foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 40 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 14, 2010 09:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Vaatan, et see teema on väga hirmuäratavaks läinud - kui akvat ei jahuta, siis annavad kõik kalad sabad! Päris nii see ju ka ei ole.

Lihtsalt mõnele vähemteadjale akvaristile tasuks ka seda mainida, et ilmaasjata akvat jahutada ei ole ka mõtet. Kui on näha, et kalad tunnevad ennast hästi, ei ole hapnikupuudust ega muud, siis ei ole mõtet hakata selle jahutamisega solgerdama.
Seda eriti pisemate akvade puhul, kus jääpudelitega jändamine võib kaasa tuua suure temperatuuri kõikumise. Ja see võib kaladele hoopis stressirikkam olla kui lihtsat tavapärasest soojem vesi.

Enamustele kaladele on kõrge temperatuuri juures ohtlik hapnikupuudus mitte temperatuur ise. Ehk mõnel juhul on palju kasulikum paigaldada akvasse lihtsalt õhupump.

Ega maailmas ole ka just väga palju selliseid veekogusid, kus vesi on aastaläbi sama temperatuuriga - ikka kõigub ju vastavalt aastaaegadele. Suvel soojem, talvel külmem.

Minul on näiteks akvas vesi viimaste päevade tipphetkedel 33 kraadi ja kalad on täitsa mõnusad ja muhedad. Mängivad ja möllavad nagu muidu ja miskeid probleeme ei ole.

Pirtsakamate (rohkem aretatud ja õrnade kalade) ja külmaveekaladega on muidugi natuke teine lugu...

Ehk enne kui hakkad jääpudelite ja asjadega jändama, vaata kas su kaladel on üldse halb või segad neid oma jääpudelite ja muude asjadega solberdades hoopis rohkem :)

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 14, 2010 09:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Lohutavalt optimistlik jutt. Eks suured kalad vast ka on vastupidavamad. Kuid kui nad ikkagi lötsis ja uimased on ning eriti süüa ei taha, siis paneb ikka muretsema küll. Mina isiklikult olen näiteks söötmist oluliselt vähendanud ning lisaks sellele ei pane ma hetkel akvas tulesid põlema (lisa kuumaallikas justkui). Ja eks veetemperatuur 33 C tee su endagi rahutuks vaatamata sellele, et kalad justkui saavad hakkama. Ikka püüad midagi välja mõelda, et kuidagigi temperatuuri alandada. Ja loomulikult - järsus temperatuuri vahetuses pole ka miskit head.


Viimati muutis KRA, Pühapäev Juul 25, 2010 02:17, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 14, 2010 10:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Aatomikul on õigus - esmatähtis on hapniku sisaldus. Aga vee temp. on minu meelest kohe tähtsuselt järgmine. Ega ma ise ka ei suuda selle kumaga midagi mõistlikku teha, ilmselt kaladel pole ka hea.
Pannes jääpudeli vette, ei toimu soojusvahetus kunagi hetkeliselt ja ohtu ei peaks olema (kui nüüd kallata pudelitäis 4-kraadist vett akvasse, oleks tõesti teine asi).
Tuulikutega ja ilmaga võitlemine on raske, ilmselt aitab ikkagi ruumi jahedana hoidmine, akva vee temp järgib seda ruttu. Siin juba mainiti võimalusi: otsese päikesevalguse piiramine (kardinad), kaas lahti, ventilaatorid (muide, see peaks olema üsna tõhus võte, nagu higistaminegi inimestel, viib temp. alla kindlasti).
Mul on akva esikus, otsest päikest saab väga vähe. Max. temp. (siiamaani...) oli 29 kraadi. Kaas kinni, lambid põlevad tavalise tsükliga, on 2 ventilaatorit.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 14, 2010 10:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Ehk kokuvõtteks võiks öelda:
Jälgi oma kalu ja vaata kuidas neil on.
Kui tunned, et oleks vaja vett jahutada või õhutada siis on siin teemas küllal näpunäiteid ja õpetusi. Peamine on jääda rahulikuks ning asjaga stabiilselt ja rahulikult tegutseda.
Paanitsemine ja kiirustamine võivad hoopis halvemad tulemused tuua :)

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 14, 2010 10:28 
Moderator

Liitunud: Kolmapäev Jaan 25, 2006 01:18
Postitusi: 705
Pildid: 10
Asukoht: Tallinn
Ma olen Aatomikuga sama meelt, et temperatuurist olulisem on piisava hapniku tagamine ja suured temperatuuri kõikumised on halvemad kui ühtlane aga kõrgem temperatuur.
Ja toitmisel peab arvestama et soojemas kastis roiskub liigne toit kiiremini.

Mul on "madala hooldustasemega" akvas, kus elavad kribbensid koos maimudega temp tõusnud 33 kraadini, aga ilma termomeetrile pilku viskamata ei saa küll aru, et midagi oleks paigast ära või kalade käitumises valesti.
Vaatan ka iga päev, kas hakata külmaveepudelitega mässama või oodata tavalise suveilma saabumist. Seni kuni kuum vesi pole kalade käitumist muutnud ei plaani küll tempi kõigutama hakata - olgu parem ühtlaselt kuum, kui suurtes piirides kõikuv temp.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 14, 2010 11:09 
Akvarist

Liitunud: Reede Mai 22, 2009 07:19
Postitusi: 138
Asukoht: tartu
Ega mina pole ka selle suure palavusega mingeid jääpudeleid ja asju toppinudki üldse ,minu 150-ses pole nagu eriti vajagi.Tundub ,et kalad tunnevad ennast hästi.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 14, 2010 11:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Olen ka osalt Aatomikuga sama meelt, kuid mingit hirmuäratavat paanikat et kõik kalad saba annavad ma siin küll ei märka. Jah, see on tõsi et temperatuuri üles-alla kõikumine on paha, nagu ka see et piisav hapniku hulk on väga oluline. Kõige olulisem indikaator on aga kalade käitumine ning tõenäoliselt päeva kõige kriitilisemal ajal, lõuna paiku, pole meist paljudel võimalik pilku hoolealustel peal hoida. Selle jääpudelitega mängimise osas on mul kogu aeg mõningane skepsis olnud kuna pisikeses akvas võivad temperatuuri kõikumised olla üsna järsud ning kui vett aktiivselt ei liiguta siis võivad tekkida eri temperatuuridega tsoonid, suures akvas jälle mõju väike - kuid kui asi tõesti ilmselgelt väga halb siis prooviksin ilmselt ka ise jahutatud veepudeleid kui viimast võimalust. Kuid enne seda prooviks kõike seda mida siin teemas ka juba mainitud - akva valgustus välja lülitada (taimed elavad need mõned päevad üle), ventileerimist parandada niipalju kui võimalik (avades või eemaldades kaane, kasutades ventileerimiseks täiendavat ventilaatorit jms.), veepinna liikumine akvas filtri väljavoolu abil seada maksimaalseks. Kui sellest ei piisa ning õhupump käepärast siis kasutaks sedagi. Parimatest parim lahendus on muidugi ruumi temperatuuri alla saamine - ööseks aknad lahti, päevaks kinni, katted akende ette jms.
See et looduses kah veetemperatuurid lähevad kohati kõrgele on muidugi tõsi. Nagu ka see et seeläbi vahel kalu hukka saab, kas ja kuipalju sõltub aga igasugu asjaoludest. Vt. ka http://epl.ekspress.ee/artikkel/213025 , http://www.kki.ee/index.php?id=4457 , http://www.sakala.ajaleht.ee/250705/esileht/5016999.php jne.
Aga ilma otsese vajaduseta veepudelitega rapsida pole muidugi mõtet.


Viimati muutis Rein, Neljapäev Juul 15, 2010 10:49, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 15, 2010 09:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 27, 2008 05:51
Postitusi: 685
Pildid: 1
Asukoht: Rapla
Jääpudelitega suudan 250l temperatuuri mõneks ajaks 33C viia 31C peale. Aknal kardin öö-päeva ees. Akva luuki hoian lahti kui kodus olen ja nurruval stihhial silma peal saan hoida. Pealegi kipuvad biocellatus`d mõni kord äkilisi pinnasööste tegema. Valgustust veel väljalülitanud ei ole, aga ilmselt pean. Kaladel ei paista viga veel midagi olema, aga esimene taim ütles ülesse (ei ole küll väärtuslik, aga tore karvane köis oli - nüüd karvatu)
Nigrode väike akva teeb vähe muret. Temperatuur küll madalam - 30C, aga akva tegelastele suht väike ja kari põngerjaid kasvamas. Filter ei ole usaldusväärne ja on mulle mitu vimkat visanud. Aga samas vaatan õudusega palju neid mudilasi veel elus on! Kui neist pooledki ellu jäävad, siis olen suures jamas.
Teine väike akva on kah 30C peal, aga silma järgi tundub kõik kena olevat.
Toatemperatuurid on 28C - 30C peal. Seega ega akva temperatuuri palju madalamal hoida ei saakski - siis juba jahutaksin tuba. Ja kuna õues on päeval 33C, siis pean ka toaga rahul olema.
Tänane hommik annab lootust põrgu lõppemisele!

_________________
250l, 60l, 54l


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 16, 2010 12:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Juul 22, 2009 07:22
Postitusi: 30
Asukoht: Rakvere
Väike DIY projekt ventilatsioon-jahutuse ehitamisest
/iseehitajale/21855/index.html

_________________
110 liitrit. Elanikeks 3 kuldkala, 4 põhjakat koos antsuga :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 24, 2010 09:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Dets 11, 2009 06:40
Postitusi: 18
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Mul 2 akvaariumit just sellises toas kuhu kõige palavama aja päike sisse paistab ja kütab päris tublisti.. Suuremas akvaariumis näitas 34 stabiilselt kraad.. Natuke jahedamaks sain kui külma vett ämbriga juurde, aga ikka suht mõttetu.. tuba köeb juba ise nii soojaks, et endalgi seal paha olla. Mullitaja ka võimsamaks keeratud kui muidu, et neil ikka õhku oleks. Aga kalad on päris kaua seal kenasti vastu pidanud kui nüüd täna siis avastasin esimese, ilmselt kuumarabanduse tõttu allaandja, spotted hoplo..
Vetikas ka millegipärast vohama hakanud, võibolla ka siis soojast..
Ja kuumarekordit alles lubatakse.. varsti saab kalasuppi vist.. :S:D


Üles
 [ 40 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver