahjuks märkamatuks, millal akva käivitasid. Ehk minu viga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 18, 2011 09:15 
Akvarist

Daaniod ongi hästi vilkad ja energilised kalad. Kogu aeg sahmivad ringi. Samas esimestel päevadel kolmekeisti nad on üsna närvis ka. Paar päeva vast läheb ikka kohanemisele ja kampas saavad nad tõesti paremini hakkama. Aga ega sul seal äkki kitsaks ei lähe juba? Mõõksabad tahaks vist ka natuke suuremat ujumisruumi. Kui ma nüüd muidugi õigesti aru sain, et akva 65 l on.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 18, 2011 09:32 
Akvarist

Umbes 65 ja natuke peale.
Ega ma naljalt üle kolme kala enam juurde ei tahaks ka ja ega mahugi.
Teod arenevad ja kasvavad veidi ja annan ära kohe kui võimalus tekib, neid beebisid tekkis jubedalt...KRA sinine tigu on väga produktiivne...(Nädalas paar korda hävitan kookoneid).
Akva alustas nii umbes 1kuu tagasi ja natuke peale. Õnneks vetika probleemi olnud ei ole. vesi on stabiilselt 25-26 kraadi vahepeal.
veetestid on muret tekitanud, kui teobeebid akva vallutasid, läks nukraks NO2 ja NO3, need sain veevahetustega korda, nüüd on kh veidi paigast, kuid mitte oluliselt.
Üks mollidest on väiksem, kuid kindlasti isane, seega tõesti kaks isast.
Mõõksabad kõik kolm isased ja daniotest on kaks kindlasti isased, kuid ühest ei saa aru (on küll pontsakas, eeldaks, et emane, kuid 100% ma selles kindel ei ole).
Ma nüüd mõtlengi, kas täiustan daniote ridu ja teen neist parve või hoian oma kolme kala edasi..Paistavad rahulikumad kui algul ja käiavad ka juba akva keskel..
Ma pean aru pidama, mismoodi ma nende kaladega toimin, et pilli lõhki ei aja.
Pean vist emaste ja isaste suhet ka muutma, kuigi ega ma ei ole eriti aldis neid emaseid võtma üldse...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 18, 2011 09:41 
Akvarist

Ahjaa, kalu kokku ikka natukene on- 3 mõõksaba, 3 daniot, 3 mollit, 2 ancistrust (pruun) ja albiino ancu samuti 2, 2 täiskasvanud õunatigu (pruun ja sinine) ja 2 poolikut õunatigu(poolikut loe: pool täiskasvanu suurusest- kollane ja pruun) ning teadmata arv beebisid (ei usu, et neid üle 15-20 on, klaasil näen aegajalt 5-10).

Ahjaa, tuli meelde küsida ancistruste kohta. Olen hakanud kahte pruuni ancu eristama sabade järgi ning olen täheldanud, et üks on toidu suhtes väga kaitsev- viskasin põhja paar tabletti ning ta ei luba süüa seda ei teistel kolmel ancul ega nokkida ka mollidel- kohe ründab nad eemale. ISe nosib ja kui isu täis siis läheb eemale, kuid kui märkab, et teised ka juba juurde lähevad, ajab nad jälle minema. Oleks, et ühte tabletti kaitseb- oh ei- ta ujub kahe tableti vahet kui märkab emma kumma juures kedagi..
Tundub, et vennike tahab kolida uude koju.. Kui tõenäoline on, et ta täiskasvanuks saades hullemaks terroriks muutub?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 18, 2011 11:40 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Ei taha ise olla tujurikkuja, sestap soovitaks proovida sellist "abimeest":
http://aqadvisor.com

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 19, 2011 06:09 
Akvarist

Sul Stellamaris tuleb tõsiselt oma kalavalik üle vaadata ja akvaariumi suurusega kooskõlla viia. Praegu ei tohiks vist kedagi juurde võtta. Enne pead otsusele jõudma millele see akvaarium keskendub. 65 liitriga saab väga toreda akvaariumi teha aga samas on kalavalikule omajagu piiranguid ja see tuleb hoolega läbi mõelda. Kahjuks kõike korraga ei saa, mida tahaks. Ancistruseid on Sul seal neli, kuid tegelikult kasvavad need kalad nii suureks, et 65 l ei tohiks neist vist ühtegi pidada. Ok, kui õigel ajal ära taipad anda siis pisikesi võib. Ma soovitaks mõelda üheliigilise (max kaks sobivat liiki) akvaariumi suunas. Pigem tasub akvaariumi alaasustada kui viimase piirini viia. Siis ei löö iga väiksem eksimus ränkade tagajärgedega kogu seltskonda.

Üles
 [ 40 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver