Kena, et võtsid vaevaks oma nägemust selgitada.
Jüri T kirjutas:
No taimedest ma tõesti midagi ei tea - vabandust! See on tõesti üks põhjusi veits suurema akva soetamiseks, mini taimi on kahjuks vähe saada.
Taimede taha miniakva tegemine ei jää, pisikesi taimi on tõesti vähem saada, kuid kui on visadust ja kannatust, leiab ka taimed (saab kasvõi tellida kalapoodi, kui muu ei aita). Aga ntx sambla leidmine ei valmista ju raskusi ning isegi ainult samblaga saab väga efektse pisikese akva teha.
Vt. ntx:
http://www.aquascapingworld.com/threads ... tain.6000/http://www.aquascapingworld.com/threads ... anso.1182/Jüri T kirjutas:
Ja loomulikult kui on hirmus tahtmine palju kalu võtta peab palju ruumi olema. Siin minimalismile enam nagu kohta pole.
Just sinna ongi koer maetud - minu meelest tublisti üle poole algajate ebaõnnestumistest on saanud alguse üleasustusest, lisaks sissetöötamise olemuse mittemõistmine aitab kaasa (sumatatakse kõik kalad korraga sisse, ebapiisavad veevahetused jms.). Mõõduka suurusega akva pisut leevendab neid probleeme, mis väikese akva korral eriti kontrastselt ette tulevad.
Jüri T kirjutas:
Mul käib see suur vahel vahel üle jõu, kõik toimetused on nii mahukad.
Suure juures on võimalik peaaegu kõik ära automatiseerida, vaid klaaside puhastamist ja taimede pügamist peab ikka ise käsitsi tegema.
Jüri T kirjutas:
Ma räägin oma 40 liitrisest garantiinakvaariumist.
Ühesõnaga, kui seal mingi neoontõve või tuberkuloositaolist märke hakkab andma hävitan ma kogu sisemuse. See on väga ekstreem, aga seda tuleb teha ,vältimaks "edasi mäkerdamist".
Seejärel viskan kõik välja ja pesen akva puhtaks. Suures akvaariumis on mul töös varusvammid.
Paigaldan pumbale uue täisvõimsusel töötava svammi, võtan suurest akvast pinnast - nii u. 5mm jagu, igaks juhuks 20L vett(ülejäänu tuleb kraanist) ja parajalt suure taimepuhma.Ja siis lõpuks u. 5 gupit. See akvaarium töötab esimestest hetkedest.
Karantiiniakva desinfitseerimine on muidugi mõistlik ning suuremas akvas selle tarbeks svammfiltrite käigus hoidmine on mujal maailmas üsna levinud võte. Kalu hävitada pole mul aga seni küll olnud vajadust. Ise eelistaksin pinnast mitte tõsta, taimedest oli mul vanasti selleks otstarbeks Ceratophyllum demersum - see nagunii ulbib vabalt akvas ning pinnast ei vaja. Ka pinnal ujuvad taimed sobivad hästi.
Jüri T kirjutas:
Kuidas sa teed kõiki neid asju tohutusuure akvaariumiga? Ei teegi. Ja ei hakka ta nii kergelt käima ega midagi. Hakkab ka ,aga nagu näha on paljudel juhtudel siis juba aeg küps restardiks.
Suure akvaariumi korral ongi eriti soovitav karantiiniakvaariumi kasutamine - kui ikka päris suurde akvaariumisse mingi nakkus sisse tuua, siis ravimeid on targem otsida juba tiigikalade varustuse riiulilt (või leppida suurte kulutustega ravimitele) ning kuna seal on ju enamasti ka erinevaid kalu ja taimi, siis võib kergesti midagi viltu minna (mõni taim või kala ei kannata ravikuuri vms.). "Käimaminek" iseenesest pole suure akva korral probleemiks, lihtsalt aega kulub selleks rohkem. Aga 100 liitrine akva pole mingi suur akva...
Jüri T kirjutas:
Tuleb otsusele jõuda mida üldse tahad.
Tõsi. Eriti raske on seda teha algajal, kes ei tea veel asjast suurt midagi.