foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 09, 2013 01:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Tundsin siin mõni aeg tagasi huvi monokularide vastu. Lugesin Internetist lisa ja võrdlesin parameetreid. Monokularidest jäi sõelale ja huviorbiiti Barska 10x40 Blackhawk, Vortex Solo 8 x 30, Vortex Solo 8 x 25, Brunton Echo Pocket Scope 7x18, Minox MD 8x16 ja Minox MD 6x16. Antud teema kohta olen juba eelnevalt "Varia" sektsioonis esitanud küsimuse siin.

Monokularide arvustusi lugedes sattusin puht juhuslikult väitele et mõned akvaristid kasutavad edukalt oma akva juures Brunton Echo Pocket Scope 7x18. Vajadusel vaadeldakse akvas taimi, kalu, krevette ja tigusid. Kuna antud teema kohta netis rohkem infot polnud siis otsustasin ise praktikas selle väite tõesust kontrollida. Tellisin USA-st ära nimetatud monokulari, seejärel ootasin 1-kuu ja saingi optika asjakese kätte.

Brunton Echo Pocket Scope 7x18 Monocular'i parameetrid:
Suurendus 7x, objektiivi diameeter 18mm, prismatüüp Bak-4 (kvaliteetne), multicoating (hea kuid mitte parim), eye relief 12 mm (prillidega pole eriti sobilik), 914m kauguselt vaateväli 128m, lühim vaatlus distants 35cm, exit pupil 2.57mm (kõlblik päevaseks vaatluseks), kaal 50g, hind 32€.

Kui seda brunton monokulari kasutada prillidega siis on vaatevälja kadu ligikaudu 30%. Kuid tuleb tõdeda et kaugeid ja lähedasi objekte on lihtne ja mugav fokuseerida. Nii väikese ja odava monokulari kohta on optika kvaliteet üllatavalt hea. Aga mis mind kummastas oli see et optika kergeim kaal pole alati kõige ihaldusväärseim faktor. Nimelt see ülikerge monokular värises pidevalt minu kindlas käes, kohati oli parem seda fokuseerida kahe käega, ilma prillideta, silmakoopa vastu surudes. Ma kohe mitte ei mäleta et minu kunagine NSVL-i aegne 500g 8x30 monokular oleks käes värisenud, püsis silmal vägagi kindlalt. Seega arvan ma et optika kaaluga 200-300g peaks olema igati hea valik, sest sellise kaaluga püsiks optika raskuskese käes kindlamalt.

Brunton monokular on oma kvaliteedi, väiksuse, kerguse, väga hea lühi distantsilt vaatluse (35cm) kohta hea valik turistile, muidu nikerdajale, loodusesõbrale ja akvaristile. Kui soovida kvaliteetsemat monokulari optikat siis võiks valida Vortex Solo 8 x 30 (linnuvaatlejale, hästi prillidega kasutatav - eye relief 18mm, kaal 275g) või siis Vortex Solo 8 x 25 (saab juba enam vähem prillidega kasutada - eye relief 15mm, kaal 160g). Kuid eks Vortex monokularid on juba suuremad ja kallimad. Kuid minu arvates on kvaliteedi ja hinna suhtena Vortex üks parimaid monokulare mis üldse on hetkel saadaval. Vortex'iga kahjuks kalu, liblikaid ja millimallikaid lähedalt vaadelda ei saa, sest lähim fokuseeritav distants on sellel optikal 5m.

Akvaristika katse Brunton 7x18 monokulariga.
Assassin Snail (~1cm) paiknes akva tagumises osas juurika peal, taime varjus. Suurema akva puhul on akva seina poolsemaid subjekte ja objekte tunduvalt raskem vaadelda ja tuvastada kui esiklaasi lähedal olevaid.
Assassin Snail'i foto akvast 50cm kauguselt ja Assassin Snail'i foto akvast 50cm kauguselt läbi Brunton 7x18 monokulari: Assassin Snail ja Brunton
Brunton 7x18 monokulari pakend koos mõõduga ja kaasasoleva kotikesega: Brunton monocular

Monokulari optika on muidugi tunduvalt kvaliteetsem kui mina suutsin seda manada läbi oma amatöörtehnika, ülesvõttega nutitelefon-monokular. Väide et seda monokulari saab edukalt kasutada akvaristikas osutus minu jaoks täiesti tõeseks. :)

Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver