foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 18 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: mitu volti LED-ile
PostitusPostitatud: Reede Veebr 10, 2006 10:50 
Akvarist

mitu volti on vaja ja kas mingit takistiust või kaitset on 10-nele LED-ile vaja

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 10, 2006 11:43 
Moderator
Kasutaja avatar

Sõltub pingest, LEDi maksimaalselt talutavast voolust jne. Vaata seda: http://metku.net/?sect=view&n=1&path=mo ... /index_eng
( ja kooli füüsika õpetajale ütle, et arvutasid mõistagi peast, elementaarne ju... ;)

Ühesõnaga - vaata LEDi tüübi järgi netist tema datasheet, sealt maksimaalne lubatav vool. Oma skeemi vool lase natc madalam et valgustist pikka aega rõõmu tunda saaksid. Otsi sobiv toiteallikas (võrguadapter, see tavaline kuubik, noh. Siis lase metku.net'i kalkulaatoril takid arvutada. Tinuta...ja naudi!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 10, 2006 11:56 
Akvarist

ma ei saa sellest eriti aru ehk aitaksid mind natuke, ostsin neid algul 10 tükki http://www.oomipood.ee sealt komponenet siis LEDja sealt 5mmja sealt LED5 BLUE 20mA 3500mcd.algul katsetan nendega.mitu volti vaja on,tahan panna neid akva keskele ritta

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 11, 2006 12:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Ühele LEDile läheb keskmiselt 3 volti. Ära eeltakistit unusta, küpsetad ära.
Ma panin oma LEDid 3-kaupa järjestikku, iga grupi ees oli 10 oomine takisti. 12V pealt põlesid üsna eredalt, vool umbes 60 mA ringis (natc palju!).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 11, 2006 12:21 
Akvarist

et siis nii kolm lampi ,siis selle ees 10 oomine takisti ja nii siis läheb 3takistit aga üks lamp jääb üle

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 11, 2006 10:05 
Administraator
Kasutaja avatar

kuna ma olen kõige selle koha pealt, mis puudutab elektroonikat, tera debiilne, siis minul on tehtud nii: 12 punast dioodi, igale on ühe jala külge (punase juhtme vist) joodetud 10 oomine takisti ja dioodid on ühendatud rööbiti. kogu seda kremplit toidab ~5V mobiililaadija. kogu muusika. sain ise täitsa hakkama, ja siiani pole mdiagi maha põlenud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 11, 2006 11:36 
Akvarist

aga kui palju need umbes maksda võivad,ma lähen poodi küsima ja kas ma küsin siis nii ,et kas teil on müüa 10 oomist takistit.
või pean midagi veel küsima

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 11, 2006 12:14 
Administraator
Kasutaja avatar

jah küsidki 10 oomiseid takisteid - need maksavad suisa 50 senti tükk. soovitav oleks omada ka peenikest juhet - see peaks maksma kuskil kroon meeter. edevuse pärast võiks olla punast ja musta, siis ei lähe + ja - sassi...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 13, 2006 10:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ja kui takisteid ostad, siis ära unusta võimsust. Soovitan osta miskid 1W takistid, muidu põleb sul see elamine jabura voolukõikumisega kolinal maha. Samuti, et asja mõnusalt keeruliseks ajada, tuleb ka vaadata selle mobiililaadia peal, kui palju ta ampreid kannatab, see on suht oluline, kuna:

Iga dioodil on rakendumisvool, et ta särama hakkaks. Ntks. minu 8000 mcd dioodidel on see 20 mA -> 6x20 = 120 mA peab see akulaadia välja kannatama. Plus veel siis takistite poolt tekitatav koormus. Vastasel juhul hakkab asi tööle küll, kuid võib tekkida diskoteegi efekt, kui laadija automaatkaitse koormusahela ülekoormuse tõttu välja lülitab lihtsalt aeg-ajalt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 13, 2006 11:58 
Moderator
Kasutaja avatar

1/4W on piisav, 1W-sed on lihtsalt liiga suured.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 13, 2006 03:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tegelikult see 1W oli mul ajendatud sellest, et kuna minu asi läheb hermeetilisse kesta, kus õhuruumi kui sellist ei ole, siis valisin paraja varuga, et soenema ei hakkaks ja sellest tulenevalt lihtsalt sisse ei kärssaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 13, 2006 04:02 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
miku kirjutas:
Tegelikult see 1W oli mul ajendatud sellest, et kuna minu asi läheb hermeetilisse kesta, kus õhuruumi kui sellist ei ole, siis valisin paraja varuga, et soenema ei hakkaks ja sellest tulenevalt lihtsalt sisse ei kärssaks.

Usud Sa tõesti et kui soojus hajutada ära suurema võimsusega takistil siis eralduv soojushulk on väiksem kui sama takistusega kuid pisema võimsusega takistil? :)
Väike vihje hermeetilises korpuses jahutuse variantide kohta arvutiehitajatelt:
http://www.tomshardware.com/2006/01/09/ ... _the_fans/ :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 13, 2006 04:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Ei, mõte iseenesest on õige: hermeetilises korpuses soojus eriti ei vahetu. Võimsam takisti eraldab küll sama soojushulga kuid võib tänu konstruktsioonile paremini vastu pidada.
Akva LEDide puhul, usun, sellist muret ei ole. Kui just Luxeon'i Star-i e pruugi...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 14, 2006 09:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oeh. OK, siis täpsem kirjeldus sellest konstruist ja põhjusest suurema võimsusega takkide valimisel.

Ühesõnaga. Kogu konstrui on üles ehitatud kahele kokku kleebitud pleksklaasi ribale, mille sisse on süvistatud kanalid juhtmete, takistite ja LED-e hoidvate mikroskeemi aluste tarvis (et oleks hea LED-e vahetada, kui need maha põlevad). Kogu juhtmestik jne jookseb kahe pleksklaasi vahel.

Kogu see kampaania on kinnitatud alvaariumi põhivalgustuse külge, mis käega katsudes soeneb miski 36-40 kraadini (käega katsudes on üsna soe). Ehk siis tegelikult kogu see elamine läheb seal üüüsnagi soojaks. Sellest ka piisava varuga komponentide valik... tõesti ei viitsi neid kahte pleksklaasi lahti kangutama hakata takkide vahetamiseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 14, 2006 10:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ups. Üks vahemärkus veel. Ventikate ehitamine on lahe... ja tomshardware on tore koht. Aga nagu mu eelmisest postitusest näha võib, siis jahutust ei ole ja ei tule. Selles oligi kogu uba.

Üles
 [ 18 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver