foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 13, 2006 07:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tekkis siis huvi, et kas olen asjadest õieti aru saand ning kas teen ikka õieti.

Akvaarium on 35L mahuga, valgust on 32W 4500k torudega. Juba ca 5 kuud kasutan co2 gaasi pärmipudelist, viimased 2 päeva kasutan selle lahustamiseks mulliredelit.

Kaks korda nädalas teen selliseid protseduure.

Veevahetus 5L
Raud 0,12 ml
Tetra plant, PlantaMin 10 ml
CO2 jah
PH 7,5-8

Akvaariumis elavad: 10+ guppisid (2-3 suurt ülejäänud pisikesed), üks noor SAE (edaspidi läheb suuremasse akvasse kui on veitsa kosunud), 1 corodyras panda, lugematul arvul red cherry krevette, 3 japonica krevetti.

Rauana kasutan ühe kaasakvaristi poolt foorumi õpetuse järgi ise segatud vedelikku.

Lisaks Tetra plant, PlantaMin

Ja mõne suurema taime juurte alla on torgatud Tropica aquacare plant nutrition+ capsules.

Ootaks siis teadjatelt inimestelt soovitusi ning näpunäiteid mida võiksin teistmoodi teha või paremini.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 17, 2006 11:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tetra Plantamin sisaldab rauda, kas see täiendav raua lisamine on vajalik ? Kas on märgata, et ainult Plantamin jääb väheks ? Taimed peavad päris kiiresti kasvama, et see kõik ära tarbida. Kas mõni vetikas ka kiusab ?

Taimedele on N, P, K ehk makroelemente ka vaja. Kiire kasvu juures kulub neid kindlasti rohkem kui kalatoiduga juurde tuleb. Oletan, et praeguse kasti kirjelduse juures on makroelementidest vajaka.

Prooviks sellist muudatust:

1. Plantamin asemel lisada Tropica Nutrition+, milles N ja P olemas, Kalakese poest saab.

Kõik muu esialgu samaks jätta, asi peaks paranema.

2. Kaaliumit juurde K2SO4 lisamisega ( 20mg/L võiks olla). selle kalkulaatoriga saab koguseid arvutada. Kaaliumit on tegelikult kõigis valmisväetistes olemas, aga väikeses koguses. Vaja on rohkem, vähemalt 20mg/L. Kaaliumil ei ole kahjulikke kõrvalmõjusid.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 18, 2006 12:14 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Cloner kirjutas:
PH 7,5-8

sellise pH juures ei ole soovitav väetamisega palju pingutada.
taimekasv saab hoo üles alles pH 7 ja vähem.
kareda vee korral on sellise pH saavutamine küll raskevöitu ja vajaminev co2 kogus vöib olla juba muule elule surmav.

indrek

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 18, 2006 12:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tore et vastuseid tuld on. Jätan need asjad kõrvataha.
Esialgu jätkan praegust skeemi, kuni tetra väetis otsas (õnneks on pisike pudel), siis proovin Tropica oma. Kuigi N ja P sisaldub näiteks nendes tropica kapslites mida ma sinna taimede juurte alla toppisin.

Alguses kui hakkasin rauda eraldi lisama tekkis probleem, niitvetikas vohas. Väetasin korra nädalas ja valmisväetisena kasutasin sera florensat.

ph kohta lisaksin niipalju et sel hetkel kui testi tegin oli olnud u 2 päevane co2 paus (pärmipudel sai läbi). Tänane test näitas ph tasemeks 7-7,5 täpsus on selline sest kasutan sera testi ja ei suuda seal täpsemalt neid värve eristada.

Jaanuari kuus on plaanis soetada omale vajalikud testid, õnneks on nüüd tartus kah jbl-i teste saada. Siit ka järgmine küsimus milliseid teste oleks vaja, et oleks piisavalt infot akvas toimumise kohta?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 09, 2007 12:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Jah kahju, et viimasele küsimusele vastust ei tulnud aga see selleks.

Hetkel olen skeemi niipalju muutnud, et veevahetusi teen 2 korda nädalas 10L.
Taimed kasvavad suht hästi, enamus taimi ajavad õhumulle välja.

Nüüd on küsimus, et kui tahaks saada ph-d veel madalamale siis foorumit uurides selgus, et selleks oleks hea kasutada turbagraanuleid. Kuna mul on selles akvas Aqua el fan mini plus siis sinna sisse neid graanuleid nagu ei pane. Samas võiks nad ju mingisse pisikesse kotikesse pana ja kännu taha ära peita, seal nad väga ei häiriks.

Ootaks nüüd arvamusi selle idee kohta, mida silmas pidada, palju turvast sellisesse akvasse üldse panna ja millist kotikest kasutada?

Martin

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 09, 2007 01:49 
Akvarist

/viewtopic.php ... sc&start=0

Võid ka kohvimasinat kasutada ja Reinu moodi ekstrakti lisada...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 10, 2007 11:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii nüüd taas väetamise skeem muutunud

Veevahetusi teen 2 korda nädalas 10 L
2 korda nädalas lisan 0,12 ml rauda ja tetra väetist 10 ml
1 kord nädalas lisan:
KH2PO4 lahust 2 ml mis annab minu akvas tasemeks 1 ppm
K2SO4 lahust 20 ml mis annab tasemeks 20 ppm

Sellise skeemiga tahaks nüüd mõnda aega jätkata ja mitte seda muutua, kui ma just midagi väga valesti ei tee ja meeletu vetikakasvamine pihta ei hakka.

Endiselt ootan kaasakvaristidelt soovitusi kuidas kasutada turvast oma akvas ph alandamiseks ning vee pehmemaks muutmisel.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 11, 2007 12:27 
Akvarist

Cloner kirjutas:
Nii nüüd taas väetamise skeem muutunud

Veevahetusi teen 2 korda nädalas 10 L
2 korda nädalas lisan 0,12 ml rauda ja tetra väetist 10 ml
1 kord nädalas lisan:
KH2PO4 lahust 2 ml mis annab minu akvas tasemeks 1 ppm
K2SO4 lahust 20 ml mis annab tasemeks 20 ppm

.

Kui sa lisad fosfaate (PO4) , siis pead kindlasti lisama ka nitraate (NO3)
tavaliselt.

http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium ... ld_eng.htm

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 18, 2007 11:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Enne tänast veevahetust tegin ära veetestid.

PH 6,5-7
FE 0,2 ppm
KH 13 Ühikut ei tea, jbl-i test, 5ml vett 13 tilka testvedelikku
GH 19 samuti ei tea ühikut 5ml vett 19 tilka
NO3 5 ppm
NH4 0 ppm

PH alandamiseks on akvaariumis nüüd turbagraanulid, imelikul kombel vett kollaseks pole värvinud.
PO4 lisamise lõpetan niikauaks kui olen muretsendud vastava testi omale.
Pärast veevahetust ja väetiste lisamist teen uuesti FE testi.

Ootan tähelepanekuid taaskord.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 20, 2007 11:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänased testid näitasid

ph 6,5-7
kh 11

Turvas on alandanud kh-d ligikaudu 2 ühikut. Vaja oleks ilmselt rohkem, küsimus siis selles, et kas üldkasutatavast joogivee katlakivi filtrist oleks siinkohal kasu, paneks sellise asja omale siia vahele?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2007 03:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Et ei ole kellegil kogemust kuidas see katlakivi filter vee KH sisaldust mõjutab?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2007 09:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

millist sa mõtled. Kas seda britta poolt tarnitavat söefiltrit, mida müüakse katlakivi eemaldaja nime all või seda, mis pannakse tervele veevärgile vahele, maksab ca 10 000 EEK?

Nendesse pisikestesse tuustakatesse, mida müüakse nö. katlakivi eemaldajate all ma eriti ei usu. Kuna see on mulle igapäevane probleem (GH on juba kraanist miski 14+ dH), siis olen ma selle asja juures vaevelnud terve igaviku. Praegu olen ajutise lahendusena kasutusele võtnud DIY ioonvaheti, soetasin suuri ioonivaheteid maale toova firma käest paar kilo seda substraati ning pakendasin selle voodilinast tehtud kotikestesse. Ja siis vastavalt vajadusele panen neid filtrisse või akvaariumisse tagasivoolu lähedusse.

Kotikesi regenereerin tavalises 10% keedusoola lahuses. Viskan kotikese sisse ja lasen liguneda seal miski päevakese ja kutt on jälle töövalmis. Samas tuleb silmas pidada seda, et ioonvahetuse käigus ei korjata soolasid välja, vaid asendatakse Ca jm ioonid Na omade vastu. Ehk siis vee soolakontsentratsioon ei muutu, ainult soolade tüüp. Enne sellise skeemi kasutusele võtmist tuleb uurida, kas su elanikud kannatavad naatriumi.

NB! Olen täheldand mõningatel juhtudel pH kõikumist aluselise reaktsiooni poole. Mustrit pole veel suutnud paika panna, kuid ma kahtlustan seda, et ioonvahetuse käigus vette susatav Na moodustab vees miskit Na + OH taolisi ühendeid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2007 11:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas akva vee pehmendamie ioonvahetusega annab silmaga nähtavat effekti ? Taime jaoks olevat palju Ca ja Na ühtviisi niru. Ei ole ise proovinud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2007 11:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma mõtlesin pigem sellist paarisajakroonist plast potsikut mis ühendatakse kasvõi korteri siseselt veetorustiku ette ja sinna sisse on võimalik osta vastavalt vajadusele siis filtrielementi. Mõte oli osta siis katlakivi eemaldus filter. Et mis moodi see vee omadusi muudab?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 02, 2007 12:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

seda potsikut ära küll pane. see filtri substraat on suheliselt kaheldava väärtusega ja santehnika poodidest on igaltpoolt mulle öeldud, et joogiveele seda küll panna ei tohi.

Need on põhiliselt mõeldud ikka nö. majapidamisveele (pesupesemine jne). Joogiveeks ei soovitata.

Joogiveele soovitavad nad ikka seda ioonvahetit, mis on hirmkallis.

Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver