foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 13, 2011 12:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tervist!
Mure mul siis selline. Ostsin mõni aeg tagasi need ( JBL EasyTest 6in1) testid ja ühe tegin kohe ära.
Test on eile tehtud.

NO3= 250
NO2= 0
GH= >14 või >21 (Ei saanud aru. Viimane kast oli väljast roosa, seest roheline)
KH= 6 või 10
PH= 7,6
Cl2= 0

NO3 väga kõrge, samuti ka GH. :(

54 L
Kalad:
2 Botiat
1 Ancistrus
2 uut gupit (2 päeva tagasi ostetud)
1 õunatigu

Taimed:
1 pisike Anubias barteri var. nana (pole istutatud)
1 Anubias barteri var. caladiifolia
2 potti Anubias barteri var. angustifolia
9 vart Bacopa Carolianat.

Akvaarium on töös olnud pea viis aastat. Testi tegin alles esimest korda aastate jooksul. Arvatavasti on see suur viga, kuigi kalad on olnud alati pealtnäha aktiivsed, erksad ja rõõmsad.
Kalad toimetavad praegu nagu tavaliselt, värvid erksad.
Gupidel söögiisu olemas, umbes 30-40 sekundiga söövad näputäie Tetra Min Mini Graanuleid ära. Eile sai antud neile näputäis hommikul ja õhtul. Antsule ja botiatele sai eile õhtul antud 2 kurgiviilu mille ankruteks olid 2 lusikat, üleni metallist. Kurgid olid sees täna hommikuni (veetesti ajal olid sees veel). Ainult kurgikoored olid järgi, niiet neil ka isu ikka olemas. :)
Eile sai ka vahetatud vett ämbri jagu (vesi seisnud päeva), ning sisse sai ka pandud 2 kg uut musta kruusa (eelnevalt läbipestud). Kruusas on kokku 6 JBL'i väetisekuuli mis ei sisalda N03'e ja PO4'ja akvaariumisse pandud umbes nädal, poolteist tagasi. Eile sai ka ämbrisse uude vette lisatud Tetra Aqua Easy Balance'i 5 ml, kuid kirjas, et 2,5 ml 10 l vee kohta e põhimõtteliselt on see suhteliselt olematu kogus. Ämbrisse lasin ära lahustuda ka 1 tl jämedat meresoola (mis peaks olema kõige tavalisem sool ilma mingite lisaaineteta). Soola panin ka esimest korda.Vee temperatuur 26C.
Tõden, et gupide toomine, ning järgmisel päeval veevahetamine ning soolaga jändamine oli ka üks suur-suur lollus. :oops:

Palun kiiret abi teadjamate poolt.

Viimati muutis hhiire, Kolmapäev Juul 13, 2011 02:39, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 13, 2011 01:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tegin ühe testi veel.
Muud näitajad olid samad, kuid PH näitas nüüd rohkem nagu 8,0'i.

Testisin ka puhast kraanivett:
NO3=10 või 0
NO2=0
GH=21 või 14 (alumine täpp on sinise/rohelise laiguline
KH=10 või 15 (seest roheline väljas tumesinine, tumesinine tähendab 20)
PH= 7,6 või 8
Cl2=0

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 13, 2011 10:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kiire!! :arrow:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 13, 2011 11:46 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Vabandan, aga ei saa aru mis mure Sul on. Kas kalad surevad, on haiged...?

Akva Sul viis aastat käigus ja alles nüüd tegid selle kõige hädisema 5 in 1 testi! Kummaline! Selle aja peale peaks olema tekkinud arusaam, et too test ei oma usaldusväärustust. Ja peaks olema ka mingid kogemused. Mul igatahes on - olen ka tänaseks umbes viis aastat akvasid pidanud.

Vajad kiiret abi. Aga miks? Mis palundra Sul seal siis lahti on. Hetkel ei saanud muud aru, kui et Sa ehmunud 5 in 1 testi tulemuste peale. Kalad justkui söövad ja terved.

"KH=10 või 15 (seest roheline väljas tumesinine, tumesinine tähendab 20)" - Sinu kirjutis.

No mis otsust saab siin langetada. Hangi tilgatestid.

Siis veel Sinu klausel - eile sai vahetatud vett. Aga mis tsükliga vett vehetad? Kas iga nädal?

Sinu jutt:

Eile sai ka vahetatud vett ämbri jagu (vesi seisnud päeva), ning sisse sai ka pandud 2 kg uut musta kruusa (eelnevalt läbipestud). Kruusas on kokku 6 JBL'i väetisekuuli mis ei sisalda N03'e ja PO4'ja akvaariumisse pandud umbes nädal, poolteist tagasi. Eile sai ka ämbrisse uude vette lisatud Tetra Aqua Easy Balance'i 5 ml, kuid kirjas, et 2,5 ml 10 l vee kohta e põhimõtteliselt on see suhteliselt olematu kogus. Ämbrisse lasin ära lahustuda ka 1 tl jämedat meresoola (mis peaks olema kõige tavalisem sool ilma mingite lisaaineteta). Soola panin ka esimest korda.Vee temperatuur 26C.
Tõden, et gupide toomine, ning järgmisel päeval veevahetamine ning soolaga jändamine oli ka üks suur-suur lollus. Embarassed

Tollest ei ma saa suurt midagi sotti! Miks panid 2 kg uut musta kruusa. Ja sool. Gupidele pidavat küll kerge soolasus sobima. Mis põhjusel nii mässasid?

Ikkagi ei mõista, kus on kogu Sinu kirjutise põhjus? Kas oled lihtsalt paanikas, et kõik veenäidud pole balanksis?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 14, 2011 09:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Jah, just näitude pärast muretsesingi. Vabandust, et paanikasse läksin.
Iga nädal vahetan vett umbes 20%.
Kruusa panin sisse, kuna mul oli alles (u 2 nädalat tagasi) täielik kruusa vahetus, kuid veidikene oli jäänud mustast kruusast puudu. Soola paningi sellepärast, et gupidele pidavat see hea olema.
Kalad tõesti ei sure, kuid kui selle testi järgi näitab NO3 250 mitte nt 25 ja minu tulemus on kümme korda hullem normaalsest olukorrast. Peale selle on 250 alas, mida märgib viis punast hüüumärki. See paneb veidi muretsema...
Ja testi valiku poolest- ma arvasin, et üks 15€ maksev test võiks nagu mingit tulemust näidata. Aga eks siis elu näitas kätte, et odavalt ei saa siin ilmas midagi.

No muidu võiks öelda, et sellel on ka vist väike vahe kas sa oled akvaariumit pidanud alates üheksast eluaastast neljateiskümnendani või siis neljakümne kuuendast eluaastast viiekümne esimeseni. Ausaltöeldes hakkasin mina akvaristika olemusest veidikene aru saama alles eelmisel aastal ja ega praegugi ei saa veel kõigele pihta. Enne ma lihtsalt vaatasin, et oi, ilus kalakene ujub.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 14, 2011 08:09 
Moderator
Kasutaja avatar

Kui see NO3 tõesti nii hirmuäratavalt kõrge on, siis peaks vett vahetama tihedamalt ja väiksemates kogustes.

Täielik kruusavahetus võib sellist asja tekitada. Praktiliselt ju käivitad akvat uuesti. Ehk tuleks kasuks bakteri lisamine. Mul on titeakva, kus asukaid ilmselgelt liiga palju. Seetõttu läheb NO2-he näit lakke. Iga päev teen tilgatesti ning vahetan vajadusel soru vett.

Ja eks too 51-negi õpi kogu aeg! Pole tegelikult ju vahet. Sa paistad olema arukam, kui mõni Sinust kaks-kolm korda vanem. Pole hullu! Küll hakkama saad ja peagi on Sul akvas kõik jonksus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 14, 2011 08:18 
Moderator
Kasutaja avatar

NO3 näiduga on ennegi kummalisi asju olnud. Siin foorumis on ka ajuti jutuks olnud. Vaata, ehk leiad teemad üles.
Kokkuvõtvalt: aalati ei ole asi vees vaid testis või testi tegemise tingimustes. Kui näit on väga vale aga kalad tunnevad end hästi, ei saa näitu uskuda. Võimalusel teha täpsem test või korrata mõõtmist sama vahendiga (testi kemikaalid aeguvad ka !). Samuti võib olla midagi korrast ära (kraani-) vee enesega või nõuga, mille sees ta oli jne.
Testi tuleks teha ENNE veevahetust, muidu ei saa pilti akva tegelikust olukorrast. Tolle väga vale näidu puhul võiks siiski mõõta ka uue vee NO3-e taset.
Aga kui nüüd väga valesti ei mäleta, siis kellelgi akva väga kõrge NO3 jäigi mõistatuseks kuigi kõik foorumi ässad pead murdsid ja soovitusi jagasid. Kalad vist elasid kenasti edasi...

PS. Siin on sama murega akvarist teemat pikalt käsitlenud: /vesi/24515/index.html
Ehk on abiks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 14, 2011 09:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aitähh vastamast!

Nüüd testisin uuesti.
NO3= Veidi heledam kui 250, kuid tumedam kui 100, ehk paremuse poole liikunud. :)
NO2= 0
GH= >14 või >21 sama olukord
KH=10
PH=7,6
Cl2=0

Eile sai umbes 10% uut vett sisse pandud ja vana välja võetud, võibolla, et see veidi alandas NO3'e näitu. Kuid eks siis aeg annab arutust. Võimalik, et varsti saab soetatud korralik tilgatest ka.
Eks siis saab nüüd proovida seda varianti, et vahetada vett tihemini ja vähem. Kuid kui enne sai vahetatud umbes nädala-pooleteise tagant 20%, siis proovida 5-10% iga viie päeva tagant?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 14, 2011 09:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Soolast. Ma ei saagi nüüd aru - ta ikka mõjutab NO3'e (kasvatab kontsentratsiooni) või siis mitte ? http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3889901210 Mõni merebioloog saab ehk paremini aru.

Kas tahtsid organiseerida riimveelist akvat? Ma ise poleks küll julgenud, vähemasti mitte väikeses akvas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 14, 2011 10:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

/eluspoegijad/25407/index.html
/eluspoegijad/11078/index.html

Esimese hooga lugesin esimest teemat ja lisasin suure hurraaga teelusika täie soola.
Paar minutit hiljem mõtlesin, aga sellele, et peale gupide on mul ka teisi kalu , kes soola üle ei pruugi eriti rõõmustada. Siis leidsin ka teise teema, saades teada, et harilikule harjasninale selline asi kohe üldse ei meeldi. Ei saanudki aru päris täpselt, kuidas suhtuvad sellesse botiad, kuid ennemini soolata, kui soolaga.

Kuid ma loodan, et 1 tl soola 54l liitris pole väga suur katastroof, kui arvestada seda et kasutaja D3LL'i arvamusel võiks lisada 1tl soola 5 liitrile ehk siis umbes 10 tl soola oleks maksimumkogus. :roll:
Igatahes, soolaga jändamisel on nüüd lõpp, vähemalt niikauaks kuni akvaariumis elab veel teisi kalu peale gupide. Ning igasuguste kemikaalide soolade ja jumal teab mille lisamisel akvasse peaks mõtlema ikka 10 korda üle, kui katsetada. Järgmine kord siis olen targem. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 14, 2011 10:15 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma teen vahest nii, et kui tuleb pähe huvitav mõte siis kirjutan üles ja kaalun ideed paari päeva pärast uuesti. Nii mõnigi alguses heana tundunud idee ei paista hiljem üldse sama pädevana. Eriti siis kui asja nati uurida.
Kooliajast mäletan, et soolaga sai kenasti palaviku üles kruvida (mitte sisse võetuna !), et koolist poppi teha... :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 12:14 
Akvarist

Milleks paanitseda, kui kalad on 5 aasta jooksul terved? Viska test minema ja unusta ära. Parim test on oma silm. Vaata kalu, vaata taimi, vaata vett. Kui akvast vesi, mis on võetud kuskilt keskelt (ilma mingit sifoonimist) on liiga kollakas (ma spetsiaalselt ostsin valget ämbri selleks), siis ongi NO3 palju. Kui kalad terved ja aktiivsed, söövad hästi, ilusat värvi, käituvad normaalselt ja vahetad vett mõistliku teatud aja jooksul, siis oma pinnase vahetamisega tekitad nendele suuremat stressi (ka keemilist) kui nad on harjunud. Vaheta mingi poole aasta / aasta tagant kuu jooksul vett 2-3 tihedam (imiteerides vihmast aastaaega) ja ongi kõik ok sinu NO3-ga.
Aga kH ja gH meil ongi sellised, tilgatesti järgi 14-16°, ja pH 8 ringis. Kui selle peale liiga palju mõtled, siis üldse ei saa aru kuidas meil niipalju neoone pidajaid on...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 09:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

to paulik: mul kastis(275 l.) paar ilusat suurt ronti sees ja vesi kena helepruun... nüüd küsimus: kui suur on NO3 näitaja? ](*,)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 11:58 
Akvarist

siis ei pruugi, turvast kah võib pruunikas olla, ma arvestasin kui ronti ja muid värve annavaid elemente pole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 10:39 
Moderator
Kasutaja avatar

paulik kirjutas:
Milleks paanitseda, kui kalad on 5 aasta jooksul terved? Viska test minema ja unusta ära. Parim test on oma silm. Vaata kalu, vaata taimi, vaata vett. Kui akvast vesi, mis on võetud kuskilt keskelt (ilma mingit sifoonimist) on liiga kollakas (ma spetsiaalselt ostsin valget ämbri selleks), siis ongi NO3 palju. Kui kalad terved ja aktiivsed, söövad hästi, ilusat värvi, käituvad normaalselt ja vahetad vett mõistliku teatud aja jooksul, siis oma pinnase vahetamisega tekitad nendele suuremat stressi (ka keemilist) kui nad on harjunud. Vaheta mingi poole aasta / aasta tagant kuu jooksul vett 2-3 tihedam (imiteerides vihmast aastaaega) ja ongi kõik ok sinu NO3-ga.
Aga kH ja gH meil ongi sellised, tilgatesti järgi 14-16°, ja pH 8 ringis. Kui selle peale liiga palju mõtled, siis üldse ei saa aru kuidas meil niipalju neoone pidajaid on...

Mingis mõttes nõus Sinuga ja mingis mõttes mitte. Tohiks küsida - mitu aastat Sina akvat pidanud oled? Minul igatahes viiest aastast ei piisa, et nii kompetentselt akvat lugeda. Ikka tuleb miskit uut ja ootamatut, ikka teen hoolega veeteste. Kuigi siiski näen ära katastroofsemad hälbed oma akvas. Lihtsalt vaatan oma akvale otsa ning mingi sisemine tunne ütleb, et miskit on nihu/valesti. Aga vee teste teen ikka. Kindluse mõttes.

Üles
 [ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver