foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: aidake, vesi on liiga kare
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 06:00 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Okt 18, 2005 01:55
Postitusi: 33
Asukoht: jõgevamaa
palun abi seoses sellega, et minu vesi on väga kare. Minu 150 l akva on töötanud ca 1 kuu. Alguses oli kõik hästi. Siis nädala pärast suri 1 skalaar ära. Nüüd hakkavad ka taimed kärbuma, lehed kattuvad pruunikas-punaste laukudega. Akva seintele on tekkinud samasugused laigud. Hooldust on akva saanud nagu nagu kord ja kohus. Täna suri jälle 1 skalaar ära. Kutsusun ühe sõbra, kes on juba aastaid akvarist. Tema mõõtis veeomadused ja tegi kindlaks, et kõik on OK, kuid vee üldinekaredus on väga kõrge. Nüüd jhakkan jälle vett vahetama, kui tema soovitas lasta uus vesi läbi Britta filerkannu - see pidavat puhastama ja võtab ära ka kareduse. Andke nüüd nõu, kas tõesti muud võimalust ei ole vee kareduse alandamiseks. Nt 150 l - vahetamiseks ca 20 l - filter aga toodab seda kogust ehk ööpäev ja siis tuleb teha kindlasti filtri vahetus :(


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 06:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 17, 2005 10:19
Postitusi: 930
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Vaata näiteks teemat /vesi/703/index.html
Britast abi ei ole loota.
Kui su sõber sul karedust mõõtis, kas ta sulle siis numbrit ei öelnud? Vesi peab tõesti ikka ülikare olema, et skalaarid ainult selle pärast sureksid, taimedest võib veel aru saada.

_________________
"Eestikeelsed kalanimed massidesse" projekt
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 07:04 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Okt 18, 2005 01:55
Postitusi: 33
Asukoht: jõgevamaa
testi tegi ta mingi tilgutamisega katseklaasi ja väitis, et 6-8 tilga lisamisel peaks lahus värvi muutma, aga minu nähes tilgutas ta 23 tilka aga värv oli ikka sama. Nüüd on mul ikka mure küll, et mida peaks kiiremas korras tegema, sest raske on vaadata akvat kärbumas - kuigi ülejäänutel kaladel tundub veel lõbus olema - pidu katku ajal.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 07:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Nov 01, 2004 12:46
Postitusi: 121
Asukoht: Harjumaa
kas kindel, et reaktiiv töökorras oli? olen ennast sellisel moel vigaseks ehmatanud, ammooniumiga nimelt. testi järgi oleks pidanud minu vesi olema nuuskpiiritus :lol:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 07:39 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Okt 18, 2005 01:55
Postitusi: 33
Asukoht: jõgevamaa
ei oska yelda kui korras tester oli, kuid siiski on miskit lahti, et selline kaos akvas on. äkki siiski peaks brita kasutusele v6tma, et puhastaks lisatava vee. v6i siiski peaks k6ik uuesti puhtaks tegema ja systeemi taaskäivitama


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 07:43 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
mis on sinu nägemuse järgi "nagu kord ja kohus" - nimelt ei pruugi sinu nägemus teiste akvaristide omaga kokku langeda. olen nõus põltsiga, et kareduse pärast su skalaar küll hinge ei heitnud, ilmselt peitub põhjus hoopis milleski muus. sestap oleks vaja teada:
1. kui tihti ja kui suures koguses vahetad vett?
2. milline on akvaariumis temperatuur? millised on seadmed (filtrist valgustuseni)
3. kui palju on akvaariumis taimi? on need kunst- või elustaimed?
4. kas lisad taimekasvuks CO2te?
5. kas kalad (ka need, kes on surnud) ei ilmuta mingisuguseid kummalisi käitumismärke nt. veepinnalt õhu ahmimine, kiirete liigutustega akvaariumis ringi kihutamine, loidus, põhjas konutamine, söögiisu langus, täppe või laike kehal ei ole tekkinud, uimed kokkukleepunud?
6. millega ja kui suures koguses kalu toidad (loe: kui kiiresti kalad etteantud toidu ära söövad)?
7. kas akvaariumis on lubjakivisid või teokarpe?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 07:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 23, 2005 08:19
Postitusi: 14
Asukoht: Kuressaare
Lihtsalt pakuks veel ühte varianti, kust võiks pehmemat vett leida- nimelt mitte kaevust, vaid mõnest jõest-järvest, mis ligidal. Pinnaveega muidugi see probleem, et näitajad sõltuvad konkreetsest veekogust, ilmastikust (sademed) jne,jne. Eeldab sagedat vee testimist, kuid vesi oleks odavaim. Ise küll sellega ei ole katsetanud, mul on destillaatori kasutamise võimalus õnneks. Tsentraalne vesi on meil 21 dH :shock:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 08:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Juul 30, 2003 10:23
Postitusi: 151
Asukoht: Türi
kirjutad et akva töötanud ca 1 kuu-

Kui pikk oli sissetöötamise tsükkel,millal tõid esimesed kalad?
Äkki oled kiirustanud ja häid baktereid lihtsalt napib ja vesi alles "pooltoores".

_________________
200L ja 54L
Platidoras costatus,Botia macracantha,thoracatum,klaassäga,ogasilm,Loricaria parva


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 09:11 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Okt 18, 2005 01:55
Postitusi: 33
Asukoht: jõgevamaa
vastan: akva töötas sisse 3 päeva ilma kaladeta, kuid 1/5 veest toodud sõbra akvast ( aastaid akvarist), vahetan vett 1X nädalas kogus 20 l, veetemp. 23-24 - saab olema 25 kui ostan termostaadi, elustaimi on vähe - saadud sealt kust ka käivitusvesi, valgustus ja filter-õhustaja ostetud vastvalt akva suurusele Lõunakeskusest, söödan helvestoitu, 3. nädalal andsin sääsevastseid- söödakogused on pigem vähem kui et rohkem - tundum, et jäävad nälga, valgustust hoian 10-12 tundi töös. Tegelikult enne akva soetamist lugesin sellealast kirjandust, lugesin teie foorumiteemasid ja minu tegevust kontrollis ka sõltumatu komisjon - sõber, kes juba lapsest saati on akvarist (36-aastane praegu). Nimelt lisan veel, et tegin katse - kui minu akvas on vesi kare, siis muidu 3 nädalat liikumatud teod, hakkasid ringi uhama eelnevalt keedetud vees (veetemp viidud samale, mis akvas).


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 11:53 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
Poolkroomkala kirjutas:
Lihtsalt pakuks veel ühte varianti, kust võiks pehmemat vett leida- nimelt mitte kaevust, vaid mõnest jõest-järvest, mis ligidal.

seda nalja ei soovita ma teps mitte teha, et kusagilt looduslikust veekogust endale akvaariumisse vett tuua. Eesti kliimavöötmes on välja kujunenud just meie kliimavöötmele omane bakter- ja mikroorganismide kooslus. kui see tuua nüüd akvaariumisse, kus on hoopis kõrgem temperatuur ja väljaarenev bakterkooslus võib asi halvemal juhul lõppeda ökokatastroofiga - vesi läheb õitsema, üks osa organisme, kes ei suuda temperatuuriga kohaneda, sureb ja tekib roiskumine. lisaks võib kaladele kohalikust loodusest tuua päris mõnusaid parasiite, kelle puhul ei aita ei ussi- ega püssirohi.

murvi jutu kommentaariks:
soovituslik veevahetuse hulk on 1/5 - 1/4 akvaariumi kogumahust, sinu akvaariumi puhul siis u 30-35 liitrit nädalas.
nii nagu kahtlustasingi, on sul temperatuur liiga madal. skalaaridele on 24C väga minimaalne soojus, sobivaimaks vahemikuks loetakse nende jaoks 26-27C
3 päeva kaladeta sissetöötamist oleks eeldanud seda, et enne kalade toomist oleks akvaariumisse istutatud korralik hulk elustaimi, mis suudaksid kalade väljaheidetest tekkivat NO2te ümber töödelda ohutumaks NO3-ks enne, kui korralik bakterkooslus akvaariumis on välja arenenud - viimane võtab aega ca 2 nädalat, kui mitte rohkem.
kuna sul taimi on vähevõitu, siis valgushulk 10-12h ööpäevas on põhjendamatult suur. vähenda seda kuni elustaimede hulga suurendamiseni u 8 tunnile, vastasel juhul võid saada endale probleemi rohevetikate näol.
keedetud vee kohta: keedetud vesi on surnud, kuna kuumutades vett üle 60C, hävivad kõik seal olevad (k.a. akvaariumi sissetöötamiseks vajalikud) mikroorganismid. seetõttu tuleb keedetud vee kasutamisega suurtes kogustes olla ettevaatlik, selle hulk akvaariumis ei tohiks ületada 25%.

kareduse kohapealt huvitab mind jätkuvalt küsimus nr. 7 - kas oled akvaariumisse pannud lubjakive või teokarpe?

minu arvamus: kalade surm on põhjustatud sissetöötamisprobleemidest ja liiga madalast temperatuurist


Üles
 Teema pealkiri: vastus Mariale
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 06, 2005 01:09 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Okt 18, 2005 01:55
Postitusi: 33
Asukoht: jõgevamaa
nimelt sul võib olla õigus selles osas, et akava põhi ei ole sobiv. Korjasin välja kõik valged ja hallid kivid (ehk on tegemist lubjakivi või paekiviga). Probleem on veel selles, et mul on järvede põhjast korjatud vanad teokarbid (keedetud) aluspõhjas. Kas siis need võivad ka veekaredust tõsta. Eile uuendasin vett, lisades vahetusvee 3 ämbrit vihmavett. Ostsin endale ka Brita kannu, et kui sademeid ei ole, siis hakkan oma kaevuvett filtreerima.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 06, 2005 02:17 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 17, 2005 10:19
Postitusi: 930
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Teokarbid peaksid kah ära korjama, need tõstavad samuti karedust ja silmailu neist nagunii kauaks ei ole.
Brita kannul ei ole mõtet. Selle filtris toimub ioonivahetus, need ioonid mis vee karedust tõstavad on filtreeritud vees küll vähem, aga need mis asemele tulevad ei meeldi kaladele sugugi rohkem, petad ära ainult veetesti.
Kui võimalik siis võid seda vihmavett ju koguda. Kui sa oled oma kareduse akvaariumis saanud soovitud tasemele, siis ei ole edasised veevahetused enam ainult vihmaveega vaja teha. Segad kaevuveest ja vihmavees akvaariumiga sama karedusega segu.

_________________
"Eestikeelsed kalanimed massidesse" projekt
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 06, 2005 05:32 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Kui võimalik korja omale vihmavett, selle karedus on null ja ph neutraalne, samuti lumesulamisveel. Anum muidugi peab muust jamast puhas olema. Praegu peaks nii palju küll sadama, et nädalaga 20-30 liitrit kokku saada.

_________________
240L, Molly'd, Neoonid, Rasboorad, Ludwigia Repens , Crypt. Wendtii 'Mi Oya', Anubia Barteri


Üles
 Teema pealkiri: AITÄHH
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 06, 2005 07:21 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Okt 18, 2005 01:55
Postitusi: 33
Asukoht: jõgevamaa
aitähh, akvaristid- rääkisin teist kui headest meestest ka oma kaladele, nad maigutasid rahulolevalt ja lubasid ära oodata kui minusugune algaja veeomadused korda saab :lol: Ahjaa, kindlasti võtan 1-haaval välja ka tühjad teokarbid :?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 06, 2005 09:23 
Akvarist

Liitunud: Reede Sept 24, 2004 08:45
Postitusi: 262
Asukoht: Tartu
Pets kirjutas:
Kui võimalik korja omale vihmavett, selle karedus on null ja ph neutraalne.


Igaks juhuks lisan, et vihmavee pH-d loetakse neutraalseks,
kui see on 5,5-6. Ka dest. vee pH ei ole reeglina 7, vaid pigem 5-5,5 või veel pisut madalam. Põhjus selles, et atmosfääris leidub meil parajalt palju CO2- te, mis vees lahustub (mõningal määral ja ka reageerib, tekib selline asi, nagu H2CO3, mis kohe tagasi veeks ja CO2 laguneb) ja tulemuseks kergelt happeline vesi.

_________________
340l ja 100l troopilisi kalu


Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver