foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 33 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: 720l ja valgustus.
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 13, 2014 02:31 
Akvarist

Ma saan aru et minu küsimus on ilmselt teadjatele tüütu, kuid kuna olen täiesti "reaalainetevaba mõtlemisega" siis on luumenid ja muu selline nagu hiina keel.....
Ostsin kasutatud 720, millel on kaasas 2 sellist lampi- Philips Master TL-D 58W/840- neist kahest jääb ju väheks kui sooviks kasvatada taimi? Mida soovitaksite, palju peaksin lisama ja kas õnnestuks nii suurele kastile hoopiski LED-st valgustuse meisterdada???
Kellel on häid soovitusi?

Ette tänades
Kadi

Üles
 Teema pealkiri: Re: 720l ja valgustus.
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 13, 2014 02:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Minul on plaanis 900-sele ka LED-id panna. Kui Sul on keegi, kes oskab, siis soovitan. Teistes akvades on mul juba LED-idele üle mindud.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 13, 2014 02:45 
Akvarist

No mul oleks keeegi kes vist oskaks. aga mida ma sealjuures teadma peaksin? Kas LEDil ja LEDil vahet ei ole? Et milline neist sobivaim oleks? Kas taimed ja kalad saavad hakkama ühesugustega? Mitu riba sinna kaane alla panna tuleks jne jne... Akva on mõõtudelt 2000x600x600 Mõtlesin Nature stiilis asja vähe käima panna....Oleksin igasuguste soovituste eest tänulik.
Mida seal oma kastides kasvatad? Kuidas taimed?

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 14, 2014 01:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Mul on tavalised klassikalised akvad kalade ja elustaimedega. 900-ses praktilisi taimi pole, sest seal suured kalad, kes nood välja nokivad.

Mul on tark insenerist kaasakvarist, kes igasugu ehitustöödega tegeleb. Siin jään mina vastuse võlgu. Äkki ta viitsib vastata. Tean, et osad LED-id ostis Tallinna poodidest ja osad sai ka kaugemalt postiga tellitud. Mina olen tulemusega rahul, aga "Eesti Energia" vist mitte, sest elektriarve tunduvalt väiksem.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 14, 2014 08:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Kaua LEDid põlenud on ja kas on märgata heleduse langust ?

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 14, 2014 10:28 
Akvarist

Pildid: 3
LED'il ja LED'il on küll pisike vahe - põhilised erinevused on suurus/võimsus ja valguse spekter. Kuidas igal konkreetsel juhul asja lahendada sõltub juba oskustest - kas ise ehitada kasutades LED mooduleid/ribasid (odavam variant)või kasutada valmis lahendusi (LED "torud"; kallim variant). Võimsuse arvutamiseks olen katse eksitus meetodiga leidnud "rusika valemi" - näiteks 600mm 18W luminofoor toru = sama pikk riba/toru/moodul(id) võimsusega 9-10W; 36W luminofoori = 15W LED jne. Spektri kohta tegi mõningane aeg tagasi tõsised katsed hr "Käpik" ja praktika poolelt olen tema katse tulemustega nõus, et parima tulemuse saab kui kasutada suhtes 3:1 külma (~6000K) ja sooja(~3000K) valget valgust. Siin juures komentaariks: soe valge on ainult selleks et endal kenam vaadata oleks, taimedele/kaladele piisab külmast valgusest.

Kaua LEDid põlenud on ja kas on märgata heleduse langust ?

Esimene akva sai ümber ehitatud natuke üle aasta tagasi (kasutatud valmis "toru" lahendust) - siiani mingit silmaga eristatavat heleduse langust täheldanud ei ole, teised lahendused ribad/moodulid on töötanud umbes poole aasta ringis ja kõige kehvemini töötavad moodulid (on esinenud, et mõnigad dioodid moodulis kustuvad - ilmselt seotud kvaliteediga või ka sellest, et jahutustingimused moodulis pole just kõige paremad).

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 14, 2014 02:59 
Moderator
Kasutaja avatar

Nooh - mx on rääkinud :)

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 14, 2014 06:36 
Akvarist

KRA kirjutas:
Nooh - mx on rääkinud :)

Räägi ikka enda lahendustest ka ja soovitavalt ka pikemalt ( kui võimsad ja kallid jne. ). :)

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 15, 2014 01:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Mx juba rääkis. Tema ehitaski mulle ja temast targemat juttu ma ei oska rääkida.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 15, 2014 10:05 
Akvarist

Tänud vastamast.
Vaatan kuidas hakkama saame.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 20, 2014 06:02 
Akvarist

Küsiks veel Kui nüüd jääda luminofoortorude peale, aga lisada 2 toru... siis milliseid torusi soovitate???
Ise leidsin Philipsilt nii pikad (150mm) Master TL-D Super 80 58W/840 ja MAster TL-D 90 DeLuxe 58W/965... Need on vist mõlemad külma valgusega? Kas on mingeid paremaid soovitusi? Minu arvestuste järgi jääb vist isegi 4-st torust väheks...kui tahaks rõhuda taimekasvule? Ettepanekuid??
Tänud ette.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 20, 2014 11:29 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Nõmenõid kirjutas:
Ise leidsin Philipsilt nii pikad (150mm) Master TL-D Super 80 58W/840

Selline toru on sooja kollaka valgusega - võib küll ka akvas kasutada, aga minu maitse jaoks liiga kollane.
Nõmenõid kirjutas:
ja MAster TL-D 90 DeLuxe 58W/965...

See on üks paremaid torusid akvasse üldse, üks mu lemmikutest. Ainult et ikka T5 - ntx midagi siit. Ballast peab muidugi toruga sobima, ehk siis olemasolevate asemele sobivad kahjuks vaid sellised, nagu leidsid.
Torudel on nii et esimene number näitab värviedastust (CRI - Color Rendering Index), järgmised kaks värvustemperatuuri. Mida parem värviedastus, seda lähedasem on valgus päikesevalgusele, seda "õigemad" paistavad värvid selles valguses, seda ühtlasem on spekter. 900 seeria torud on parima värviedastusega, neid kasutatakse ka valgusteraapia kabinettides, kaubastendidel, hambaravavi kabinettides jms., kus on soovitav, et värvid oleksid "õiged", sellised nagu nad päikesevalguses välja paistavad. Värvustemperatuur täisspektriga toru juures ehk hirmus tähtis polegi, aga pisut ikka - 965 torul on värvustemperatuur 6500K, selline nagu on troopikas keskpäeval. Akvas paistab selle valgus pisut sinakas. 800 seeria toru värviedastus on kehvem, aga valgust tuleb välja rohkem - 900 seerial on ilmselt spektri ühtlustamiseks järske jõnkse maha surutud.
Eri torudega saadavast pildist saab pisut aimu Saurama lehel.
Nõmenõid kirjutas:
Need on vist mõlemad külma valgusega? Kas on mingeid paremaid soovitusi? Minu arvestuste järgi jääb vist isegi 4-st torust väheks...kui tahaks rõhuda taimekasvule? Ettepanekuid??
Tänud ette.

Pisut napiks kipub jääma jah.
Aga alternatiive Sulle - alles avastasin ebays :) :
http://www.ebay.co.uk/itm/321100614648? ... 1436.l2649
http://www.ebay.co.uk/itm/300986556413? ... 1436.l2649
http://www.ebay.com/itm/Hot-5M-Roll-Wat ... efid=store

Need võiks juba iseehitajate silmad särama panna, hind pole kõrge ja suur osa tööst on juba ära tehtud. Nende valgus sobib taimedele, aga mitte silmale - et siis kas kombineerida olemasolevate torudega või siis soetada juurde valgeid LED-e (ntx selliseid).

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 10:36 
Akvarist

OI, suured tänud Rein!!!!!!
Otsisin ise ka eile eBayst aga selliste peale ei sattunud. Mul selgus naguinii, et valgustus ei toimi, seega pean kas ballasti ära vahetama või miskit muud sellist. Sinu saadetud LED`d hakkasid väga huvitama, kui naguinii pean valgustuse lahti kiskuma.

Kui ma kasutaks siis seda http://www.ebay.co.uk/itm/321100614648? ... 1436.l2649
ja seda http://www.ebay.co.uk/itm/30W-Cree-XPE- ... 2ecdc5ae23

Siis kuidas ma neid kombineerima peaksin?? Et mitu värvilist ja mitu valget, et silmale mõnus vaadata ja taimele hea kasvada...
Kokku peaks neid olema vist umbes 6-7 tk? Olen ma õieti aru saanud, et see valge ei ole veekindel? Kas saab teda kuidagi tihendada? Lisaks veel LED-`i ballast..
Õige mitu küsimust jälle...

Tänud taaskord ette!
Kadi

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 12:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Nüüd kisub asi juba keerulisemaks ja vastuseid hakkab nappima... Kui vaatad seda taimekasvu LED-i ja pakutud valget LED-i, siis tundub et nad on üsna sama konstruktsiooniga, ehk siis kas mõlemad veekindlad või mõlemad mitteveekindlad. Pakun, et mõlemad pole just ülemäära veekindlad, samas ise üritaks nad nagunii mingisse korpusse panna ning neile ette mingi difuuser valguse ühtlasemaks hajutamiseks. Valgete LED-idega on aga ka veekindlaid alternatiive, ntx
http://www.ebay.co.uk/itm/Waterproof-35 ... 53fcfb3cfc
http://www.ebay.co.uk/itm/20Pcs-Waterpr ... 5401c5ba52
Kui palju mida panna? Karta on, et vaid katse-eksitus meetod annab vastuse.
Toite valikul sõltub asi eelnevatest valikutest.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 07:23 
Akvarist

No need viimased on vist jälle hirmus "nõrgad" ?
Leidsin veel eBay avarustest sellised- aga kas tõesti see võimsus peab paika?

http://www.ebay.co.uk/itm/10W-20W-30W-5 ... 0780067%26

Üles
 [ 33 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver