foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 2 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 04, 2014 09:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Mida kõike elusolendite näol meie akvades leida ei võiks. Meisterdasin enda ja laste rõõmuks nutitelefonile mikroskoobi vanast cd-lugeri lasersilmast, suurendusega ~40x optilist ja ~175x zoomi.

Võtsin siis niisama huvipärast meie akvast 5mm läbimõõduga veetilgakese ja panin mikroskoobi alla. Minu üllatus oli suur kui nägin algselt läbi mikroskoobi ja nutitelefoni imetillukest justkui liikuvat täpikest. Zoomisin siis nutitelefonis veetilka ~100x ja sain fotole ja videole mikroorganismidest ainuraksed.

Kuna ma pole erialalt mikrobioloog siis toetun järgneva info suhtes Interneti allikatele.
Foto meie akva veetilgas elavast ainuraksest infusoria (3tk), suurusega 0.05mm on siin.
Video meie akva veetilgas elavast ainuraksest infusoria (3tk), suurusega 0.05mm on siin.

Seda kasulikku ainurakset palja silmaga näha pole võimalik. On olemas ka kahjulikke akva faunat ohustavaid ainurakseid. Kui vaatate seda videot siis võite märgata et see ainurakne ujub kaootiliselt ringi (isendile ehk mõtestatud toiming?) ja omapärane on veel see et see ainurakne pöörleb ümber oma telje ainult kellaosuti liikumise suunas (vasakult-paremale). Minu teada 3 ainuraksest mitte ükski ei teinud ümbertelje pöörlemist vastupäeva (paremalt-vasakule). Kui zoom oli sätitud max peal läks pilt udusemaks kuid siis oli näha sedagi et see ainurakne veetilgas justkui sukeldus ja kukerpallitas. Väga kummaline vaatepilt ja imepärane mikromaailm!

Kasutasin Interneti abi ja üritasin välja arvutada meie akvas olevate ainurakse infusoria ligikaudset üldarvu 180L akvas. Meie akvas on 15kg põhjapinnast, 3 suurt juurikat jms seadeldisi. Seega akvas on ~160L vett. Maatemaatikud ja matemaatika fännid võivad siin mind arvutustel vajadusel parandada (mulle igavavõitu ja elutu mate koolis suurt ei meeldinud!).
Mitu veetilka on 1L vees?
Vastuseks on et 1L vees on ligikaudu 12174 veetilka.
Kui meie akva veetilga valimis oli 3tk elusat ainurakset siis 1L vees on neid 3 x 12174 = 36522tk ja terves akvas on neid 160 x 36522 = 5843520tk.
Seega on meie akvas ligikaudu 5.8 miljonit ainurakset infusoria! Nii et jupike siia ja tükike sinna, miljonites. :shock:

Pärast seda mikroskoobi katset ma enam sugugi ei imesta mida kalad ja selgrootud meie teadmata söövad. Ja ma ei üllatuks kui meie akva kõik elanikud tunnetaksid ja näeksid neid ainurakseid oma silmadega. Mõned selgemalt teised udusemalt. Mida me veel oma akvadest edaspidi avastada võiksime? :)

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 23, 2016 06:37 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Aug 30, 2015 09:11
Postitusi: 151
Väga vahva, tekkis endal huvi oma akva veetilka kuskil mikroskoobi all uurida. Sai just loetud, kuidas vetikaid kasvatada


Üles
 [ 2 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver