foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 33 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: 720l ja valgustus.
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 09:37 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Nõmenõid kirjutas:
No need viimased on vist jälle hirmus "nõrgad" ?

Üsna jah.

Nõmenõid kirjutas:
Leidsin veel eBay avarustest sellised- aga kas tõesti see võimsus peab paika?

http://www.ebay.co.uk/itm/10W-20W-30W-5 ... 0780067%26

Peab ikka, ja "pure white" on täitsa sobivad ka. Aga arvesta, et valgus on seal väga kontsentreeritud - kui sellise pisikese lätaka pealt 100W valguseks keerata siis see lätakas on väga ere ning valgus vajab hajutamist, karta on et soojust eraldub ka tublisti.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 09:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Nendele 30w on suht raske akvakaane alla veel jahutus ära mahutada. Ise kasutan 65x65x20 alumiinium radikaid koos sundjahutusega aga minul on ka 10w ledid. W kasvades, targemad parandavad, ei muutu radika suurus lineaarselt vaid mingi ruutkorrutisega. Samas saaks väiksema võimsusega lede sama raha eest rohkem ja valgust rohkem akva peale laiali hajutada. Enamuselt kasutatakse mereakvades näiteks 3w lede. Need saavad hakkama passiivjahutusega.

Kui nendega jamada ei viitsi siis veel võimalus osta mõni rull :) ledribasid 720 ma paneks 5-6 5m rulli ( ise just panin 5m 240l ja veits jäi väheks. Rgb omadel saad timmida mõne taime valguseks ja teised ostad valged ja olemas.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 10:38 
Akvarist

Aga ma ei suuda sinna kaane alla ju mahutada u 16 m LED ribasid.... Kas keegi on kohanud võimsamaid ribasid kusagil?
Kuidas selle soojusega siis on- torud eraldavad u ka soojust aga ventilatsiooni ei ole tavaliselt akvaariumitel. LED peaks eraldama ju vähem sooja...aga kõik te räägite ventilatsioonist????
Kas need 30w, millest eelnevalt rääkisime- need ju annavad valgust samamoodi väga konsentreeritult, ja ka nende valgust peaks hajutama... mis selliseks diffuuseriks sobiks?
Iga kord kui tundub, et lahends hakkab tekkima...selgub mingi "konks".... :roll:

Aga kui osta neid LED nt 50W või 30W ja panna sikk-sakki...katteks mingi pleksklaasist karbiku või miskit sellist, et niiskus ligi ei pääseks....
Ja mis on need radikad, mida kasutad ventilatsiooniks????

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 11:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
ma siin panin ühe 10W led-ile voolu sappa. Kulus paar sekundit ilma aktiivjahutuseta, kuniks juba läbi põles. Ma ausaltöelda 30W ei kujuta ettegi, mis radikaid ja jahutusi sinna tuleb külge pookida :D
Ise läheks ka pigem seda teed, et lahjemad ja rohkem - just hajutuse pärast. Lisa lääts tähendab seda, et valgusjõud ikkagi tuleb ühest kohast + kergem kokku panna kogu kupatust.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 11:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lihtsalt väike ettekujutus kui kiiresti ja kui kuumaks üks 100w led läheb.
http://m.youtube.com/watch?v=oNIu8qwhE7 ... NIu8qwhE7I

Muidu ledi jahutuse lahendus sõltub palju, mis võimsusel lede plaanid panna. Kindlasti ütlen ette, et väiksed jootmis kogemused kuluvad marjaks ära :P . Passiiv jahutus tähendab põhimõtteliselt seda, et akvas on alumiinium plaat (või mingi muu hea soojajuht), mis juhib kuumuse ledist ära. Mingeid ventikad siis ei ole vaja. Soovitavalt peaks olema ledide ja akva vee vahel siis eraldab akrüülklaas, et niiskus lede ei rikuks. Minul on küll ilma vastupidanud aga ega ma sinisilmset ei looda, et nad oma 50000 töötundi täis nii saavad. Oli ta mul rohkem lihtsalt eksperimendiks mõeldud. Uus lahendus on akvast eraldatud, kuna seal vesi soojem, aurustumine suurem ja kaane all niiskust rohkem. Ise eelistan 3-10w powerlede. Nendega kõige paremad tulemused. 3w läheb summaliselt võimsuse poolest rohkem vaja kui 10w lede, et saavutada sama valgus, samas ei vaja nad ventikat, kui õige suurusega radikas. Uuri veits netist siis saad veidi aimu ja tee omad järeldused. Siis saab edasi mõelda.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 12:19 
Akvarist

Mul oligi mõte panna selle keskmise alumiiniumist tala külge( milles hetkel ballast peidus), laiem alumiiniumplaat ja selle külge sikksakis 30w või kangemad LEDid. Ma saan aru, et see olekski see radikas... Sellest asjast enne aimu polnud, tänud igatahes. Uurin veel netist neid asju.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 12:32 
Moderator

Pildid: 10
Pole küll põhjalikult süüvinud nende led moodulite hingeellu, aga olemas ju ka IP68 klassi ledide moodulid, mida saab panna ka basseini/akvaariumisse - siis nagu vesi teeks seda jahutamise tööd

Ma vist vanamoodne, aga tundub, et 54w-ste T5 torudega tuleks suure akva valgustamine lihtsamalt ja odavamalt kätte

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 12:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

See ainult radikaga/ alumiinium plaadiga varjant kehtib ledidele mis on alla 3w üle selle vaja juba mingit jahutust. Ise teen tunnel jahutuse, siis 3x10w vaja ühte ventikat. Sama saad ka sina teha väga efektiivselt kaane all. Ühelt poolt õhk sisse ja teiselt poolt välja.

30w ledidega on akva valgustuse ehitamine väga keeruline ja kulukas. Alla 10w LEDe saab hetkel väga hea hinnaga ja igas värvispektris, ainult natural white on kallis aga neid pole väga vaja. Omal ajal sai otsitud roosat ledi aga ei leidnud, nendega saaks teha nii taimeakva jaoks sobiva valguse kui ka silma jaoks.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 08:10 
Moderator
Kasutaja avatar

Olen ka sama meelt, et väiksema võimsusega LED-idega on lihtsam - vähem muret nii valguse hajutamisega kui jahutamisega. Ntx need
http://www.ebay.co.uk/itm/300986556413? ... 1436.l2649
http://www.ebay.co.uk/itm/20Pcs-Waterpr ... 5401c5ba52
võimaldaks kokku panna valgustuse, mis ei vaja lisajahutust, hea lihtne kinnitada ka. Samas kui palju nendega valgust kätte saab, on kahjuks ebaselge, vajaks katsetamist.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 08:52 
Moderator
Kasutaja avatar

Võimsad LEDid kuumenevad tugevasti, jahutust on kindlasti vaja ! Nende kasuteguri kohta ma täpselt ei teagi, allikad väidavad erinevaid asju, isegi > 100% kasutegurit (!!) http://www.wired.co.uk/news/archive/201 ... cient-leds .Khajuks aga mõjub liigne kuumenemine LEDi elueale (kuigi samas pidi effektiivusus jällegi suurenema...) Luminofoortorud kuumenevad samuti kuid nende konstruktsioon on selline, et soojus ei sega ega riku midagi. Hõõglambi niit kuumeneb ju ka 1000C ringis aga midagi ei põle maha !
LEDidele on vaja toiteallikat. Kui tahad neist max. heleduse välja pigistada, peab hoidma voolu läbi dioodi stabiilsena max lubatud väärtusel (350 mA, 700mA jne). Tavalise seinakuubikuga seda ei saavuta, on olemas spets "draiverid" (toiteplokid). Teine võimalus on ühendada LEDiga järjestikku sobiva väärtusega takisti kuid siis ei saa sa kaugeltki mitte seda heledust, mida ootad. Samas pole mingit muret ülekuumenemisega.
Eraldi võimsaid LED-e ostes pead seega oskama jootekolbi käes hoida ja natuke peab veel teadmisi olema.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 09:31 
Moderator
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
Nende kasuteguri kohta ma täpselt ei teagi, allikad väidavad erinevaid asju, isegi > 100% kasutegurit (!!) http://www.wired.co.uk/news/archive/201 ... cient-leds .

Intrigeeriv teema, lähemal uurimisel selgus, et füüsikaseadused siiski jäävad kehtima ning need LED-id mingi nipiga kasutavad täiendava valguse tootmiseks ära ümbritseva keskkonna soojusenergiat. Iseenesest väga lahe, kui suudetaks neid ka tootma hakata (esialgu on jutt vaid üliväikese võimsusega LED-idest, kuidagi oleks vaja ka võimsust kasvatada), saaks ehk valgustite jahutusprobleemidega hakkama. "Cool LED" sõna otseses tähenduses. :)

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 10:35 
Akvarist

Pildid: 3
Lisaksin ka enda arvamuse asja kohta. Üldjuhul on LED'ide kasutamise eesmärgiks ikka see et saada tarbitavat (elektri)võimsust alla sama valgustugevuse juures. Suurema võimsusega ( suurem kui 10W) LED'ide kasutamine akvades ei ole minu arvamust mööda mõistlik arvestades tava akva sügavust (~70cm) - liiga kitsas valgus vihk. Ja et saada üle kogu akva suhteliselt ühtlane valgustus tuleb neid LED'e panna ikka üksjagu. Siit siis tuleb ka suur tarbitav koguvõimsus. Juhul kui LED'ide koguvõimsus hakkab lähenema luminofoortorude (kogu)võimsusele ei näe ma mingit mõtet raha raisata praegu veel kallile LED tehnoloogiale.
Kui aga tahta LED'idega head valgust väikema tarbitava võimsusega siis on heaks lahenduseks tõesti LED ribad.
Konkreetsel juhul on kirjelduse järgi ilmselt tegu "Aqua Stabil" 720l akvaga mille originaal valgustus peaks olema 8x18W luminofoor torusid - siit siis mõistlik LED riba(de) koguvõimsus ~70W ehk umbes 7-8 meetrit. Kui on tahtmine/vajadus ruumi kokkuhoiuks siis on saadaval ka nn topet ribasid (kahjuks tellima peab neid "hommikumaadest"). Ribade kasutamisel tuleb arvestada ka sellega, et see liim mis on originaalis riba taga ei kõlba akvas kasutamiseks - tuleb mõningase aja pärast lahti, seega tuleb "leiutada" muud kinnitusviisid. Kui aga endal tahtmist /võimalust ei ole "leiutada" siis on minu soovituseks ikkagi valmis LED torud mis on üks ühele asenduvad luminofoor torudega. :)

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 12:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Võimsad LEDid on tihti 120 kraadise tipunurgaga ehk kiirgavad pea igas suunas (taha muidugi mitte).
Voolutarve läheb tõesti ebamugavaks: 1m riba nn 5050 mõõdus dioodidest tarbib ca 2A @ 12V. 7..8 riba puhul...kust säärane toiteplokk võtta ja mis ta maksaks?...
Jah, luminofoorid tarbivad rohkem aga nendele on ka suht odavad toiteseadmed saadaval.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 12:04 
Moderator
Kasutaja avatar

mx kirjutas:
Konkreetsel juhul on kirjelduse järgi ilmselt tegu "Aqua Stabil" 720l akvaga mille originaal valgustus peaks olema 8x18W luminofoor torusid - siit siis mõistlik LED riba(de) koguvõimsus ~70W ehk umbes 7-8 meetrit.

Esimeses postituses mainitakse, et kasutusel on siiski 2 Philips Master TL-D 58W/840 toru, mitte 8x18W. Neile asenduseks LED torusid vaadata oli mul algselt endalgi mõttes, aga paraku ei läinud õnneks - võimalik, et kehvasti otsisin. Kindlasti on see lihtsaim viis teiste huviliste jaoks, kes tahavad oma vana akva T8 torudega valgustusele uut hingamist. 6000-6500K värvustemperatuuriga torusid tasub siis otsida, saada on nii T8 kui T5 asendusi.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 22, 2014 03:08 
Akvarist

Kuigi ilmselt jootekolviga saan hakkama...siis kõik muu kisub üle naisterahva mõistuse... :oops:

Mõtlesin siis ehk nii teha- kuna pean ilmselt ballasti naguinii välja vahetama siis vahetaks kogu süsteemi T5 vastu, paneks seda 2 luminofoortoru ning lisaks nõrgemat LED riba niipalju kui sinna alumiiniumi külge mahub. Ja siis vaataks mis taimed teevad.

Kui nüüd uuesti rääkida Philips Master TL-D 90-st siis see on ju külm, ja lisades LEDe saan ainult külma valguse? Millist kombinatsiooni soovitaksite? Mida sellest torust arvatakse-
http://pood.kalake.ee/store/Store/Details?product=88733

Ja kas T5-le sobivaid otsikuid ja ballasti saab meilt kusagilt kiiresti kätte või pean ikka eBay poole pöörduma?

taas ja veelkord-
tänud ette
Kadi

Üles
 [ 33 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver