foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 31 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Turba kasutamine filtris
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 13, 2004 10:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Plaan filtris turvast kasutama hakata. Enne internetiavarustesse sukeldumist otsin nõuandeid kohalikust foorumist :) Otsin vastuseid siis järgmistele küsimustele:

1. Kas peab kasutama spetsiaalset akvaariumi graanulturvast või on olemas mingeid alternatiive?

2. Kuidas turvast filtrisse paigutada? Riidest kott vms? Milliseid ettevalmistusprotseduure (pesemine?) peaks tegema?

3. Kuidas arvutada välja enamvähem mõistlik turba kogus, teades akvaariumi suurust, ph/kh väärtusi ja eesmärki?

4... midagi olulist veel, mis jäi märkimata?

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 13, 2004 11:31 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Andres kirjutas:
Plaan filtris turvast kasutama hakata. Enne internetiavarustesse sukeldumist otsin nõuandeid kohalikust foorumist :) Otsin vastuseid siis järgmistele küsimustele:

1. Kas peab kasutama spetsiaalset akvaariumi graanulturvast või on olemas mingeid alternatiive?

Mida mõtled alternatiivide all - sooturvast? Graanulid on lihtsalt pikema toimega, olen proovinud ka lehtturvast (loodetavasti on see selle asja õige nimi) ja selle mõju kadus kiiremini.

Andres kirjutas:
2. Kuidas turvast filtrisse paigutada? Riidest kott vms? Milliseid ettevalmistusprotseduure (pesemine?) peaks tegema?

Riidest kott jah. Ise ostsin kalapoest spetsiaalsest valgest hõredast riidest pealt nööriga seotavate kotikeste komplekti (2 tk.), üsna mugav. Pesema peaks niipalju et peenikest sodi enam ei tule.

Andres kirjutas:
3. Kuidas arvutada välja enamvähem mõistlik turba kogus, teades akvaariumi suurust, ph/kh väärtusi ja eesmärki?

Vat seda ei oska öelda, endal sai katselisel teel kogus paika.

Müüakse veel sellist asja nagu turbaekstrakt, Seral on vastava toote nimi ntx Sera Morena. Kahjuks ei oska öelda kui kaua selle toime kestab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 13, 2004 12:23 
Akvarist

Mina proovisin turvast ja loobusin sellest, kuna peale vee pruuniks värvimise ei teind ta midagi muud mõistlikku. Tõsi, ma kasutasin hariliku, mitte granuleeritud turvast, vb. oli asi selles.
Edasi olen eksperimenteerinud tammekoore ekstraktiga, mis on peaaegu sama, mis turba ekstrakt, aint et ilmselt odavam (Selle retsepti eest suured tänud akvarist Limbo-le). Kui selle abil on sobiv kh/ph tase saavutet, siis iga veevahetuse ajal vahetusveele seda veidi lisades saab ka olukorra kontrolli all hoida.
Turba ja tammekoore ekstraktides toimivad karedust alanavalt mitmesugused orgaanilised happed (humid acid), mis sadestavad karedust tekitavad soolad välja ning lisavad veele happelisust. Lisaks pidid need happed veel rauda ja teisi mikroelemente kelaatima.
Lähemalt juttu sellest siin: http://www.thekrib.com/Chemistry/humic.html

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 13, 2004 12:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Mida mõtled alternatiivide all - sooturvast? Graanulid on lihtsalt pikema toimega, olen proovinud ka lehtturvast (loodetavasti on see selle asja õige nimi) ja selle mõju kadus kiiremini.

<> toote leidsin endale sobivat. Küsimus on pigem selles, et kas näiteks Aed&Kodu/Ehitusservice vms kohast leiaks midagi alternatiivset. Minu teada Tartu kalapoodides turvast ei müüda. Pidevalt kuluvat materjali saksast ka tellida ei tahaks.
Rein kirjutas:
Vat seda ei oska öelda, endal sai katselisel teel kogus paika.

Aga avalikusta siis kogused ja kestvus mida sa ise kasutad :)

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 13, 2004 01:23 
Moderator
Kasutaja avatar

Andres kirjutas:
<> toote leidsin endale sobivat. Küsimus on pigem selles, et kas näiteks Aed&Kodu/Ehitusservice vms kohast leiaks midagi alternatiivset. Minu teada Tartu kalapoodides turvast ei müüda. Pidevalt kuluvat materjali saksast ka tellida ei tahaks.

Tallinna kalapoodides on küll granuleeritud turvas pea pidevalt müügis. Tüüpiliselt Fluvali pappkarpi pakendatud graanulid, 500g.
Andres kirjutas:
Aga avalikusta siis kogused ja kestvus mida sa ise kasutad :)

Kestvus on pakendil kirjutatud kuu aega ja nii ka on, peale seda hakkab mõju kiiresti kaduma. Oma 315 liitrise akva jaoks olen kasutanud korraga kogu 500g (olen ka väiksemaid koguseid proovinud). Tegelikult on see aga päris kallis lõbu nii et olen ise ka kaalunud aianduspoodide külastamist - peakski homme ette võtma. Oluline on et turbale poleks midagi sisse segatud (ntx väetist) ja oleks Sphagnum, tavalist turvast peaks keetma enne tarvitamist (võib-olla piisab kuumas vees leotamisest).
Muidu veel paar linki mis on näppu jäänud asja kohta:
http://hjem.get2net.dk/Best_of_the_Web/peat%20page.html
http://www.skepticalaquarist.com/docs/f ... ning.shtml
http://www.thekrib.com/Apisto/ph.html
Tahaks üldse turba filtrist välja tõsta et ei peaks turba vahetamiseks kord kuus filtrit lahti võtma kuid pole leidnud sobivat varianti asenduseks - turbakotike akvaariuminurgas vedelemas pole just meeliülendav pilt. Aga võib-olla siiski proovin isegi turbakotti akvaariumi panna.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 13, 2004 02:37 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
ise kasutasin mõnda aega turbaekstrakti Tetra Torumin,mis võttis küll ph kenasti alla,kuid tegi vee pruunikaskollaseks - eks heal asjal ole ka omad halvad küljed

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 25, 2004 08:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Iseenesest loll küsimus, aga ikka: Kas turbarabast toodud turvas sobiks?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 02, 2004 08:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

HB kirjutas:
Iseenesest loll küsimus, aga ikka: Kas turbarabast toodud turvas sobiks?

Teoorias küll, praktikas ei julgeks ma seda oma akvaariumisse panna.

Tõin täna katsetamiseks Bettast Hageni turbabrikette (63 krooni), peale pisikese ravikuuri lõpetamist katsetan sellega. Eks annan tulemustest siin teada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 07, 2004 02:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Nii, nädalavahetusel ostsin 45 krooniga 100 liitrise turbakoti, eile sai esimene ports väikeses kotis kanisterfiltrisse sokutatud. Kuna ma väga pikalt ei viitsinud sellega enne lobistada siis esimese hooga lõi akva vee peenikest sodi täis kuid see kadus üsna nobedalt, ainult kergelt pruunikas toon jäi veele juurde kuid see mulle lausa meeldib. :) Mingit hullu muutust vee kareduse või PH osas täna hommikuks polnud (granuleeritud turvas märksa äkilisem asi), eks õhtul tsekkan uuesti.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 27, 2005 06:24 
Moderator
Kasutaja avatar

Paistab olen enda jaoks turbaga seotud küsimustele lahendused leidnud. Eile võtsin turbakotikese filtrist välja, hetkel viimased piisad äsja ise valmistatud turbaekstrakti nõrguvad anumasse. Segul KH on nullilähedane (test ei näita), GH on 7, PH on kuskil alla 6 (testi skaalast väljas). Filtreerima pidi seda värki omajagu, kui kunagi uue kohvimasina soetame siis ilmselt üritan vana kohvimasinaga ekstrakti teha, vähem vaeva.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 24, 2005 07:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein, kuidas see ekstrakti keetmine välja nägi, äkki kirjeldad natuke ?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 25, 2005 01:18 
Moderator
Kasutaja avatar

No polnud siin midagi erilist, suurde potti vesi sisse, turvas järgi ja keema. Ca 30 min. keetsin ja siis niristasin vee välja. Võib-olla on ka paremaid tehnoloogiaid, mind igatahes tulemus rahuldas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 25, 2005 09:29 
Akvarist

Aga palju seda turbavett võib akvaariumisse panna?

minu kalad:
http://www.youtube.com/watch?v=DlEakFvB9M8
http://www.youtube.com/watch?v=1-ZyiFsJNvc

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 25, 2005 09:43 
Moderator
Kasutaja avatar

anka kirjutas:
Aga palju seda turbavett võib akvaariumisse panna?

Sellele küsimusele pole kahjuks võimalik vastata sest vajalik kogus sõltub saadud segu parameetritest, akvaariumi suurusest, akvaariumi vee parameetritest ja Sinu poolt soovitavast muutuse suurusest. Igal juhul ei tohiks korraga palju turbaekstrakti sisse lahmata, nagu enamike asjadega akvas on ohtlikud just kiired keskkonna muutused.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 16, 2005 02:42 
Akvarist

On's seda puhast turvast üldse kusagil veel müügil?

Kõik lille ja aianduspoed miskeid kasvu-, kurgi-, köögivlija- ja mis iganes turvast müüvad. Kõigil kirjas et lisatud mineraale nii ja niipalju. Nagu siinsetest foorumitest lugend siis selline lisanditega turvas akvaariumisse ei sobi vist?

Üles
 [ 31 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver