Minu arvates (isiklikus akvaariumis tehtud katsete tulemusena) ei ole see asi kaugeltki mitte nii.
1.Kust tuleb järsk pH langus ?
2.Miks peaks see tekkima ?
3.Miks peaks tekkima O2 puudus ja kuidas see siia juhtumisse seostub ?
4.Miks peaks tekkima CO2 mürgistus adekvaatsel doseerimisel ?
1. Järsku pH langust ei tekigi, kuna süsteem toimib edasi stabiilselt, üldine nivoo on teatud soovitud tasemel ja stabiilsel CO2 manustamisel on öine pH langus väga väike võrreldes pH tõusuga, mille saaksime CO2 öisel väljalülitamisel.
Kalade ja taimede poolt produtseeritava ning lisaks manustatava CO2 kogused on lihtsalt niivõrd erinevad.
2. Arvestatav pH langus võiks tekkida vaid siis, kui puudub veepinna liikumine.
3. O2 puudust ei teki, kuna päevad toodetud hapniku hulk on enam kui küllaldane katmaks öise vajaduse mitmekordselt.
Lisaks tuleb seda juurde veepinna liikumisega.
Seda kõike korraliku taimestikuga kasti korral (enamikul juhtudel lisatakse CO2 just sellistele).
4. Mingit CO2 mürgistust ei teki, kui lisatavad kogused jäävad soovitatava nominaali lähedusse, kui need on aga üle nominaali, on riskid juba hoopis teised.
Täiesti õige on see, et kõige parem on ise proovida ja katsetada.
Mina olen seda teinud.
Öise CO2 väljalülitamise tulemus tiheda taimestikuga kastis on järgmine:
Hommikuks on pH tase tõusnud kuni 0.5 ühikut, selle tulemusena on pH sellises vööndis, kus fotosüntees on juba praktiliselt võimatu. Kalad on pideva kõikumise peale stressis.
Kui hommikul CO2 sisse lülitada, läheb väga kaua aega, enne kui CO2 sisaldus jõuab tagasi nominaalini. Seniks taimed kiratsevad, fotosüntees on ülimadal.
Sellise hüplemise tulemusena on ka vee hapnikusisaldus enam kui küsitav.
Lisaks on juhtunud, et taolise kõikumise peale sulavad mõne päeva jooksul krüptid.
Jne, jne.
Isiklikud kogemused CO2 manustamisel on vaid taimestikuga kastis, kuid veelgi suuremat kõikumist on öise väljalülitamise puhul oodata ilma roheliseta akvaariumi puhul, kuna siis pole ka taimemassi, mis öösel lisaCO2 toodaks.
Vat sellised mõtted.
Meeleldi kuulaks ära ka sinu tegemised, katsetused ja tulemused selles vallas.
Ehk on mul põhjust oma seisukohti ümber vaadata.