foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 35 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 27, 2004 04:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul kohe valmib 420 L akvaarium (159x50x60), kuhu mõtlesin panna Tanganjika tsikliide. Arutades asja Rocca al Mare müüjaga soovitati hoopis ilma taimedeta akva teha. OK, mul muret vähem ja valgustid saaksin ka niisama (DIY kaas ja valgustus).
Olen aga praegu küsimuse ees, et kas tavalised valgustorud (kontorivalgus) on ilma taimedeta akvaariumile ikka sobivad ? Kui kaladel on kama, mis valgus seal on, siis kuidas on vetikatega? Üks müüja ütles, et pimedas (ehk siis tavalise valgustusega) hakkab pruunvetikas vohama.
Kui palju Watt'e, Lux'e, Kelvin'eid peaks valgustust panema?

Kas taimedeta akva üldse on ikka lihtsam/odavam lahendus???

Lisaks, kus võiks niiskuskindlaid valgustorude pesasid müügil olla? Espakis ei teatud midagi sellisest tootest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 27, 2004 09:13 
Akvarist

Mina sain niiskuskindlad pesad Järve kaubamaja juures olevast Harju elektri poest,makst teised suurt midagi.Samast võtsin ka päevavalgustorule klambrid,midagi kolme eegu kanti tükk.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 27, 2004 11:29 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
kes on tsikliidid?ok,oletame,et tegemist siis chichliididega...
1.miks tahad teha taimevaba akvaariumi? nii mõnigi taimeliik peab chichliidide akvas kenasti vastu (anubias,microsorum)
2. ilma taimedeta akvaariumis on rohevetikas kiire tulema (pole taimi,kes absorbeeriksid vetikate eest toitaineid ja pärsiksid valguse jõudmist igasse akva nurka)
3.eelmisest punktist lähtuvalt soovitan kindlasti väiksemat valgushulka kui taimeakvaariumite puhul normaalseks peetakse (0,5W liitri kohta), kusagil poole väiksem võimsus (0,25W liitri kohta siis) peaks olema mõistlik valgushulk
4.taimedeta akvaarium on küll odavam aga mitte tingimata lihtsam lahendus.puhastamist nõuab nii taimedega kui taimedeta akvaarium, tundub et see viimane isegi rohkem

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 08:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Njaa ... Oma esimest akvat üritasin kah pidada ilma taimedeta.
Kuna tegu oli kuldkaladega, siis arvasin kah, et ega seal ükski taim vastu ei pea. Küll ma sain alles vatti näha ... :? ... pidevalt olid kõik klaasid ja kivid miskise rohelise või pruuni vetikaga (ollusega ) kaetud. Puhastamine nõudis pea üle päeva omajagu aega. Tõenäoliselt on võimalik ka taimedeta akvat pidada kuid taime-akvast see kindlasti lihtsam ei ole ...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 09:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Maria,
Kui Sa ütled, et "nii mõnigi taim" peab cichliididega vastu, siis saan aru, et enamus ei pea ja, et taimed koos cichliididega ei ole üldlevinud kooslus. Muidugi olen ka ise mõelnud, et midagi rohelist võiks ikkagi sees olla.

Vetikate kohalt olen nõus ja see teeb ka mulle muret.

Kas Sa oled ise pidanud ilma taimedeta akvaariumi, et tead öelda, et see pole lihtsam? Mitte, et ma Sulle vastu vaidleksin (ma ise ei tea ju veel midagi kumbagist variandist), aga tahaksin saada arvamust neilt, kes on pidanud mõlemaid keskkondi, nii koos kui ka ilma taimedeta, eriti just viimaseid.
Ja ikka ei saanud sotti, kas ilma timedeta akvale või paari Anubiasega akvale kontori valgustus sobib?

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 10:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

KLM kirjutas:
Arutades asja Rocca al Mare müüjaga soovitati hoopis ilma taimedeta akva teha. .

Kohe mitte ei meeldi selle müüja soovitus. Akvaarium ilma taimedeta on kui hoov ilma muruta. Kuidagi külma ja väga kunstliku mulje jätab. Kuigi mõnes loomaaias kasvavad tiigrid kah betooni peal üles ei kuulu mina küll nende hulka kes neid seal imetlemas käiks. Et ,kui need kalad kah juba puuris on, siis üritaks nende elukeskkonda kah kuidagigi oma võimaluste piires huvitavamaks muuta. Ise pean cichliide ja Anubiasest ei tee nad mitte väljagi. Vallisneria on samuti rahulikult seitsekümmend sentimeetrit ära visanud.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 10:59 
Moderator

heix kirjutas:
Et ,kui need kalad kah juba puuris on, siis üritaks nende elukeskkonda kah kuidagigi oma võimaluste piires huvitavamaks muuta.

Jah, küsimuses on Tanganjika ja selle järve kaladele on kõige huvitavam järve oma biotoopid. Nendest võib lugeda näiteks soome keeles siit:
http://www.aquahoito.info/suomi/tanganj ... iotoop.php

Taimi seal palju ei ole, ehk sõltub täiesti liigist, milline on nende "huvitav" keskkond on.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 11:14 
Akvarist

Olen pidanud mitu aastat kunsttaimedega akvaariumi (ilma lisavalgustuseta) kuldkaladega, see on küll suht väike (~75 l) aga üsna lihtne pidada ja vetikate koha pealt erilisi probleeme ei ole tulnud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 11:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Heix kirjutas:
Tsiteeri:
Kohe mitte ei meeldi selle müüja soovitus. Akvaarium ilma taimedeta on kui hoov ilma muruta.

Olen näinud väga ilusat taimedeta akvat ( veidi anubiast ja cryptot oli küll .. kuid põhimõtteliselt siiski ilma taimedeta) ...
Sisustatud kividega ja juurikatega ... Jättis väga loodusliku mulje.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 11:54 
Akvarist

Pildid: 0
Mõtlesin ka vastata ja siis kustustasin vastuse maha, sest see tundub nii mõttetu jutt, mis kirja sai... Nimelt räägitakse siisn juba suht keerulistest asjadest, mis pole nii must-valged ja kahe lausega väljendatavad...
Selleks, et Tanganjika biotoop teha ja ka elus hoida, on ikka vaja suht palju teadmisi nii kalade, vee kui palju muu osas.
Sellist kasti saab muidugi ka raha eest (ja mitte vähese) osta täis kupatusega ja hooldada lasta ilma probleemita ja siis hooldamine sujuvalt üle võtta:)
Natuke tundub siiski, nagu KLM tahaks hakata vormelisõitjaks ilma, et oleks rahvarallil käinud :wink: Kindlasti on see võimalik ja jõudu selles ettevõtmises. Endal tuleb muidugi palju pingutada ja vaevalt, et sa Rocca Al Mare kalapoe ja foorumi abile lootma saad jääda.
Algatuseks loe näiteks siin lehel ja alalehtede olevat ehk hoopis ja siis tuleb juba palju täpsemaid küsimusi ka mida siin küsida.
Eelpool küsimustele vastates, siis:
1. tavalised kontorilambid kaladele on OK, spetslambid aitavad nende värvid oluliselt paremini esile tuua. Lambitoru poe valgustuse juures hoopiski mitte kalleim osa :wink:
2. Taimedeta akvaariumis on veevahetus ja õige filtreerimine kordades tähtsam rohke taimestikuga akvaariumist. Vetikast olen seda lugenud, et mitmed cichliidid söövad vetikat ja seega keegi isegi mainis, et proovib vetikat pigem esile kutsuda. Endal seni kogemus puudub ja ei lisa midagi:)
Taimedest sellises kastis (valgustust jm. silmas pidades) arvan nii, et parem siis juba voobsee ilma taimedeta, kuna taimedel on omad spetsiifilised nõudmised ja kahe tuti pärast seda pakkuda ei näe eriti mõtet. Kindlasti ma prooviksin Vallisneria ja Java ferniga jne. et äkki miski jääb pidama, aga eraldi pingutust ei teeks esialgu. Ja loota, et kaks oksa Anubiast ja mõni vallisneria su veele mingit mõju suudaksid avaldada on ka hull lootus ju.
3. Taimedeta akva pole minu arvates kindlasti mitte lihtsam ega odavam lahendus taimedega variandist. Erinevatel variantidel erineva nurga alt. Aafrika kastide puhul on vajalik näiteks pisuke ülerahvastatus (agressiooni tõttu) ja sealt tulenevalt tavalisast oluliselt võimsamat filtrit (kallis asi) ja mõnel juhul iganädalast isegi kuni 50% veevahetust...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 02:25 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Pean hetkel malawi akvaariumit, praktiliselt ilma taimedeta.
Valgustus on üsna tugev (2x80w).

Töenäoliselt tänu valgustusele on kogu akvaariumi taust roheline, va. kohtades kus valgust vähevöitu. pruunvetikat on tühises koguses.
Ise arvan, et nörgema valgustusega oleks tulemus palju pruunim olnud. Kalad paistavad rahul olema ja rohelist vetikat närivad kah, pruuni nagu ei taheta eriti. Puhastanud olen ainult esimest klaasi, vastavalt viitsimisele ja mitte sagedamini kui taimedega akvaariumis.

Ainult vee filtreerimist on plaanis tugevdada, sest pöhja kipub ülearust kraami ikka kogunema.

Ehk oli abiks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 03:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minu argumendid sellise biotoobi loomiseks olid:
1. meie vesi on just sobivalt kare (aluseline)
2. tahtsin akvasse midagi teistsugust kui mollid ja gupid, natuke suuremaid kalu ja mitte kuldkalu
3. lugesin netist, et nad on omavahel suhteliselt hea läbisaamisega, kui nad just ei ole suured ja kui neid on palju (agressiooni pärast)
4. ma polnud teadlik, et neid "vormeliks" peetakse rahvaautode kõrval.
5. rumalusest arvasin, et hoian aega ja raha erivalgustuse pealt kokku
6. nii soovitas kogenud akvarist

Ja veel, et kui algaja ainus silmast silma suhtlus on poemüüjatega, siis mingil määral võiks ju neid usaldada. Kui ka hommikust õhtuni netist tarkusi lugeda, siis lõplikuks otsustamiseks tunned ennast ikkagi ebakindlalt. Kui aga poes satud spetsialistiga vestlema ja arutama ning tajud, et inimene nagu teab, mis ta räägib, siis tunned lõpuks tõelist kergendust, et oled leidnud endale sobiva lahenduse ja ka kellegi spetsialisti toetuse sellele ideele.
Pagana suur pettumus on hommikul siia tulla ja saada vastu päid ja jalgu oma "vale" lahenduse eest ja teada saada, et inimene, keda sa eile usaldasid siin maha tehakse.
Ma kutsuksin hea meelega Andrese ja Hardi ja Ecologi ja Maria ja Einarsi ja Algeri enda poole, et arutada, mis ja kuidas. Aga kas te riskiksite tulla mulle teed näitama? Ma ei ole nii mugav, et tahta valmis lahendust. Ma olen valmis arutama ja õppima ning ise aru saama, miks ma midagi teen. Selleks olekski vaja kedagi kogenenumat, kes kogu siin foormis laiali pillutud terad kokku on korjanud ja tervikliku teadmise omandanud.

Hea paralleel on investeerimine. Üks sai miljonäriks Hansapangaga, teine Googliga, aga kui neilt küsida, et mida ma oma raha hulga ja riskitasemega tegema peaks, et miljonäriks saada, siis need miljonärid ikkagi ei oska vastata. Küll oskavad aga tagantjärele arvata, et Viisnurk oli vale otsus.

Mul on akvas alles vesi teist päeva sees, ma võin ju uue suuna võtta, taimedega ja teist kaladega, aga ma tahan teada, mis mida ma siis teisiti ja targemini tegema pean ja miks nii parem on.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 03:42 
Administraator
Kasutaja avatar

selles suhtes, et ma ei saa nagu aru, miks siin see pettumus nagu päevakorral on ?

igat asja on võimalik teha. kui aga piisavalt tahetakse.

kõige pealt peab kindlasti teadma mida tahetakse. kui sa tead kindlalt, et nüüd tahad tanganjika biotoopi ja ei midagi muud siis on nagu pool murest murtud.
minu soovitus sulle oleks, et surfa siis tõesti netis ringi ning kogu materjal kokku (miks mitte see siis välja printida enda jaoks). ja siis otsusta üle kas sa tahad seda ikka kindlalt.
aafrika ahvenad on toredad kalad ja neile tõesti sobib meie vesi. lause "et neile pole taimi vaja" on muidugi natuke ennatlik. asi selles, et enamus tanganjika tegelasi on taimtoidulised. netist olen lugenud, et on küll selliseid kaste kus on sees taimesööjad ning taimed. taimedeks seal siis jah eelpoolmainitud anubias ning vallisneeria. (oleneb kui täpset biotoopi vaja, iseenesest sobib sellisesse kasti java fern, ehk siis microsorum - seda ei söö kalad selle kehva maitse poolest). pealegi on väidetavalt hirmus vetikavohamine ju ka toiduallikaks kaladele. kui neil kõht vetikat täis, siis pole vaja neid taimi neil õgida.

mingi selline jutt, et kumb on raskem kas taimedega või ilma, see on möga. arutlema võib jäädagi.

fakt on aga see, et iga asi on täpselt nii raske, kui sa selle enda jaoks (raskeks) teed.

...kui juba kena suur 500 liitrine kast kodus ootamas, siis tuleks sellest tõesti mdiagi erilist teha. mingit gupidest kihisevat jama pole mõtet kokku keerata.

nii, et otsusta ära ja siis tegutse. kui on huvi ning võimalust.

soovin tõsiselt edu !

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 04:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hard kirjutas:
Selleks, et Tanganjika biotoop teha ja ka elus hoida, on ikka vaja suht palju teadmisi nii kalade, vee kui palju muu osas.

Mida rohkemat ja nii väga erilist on vaja teada ? :?
Ainukesed 2 asja, mis mulle pähe tulevad, on 1. filtreerimine peab töötama nagu kellavärk ja 2. vetikatele peab olema ebasobiv keskkond, samas kaladele sobiv. Nagu Indreku postitusest näha, siis pole ka ilmnev vetikas tegelikult probleemiks. Ma ei julgeks küll öelda, et selliste taimevabade biotoopide pidamine keerulisem on- vastupidi, jäävad ära taimemajandusega seonduvad probleemid. Samas, apsakad filtreerimissüsteemis maksavad karmimalt kätte.. seetõttu mõtekas mitut (kanister)filtrit pidada. Tartu vesi vähemalt sobib sellise biotoobi loomiseks väga hästi, ma ei tea Tallinna olukorda kuid vaevalt sealgi asjad kardinaalselt erinevad.

KLM, ära lase ennast ära hirmutada skeptikute jutust! Kunagi kauges tulevikus kaunistab minu elutuba ka just selline taimevaba Aafrika biotoop.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 28, 2004 04:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vabandan, kui ma oma vasturääkivast infost tingitud pettumuse teie peale välja elasin. Te olete kõik suurepärased akvaristid ja ei ole sugugi ära teeninud kellegi pahameele selle pärast, et tahate talle head nõu anda.
Veedan suhteliselt palju aega internetist infot otsides plus veel õhtuti mööda akva poode kolades. Olen jõudnud juba mingisugusele otsusele, mida tahan ja jäänud on veel nö pisiasjad. Seepärast ajabki hulluks, kui kõigutatakse neid alustalasid, millele ma oma akvaariumi ehitades ja biotoopi luues toetun.
Ma küsisin siin alguses, et kas kontorivalgustus on ilma taimedeta akvale sobiv ja sain vastuseks, et ilma taimedeta pole mõtet tehagi ja et cichliidid on mulle alustuseks liiga keerulised. Ma ei tahaks hakata jälle otsast peale sellest, et kas taimedega või ilma. Ja et kas cichliidid sobivad taimedega või mitte, või peaks hoopis muud kalad panema ja, et millist vett ja keskkonda teised kalad tahavad jne.

Kui ilma taimedeta akva on tõesti keerulisem (ei ole taimi, mis aitaks keemilisele tasakaalule kaasa), siis olen tänulik, et mulle õigel ajal mõistus pähe pandi. Aga kui see on ainult kellegi maitse küsimus, siis milleks vett sogaseks ajada.

PS. Kui Sa Andres Tallinnasse juhtud tulema, tule astu läbi ja teeme paar õlut jutu kõrvale. Aitad mind jälle õigele teeotsale, kui ma millegagi puusse olen pannud.

Üles
 [ 35 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver