foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 52 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 08, 2005 07:16 
Meremees
Kasutaja avatar

Pumba puhul näidatud tootlikkus l/h ei ole üldjuhul kuidagi seotud sellega, kui kõrgele ta vett tõsta suudab, st. kui suurt survet ta on võimeline tekitama. Seda pead tingimata passist järele vaatama. Pumpade tootlikkus l/h on näidatud nullise tõstekõrguse juures. Kui näidatud max. tõstekõrgus on näiteks 2m, siis võib see suure tõenäosega tähendada, et 2m kõrgusele pumpab paar piiska tunnis. :wink:

Kõige parem oleks, kui saaks näha jõudluskarakteristikut, st. pumbatava vee hulga sõltuvust kõrgusest, nagu näiteks <>

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 08, 2005 11:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vabandan, väljendasin end segaselt.
Pakun välja, et akva vesi võiks filtrit läbida 5 korda tunnis, ehk siis 5*200=1000l/h oleks pumba võimsus. Võttes arvesse , et filtri materjal võtab väheke pumba jõudlust maha ja sumbas on ka mõni liiter vett peaks lõpptulemus talutav olema.

Ja edasi käituma nagu kirjutas Albert:
Kõige parem oleks, kui saaks näha jõudluskarakteristikut, st. pumbatava vee hulga sõltuvust kõrgusest, nagu näiteks <>

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 09, 2005 01:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tundub, et minu variandi puhul peaks sobima OR 2500. Äkki keegi oskab öelda, kui kas Tallinnas müüakse OR 2500 ja kui müüakse, siis mis selle hind võiks olla?

Kas keegi oskab öelda, kui suur ja kui sügav peaks minu akvaariumi puhul sump tulema? Ise olen arvestanud sügavust 30cm (?) ja maht 80l (?)? Tahaksin sumba kiiresti ära tellida.

Mõtlesin, et need ülejooksud, mis mul plaanis on, on natuke kahtlase väärtusega, arvan, et lasen ikka augu puurida akvaariumi tagaseina sisse veenivoost allapoole, siis ei ole mingit õhu kogunemise ohtu ülevooludesse. Kuhu ma peaksin selle läbiviigu tegema ja kui kõrgele? Ise mõtlesin, et kuskile veepiirist 5-10cm allapoole. Millise läbimõõduga peaks see auk olema, et saaks hiljem sinna toru või vooliku ühendada ja kustkohast neid läbiviigu deataile ja voolikuid võiks saada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 09, 2005 08:10 
Meremees
Kasutaja avatar

OR 2500 on Tallinnas Sõpruse pst. kaupluses letikaup, hinda ei oska täpselt öelda, igatahes alla 1000.- Odavamalt võid saada Mulla t. kauplusest, aga pole kindel, kas neil on kohe riiulist võtta.

Sumba projekteerimisel peab arvestama, et sinna mahuks ära vesi, mis voolab torudest tagasi, kui pumba välja lülitad. Vee hulk sõltub omakorda akvaariumi pindalast ja väljavoolu ning sissevoolu torude avade asukohast veepinna suhtes. Nende kahe suuruse korrutis annab veehulga, mis pumba seiskudes jookseb kolinal sumpa. Sumba arvutamise loogikast arusaamiseks võid vaadata näiteks
<>

Väljavooluks ei saa kasutada lihtsat ava seinas, kuna siis sul veetase üle selle ei tõusegi. Selleks tuleb kasutada ülevoolu, mis võib olla tehtud toru abil. Otsi netist Durso standpipe kirjeldusi, need onviimasel ajal moes, kuna töötavad väga vaikselt.

OR 2500 pumpab 1.8m kõrgusele umbes 1000 l/h, sellega sobiks 32 mm väljavoolu- ja 20-25mm sissevoolutoru. Ühendusteks võib edukalt kasutada läbipaistvaid armeeritud plastist ECO CRISTAL (varem ECO CLEAR) voolikuid, mis on müügil igas suuremas ehitusmaterjalide kaupluses.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 09, 2005 10:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kõigepealt tänud Albertile. Olete suureks abiks olnud!

Käisin Uurimas Sõpruse pst. kaupluses, kus oli OR 2500 999EEK. Peab veel Mulla tn. ka küsima.

Tellisin sumba: 63L 60*30*35. See tähendab, et kui akvaariumis vesi langeb 5cm ja voolikutes on kuni 10l vett, siis pumba seiskumisel voolab sumpa u. 30L vett. Mis omakorda tähendab, et sumba veetase tõuseb 17cm ja seega saame sumba veetasemeks 35-17cm=18cm, millest peaks piisama.

Ma mõtlesin, st selle Durso standpie'i saaks teha ka akvaariumi alt tagaseinast tulevana, kuna mul ei ole sellist akvaariumi alust, kust läbi saaks voolikud panna. On see mõeldav?

*Kas keegi teab, kes klaasipuurimisega tegeleb ja mis võiks ühe augu hinnaks olla?
*Kust oleks võimalik saada neid plastikust läbiviike, mis tihendavad akvaariumisse tehtud augu?
Mis nende ECO CLEAR voolikute kaudseks hinnaks võiks olla?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 09, 2005 10:32 
Meremees
Kasutaja avatar

See tähendab, et kui akvaariumis vesi langeb 5cm ja voolikutes on kuni 10l vett, siis pumba seiskumisel voolab sumpa u. 30L vett.
Miks sa tahad, et tase peaks langema 5 cm, selle Dursoga langeb max. 2-3 cm. Muidugi peab igaks juhuks tagavaramaht olema.

Ma mõtlesin, st selle Durso standpie'i saaks teha ka akvaariumi alt tagaseinast tulevana, kuna mul ei ole sellist akvaariumi alust, kust läbi saaks voolikud panna. On see mõeldav?
Saab küll, siis tuleb ainult kaks 90-kraadist põlve panna. Mina ise kasutasin akvaariumi sees torudena santehnika poodides müüdavaid valgeid (Uponor?) kanalisatsiooni jaoks mõeldud kummitihenditega juppe. Väga mõnus, saad vajadusel lihtsalt konstruktsiooni lahti võtta. Akvaariumist väljaspool olevad fittingud peavad olema liimitavad. Nende müügikohtadest Eestis on juttu samas minu akva tegemise teemas.

*Kas keegi teab, kes klaasipuurimisega tegeleb ja mis võiks ühe augu hinnaks olla?
Akvaariumistuudios umbes 100 krooni/auk.

*Kust oleks võimalik saada neid plastikust läbiviike, mis tihendavad akvaariumisse tehtud augu?
Samast Akvaariumistuudiost, olen kuulnud, et ka Basseinitehnikas olevat, aga pole kindel.

Mis nende ECO CLEAR voolikute kaudseks hinnaks võiks olla?
Suhteliselt odavad, kahjuks ei mäleta täpselt, aga 32 mm umbes 20 kr/m. Selle vooliku liimimiseks PVC liitmike külge torkasin toru sisse sobiva läbimõõduga plastmasstorust (näit. elektriinstallatsiooni torust saetud) nipli, et ühendus jääks jäik. Liimima peab spetsiaalse PVC jaoks ettenähtud liimiga, mis lahustab PVC-d.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 10, 2005 10:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Akvaariumistuudiol on olemas järgmised läbiviigude mõõdud (liimimise jaoks): 20, 25, 32, 40, 63 (Need mõõtud on torude jaoks). Puurimise hind on 50 eek.

Offtopic: Ostsin ära esialgse soojendi Hydor Theo 100W, esialgne sellepärast, et hiljem on plaanis teha küttekaabliga soojendus (mul on olemas digitaalne põrandakütte kontroller, mida saab kalibreerida ja temperatuuri muuta 0,1 kraadi kaupa, veel saab programmeerida sisse- ja väljalülitusaegu. Valgustust hakkan ka juhtima selle kontrolleriga).

Akvaariumialuseks pehmenduseks panen matkamati. (Prismas 180cm*50cm 35EEK)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 11, 2005 05:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Käisin täna akvaariumistuudios asja kaemas. Nad soovitasid teha sellise äravoolu/sissevoolu, kus sissevoolutoru on väljavoolutoru sees??? Veel ütlesid nad, et 200l akvaariumi puhul on veeringlus 400L/h piisav? Mis te nendest asjadest arvate?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 11, 2005 09:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sõltub sellest, milliseid kalu tahad seal pidada?
Kui tegemist cichliididega peab veevahetus suurem olema (5 kordne veevahetus) , kui aga väikesed parvekalad , siis võib ka väiksem veevahetus olla (3 kordne veevahetus).
Selliseid numbreid olen sageli kohanud ja seda näitab ka isiklik kogemus.
Kahekordne veevahetus tundub küll igatähes väheseks jäävat.

Loodan, et kogenumad nüüd kommenteerivad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 11, 2005 10:21 
Akvarist

Pildid: 0
Vaevalt, et selles küsimuses lõplikku tõde ongi... Lugenud olen kuni 5-kordsst vahetusest sõltvalt kalade liigist ja kogusest. Endal on 1000L/h kanister ja ei ütleks, et vähema tahaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 15, 2005 03:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sain akvaariumi ja sumba kätte ja viisin puurimisele. Paari päeva pärast saab puuritud akvaariumi kätte, siis saab hakata edasi vaatama. Lasin sumbale igasugu ülejooksud ja wet/dry pesa ka klaasist ära teha. Akvaariumi ülejooks tuleb nii põhjast kui ka pinnalt. Sissevooluks soovitati lihtsalt voolik üle ääre visata. Sump peaks hakkama välja nägema umbes nii http://www.hot.ee/webmaaster/sump.jpg ja akvaariumi ülevoolu põhimõte on siin http://www.hot.ee/webmaaster/ulevool.jpg

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 15, 2005 07:58 
Meremees
Kasutaja avatar

Kuulkraan pane ikka selle toru peale, mis otse sumpa läheb. Kõige parem oleks mõlemale kraan panna, siis saad reguleerida nagu tahad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 17, 2005 10:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sain sumba ja akvaariumi kätte, ilutsevad siin laua peal nüüd. Kõik on kena peale selle, et akvaariumi ülejooks tehti natuke valesti, võibolla oli see sellest, et mina ei saanud eriti vene keelest aru ja töömehed eesti keelest.
Tehtud viga on pildil http://www.hot.ee/webmaaster/ulevool2.JPG.
Õige oleks olnud nii http://www.hot.ee/webmaaster/ulevool.jpg.
Kas te oskate midagi soovitada, et tehtud viga parandada?

Viimati muutis webmaaster, Neljapäev Mär 17, 2005 11:39, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 17, 2005 11:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tuleb vasakule küljele augud sisse puurida.
No tegelikult ma ju ei tea, kas see on võimalik - joonisel on asi lihtne, aga reaalne elu koosneb tavaliselt rohkematest detailidest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 18, 2005 12:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui mul avaneb võimalus, siis ma riputan homme akvaariumist pildid üles :)

Üles
 [ 52 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver