Et siis spekter....
Fotosünteesiks on kõige olulisem punane 640nm
Ülejäänud spekter on sisuliselt abi ilma milleta ka hästi ei lähe.
ledide omadused on kirjeldatud tootjate poolt mitmet moodi.
Esiteks palun ärge ajage sassi inimese nägemistaju ja tegelikku footonivoogu. Enamus müügikohtadest annab teile andmeid inimese nägemise järgi. Niisiis unustage kõigepealt ära selline suurus nagu luumen jne.. mis on silma taju alusel arvutatud.
ledi spektri tegelik peak on erinev dominantsest, kuna dominantse puhul arvestatakse inimese nägemist. nt, dominant 630nm on tegelik 640nm sest inimene näeb 630nm paremini kui 640nm, sellest ka nimi dominant.
Valge diood ei anna taimedele pea midagi sest selle lai spekter ei haaku taimedele sobiva vahemikuga ning kuna see on laialivalgunud siis kasulikku osa jääb väheseks.
mul on kasutusel Lumiledi luxeonid 455nm, 530nm(roheline oma silmale), 640nm ja cool valge.
veel Ediexoni vms. 430nm, 660nm ja 740nm
Kokku andis tulemus inimese silmale väga normaalse ja vaikse valguse aga taimedele nagu troopilise päikese ilma , et vesi akvaariumis keema ei läheks
Neid saab kasvõi oomipoest, farnellist või kustiganes. tähtis on ka see kuidas te need ledid radika külge saate sest mõne tüübiga ei pruugi see õnnestuda ilma silmanägemist kaotamata (nii tillukesed teised) ja pooli lede läbi kärsatamata.
Mul sai tehtud eelmine suvi suur töö ära ning materjalid teadustöödest taimekasvatuse alal kuni praktiliste arvutusteni on küll olemas aga ma hetkel ei ole ise kohapeal et saaks neid välja panna.
Ja veel.. et kui teil elektroonikast ja üleüldse füüsikast eriti aimu pole siis ei tasi kalleid lede lõhkuma hakata, sest neile on vaja spets toiteid ja jahutusi jne...
Tehnilisi detaile on palju mida silmas pidada.. nt. ma ei kujutanud alguses ette, et kinnine kaas ilma vähese ventilatsioonita ei toimi. lugu selles, et ledide suur valgusvoog lööb vee pinnalt vee molekulid lahti aga kinnises jahedas keskkonnas kondenseerub see igale poole ning tulemus võrdub samaga nagu sajaks teil akvaariumis pidevalt vihma. sisuliselt voolab vesi kõikjal kaane all. ja jälle võite ledid ära rikkuda...