foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: ph elektrood
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 15, 2006 03:39 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Juul 28, 2004 11:05
Postitusi: 30
Asukoht: Tallinn
Mul reguleerib akvaariumisse antavat CO2 hulka JBL ph elektooniline mõõtja ning sinna juurde kuuluv elektrood.

Mure on selles et pärast poole aastast tööd hakkab elektrood valetama. Alguses arvasin et sattus lihtsalt praak/kehva kvalliteediga elektrood. Nüüd on mul aga juba neljas elektrood ja siiani on kõik ühte moodi käitunud.

Umbes pool aastat töötab OK. Seejärel hakkab ühga rohkem ja rohkem valetama. Praegusel hetkel näiteks on mõõtjal näit 7.4, tegelik ph väärtus on aga 6.8. Alati on valetamine ühes suunas ehk siis mõõdetud ph väärtus on kõrgem kui tegelikult.

Teine tähelepanek on see et mida aeg edasi seda kiiremini vale väärtus veelgi rohkem valemaks läheb. Hetkel on 7.4 olnud paar nädalat. Eelmiste elektroodidega oli nii et väärtus 8.0 püsis paar päeva siis läks jälle number suuremaks.

Niisiis on mul selle loo kohta mitu küsimust:
1. Kas mulle on sattunud vigane mõõtja mis ajapikku elektroodi ära rikub või on veel milleski muus (näiteks kalibreerin liiga harva või hoopis liiga tihti elektroodi, vee iseärasused vms) probleem? Või on hoopis tegu tehniliselt kehva lahendusega?

2. Kas kellelgi veel analoogne probleem on olnud ja/või on mõni asjalik vihje kuidas olukorrast hästi välja tulla?

3.Kas keegi on proovinud kasutada mitte JBL elektroodi vaid näiteks Azoo või veel mõne muu tegija oma JBL elektroonilise mõõtjaga?

4. Äkki on kellelgi nö üleliigne ph mõõtmise elektrood?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 15, 2006 06:07 
Meremees
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Veebr 25, 2004 07:38
Postitusi: 294
Asukoht: Göteborg
See, et andur aja jooksul hakkab näitama rohkem, kui tegelik väärtus, on täiesti loomulik. Selleks, et õiget näitu saada on vaja mõõteriista kalibreerida vähemalt nii tihti, kui juhendis on ette nähtud või kui tekib kahtlus, et näit on vale. Kuna kalibreeritakse mõõteriista, mitte andurit, siis ei saa see andurit kuidagi ära rikkuda.

pH andur on kõrgeoomiline (väljundtakistus suurusjärgus 10**12 oomi) pingeallikas, mille väljundpinge peaks pH 7 juures olema null. Üldjuhul
U = 0,05916V * (7 - pH). Mõõteriist ise on digitaalne millivoltmeeter, mis tegelikult ei näita mittte mõõdetavat pinget vaid mugavuse mõttes pH ühikuid, kuigi seal ei ole põhimõttelist vahet. Tavaliselt on sellel kaks reguleerimiskruvi, milest ühega saab paika panna nullpunkti ph 7 juures ja teisega reguleerida võimendust mingi muu pH väärtuse juures. Põhimõtteliselt peaksid eri firmade andurid olema omavahel vahetatavad, kui nende väljundtakistused ei ole väga palju erinevad.

Andur on kõlblik niikaua, kui sellega õnnestub mõõteriista veel kalibreerida.


Viimati muutis albert, Teisipäev Aug 22, 2006 12:24, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri: PH elektrood
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 15, 2006 08:09 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Aug 23, 2005 11:45
Postitusi: 187
Asukoht: Tartu-Riia
Sa vaata, palju JBL ise saatedokudes elektroodi elueaks pakub. Küllap neid elektroode valmistatakse ka mitmes hinna ja kvaliteedi klassis. Minul on kasutusel Sander ph kontroller ja sellel on elektroodi kasutuseaks märgitud vähemalt kaks aastat. Kasutuses on olnud aasta ja seni on küll täpne. Viimaste kalibreerimiste vahe oli ca. 5 kuud ja siis polnudki miskit reguleerida, 7 juures oli täpselt paigas ja 4 peal tahtis 0,2 ühikut madalamaks keerata.
Ega neist akvasodi tootjatest; JBL, Tunze, Azoo, Sander jne. ise neid elektroode niikuinii keegi ei valmista. Need ostetakse allhanke korras kuskilt sisse ja mida odavam kontroller osta, seda kehvakesem see kvaliteet tõenäliselt ka on. Azoo asjadest käiks mina pika kaarega ringi, see on ikka päris kahtlane nimi. Aga võin ka eksida, kogemus puudub.
JBL võiks muidugi üsna korralik olla, kuigi selle firma CO2 reduktoriga on mul halb kogemus, nii et pidin AGA`st korraliku keevituse oma ostma.

_________________
500 liitrit, 16x39W(T5), Eheim II2028+2128, Tunze pinnaseküte, Sander pH kontroll. Temp 28-29C, gh-2, kh-2, ph 6,3, CO2, väetamine ja söötmine automatiseeritud.
Põhirõhk taimedel, aga mõni kala on muidugi ka.


Üles
 Teema pealkiri: Re: PH elektrood
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 16, 2006 10:04 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Juul 28, 2004 11:05
Postitusi: 30
Asukoht: Tallinn
[quote="Erwin"]
Sa vaata, palju JBL ise saatedokudes elektroodi elueaks pakub. Küllap neid elektroode valmistatakse ka mitmes hinna ja kvaliteedi klassis. Minul on kasutusel Sander ph kontroller ja sellel on elektroodi kasutuseaks märgitud vähemalt kaks aastat. Kasutuses on olnud aasta ja seni on küll täpne. Viimaste kalibreerimiste vahe oli ca. 5 kuud ja siis polnudki miskit reguleerida, 7 juures oli täpselt paigas ja 4 peal tahtis 0,2 ühikut madalamaks keerata.
quote]

JBL pakub samuti kaks aastat elektroodi elueaks. Hakkasin mõtlema et äkki on mõeldud mitte pidevat mõõtmise reziimi vaid kord-paar päevas.

Kas ma saan õigesti aru et Sul on võimalik kalibreerimise käigus mõõtja pealt ka regulerida? JBL mõõtjal silmaga nähtavat välist reguleerimist pole. Samuti pole sellest nagu õpetuses juttu.

Lugedes Sinu & Alberti kommentaare tundub et võiksin proovida mõõtja korpuse lahti võtta - äkki on kaane all mingi täiendav järelhäälestus potensiomeeter.

Kui saladus pole siis palju Sinu ph mõõtmise komplekt (mõõtja&elektrood&CO2 klapi juhtimine jne) maksis ja kust hankisid. Olen oma ph mõõtmise süsteemi peale juba üks jagu kulutanud. Täpset arvestust pole pidanud aga kulutatud summa võib olla 11-12k krooni. Võib-olla tuleks odavam hankida korralik ph mõõtekomplekt ja mitte iga poole aasta tagant elektroode vahetada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 16, 2006 05:27 
Meremees
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Veebr 25, 2004 07:38
Postitusi: 294
Asukoht: Göteborg
See JBL-i riist on nende enda sõnade järgi täisdigitaalne, mis peaks vist tähendama, et ka kalibreerimine toimub digitaalselt ilma mingite potekateta. Ei ole lugenud selle riista juhendit, aga ilmselt toimub kalibreerimine nii, et paned anduri kalibreerimislahusesse, ootad mõne aja ja siis vajutad vastavat nuppu, mille tulemusena riistapuu leiab sobivad parameetrid. Tekib küsimus, et kas need parameetrid ka salvestatakse kuhugi või peab pärast iga väljalülitamist tegema uue kalibreerimise?

Millest sa järeldad, et andur on rikkis? Kas kalibreerimine enam ei õnnestu? Kui riista ei kasutata pidevalt, siis peab anduri otsa hoidma vahepeal spetsiaalses säilituslahuses, et see ära ei kuivaks. Selle mittejärgimine võib küll anduri kihva keerata.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 17, 2006 12:09 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Juul 28, 2004 11:05
Postitusi: 30
Asukoht: Tallinn
Jah täpselt nii käibki kalibreerimine nagu kirjutasid.

Ehk siis tuleb mõõtja viia kalibreerimise reziimi. Siist elektrood esimesse testlahusesse (7 ph). 1-2 min jooksul peab mõõtja 7.00 ph-d näitama. Seejärel elektrood teise testlahusesse (4 ph). 1-2 min jooksul peab ilmuma näit 4.00 ph.

Minul on seni kõigi nelja elektroodiga alguses (esimesed pool aastat) asi toiminud OK. Seejärel hakkab esimese testi (7ph) kohta näitama 9.00 ph. Kui panen nüüd elektroodi teise lahusesse (4ph) siis 1-2 min möödudes tuleb vea kood.

Näiteks praegu kasutan elektroodi mis on ca 9 kuud vana. 7ph-se lahuse kohta saan näidu 7.9 ja 4ph-se lahuse kohta tuloeb näit 5.1 Akvaariumis mõõtes JBL värvustestriga on 6.7-6.8 ph, mõõtja näitab 7.7

Sellest tegin järelduse et elektrood aja möödudes "nihkub" mõõtenäitudega üles poole (hakkab näitama suuremat ph-d kui see tegelikult on). Õnneks on se nihkumine suhteliselt lineaarne. Kuna minu akvaariumis CO2 lisamine käib selle järgi siis on oht kaladele liiga teha.

Olen üritanud aru saada kas kalibreerimise näit hoitakse mõõtja mälus või mitte. Erinevatel aegadel olen olnud erineval seisukohal.

Väga sageli on nii et kui elektri katkestus teha siis pärat toite tagasi tulekut mõõtja tahab kohe ennast kalibreerida (on kohe vastavas menüüs). Teine kord jällegi pärast elektri katkestust jätkab mõõtmist nagu poleks midagi juhtunud...

Mõtlesin eile et vaatan mis seal mõõtja sees on. Kruvisid karbi avamiseks ei leidnud. Proovisin niisama lahti kangutada aga ei õnnestunud. Kui on tegemist tõesti täisdigitaalse käkiga (üks integreeritud kiip) siis ei anna vist midagi teha. Äkki siiski mingi eraldi olev eelaste (eelvõimendus op. võimendil) eksisteerib. Kas kellegi on olnud võimalust JBL ph mõõtjasse pilku heita?


Üles
 Teema pealkiri: Ph konroller
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 17, 2006 08:55 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Aug 23, 2005 11:45
Postitusi: 187
Asukoht: Tartu-Riia
Minu konroller näeb välja järgmine:
http://www.tmc-ltd.co.uk/aquarium/sander-monitors.asp

Ühtekokku on seal kaks lülitit, esimese ümerlülitamisel kuvatakse displeil, kas siis hetke mõõtetulemust või siis seda ph väärtust, mil toimub magnetklapi ümberlülitus. Magnetklapp käib otse korpusel olevasse pistikupessa, antud pildil seda pole. Teisest lülitist saab klappi manuaalselt avada või sulgeda. Peale seda on kolm reguleerimiskruvi, kaks on kalibreerimiseks, üks ph 7 ja teine ph 4 jaoks. Kolmandast kruvitakse paika soovitud ph tase, mida siis klapp avamise ja sulgemisega hakkab paigas hoidma. Ühel pool klappi on siis 11 kg. CO2 mahuti ja AGA Fixcontrol reduktor ja teisel pool üks täiendav nõelkraan mullihulga täpisreguleerimiseks ja JBL mullilugeja, edasi juba voolik akvasse. Selliselt on tagatud ph taseme hoidmine võrdlemisi ühtlase tasemel. Lülitamine ise toimub selliselt, et näit. soovitud tase on määratud 6,9 ja muulirida muudkui jookseb, siis magnetklapp pöördub suletud asendisse näidu juures 6,85 ja avaneb taas 6,95 juures. Ja nii edasi kuni gaas otsa saab. Ainus ohtlik moment on kui peaks juhtuma pikem elektrikatkestus klapi avatud olekus, näiteks kogu pere on ära ja lööb elamise peakaitsme välja. Aga noh, Murphy võib ju alati läbi astuda. Igal juhul olen selle riistaga väga rahul. Kuna olen kodus vaid nädalavahetustel, siis peab mul kast olema täielikult autonoomsel rezhiimil ja sellisena on see Sander end igati õigustanud.
Katsun see nädalavahetus kui Riiast koju sõidan oma albumisse panna üles ka pildi kuidas kogu kupatus töös välja näeb.
Ostsin seadme Riiast. Hind ei ole saladus, kontroller koos magnetklapiga oli 313 LVL = 7036 EEK + 18%. Kui oled huvitatud, siis mine saidile www. akva.lv. Sealt leiad mobiilinumbri. Sellelt vastab üks Jevgeni nimeline tegelane, kes on selle firma omanik. Lepi temaga asjad kokku ja kui kõik ok, siis võin nädala lõpus koju tulles kaasa võtta.

_________________
500 liitrit, 16x39W(T5), Eheim II2028+2128, Tunze pinnaseküte, Sander pH kontroll. Temp 28-29C, gh-2, kh-2, ph 6,3, CO2, väetamine ja söötmine automatiseeritud.
Põhirõhk taimedel, aga mõni kala on muidugi ka.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 17, 2006 11:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Erwin kirjutas:
Ainus ohtlik moment on kui peaks juhtuma pikem elektrikatkestus klapi avatud olekus


Kas see magnetklapp on sellise ehitusega, et pinge antakse klapile peale ainult oleku (avatud/suletud) muutmise hetkeks ? (see on võimalik küll ja selline klapp on väga ökonoomne, ei tarbi voolu kummaski fikseeritud olekus, ei soojene.)

Enamus magnetklappe on avatud ainult siis, kui klapi mähisel on pinge peal. Nii on voolukatkestuse korral klapp igal juhul suletud, ükskõik, mis olekus kontroller ise on või oli.

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri: Ph konroller
PostitusPostitatud: Reede Aug 18, 2006 05:23 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Aug 23, 2005 11:45
Postitusi: 187
Asukoht: Tartu-Riia
Sellisel juhul on tegu ohutu klapiga. Avatud olekus on klapp üsna kuum
ja mähise sumin on ka eristatav. Elekter pole minu rida. Sain olulise asja võrra targemaks. Tänan.

_________________
500 liitrit, 16x39W(T5), Eheim II2028+2128, Tunze pinnaseküte, Sander pH kontroll. Temp 28-29C, gh-2, kh-2, ph 6,3, CO2, väetamine ja söötmine automatiseeritud.
Põhirõhk taimedel, aga mõni kala on muidugi ka.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Ph konroller
PostitusPostitatud: Reede Aug 18, 2006 11:41 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Juul 28, 2004 11:05
Postitusi: 30
Asukoht: Tallinn
[quote="Erwin"]

Katsun see nädalavahetus kui Riiast koju sõidan oma albumisse panna üles ka pildi kuidas kogu kupatus töös välja näeb.
[quote]

Kui paned pildi üles anna teada.

Mul on natuke segaseks jäänud mulli loendaja vajadus. Minul on tehtud nii et CO2 läheb peale reduktorit läbi ühesuunalise klapi akvas olevasse reaktorisse. Elektroodiga mõõdan ca 10 cm kauguselt vee ph-d.

Kas ise oled käinud Riias selle akvaariumi poes. Küsin seda sellepärast et tundub väga tõsine ja rikkalik kauplus olema. Teinekord agal ähevad veebi leht ja tegelikkus väga lahku...


Üles
 Teema pealkiri: Re: Ph konroller
PostitusPostitatud: Reede Aug 18, 2006 05:03 
Meremees
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Veebr 25, 2004 07:38
Postitusi: 294
Asukoht: Göteborg
Erwin kirjutas:
Hind ei ole saladus, kontroller koos magnetklapiga oli 313 LVL = 7036 EEK + 18%.
See teeb 530€, mis on üle mõistuse kallis. American Marine pH kontroller koos anduriga maksab 189€, saatmine on tasuta. Makstes ülekandega saad veel 5% allahindlust. Kui kahtlustad andurit, siis sealsamas maksab see 49€. Võrreldes Aqua Medicu pH anduriga on nende inerts tunduvalt väiksem ja stabiilsus suurem. Olen ise neid sealt tellinud ja siiamaani on vanim vastu pidanud juba üle kolme aasta ja peab veelgi. :wink:


Üles
 Teema pealkiri: Re: Ph konroller
PostitusPostitatud: Reede Aug 18, 2006 10:20 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 10, 2004 05:41
Postitusi: 506
Pildid: 0
Asukoht: Ilmandu
albert kirjutas:
American Marine pH kontroller koos anduriga


aga see vist et vöimalda solenoid klapi juhtimist?

indrek


Üles
 Teema pealkiri: Ph kontroller
PostitusPostitatud: Reede Aug 18, 2006 11:05 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Aug 23, 2005 11:45
Postitusi: 187
Asukoht: Tartu-Riia
Üle mõistuse kallis on suhteline mõiste. Minu meelest talutav hind usaldusväärse riista eest. Ega ju Eheimi filtrit ka ei pea ostma, Resun`ist käib ju ka vesi läbi.
Panin oma albumisse paar pilti üles, kus see kontroller täies tööhoos on.

_________________
500 liitrit, 16x39W(T5), Eheim II2028+2128, Tunze pinnaseküte, Sander pH kontroll. Temp 28-29C, gh-2, kh-2, ph 6,3, CO2, väetamine ja söötmine automatiseeritud.
Põhirõhk taimedel, aga mõni kala on muidugi ka.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Ph konroller
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 19, 2006 07:55 
Meremees
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Veebr 25, 2004 07:38
Postitusi: 294
Asukoht: Göteborg
indrek kirjutas:
albert kirjutas:
American Marine pH kontroller koos anduriga
aga see vist et vöimalda solenoid klapi juhtimist?
Juhi, mida tahad. Seadmel on kaks 220V väljundit, üks rakendub reguleerimisvahemiku ülemisel piiril, teine alumisel.

Erwin kirjutas:
Üle mõistuse kallis on suhteline mõiste. Minu meelest talutav hind usaldusväärse riista eest.
Sageli on tõesti hinnal ja kvaliteedil mingi seos, kuid mitte alati. Eriti, kui hind on kõrgeks aetud vahendajate poolt. Saksamaal on Sanderi pH kontrolleri hind 309€, magnetklapi hind jääb vahemikku 20-100€. Mõtlema paneb ka fakt, et peale viidatud TMC Inglismaal müüb seda netist saada oleva info põhjal ainult üks pood Saksamaal. Samas Sanderi osonaatorid ja American Marine toodang on Saksamaal saadaval peaaegu igas kohas. Vaevalt, et tegemist on nii eksklusiivse riistaga, mille müügi õigus antakse ainult harvadele väljavalitutele. :wink:

Kui tahad usaldusväärset riista, siis peaksid laiatarbekauba asemel vaatama hoopis tööstuslike mudelite poole.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Ph konroller
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 21, 2006 11:41 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Juul 28, 2004 11:05
Postitusi: 30
Asukoht: Tallinn
[quote="albert]

American Marine pH kontroller koos anduriga maksab 189€, saatmine on tasuta. Makstes ülekandega saad veel 5% allahindlust. Kui kahtlustad andurit, siis sealsamas maksab see 49€. Võrreldes Aqua Medicu pH anduriga on nende inerts tunduvalt väiksem ja stabiilsus suurem. Olen ise neid sealt tellinud ja siiamaani on vanim vastu pidanud juba üle kolme aasta ja peab veelgi.

[quote="albert]

Albert kas American Marine anduril (elektrood) on BNC ots? Vaatasin Internetist aga ei saanud hästi aru. Mis arvad kas oleks mõtet proovida American Marine elktroodi JBL ph mõõtjale? Mulle isiklikult tundub et kui otsikud sobivad siis pole vahet millise elektroodiga mõõtja töötab. 49€ on summa millega võib veel riskida.

Ja lõpuks nagu ma aru saan oled kasutanud seda komplekti kolm aastat ja siini rahul? Niisiis kui peaks ka juhtuma,et AM elektrood ja JBL mõõtja ei tööta koos OK, tellida AM ph mõõtja komplekt. Kokkuvõttes tuleks AM elektrood+AM mõõtja komplekt koos elektroodiga ikkagi odavam kui Sanderi ph mõõtja komplekt.


Üles
 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver