foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Valgustus
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 16, 2003 09:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Niih...mul on siis kodus 60 liitrtine vana, Vene ajal ostetud akvaarium, muidugi ilma kaaneta. Valgustuseks on tavaline laualamp, säästupirniga, võtab 7W, aga ise on siis 40W.
Kas see on 60 liitrisele liiga vähe? Taimed on üpris kidurad.
Ja ärge hakake rääkima, mis siis juhtub, kui see lamp sisse kuhub :shock: seda tean isegi, aga siiamaani on kõik korras olnud. Kas üldse on võimalik sellisele vanale akvaariumile uut kaant teha, koos valgustusega?

http://www.album.ee/?o=200959387

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 17, 2003 12:38 
Moderator

Soovitan taimede pärast vähemalt üht 18 W luminofoor lampi (parem oleks kaks).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 17, 2003 01:42 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
vat jah
praeguse süsteemi juures ei saa me küll rääkida üldse mitte mingist valgustusest...
oleneb sinu eelistustest, kuid puhul kui soovid mõistlikke taimi kasvatada,
siis tuleks jah soetada valmistada valgusti
sellisele kastile (arvestades, et vett on seal sees reaalselt u 50 liitrit)
sobiks valgusti 2x15w või 2x18w...
pikkuse poolest võiks mõlemad sobida (18w toru on u 61 cm)
kuigi jah - ega see korraliku valgusti ehitamine, soetamine just odav lõbu pole
on saanud isegi ehitatud...
edu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 19, 2003 10:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga kas on siis selline võimalus, et ma ei osta seda tervet kaant, vaid 2 pikka lampi, mille kuidagi akvaariumi peale asetan, ma ei tea mingite konksudega vms? On selline võimalus olemas, et müüakse niisama neid pikki lampe?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 20, 2003 10:53 
Moderator

Ega keegi sunni sind ostma tervet kaant. Minul näiteks on vana koolimaja lamp (150 cm) suurima akvaariumi peal (maksis 2 eurot, ehk u. 30 krooni, loomulikult sellesse pidi veel torud ostama 2 x 56 W). See ripub ketides 10 cm akvaaariumi peal. Kõige tähtsam asi on peeglipinnad (reflektor), ehk sa pead suundama valguse siiski akvaariumisse, mitte lakke (selleks on tavaliselt peegeltav kaas). Meeles peab pidama, et küsimus on elektrist ja niiskusest. Peab teatma mida teeb, kui hakab ise lampi tegema.

Üles
 Teema pealkiri: Luminofoorlamp
PostitusPostitatud: Reede Nov 21, 2003 01:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas ei ole hea panna seda roosaka valgusega toru markeeringuga FLORA?
Isegi karbi peale oli kirjutatud "Pflanzenlicht," seepärast arvan, et tegu on spetsiaalse taimevalgustiga. Igatahes oli peale toruvahetust taimekasvul hoopis teine minek. Osrami oma, aga vene lambiaparaat pani ta pôlema küll.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 21, 2003 12:47 
Moderator

Liz13 kirjutas:
Aga kas on siis selline võimalus, et ma ei osta seda tervet kaant, vaid 2 pikka lampi, mille kuidagi akvaariumi peale asetan, ma ei tea mingite konksudega vms? On selline võimalus olemas, et müüakse niisama neid pikki lampe?

Minu lahendus (pilt päris kehv):
Pilt

Lambi sees on kolm toru.

Üles
 Teema pealkiri: Valguse lüliti
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 26, 2003 12:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Geniaalne asi valgustuse juures on taimer. See kujutab endast stepsli vahetükki, mille sees on 24-tunnine kell, mida käitab vôrguvool. Kella ääres on rida lüliteid, millest mul on pooled sees, pooled väljas. Nii lülitab see kell valguse u22.00 välja ja 08.30 sisse. Ise ei näpi ma valguse lülitit kunagi. Laisa inimese sôber.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 26, 2003 11:18 
Akvarist

...ja muidu ka väga soovitav :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 26, 2003 11:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mnjah, taimer on hää küll a kuidas siis jääb meie lemmikutega, kes äkilisele valgusele väga valusalt reageerivad. Mina eelistan siiski alguses mahedat laelambi valgust ja natsa hiljem panen akvasse tule põlema. Nii on hea kõigil :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 27, 2003 04:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vôib panna ka mitu taimerit, mis mingi aja jooksul valgustuselemendid teineteise järel sisse lülitavad. Esimene element vôiks olla mingi nôrk hôôglamp. Minu taimer maksis vist alla 100 krooni.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 30, 2003 12:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Arvatavasti ma mingit kaant ei hakka sellele vanale logule akvaariumile küll ostma, kui üldse midagi ostan siis juba uue ja suure akvaariumi(aga sea ei juhtu nagunii). Mul on hetkel 40 watine pirn seal sees(st. säästurpirn, võtab 7Watti, aga tegelt näitab 40 wattiselt). Et kas oleks parem, kui ostaksin 75 watise??? Noh, et 75-ene on parem kui mul see hetkel 40w-ine?? Ja kas siis pole sellist võimalust et ostan 2 pikka seda lampi ja kuidagi panen akvaariumi peale, vei kindlalti peab kogu kaas olema? :roll:

Üles
 Teema pealkiri: Vene kast ja lääne lamp.
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 30, 2003 06:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ise ajasin lihtsalt läbi: vôtsin 60sentimeetrise vene päevavalguslambi, môôtsin lambiaparaadi üle ja môôtsin akvaariumi üle. Siis - marss garaazi ja vineeritahvlile saag sisse. Lôpuks sai ehitatud isevärki kast, mis katab akvaariumit pealt ja tagant, ühes otsas on 20-sentimeetrine ruum, kus paikneb veneaegne ôhupump. Samas ruumis on ka kolm pistikut, kuhu on ühendatud termoregulaator, pump ja lamp koos taimeriga. Ruumi on ka kalatoidu ja hooldusvahendite tarvis. Kasti kaas käib pealt ära, saamaks kalu toitma ja teisi hooldustöid tegema. Lambiaparaadis pôleb roosaka valgusega Osram"FLORA",18w. Ja taimed kasvavad rôômsalt.

Mida soovitada? Minna (Tallinnas) Vana-lôuna tänavale, pederastide ööklubist mööda, jôuab mööblivabriku poeni. Sealt leiab poolmuidu praake laminaatplaate kôigis toonides, igas môôdus vineeri, isegi spooni, mida saetud plaadiäärte peale liimida ja kôikvôimalikke mööbli juppe (nuppe, hingi, nurgikuid, peegleid).
Ise kujutaksin ette ca 15cm kôrget pealisehitust akvaariumi peal, mille ühe sisekülje külge on kruvitud paar-kolm pirnipesa (elektripoodides müügil), nende ühendamiseks vôib osta juhtme, mille keskel on lüliti(samuti elektripoodides möügil). Küljed ja otsaseinad saab omavahel kokku kruvida, pealmine plaat jätta äravôetav.
Iseküsimus muidugi, kui tegu on daamiga. Aga mees/vend/isa/vanaisa on ju ka olemas.

--------

I love dalmatians.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 01, 2003 04:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Njah...arvatavasti ma midagi meisterdama ei hakka, kuna nagu juba ennem ütlesin, parem ostan juba uue ja korraliku akvaariumi, kui hakkan selle vanaga jändama. Aga kas siis 75 w säästupirn on liiga vähe 60 liitrisele? Mul on hetkel 40 w, aga kavatsen 75w-ise osta...Aga mitu watti võiks olla 60 liitrise akvaariumil valgustus, kui kasvatan tavalisi taimi noh need piklikud heinad põhiliselt??? Vastake mu küssadele!!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 01, 2003 04:46 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Laua jaoks sobivad laualambid...
Lakke sobivad laelambid...
Akvaariumile sobivad akvaariumilambid...

Kui viimastest rääkida, siis valgustifirmadel (Philips, Osram jne) on spetsiaalsed akvaariumiseeriad või selleks sobivad torud. Need on oma värviedastuselt ja omadustelt hoopis erinevad igasugu säästu- ja mittesäästupirnidest ja neid ei saa võrrelda .

60 L akvaariumil võiks olla 2 15W toru (kui soovid taimi kasvatada).

Üles
 [ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver