foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Juwel rekordile valgus
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 10, 2015 11:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tulen siia oma lolli küsimusega :lol: Nimelt on mul kodus aegade algusest pärinev Juwel rekord 70L, millel valgust sees 1x15W T8 438mm toru. Korra on seda ka vahetatud. Ilmselgelt on sellest vähe. Rusikareegli järgi peaks olema 35W. Kuidas seda lahendada? Kas kaane alla on kuidagi võimalik ehitada lisatoru? Olen suhteliselt tehnikavõõras :| Appi!

Üles
 Teema pealkiri: Re: Juwel rekordile valgus
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 10, 2015 03:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Kõige lihtsam osta rohkemate wattidega sama suur toru , 24 w peaks olema kindlasti nii JBL´il kui juwelil.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2015 12:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nüüd läks mul mees käima ja tahab hakata LED valgustit ehitama. Tal omal terve kuhi erinevaid LEDe, jahutusi nende alla ja ohtralt muud pudipadi, millest üks valgusti ehitada. Ta tahtis teada, mitme W'ga peaks LEDi puhul arvestama? Siin ju enam 0,5W 1L kohta ei kehti? Kas on veel midagi, mida sellise lahenduse juures kindlasti silmas pidada?

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2015 01:48 
Akvarist

Pildid: 20
iris kirjutas:
Nüüd läks mul mees käima ja tahab hakata LED valgustit ehitama. Tal omal terve kuhi erinevaid LEDe, jahutusi nende alla ja ohtralt muud pudipadi, millest üks valgusti ehitada. Ta tahtis teada, mitme W'ga peaks LEDi puhul arvestama? Siin ju enam 0,5W 1L kohta ei kehti? Kas on veel midagi, mida sellise lahenduse juures kindlasti silmas pidada?

Ma ei saa üldse aru... Miks kui räägitakse luminofoorvalgustist, siis Eheim, JBL ja muud spetsiaallambid käivad jutust läbi, sest tavalised "päevavalguslambi" pirnid ei kõlba. Kui räägitakse LED'idest, siis suvaline vedelema jäänud LED sobib akvaariumi valgustuseks suurepäraselt!

Ei taha kedagi rünnata, aga kõigepealt võiks küsida, et missugused LED'id üldse kõlbavad kasutada ja siis hakata vattidest rääkima.

Kui nüüd otseselt esitatud küsimusele vastata, siis paljud kasutavad sama reeglit ka LED'ide kohta (see eeldab muidugi korralikku CO2 süsteemi sinna juurde).

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2015 03:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 15
Powerled
Kui kasutada powerlede, siis siin on vägagi põhjalikult selgitatud teema:
/iseehitajale/29323/index.html

Esimene kord kui lugesin, siis lihtsalt vaatasin, et oh väga lahe ja sisuliselt suurt aru ei saanud ja ka ei süübinud antud teemasse, aga nüüd olen ca 3 nädalat led valgustuse teemasid(nii siit kui ka mujalt) läbi hekseldanud ja uurinud võimalusi passiivseks jahutuseks ja vaadanud ka uuemaid powerlede, kui antud teemas kasutatud ja millised on kasulikumad osta(Cree XM-L ja XM-L2 on täitsa arvestatav vahe olemas(http://flashlightwiki.com/Cree)). Ei saa lihtsalt vaadata seda, et mul sahtli põhjas on mingid ledid. Lisaks olen ka uurinud muid led variante, et mida keegi on kasutanud.

LED bar(rigid strip)
Nende puhul tuleb vaadata kasutatavat ledi(3528, 5050,5630,7020), et kas on üldse mõtet jännata.
nt sellised led torud toruga: http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 27384.html (seda vist peaks warmwhitega koos kasutama, et oleks loomulikum valgus, kuna piltide pealt tundub jube sinine)
Taimede jaoks nt selline variant: http://www.aliexpress.com/item/2015-New ... 75292.html
Taimedele on olemas ka sellised kolme lediga mooduleid.

Samuti peaks ka see led andma piisavalt valgust: http://www.aliexpress.com/item/5pcs-lot ... 35879.html

Ainuke mida ma nende torude puhul ei tea, et kuidas nad niiskust kannatavad, kuna siin foorumis pole vist keegi selliseid jubinaid tellinud ja teemat teinud. Ma endale proovi pärast olen mõned viidatud torud tellinud, et testida, kui palju valgust annab.

LED Lightbar submersible(pmt sama mis eelmine, aga ledid on toru sees ja eraldi adapteriga)
Lisaks on olemas ka sellised torud: http://www.aliexpress.com/item/Aquarium ... 35503.html
(Mul on plaanis mingi aeg taoline led toru müüki panna(aega pole), kuna ei kasuta - mingid vanemad ledid oli ei olnud 5050 smd)

Ma vist nüüd kukkusin hoopis erinevatest ledidest heietama ja unustasin küsimuse üldse ära. Pmt uurigu su mees järgi, et millised ledid tal on olemas ja kas nendega tasub üldse vaeva näha. Toru on tunduvalt lihtsam osta ja neid watte pole nii, et karta elektri arve pärast.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2015 02:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud selgitamast :D Kuna olen suht loll algaja (viimati pidasin akvat ikka aastaid tagasi ja ei mäleta enam lihtsaidki asju), siis sattusin veidi hoogu. Mees vaatas oma LED'i varud ka üle ja selgus, et need ei sobi.
Praegu lähen ikkagi uue toru teed ilmselt.

Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver