rene kirjutas:
akvaariumivesi ei sisalda mingeid kasulikke baktereid.
kõik nitrifikatsiooniprotsessis osalevad kultuurid kasvavad pindadele kinnitunult.
seega peotäis põhjakruusa teeb värskes akvas imet, aga teise kasti vee lisamine ei anna mingit efekti
Nitrifikatsiooniprotsessis olevate bakterite koha pealt on Sul ilmselt õigus, ehkki minu teada ntx sissetöötamise ajal levinud arusaamade järgi ilmuvad nitrifitseerivad bakterid esmalt akva vette ning siis kolivad ümber filtrisse (sestap ntx UV lampide juhendis soovitatakse sissetöötavas akvas neid mitte kasutada), nii et ma ei riskiks väita et neid vees üldse pole. Vees on aga ka igasugu muid mikroorganisme nii et selles osas et seal mitte mingeid kasulikke baktereid pole julgeksin vastu vaielda. Kuid jah, vaieldamatult on peotäis pinnast mõttekam.
rene kirjutas:
kui juba jutt selle teema peale läks, siis võiks purustada ka müüdi, mis väidab nagu nn kasulikele bakteritele meeldiks elada sellises veits lägases keskkonnas ja innuka põhjasifoonimisega ning liiga tiheda filtripuhastamisega läheks neid kaotsi.
suisa vastupidi, tsiteerin - It is commonly believed that a filter has to be mucky to encourage the growth of nitrifying bacteria - wrong. If anything this can have the opposite effect with faster-growing heterotrophic bacteria competing for resources such as oxygen. There is also the possibility that many of the decomposition products from the breakdown of rotting organic matter may inhibit nitrifying bacteria, either by direct toxicity or creating a hostile microenvironment.
See pole aga hoopiski nii mustvalge lugu. Seda et plöga täis filter ei ole abiks ma täitsa usun, samuti olen aga endiselt veendunud et ka liiga tihe/põhjalik filtripuhastamine ei ole abiks. Viimase väite paikapidavust olen ka omal nahal kogenud, kui hoidsin kanisterfiltris peent vatiini mis paari nädalaga ummistus ja sundis filtrit lahti kiskuma siis oli mul akvas kogu aeg mingi hägu vees. Tõenäoliselt on filtri puhastamisel parim kuldne kesktee - puhastada nii harva kui võimalik ning nii tihti kui vajalik, kindlasti akvast võetud vees, hea kui on kaks jämedat svammi järjestikku, siis esimest saab põhjalikumalt nühkida ning seejärel nad omavahel vahetada.
Mis puutub akvaariumi põhja siis ka siin pole asi hoopiski nii lihtne, tegemist on mitmesuguste erinevate bakterite kooslustega ning siin toimivad üsna keerukad protsessid, nitrifitseerivad bakterid on vaid osa akvas elutsevast kirjust seltskonnast. Kuivõrd tihti/põhjalikult põhja tasub songida sõltub konkreetsetest oludest ja eesmärgist - kui akvas peetakse suurt kampa õgardeid ning põhja satub suhteliselt palju läbu siis peaksin sagedast sifoonimist igati mõistlikuks. Kui aga tegu taimeakvaga kus seisev vesi (filter puudub) või filtri asemel tegu vaid pumbaga ning elanike koloonia on mõistliku suurusega siis ma ei usu et sage põhja sifoonimine arukas tegevus oleks. Ehk siis situatsioon tsihliidiakvas on mõnevõrra erinev situatsioonist taimeakvas.
Kui keegi väidab et ilmtingimata vaja tihti sifoonida sest muidu tekib probleeme siis ma küsiks talt kus on need päkapikud kes looduslikes veekogudes sifoonimas käivad, seal ju probleeme ei teki?