Mõtlesin ka vastata ja siis kustustasin vastuse maha, sest see tundub nii mõttetu jutt, mis kirja sai... Nimelt räägitakse siisn juba suht keerulistest asjadest, mis pole nii must-valged ja kahe lausega väljendatavad...
Selleks, et Tanganjika biotoop teha ja ka elus hoida, on ikka vaja suht palju teadmisi nii kalade, vee kui palju muu osas.
Sellist kasti saab muidugi ka raha eest (ja mitte vähese) osta täis kupatusega ja hooldada lasta ilma probleemita ja siis hooldamine sujuvalt üle võtta:)
Natuke tundub siiski, nagu KLM tahaks hakata vormelisõitjaks ilma, et oleks rahvarallil käinud
Kindlasti on see võimalik ja jõudu selles ettevõtmises. Endal tuleb muidugi palju pingutada ja vaevalt, et sa Rocca Al Mare kalapoe ja foorumi abile lootma saad jääda.
Algatuseks loe näiteks
siin lehel ja alalehtede olevat ehk hoopis ja siis tuleb juba palju täpsemaid küsimusi ka mida siin küsida.
Eelpool küsimustele vastates, siis:
1. tavalised kontorilambid kaladele on OK, spetslambid aitavad nende värvid oluliselt paremini esile tuua. Lambitoru poe valgustuse juures hoopiski mitte kalleim osa
2. Taimedeta akvaariumis on veevahetus ja õige filtreerimine kordades tähtsam rohke taimestikuga akvaariumist. Vetikast olen seda lugenud, et mitmed cichliidid söövad vetikat ja seega keegi isegi mainis, et proovib vetikat pigem esile kutsuda. Endal seni kogemus puudub ja ei lisa midagi:)
Taimedest sellises kastis (valgustust jm. silmas pidades) arvan nii, et parem siis juba voobsee ilma taimedeta, kuna taimedel on omad spetsiifilised nõudmised ja kahe tuti pärast seda pakkuda ei näe eriti mõtet. Kindlasti ma prooviksin Vallisneria ja Java ferniga jne. et äkki miski jääb pidama, aga eraldi pingutust ei teeks esialgu. Ja loota, et kaks oksa Anubiast ja mõni vallisneria su veele mingit mõju suudaksid avaldada on ka hull lootus ju.
3. Taimedeta akva pole minu arvates kindlasti mitte lihtsam ega odavam lahendus taimedega variandist. Erinevatel variantidel erineva nurga alt. Aafrika kastide puhul on vajalik näiteks pisuke ülerahvastatus (agressiooni tõttu) ja sealt tulenevalt tavalisast oluliselt võimsamat filtrit (kallis asi) ja mõnel juhul iganädalast isegi kuni 50% veevahetust...