Proovisin devi NaHCO3+Ca(OH)2 meetodil veepehmendamise järgi, kiire kokkuvõttena võiks öelda et teoreetiliselt töötab, kuid praktiline kasutamine on pehmelt öeldes kaheldav.
Okei. äkki kedagi huvitab katse käik [vähemalt devi saab natuke kriitikat teha
]
Tegin Ca(OH)2 küllastunud lahuse (CaO kahjuks käepärast ei olnud), samuti lahustasin 5-6 grammi NaHCO3. Ca(OH)2 lahus tuli enne kasutamist filtreerida kuna selle lahustuvus on suht nadi ja ma ei tahtnud seda hägusena kasutada.
Võtsin pool liitrit kraanivett (gH=24), kallasin sellese ~30ml Ca(OH)2 küllast. lahust, segasin ja varustasin lakmuspaberiga (millest mingit kasu ei tõusnud). Nüüd hakkasin lisama väikeste annuste kaupa söögisooda lahust. Sade tekkis tõepoolest - umbes 2-3 minuti jooksul.
Vahepeal üritasin mõõta pH tilga-testiga kunas vee leelisus minimaalse väärtuse omandab (sellel hetkel oleks pidanud kogu Ca(OH)2 tarvitatud olema ja edaspidine NaHCO3 oleks pidanud lahuse pH jälle suuremaks viima). Üldiselt ei õnnetunud - kogu katse aja oli pH testi näit skaala loetamatus alas.
Hüva, kuna lahuse tasakaalustamine ei olnudki katse eesmärk, siis lisasin söögisooda lahust ilmselge liiaga ja hakkasin katsetama lahuse filtreerimisega. Jälle ebaõnnestus - kodus olevad laiatarbe paberfiltrid (ma ei tea marki), lasid tekkinud kaltsiumkarbonaadihägu valdavas osas läbi. Peale 3 filtreerimist ja mõningast vahepealset settimist sain siiski kergelt läbipaistvama lahuse kui algne segu oli.
Nüüd siis kõige huvitavam - gH test. Tulemus - 14. Pole paha - töötas (algne oli gH=24).
Nüüd siis tulemuse kokkuvõte (minu nägemuse) kohaselt:
Et saadavasse lahusesse ei jääks üleliigset hulka reaktiive, tuleks ilmselt kasutada tiitrimist elektroonilise pH-meetri näidu järgi (võib muidugi ka reaalajas Ca2+ mõõta, kui vastav aparaat olemas oleks).
Lahuse pärastisel vabastamisel CaCO3 sademesi tuleb ilmselt kasutada peenfiltreid, tsentrifuugimist või koaguleerimist ning siis ikkagi tavafiltrit.
Muidugi on olemas oht, et lõppude lõpuks juhtub mingi kerge viperus ja Ca(OH)2 lahust satub akvaariumisse - ilmselt edasine ei vaja kommentaare.
Ja lõpuks on kogu asja mõte ikkagi Ca ioonide asendamisel Na ioonidega, nii et praktiliselt sama efekti saaks ka laiatarbe katioonvahetusvaike kasutades (Ok, mageveeakvaariumis saaks kasutada KHCO3).
Üldiselt see ma ei kujuta ette kes sellise asjaga tegeleda sooviks - Devi oled sa ikka ise proovinud?