1-se eksperimendi idu on selles, et 2-3L põhjakruusas on rohkem baktereid kui filtri üüber micromecis või svammis, aga sellegi poolest ei mõju sellise koguse kruusa ära võtmine pea üldse, aga vähema bakteri ära võtmine mega läbivooluga svammist või kivist mõjub kohe kindlasti.
See ei puutunud micromec vs svammi, puutus sellesse, et filtris on murdosa bakteritest, mis akvas on.
Su esimese küsimuse vastus on: ei
Jah saamegi nitraadi, mille taimed ära tarbivad enamuses, noh kui ei tarbi, siis mõned vetikad ajavad sisse, kui jõuavad ja muud toitu saavad.
Selline lahendus töötab näiteks Käpikul (sinu kaste ma pole näinud).
Näiteks minul aga on nii, et kui kasutaksin filtris svamme, siis oleks 3-4 päevaga nitraadid üle 50-e. Kasutan vaatamata 1L micromecile ja 1L muudele kividele siiski ka clearmec plusi ja konstruin spetsiaalset nitraadifiltrit.
Lahendus on muidugi vett vahetada, aga mina isiklikult pääsen iga nädalal 10% vaatamata sellele, et mul on taimedest sumbas 3 oksa anubiast ja 14 keskmist ahvenat 200L vees + 2 ca 8cm antsu.
Küsimus on antud näite puhul veevahetuse intervallis vms.
Lihtsalt anaeroobsete bakterite pidamine on kõige mugavam ja ka kõige odavam tegelikult.
Minu kastis maksaks ca 1 kuuline nitraadi/fosfaadi sisu umbes 100 eeki, kui ma ei kasutaks micromeci laadset toodet (mul on ehheim substrat pro jms. + 1L micromeci)
Liiter micromeci peab hetke prefiltratsiooniga vastu umbes aasta, kui mitte enam - ma loodan. 50.- eest Clearmec plusi peab praegu vastu 2 kuud.
Kui ma kasutaksin vaid svamme või/ja plastis biopalle, siis peaksin ilmselt vähemalt 40% vett nädalas vahetama, nagu iga jumala taimedeta ahvena biotoobi pidajat hoiatatakse.
Automaatse veevahetuse korral muidugist teine lugu, aga mul ja enamusel ei ole seda võimalust.
Keskmine Eesti kast on aga tõesti paari kolletuva taime ja sentimeeter poole liitri vee kohta kaladega.
Oh jumal kui segaselt ma kirjutan
Asja mõte on saada nitraadid ja fosfaadid norm tasemele üleasustusega või taimedeta kastides.
Eriti kaitsetud on ahvena biotoobi sellid, üleasustus ja taimi pole.