foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Sisefiltri puhastamine.
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 04, 2007 05:50 
Akvarist

Surfasin tükk aega otsingus aga õiget vastust ei saanud.
Mul on Juwel Rio 180 ja originaal sisefilter, mis koosneb siis erinevatest svammidest. Kõigepealt filtrivatt, sõesvamm, nitraadisvamm ja kolm erineva tihedusega svammi bakteritele. Küsimus järgmine - kui tihti te puhastate fitrit ja kuidas?
Ise olen siiani iga nädal vahetanud vatti ja üsna tihti loputanud ka teisi svamme ( välja sifoonitud akvavees). Mul tekkis mõte, et äkki ma kiputan neid svamme liiga tihti ja ei lase bakteritel korralikult kasvada :shock: . mul nimelt armastab paljuneda pruun tutiline vetikas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 04, 2007 07:48 
Akvarist

IvoOnu kirjutas:
Juwel 96 - umbkaudu 2 kuu tagant, filtris ainult svamm (4 klotsi)

kas sul on ainult sinised svammid (bakterikolooniate jaoks) või ka teised? Siit saadud info põhjal olen aru saanud, et musta sõesvammi kasutatakse vaid peale ravikuuri või nii ning roheline nitraadisvamm pidavata asja hoopis tasakaalust välja viima :? Juveli kodulehel vastupidi soovitakse neid filterid üsna tihit vahetada, mingi ca 4-6 näd. tagant.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 04, 2007 09:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Võin kirjutada oma varasematest kogemustest Juweli originaal filtriga.
Minul on rekord 120 ja puhastasin neid svamme iga nädal
kuna kippusid koguaeg ummistuma ja üle pooleteise nädala vastu ei pidanud
kuna väljavool jäi nii nõrgaks ,et akva teises otsas vesi seisis ja
ka minul vohas habevetikas.Valgeid vahetasin reeglina iga nädal, mõni
kord kui väga mustad ei olnud siis loputasin puhtamaks ja lasin ühe nädala veel olla.
Peale uue kanistri ostmist tekib akvasse mul heal juhul
paar tutti kuu jooksul ja ka puhastama peab filtrit aastas korra või paar.
Seda küll ei ole vaja karta, et nii tiheda puhastamise pärast bakteri
kolooniad hävineksid.Tuleb ainult jälgida, et filtrimaterjal ära ei kuivaks.
Söe osa kindlasti ära hoia koguaeg sees kuna seda kasutatakse tõesti
reeglina ainult peale ravikuure või suuremate vee keemia jamade
likvideerimiseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 05, 2007 11:47 
Akvarist

tänud vastajatele.

Viskan siis sõesvammi välja.
mis teha aga nitraate eemaldava svammiga? Pets soovitas mul mõnda aega tagasi ka see eemaldada, kuna kui mehhaaniliselt eemaldada NO3 siis läheb NO3 ja PO4 suhe paigast ära, ning taimedel on toitainete omandamine raskendatud, need toitained kasutavad ära vetikad ja sellepärast vohavadki. Ka peaksin siis väljavistatud filtrisvammide asemel panema vee ühe svammi bakteritele? Muidu jääb ju filtri sisu nii tühjaks.
Olen loomulikult mõelnud ka välisfilri peale :idea: , aga... ja kas vana filtit saab kätte, kui akvas vesi ja kalad sees?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 05, 2007 12:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
mis teha aga nitraate eemaldava svammiga? Pets soovitas mul mõnda aega tagasi ka see eemaldada, kuna kui mehhaaniliselt eemaldada NO3 siis läheb NO3 ja PO4 suhe paigast ära, ning taimedel on toitainete omandamine raskendatud, need toitained kasutavad ära vetikad ja sellepärast vohavadki. Ka peaksin siis väljavistatud filtrisvammide asemel panema vee ühe svammi bakteritele? Muidu jääb ju filtri sisu nii tühjaks.
Olen loomulikult mõelnud ka välisfilri peale , aga... ja kas vana filtit saab kätte, kui akvas vesi ja kalad sees?

Nitraate eemaldava filtri saab kenasti asendada tavalise sinise shvammiga.
Juweli sisefiltri saab pika fileenoaga eemaldada, sodi muidugi tekib aga sellest pole hullu. Vaatamata üldlevinud negatiivsele arvamusele pean ma seda juweli sisefiltrit täiesti pädevaks, 2 aastat toimis muredeta, siis sai lolli peaga välja visatud. 3,5 kuud kogemust uue välisfiltriga on ikka hull peavalu. Voolikud kasvavad 3 nädalaga vetikast nii umbe, et veeringlus muutub olematuks. Kuuldavasti teistel välisfiltri omanikel seda muret pole aga igaks juhuks hoiatan :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 05, 2007 01:35 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Selle nitraate eemaldava svammiga on vast mingi mõte mässata siis kui on puhtalt kalaakvaarium ilma elustaimedeta. Siiski on nitraatide eemaldamine veevahetusega ka siis märksa odavam ja vähemalt minu silmis ka loomulikum ja parem moodus. Kanisterfilter on juba seepärast parem et summaarne veekogus kasvab ning akva sees ei raisata ruumi mingi kola peale, kuid kui sisefilter toimib siis otsest põhjust vahetamiseks ka pole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 05, 2007 03:15 
Akvarist

mul on akvaarium lisaks kaladele ka elustaimedega sisustatud (ca 13-14 erinevat liiki), Co2 pärmil, valgust 2*30 w (seda viimast muidugi vähevõitu), vett vahetan igal nädalavahetusel 20-25%. Võtan siis need kaks svammi filtrist välja ja asendan sinisega, eks näis..... ehk väheneb ka pikapeale pruunvetikas. Olen plaaninud ka ühe lisatoru valgust juurde monteerida aga lihtsalt pole aega olnud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 11, 2007 08:41 
Akvarist

Tere teadjad! Olen siin foorumis uus ja akvaarium mul põriseb kodus alles kolmandat päeva, alguseks ostsin 70l Rekordi komplekti ja loodan Teie abiga süvendada oma teadmisi akva vallas.

Nüüd aga küsimus. Sain aru, et söefilter oleks targem välja visata. Miks ta siis üldse komplektis on? Hetkel on mul kasutusel kõik filtrid mis poest ostes oli kaasas. Millal oleks siis õige aeg ta välja võtta ja miks?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 11, 2007 03:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

heino kirjutas:
Tere teadjad! Olen siin foorumis uus ja akvaarium mul põriseb kodus alles kolmandat päeva, alguseks ostsin 70l Rekordi komplekti ja loodan Teie abiga süvendada oma teadmisi akva vallas.

Nüüd aga küsimus. Sain aru, et söefilter oleks targem välja visata. Miks ta siis üldse komplektis on? Hetkel on mul kasutusel kõik filtrid mis poest ostes oli kaasas. Millal oleks siis õige aeg ta välja võtta ja miks?

Tere tulemast akvaristide sekka :D
Välisfiltri õpetuses oli vähemalt kirjas, et söekat tuleb algul hoida (aega täpselt ei mäleta kahjuks ) filtris kindlustamaks, et võimalikud pahalased akvavees hävitavada.
Loomulikult kasutatakse söekat ka ravikuuride järel, ravimi jääkidest puhastamiseks jne.
Kõige parem kasuta otsingut ja ainult loe sest sellel teemal on mustmiljon :D teemat algatatud.

Jõudu 8)

Üles
 Teema pealkiri: Sisefiltri puhastamine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 11, 2007 10:00 
Akvarist

Mul oli ka kunagi Rio 180. Minu meelest pole see sisefilter üldse pädev. Viskasin need tobedad svammid täitsa minema ja toppisin filtrisse võrkkottide sees välisfiltrites kasutatavad keraamilised torukesed. Siis sai enam-vähem ja vahetasin 3-4 kuu tagant jupikaupa. Mulle tundub, et svammide puhul saab peamiselt kõneleda vaid mehaanilisest puhastamisest. Bioloogilise toime jaoks on ruumala ikka väike mis väike, eriti juhul kui kast veel kalu tihedalt täis laotakse, nagu sageli tehakse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 29, 2007 04:16 
Akvarist

No nii, tsipa siis tagasisidet. Nagu lubasin, võtsin filtrist välja nii sõe- kui ka nitraadisvammi, nüüdseks juba ligi 1,5 kuud tagasi. Asemele panin ühe sinise svammi. Ning pole svamme siiani loputanud, peale valge puuvilla kihi muidigi, mida vahetan iganädalaselt. Mis siis on toimunud? Vetikas (ilmselt pruun)enam ei voha nagu enne, ei ole küll ka täielikult kadunud aga kasv on oluliselt vähenenud.(loe: põhjakruus ei ole enam karvane - tõsi lisasin veidi põhjakruusa peale, kuna tundus, et taimedele jääb kiht õhukeseks). Anubise lehed ei lähe enam nii ruttu äärtest pruuniks, uued lehed on täiesti rohelised. Jõudu kogub aeg-ajalt rohelin niitjas vetikas, mille niidi pikkus või ulatuda üle 10 cm, aga seda nokin lihtsalt välja, tegu võib olla ilmselt ülesöötmisega.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 05, 2007 11:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

tundub sobilik koht teema jätkamiseks.
mul nimelt Hydor sisefilter Crystal Duo R05II, st et mõeldud 80-150L akvale (max L/h 650). ning hetkel saab aasta ostust ja filtrit pean iga nädal puhastama, et veevool normaalses piires püsiks. probleem ca 3-4 kuud juba, enne oli ca 1x kuus ja vahetult peale ostu tegin esimese puhastuse 3 kuu möödudes. nüüd aga jääb veevool peale puhastamist 5-7 päevaga äärmiselt vaikseks.

svamm eriti täis pole, vähemalt ei saa aru, et selle taga asi on.. kuigi kindel pole. söefiltri konteiner seisab tühjalt.

mis detaili veel peale svammi võiks filtri umbeminemise eest kahtlustada ? on siin foorumis kedagi kes sarnast tehnikat kasutab ?

link filtrile : http://www.hydor.it/index_en.htm

Pilt
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 05, 2007 11:38 
Moderator
Kasutaja avatar

Filtri peas ülalpool deflektorit on samuti švamm. Ei tea, kas ka sinu filtris.. Mina puhastan ka seda. Äkki umbes?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 07, 2007 09:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Hydoril ei ole filtri peas küll mingit svammi! Sa kindel et sul hydori filter on?
Seda mootorit võib kah lahti võtta ja seest seda "lima" maha pesta, eriti rootori kanalid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 07, 2007 08:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Maaks kirjutas:
Hydoril ei ole filtri peas küll mingit svammi! Sa kindel et sul hydori filter on?
Seda mootorit võib kah lahti võtta ja seest seda "lima" maha pesta, eriti rootori kanalid.

olen ikka kindel, karbi pealt kribisin maha numbrid ja otsisin hydori kodukalt õige koha välja.

eile tegin niisiis niipalju juppideks kui manuaalis näidatud. Felshi soovituse peale sain ülemise kaane kah maha, mida varem tõesti pole puhastanud, aga see koht oli mõeldud õhu sissevõtuks. mootori lammutamiseni hetkel ei läinud sest manuaalis detailsemalt pulkadeks kiskumist näidatud pole. peale kokkupanekut minimaalsel võimsusel tööle ei hakanud, kui lasin veevoolu maksimumi peale, siis hakkas tööle. nii et eks nüüd ole siis näha, kauaks. senise praktika järgi kuni järgmise nädalalõpuni siis.

Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver