Mul on selline omapärane küsimus, et palun soovitage monocular'i.
Hinnaklass võiks olla kuni 150€. Monocular'i kasutusalaks on linnud, reisidel ruumiliselt kaugemate objektide vaatlus (nt. arhidektuur, skulptuur, maalid, sümbolid). Monocular peaks sobima prillikandjale (eye relief: alates 14mm), st. et saaks kasutada koos prillidega. Kaal võiks olla kuni 200g, et saaks kaasas kanda jalgsi ja jalgrattaga ning et ei mõjuks mingi sportliku "telliskivina".
Olen pisut teinud eeltööd ja optikast aru saanud järgnevat. Kaasaskantava monocular'i suurendus peaks olema 6-8x ja objektiivi diameeter võiks olla 25, 30, 32, 36 või 40, prisma tüüp BAK4 (kvaliteetsem). Üle 8x suurendust ei valiks sest siis pidavat vaatlusel käes värisema. Kuigi mõned loodusesõbrad kiitlevad et neil ealeski käed ei värise ja nemad kasutavad 9-12x suurendust. Nooruses, sügaval ENSV ajal kingiti mulle Venemaalt pärit monocular 8x30. Oli täiesti korraliku kvaliteediga seadeldis, ainult et kaalus vähemalt oma 0.5kg.
Monocular'i mudelitest olen vaadanud:
Vortex Solo 8 x 25 Monocular - rohkem kiidetakse kui laidetakse.
Vortex Solo 8 x 30 Monocular - rohkem kiidetakse kui laidetakse.
Barska 10x40 Blackhawk Monocular - suurendust vast liiga palju, kasutajate negatiivne hinnang, väga soodsa hinnaklassiga.
Brunton Echo Pocket Scope 7x18 monocular - asjaarmastajast "turisti monocular", krimisarjad reklaamivad ("24", Kiefer Sutherland), mõned pidavat edukalt kasutama koos prillidega, paljud aga prillidega kasutada ei saa. Seda monoculari olevat edukalt kasutanud akvaristid oma akvade väikeobjektide vaatlustel, sest seadeldise minimaalne töökaugus pidavat olema 35cm.
Minox MD 6x16 Monokular - asjaarmastajast "turisti monocular", kiidetakse optika kvaliteeti, prillikandjad peaksid saama kasutada.
Minox MD 8x16 Monokular - asjaarmastajast "turisti monocular", kiidetakse optika kvaliteeti, enamus prillikandjaid ei saavat kasutada.
NB! Binocular'i ma ei sooviks omada. Milleks mulle binokkel kahele silmale kui ma näen korralikult ainult ühe silmaga.
Kas keegi akvaristidest on ka loodusesõber ja kultuurisõber kes on kasutanud praktikas ülalmainitud monocular'e või teab nendest (monocular, binocular) enamat kui ma ise hetkel tean?
Oleksin tänulik iga optikaalase arvamuse ja kogemuse eest.