Annuke, kui suured su vähid ostes olid?
Väiksed vähid kipuvad end kruusa alla kaevama. Ma täpselt küll ei tea miks aga ilmselt selleks, et kaitset saada.
Meie vähid saime siis olid meil nad umbes 5cm pikad. 325l akvaariumis olid nad päris hea suurusega. Paar esimest päeva oli neid askeldamas näha, kui siis kadusid. Ainukesed asjad mis järgi jäid olid kestad. Kuna olime algajad vähipidajad siis meie olime muidugi paanikas, et appi... miks nüüd vähikesed on ära surnud? Korjasime siis kestad välja teadmisega, et vähke pole enam. Nii see akvaariumielu edasi läks. Vähke polnud ning meie muudkui plaanisime uusi võtta. Umbes kuu aja pärast, öösel, oli jälle ühte vähki näha. Rõõm oli suur, et loomake siiski elus on. Nii ta läks. Ajapikku, kui vähid kasvasid hakkas neid järjest tihedamini nägema. Enamasti öösel, kui tule põlema panid korraks aga seda ka nii, et läks jälle kuhugi varju. Pead ka ära mainima, et vähid lähevad siis ka peitu kui nad kestuvad. Nad ei taha, et keegi neid ''paljalt'' näeks.
Teine versioon oleks selline. (Ka minu endaga juhtunud) Võibolla su vesi on liiga soe. Liiga soojas vees viskavad nad päris kiiresti sussid püsti. Aga siit ka minu lugu: Kuna meie suured vähid olid tegutsema hakanud siis oli meil tekkinud akvaariumisse ka käpatäis väikeseid vähikesi. Mõtlesim, et kasvatame suureks ja müüme ära. Nii tegimegi, panime pisikesed väiksemasse akvaariumise kalade eest ära(väiksemas akvas olid ainult paar guppyt). Kuna akvaarium asus riiuli peal, kuhu päike paistis ainult hommikuti siis ei osanud midagi halba aimata. Nädalavahetusel pidime sõitma Tallinnasse kaheks päevaks. Puhastasin siis pumba ära, andsin 2 tabletti ette ja läksimegi minema. Tagasi tulles olid enamus vähke kadunud ning teised kes veel alles olid, olid punased ja surnud. Meil oli muidugi müstika suur, et miks surnud? Miks punased? Kuhu kadusid? jne. Tegu oligi sellega, et vesi oli läinud ootamatult liiga soojaks ning vähkidele see ei läinud kohe mitte. Nii nad viskasidki sussid püsti. Ära kadunud vähikesed olid ilmselt guppy'de poolt nahka pistetud.
Sellised siis minu lood.
Muidugi on ka kolmas võimalus, et vähkidele pole lihtsalt su akva vesi sobinud. Mõnda ainet liiga palju või liiga vähe. Nad küll üpriski vastupidavad olendid, kuid siiski... ei või iial teada. Laipadega on nii nagu ikka. Teod ja kalad aitavad neid ära koristada. Kõigepealt sisemus ja siis kest.