foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 63 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 05:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere,

ma isegi ei tea, millest alustada. Ilmselt algusest. Olin sunnitud oma suurt kasti kolima aga kuna kolimine võttis plaanitust rohkem aega, ei olnud mul kahjuks võimalik enam vana vett kasutada ja akvaarium tuli uues kohas käivitada uue veega. Esimesed kolm päeva oli vesi akvaariumis talutavalt hägune ja ma ei pööranud sellele suuermat tähelepanu ega valutanud ka pead selle pärast. Aga nüüd on kolimisest möödas pea kuu ja paar päeva ehk pealegi veel ja pilk akvaariumi suunas teeb mind juba nukraks. Nõutu olen ja ei tea, mida ette võtta. Loetud on mul kõik teemad meie foorumis küll hägusest veest ja sitikatest nende sees. Mulle tundub, et kusagil olen teinud meeletu vea aga ei ole kindel kus. Akvat restartisin Seachemi toote abil (bakterid), panin filtrisse ka uue meedia sisse. Vesi on Nõmme puurkaevu vesi - vee näitajad on väga head (kontrollitud laupäeval 19. märtsil Kalakese poes) aga vesi on ikkagi valge-rohekas ja aina hullemaks läheb. Täna hommikul oli mu akva vesi hullem kui halbadel päevadel loomaaias hüljeste basseini vesi.
Valgus - ei põlegi hetkel. Terve nädala ei ole põlenud. Akvaarium on kohas, kust talle ei paista ka päevavalgus peale.
CO2 - ei lisa hetkel
Ma lihtsalt ei tea, mida teha. Enne Kalakesse minekut paar päeva tegin ka veevahetuse 20% ulatuses ja plaanisin nii veel teha aga Kalakese müüja arvas, et seda ma tegema ei peaks.
Veele olen lisanud acclimoli ja ma väga vabandan aga mulle tundub, et see teeb asja veel hullemaks.
Biobaktereid pudelist lisasin nädala jooksul vastavalt õpetusele ja ei mingit abi.
Vetikat - ei niit- ega habevetikat ei paista kusagil olevat praegu. Ei näe kusagil kividel ka pruuni vetikat.
Kalad - kõik, kes reisi üle elasid, on elu ja tervise juures. Söömas käivad kenasti ja ujuvad rõõmsalt selles hägus ringi.
Toit - praegu toidan külmunud kalamarjaga, mille Kalakesest soetasin. Kaladele see maitseb. Annan 1 kuubiku korraga (1x päevas) ja see süüakse enne ära kui põhja vajub midagi. Nii, et toidujääke akvaariumis ei ole. NO3 on normaalne. NO2 nullis. Veekareduse/pehmusega ka kõik normi piires. (st. kõik veetestid tehtud Kalakeses nn. tilgatestidega. Mitte JBL vaid oli mingi muu kiri karbi peal)
Temperatuur - hetkel 24 C ja ma ei tea kas tõsta või pigem langetada
Pühapäeval ostsin juurde veel sisefiltri abiks siis suurele välisfiltrile - mitte mingeid muudatusi ei ole silmaga näha.
Akvaarium siis 560 L, välisfilter valgus ja kalade arv joone all kirjas. Tavaliselt põles mu kastis valgus ca 10 tundi ja taimed tundsid ennast nii väga hästi. Vetikaga mul suuri probleeme ei olnud. Uusi kalu ei ole ma väga - väga ammu enam juurde toonud.
Mõistus otsas. :(

EDIT: vaatasin, et joone all on väga puudulik info. Suures, 560 L kastis on koos praegu 3 skalaari, 1 guraami, 2 antsu, 3 Hoplosternum thoracatumit 2 lillat tigu, 2 suurt, kollast õunakat, 5 helenat, mõned tornteod. Taimi on kõvasti rohkem kui kalu.

3 Guraamit, 1 ants,2.10.07,4 pärlskalaari 14.10. 07 15.10.07 ants Tinna,08.07.08 Hoplosternum thoracatum Algus 29. 07. 07. 250L AZOO CF-1200,CO2; 4x 30w 21. 09. 08 500L +õhupump13.10.08 http://filmipaevad.ee/2011/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 06:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma võin su testide tulemused ka juurde kirjutada:
NO3 oli 2,5
NO2 0,01
NH4 kuni 0,5
Arvan endiselt, et tegu on toore veega, sest nagu sa kirjutasin, panid sa kalad uude vette ja vana vett ei saanud tilkagi.
Tavaliselt on biobakteriga see probleem lahendatud, kuid ma ei teadnud, et tegu on nii suure akvaariumiga. Kuni paarisaja liitrisega on jah tavaliselt nädalasest bakteridoseerimisest palju kasu olnud. Aga sul on vett rohkem ja vajalik hulk baktereid paljuneb aeglasemalt.
Ma ei oska sulle hetkel muud soovitada kui proovida veel mingi hägu eemaldavat toodet, nt JBL Clearol või Clynol. Ja baktereid edasi doseerida.

Katrin

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 07:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aitäh vastuse eest! :)
Aga selle õpetuse järgi peaks hakkama asi juba paranema, minu kasti vesi läheb aina piimjamaks kätte ära.
Mis ma selle valgusega teen?
Kas ma temperatuuri hoian- tõstan või langetan?
EDIT: kas peaks CO2 pärmipudeli panema või mitte?

3 Guraamit, 1 ants,2.10.07,4 pärlskalaari 14.10. 07 15.10.07 ants Tinna,08.07.08 Hoplosternum thoracatum Algus 29. 07. 07. 250L AZOO CF-1200,CO2; 4x 30w 21. 09. 08 500L +õhupump13.10.08 http://filmipaevad.ee/2011/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 07:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Näitude järgi on akva veel sissetöötamata. Üks kindlamaid mooduseid rohelise vee saamiseks on väidetavalt piisav hulk ammoniaaki akvaariumivees, ning testi näidu järgi seda jagub. Kuna NH3/NH4 näit on suhteliselt kõrge ja NO2 näit üsna madal siis tundub et sissetöötamisest on asi veel üsna kaugel.
Mida teeksin Sinu asemel? Alustaksin 25-30% veevahetusest, NH4/NH4 0,5 on suhteliselt palju. Ammoniaagi ohtlikkus sõltub veetemperatuurist ja ja PH tasemest, ka 0,1 võib olla liiga palju ja samas 10 võib olla enam-vähem OK - mida madalam pH ja temperatuur seda väiksem on risk. Veevahetusel ideaalis paneks uue vee esmalt koos kloorieemaldajaga (Sera Aquatan, JBL Biotopol vms.) veerand tunniks seisma. Kui seda ei saa teha siis vana vesi välja, vastavalt uue vee kogusele kloorieemaldajat akvasse ja siis uus vesi akvasse.
Edasi, lisaks bakteripreparaati - kindluse mõttes mitte kohe peale veevahetamist et olla kindel et kloor neid maha ei tapa. Preaparaadi puhul jälgiks esmalt säilimiskuupäeva ning edasi järgiks tootja juhiseid.

Taimed leevendaksid olukorda kuna kasutavad mitte ainult lämmastikuühendeid vaid ka otse ammoniaaki ja nitritit, kuid ilma valguseta taimed vaid põevad. Kui teeksid pimenduse siis taimed põeksid, kuid rohelist vett tekitavad vetikad viskaks sussid püsti. Antud tingimustes vetikatele sissepaistvat valgust piisab, taimedele aga mitte. Praeguses seisus ma pimendust tegema ei tõttaks - mitte enne kui NH3/NH4 ja NO2 on tõesti nullis, loodetavasti aga pole üldse tarvis. Paneks lihtsalt valguse jälle tagasi. Kui võimalik siis tooks ajutisi taimi juurde - kasvõi Ceratophyllum demersumi ringi hulpima, või ntx kiirekasvulisi taimi potis millega saad hiljem nad kergesti akvast kätte. Ka pinnal ujuvad taimed on abiks kuna neil on see eelis et saavad kasutada õhus olevat CO2-e ning ühtlasi pisut piiravad valgust. CO2 keeraks ka lahti.
Ah jaa, kasutad pärmipudelit - 560 l akva juures vaevalt et pärmipudel kuigivõrd mingit efekti annab (panna võiks ikkagi). Pigem paneks veel juurde Flourish Excelit, või glutaaraldehüüdi - see ei meeldi vetikatele kuid sobib taimedele.
Külmutatud toitu pigem väldiks, kasutaks rohkem kuivtoitu ja käiks sellega kokkuhoidlikult ümber.
Igasugu keemiat akvasse aga ei kallaks. Ehkki samas olen ma nii uudishimulik kodanik et oma akva korral ilmselt prooviks mis tulemuse annab JBL Clearol või JBL Clynol. :)
Temperatuuri ei muudaks.
Nii et veelkord, võta rahulikult. Sul on akva sissetöötamine käsil, mingit katastroofi pole, roheline vesi kaladele halba ei tee. Kui tahad olla põhjalik siis NH3/NH4 ja NO2 testide abil saad jälgida et hoolealuste olukord ohtlikuks ei lähe, häda korral osaline veevahetus aitab. Keskendu sellele et kalad sissetöötamise ajal viga ei saaks ning et taimed hästi kasvaks, kui need tingimused täidetud siis vetikas kaob ise.
Kas taimed püsisid transa ajal paigas või on ümber istutatud? Olukorrast pilti ei viitsi klõpsutada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 07:29 
Akvarist

kpl Kalake kirjutas:
Ma võin su testide tulemused ka juurde kirjutada:
NO3 oli 2,5
NO2 0,01
NH4 kuni 0,5
Arvan endiselt, et tegu on toore veega, sest nagu sa kirjutasin, panid sa kalad uude vette ja vana vett ei saanud tilkagi.
Tavaliselt on biobakteriga see probleem lahendatud, kuid ma ei teadnud, et tegu on nii suure akvaariumiga. Kuni paarisaja liitrisega on jah tavaliselt nädalasest bakteridoseerimisest palju kasu olnud. Aga sul on vett rohkem ja vajalik hulk baktereid paljuneb aeglasemalt.
Ma ei oska sulle hetkel muud soovitada kui proovida veel mingi hägu eemaldavat toodet, nt JBL Clearol või Clynol. Ja baktereid edasi doseerida.
Katrin

NO2 ja NH4 näitab muidugi, et lämmastikuringe uues vees pole käivitunud, aga see ei tohiks kuidagi tekitada hägu. Hägu saab ikkagi tekitada silmaga nähtav tegur. Mitteorgaanilised osakesed (ümberasustamisest tekkinud sade jms) peaks olema ammu filtris. Üle jääb paljunev orgaanika, vetikas seega. Kas äkki pole probleem selles, et valgust (ja CO2-e ?) järjekindlalt piirates ahistad oma taimi ja oled loonud ideaalsed tingimused mingisugustele vetikatele ? Mina pigem aitaks taimed valgusega taas tegijateks.
Baktereid uha kaladega akvaariumisse nii ehk teisiti julgelt, kui rahakott kannatab.

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 07:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
... Veevahetusel ideaalis paneks uue vee esmalt koos kloorieemaldajaga (Sera Aquatan, JBL Biotopol vms.) veerand tunniks seisma. Kui seda ei saa teha siis vana vesi välja, vastavalt uue vee kogusele kloorieemaldajat akvasse ja siis uus vesi akvasse. Edasi, lisaks bakteripreparaati - kindluse mõttes mitte kohe peale veevahetamist et olla kindel et kloor neid maha ei tapa...

Kloor seal probleemiks ei tohiks olla - Nõmme vesi on ilma kloorita.
Minu kogemus Nõmmel (kui ma veel teadmatusest 100% veevahetusi tegin :oops: ) roheka hägusa veega - sain abi just pimendamisest, 5 päeva absoluutset pimedust. See ei pruugi praegu sobida aga ...
PS! Tulen homme Nõmmele ja võin suuremates kogustes Ceratophyllum demersumi tuua :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 07:35 
Akvarist

Rein kirjutas:
Näitude järgi on akva veel sissetöötamata. Üks kindlamaid mooduseid rohelise vee saamiseks on väidetavalt piisav hulk ammoniaaki akvaariumivees, ning testi näidu järgi seda jagub. Kuna NH3/NH4 näit on suhteliselt kõrge ja NO2 näit üsna madal siis tundub et sissetöötamisest on asi veel üsna kaugel.

Näeh, hea Rein võttis sõnad suust ja andis parema ülevaate. Käs äkki saaks kommenteerida ka seda, kuidas NH3/4 vetikaid tagant tõukab, või siis mõne lingi anda ?

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 08:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kirjutasin eelmises postituses valesti, NH4 oli 0,25 ( vaatasin praegu värvikaardi pealt, enne oli number valesti meeles)
Kui pH on 8,6, siis on jah NH4 0,1 ohtlik selgrootutele ja kalamaimudele. 0,4 on neile ohtlik pH 8,2 juures, täiskasvabud kalad kannatavad rohkemgi veel.

Ma ei tea, kui mõtekas see veevahetus on, sest sellega suurendab ju jälle toore vee osakaalu ja tsükkel hakab otsast pihta.
Clearolit oleme me ise ka valge hägu puhul sisse kalanud, 90% kordadest on see vee oluliselt selgemaks teinud. Ning rohelise vee puhul on kõige parema tulemuse andnud hoopis Tetra Algorem.

Aga taimed tarbivad jah kõiki lämmastikuühendeid, seega ammoniaa/ammoonium soodustavad ka vetikate vohamist. Linki küll pole anda, kuid lugesin hiljuti selle kohta U. Erich Friese tõlgitud diskuste raamatust, mille illustratsioon andis hea ülevaate lämmastikuringlusest.

Katrin

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 10:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Insulaar kirjutas:
Näeh, hea Rein võttis sõnad suust ja andis parema ülevaate. Käs äkki saaks kommenteerida ka seda, kuidas NH3/4 vetikaid tagant tõukab, või siis mõne lingi anda ?

Ntx http://www.aquaticquotient.com/forum/sh ... reen-water (vt. plantbrain postitusi, õige nimi Tom Barr).
Ta on sel teemal palju katsetanud ja ka kirjutanud.
Ehk siis rohelise vee tekkepõhjus on pea alati NH4.
Kui roheline vesi on juba akvas siis sellest lahti saada on üsna tülikas, pimendamine on kõige lihtsam ja odavam. Lihtsalt sissetöötamise ajal ma pole kindel kas see on hea mõte. UV lambiga saaks ehk lihtsamini lahti, pole kahjuks laenata aga äkki keegi aitab sellega...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 10:18 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
akvarist MT käest demersumit korralik patsahkam ja kannatust.
Tuleb korrutada põhitõde: "akvaristikas ainult halvad asjad juhtuvad/ toimivad kiiresti".
Veevahetusega ole ka kannatlik -las vesi töötab siisse (jälgi testide näite) ja ei olle mõtet toorest vett sinna lisaks uhada -see toob võib -olla selguse majja ainult hetkeks,
järgmine moment asi hullem...
Reinu poolt soovitatud UV lambi jätaks ostmata -minul see silmnähtavat kasu küll ei toonud. kannatust ja veelkord kannatust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 10:25 
Moderator
Kasutaja avatar

kpl Kalake kirjutas:
Ma ei tea, kui mõtekas see veevahetus on, sest sellega suurendab ju jälle toore vee osakaalu ja tsükkel hakab otsast pihta.

Ka sissetöötanud akvas tehakse veevahetusi ja ei hakka seepärast tsükkel sugugi otsast pihta. Tõsi, pisut võib pikendada sissetöötamist sest mingi osa baktereid läheb tõesti kaotsi, kuid kas tasub kiire sissetöötamise nimel kalade heaoluga riskida?
kpl Kalake kirjutas:
Clearolit oleme me ise ka valge hägu puhul sisse kalanud, 90% kordadest on see vee oluliselt selgemaks teinud. Ning rohelise vee puhul on kõige parema tulemuse andnud hoopis Tetra Algorem.

Võiksite neile õnnetutele kes rohelise veega maadlevad parem UV lampi laenutada raha eest. Kui see vetikad maha notib siis kui niisama selgeks ei saa siis tõesti võib koagulantidest abi olla (seda see Clearol vast on). Diatoomfiltreid siinmail ei liigu, sellega oleks veel lihtsam ja kiirem. Mõtlesin kunagi selle soetamisele et saaks rohelisest veest vabastamise teenust pakkuda, aga jäi tegemata.
kpl Kalake kirjutas:
Aga taimed tarbivad jah kõiki lämmastikuühendeid, seega ammoniaa/ammoonium soodustavad ka vetikate vohamist.

Selle lause mõte jäi küll pisut segaseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 10:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
UV lambiga saaks ehk lihtsamini lahti, pole kahjuks laenata aga äkki keegi aitab sellega...

tead, ma selle sisefilti ostsingi koos selle uv lambiga. (lugesin kusagilt netiavarustest selle abistavast toimest)

MT - aitäh pakkumast võtaks hea meelega selle pahmaka demersumit vastu :) suured tänud pakkumast

Panen siis valguse tagasi.
Vett siis ma praegu ei vaheta.
Demersumi võtaks hea meelega vastu :)

Rein - mul on suur kotitäis acclimoli paar päeva tagasi Kalakesest ostet - kas Sa arvad, et peaks ikka Clearoli ostma? (oh mu vaene rahakott)
Excelit on mul kodus - palju peaks doseerima?
Kuivtoit siis taas päevakorda. :)

Katsun ka pildi teha ja üles panna.
Suured tänud kõigile nõu eest! :)

EDIT: Kalake - minu akva NH4 tase on siis ju üle mõistuse lausa :O
Aga seda ju ilma vett vahetamata kuidagi alla ei saa. Mul on ka ribatestid, lähen vaatan kohe, mis need mulle näitavad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 10:41 
Moderator
Kasutaja avatar

ümeramees kirjutas:
tead, ma selle sisefilti ostsingi koos selle uv lambiga. (lugesin kusagilt netiavarustest selle abistavast toimest)
Mis marki? Tõenäoliselt lihtsalt liiga nõrk.
ümeramees kirjutas:
Rein - mul on suur kotitäis acclimoli paar päeva tagasi Kalakesest ostet - kas Sa arvad, et peaks ikka Clearoli ostma? (oh mu vaene rahakott)

Ei.
ümeramees kirjutas:
Excelit on mul kodus - palju peaks doseerima?

No paneks esialgu vastavalt juhendile, Sul vett nii palju et ega see ka odav tule.

Kui olukord normaliseerub ja roheline vesi ikka kummitab siis viiepäevase pimendamisega saab rohelisest veest lahti. Ei maksa midagi ja toimib 100%.
Aga hea oleks kui selleks ajaks bakterid toimiks, kuna taimed NH3/NH4 pimedas ei kasuta siis ei tahaks kaladega riskida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 10:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
kpl Kalake kirjutas:
Aga taimed tarbivad jah kõiki lämmastikuühendeid, seega ammoniaa/ammoonium soodustavad ka vetikate vohamist.

Selle lause mõte jäi küll pisut segaseks.

See oli pigem selle kommentaariks.
Insulaar kirjutas:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 11:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Käisin praegu all kasti juures, pistsin sisse JBL testriba "EasyTest 6 in1"
Tulemuseks sain NO3 25, NO2 0 GH>7*d; KH 6*d; ph 7,2; Cl2 0

Filter, mille ostsin - on see: http://aquael.com/index.php?option=com_ ... 38&lang=en
Ostetud Mustika keskuse Zoo Planetist ja käigus olnud nüüdseks 24 h
Filtris sees on mul JBL TorMec Active kotike ja JBL Clearmec Plus kotike lisaks siis biopallidele. Veel panin 2 lehte Catappa XL akva vette. http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwate ... catappa-xl
( ma ei oska linki panna sõna" see" asemele. Vabandan kahe pika lingi pärast) Valguse panin tund tagasi tööle. Homme klõpsan enne tööle minekut siis tuled põlema. Seda pimendamise trikki ma tean aga mu taimed on niigi nii kohutavalt räsida saanud, et siis vast ei jää neist enam midagi alles. Praegu olen toonud juurde taimi lasteakvast, kuhu nad vähkide eest maapakku toppisin. Aga neist ükski ei ole kiirekasvuline taim kahjuks ja demersumit käesoleval hetkel kastis üldse ei olegi.

Üles
 [ 63 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver