foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 06, 2009 09:38 
Akvarist

Heipa,

Mul on mure akvaariumi temperatuuriga - kipub püsivalt ~27 kraadi juurde jääma ja ruum on selline et õigel ajal õigest nurgast sisse paistev päike võib toa temperatuuri üles viia. Esimese kevadpäikesega käis akva temperatuur 30 kraadi peal ära ja ilmselt selle pärast viskasid 2 neooni lusika nurka. Midagi muud kahtlustada ei oska, ülejäänud veenäidud on nii head, et ela või ise vees. Taustauuring ütles, et neoonidele kõrge temperatuur ei istu, pigem on nad 25 või natuke allagi rõõmsad.

Oskab keegi kommenteerida, kui palju mingid lihtsad kodukootud võtted aitavad? Ma ise olen järgmisi asju mõelnud:

a) Akvaariumi peal olevasse kappi (mul on kaane asemel selline suurem kapp) ventilaator, mis aitab lampide poolt tehtavat kütmist vähendada.

b) Veepinnale puhuv ventilaator, mis suurendab vee auramist ja selle läbi jahutab vett.

c) Automaatne veevahetus, mida termoanduritega juhtida. Minu arvutuste järgi peaks 5% veevahetamine kraaniveega (6 kraadi) võtma ~1 kraadi temperatuuri alla (29 kraadi pealt).

Kas on kogemust kuidas sellised isetehtud asjad aitavad temperatuuri kontrollida. Või on lihtsam kohe füüri lasta ja mingi akvaariumi chiller ära osta ja asi ära unustada.

Tervitades,
Tarmo

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 06, 2009 09:57 
Akvarist

Nordictiger kirjutas:
Heipa,
a) Akvaariumi peal olevasse kappi (mul on kaane asemel selline suurem kapp) ventilaator, mis aitab lampide poolt tehtavat kütmist vähendada.

b) Veepinnale puhuv ventilaator, mis suurendab vee auramist ja selle läbi jahutab vett.

Need kaks sisuliselt samad. Kuna sul akva peal kapp, siis lampide mõju temperatuurile on minimaalne.

Nordictiger kirjutas:
c) Automaatne veevahetus, mida termoanduritega juhtida. Minu arvutuste järgi peaks 5% veevahetamine kraaniveega (6 kraadi) võtma ~1 kraadi temperatuuri alla (29 kraadi pealt).

Sellise kontrolleriga võib veevahetus ööpäevas üsna suureks minna kui toatemp kõrge.

Kas akvaariumile paistab ka otse päike peale või on probleemi taga ainult toa kuumenemine.

Üheks võimaluseks on veel filtri väljavoolu juhtimine selliselt, et veepind liiguks. Selliselt jahtub vesi akvas oluliselt paremini kui paigal seistes.

Ventilaatoritega olen samuti näinud termokontrolleritega süsteeme kus vendi kiirust timmitakse vastavalt vee temperatuurile. Seal siis kasutatud arvutites kasutatavaid jahutusvente.

"Külmkapiga" jahutamise kohta ei tea aga olen müügil näinud (netipoodides) ja tundub kõige lollikindlam. Samas olen lugenud kommentaare et lärmakas lahendus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 06, 2009 09:57 
Akvarist

Pildid: 3
Kui suur su potsik on?
Eriti hea kui mõõdud mainiks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 06, 2009 10:06 
Akvarist

Akvaarium jääb kuhugi 650-700 l vahele, ei ole hakanud neid sisemõõte täpselt taga ajama. Väljastpoolt on 200 x 60 x 60. Akvaariumi peal on ~50 cm kõrgusega kapp. Lambid on veepinnast ~25 cm. Kapp ise on hea ventilatsiooniga ja mingit niiskust seal ei ole, samas nii palju see õhk ei liigu, et seda jahutamiseks võiks nimetada.

Ma arvan, et peamine kurja juurikas on ikka see lambindus, seal on hetkel 8 x 58W T8 torud.Kui natike väljastpoolt aitab ongi jama lahti.

Jama on selles, et ruum ise läheb väga kuumaks (väga suur kogus klaasipinda). Päikeselise päeva pärastlõunaks võib seal vabalt 35 kraadi sooja olla. Plaan on ka klaasid ära kiletada, nii et päikese-soojust vähem sisse tuleb, aga see on omaette teema üldse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 06, 2009 10:13 
Akvarist

Ja sul on seal 6c vee võimalus nagu ma aru saan?

Veevahetusega ära küll hulla, seda läheb kole paljuks.
Kommertschillerid nii suurele kastile massavad head füüri nagu sa ütled.

Minu pähe tuleb 2 lahendust.

1. Teha nn. radiaator kasti, kust käib termoanduri ja solenoidklapiga su see 6c vesi lihtsalt läbi.

2. Samamoodi radiaator ja termokas, aga vesi käiks läbi välise radika, mida jahutavad ventikad - kasutasin sellist lahendust kunagi ammu 50L kastis.
600-ses ilmselt oleks suurus asjal liig, mis liig ... kui sul just sumpa pole.
Antud asjandus keris üsna kergelt 1c alla. Sina saaksid aga jahutusradika mingisse autokülmikusse vabalt visata ... kapp ju suur.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 06, 2009 10:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

AzA kirjutas:
1. Teha nn. radiaator kasti, kust käib termoanduri ja solenoidklapiga su see 6c vesi lihtsalt läbi.

Läheb kalliks kokkuvõttes. Vesi ju maksab ikka midagi. Kui just oma kaevu ei ole.
Pakuksin võimalusel ruumi paigalda kliimaseade. Kiletada võib veel lisaks. Siis saavad ka inimesed olla sobivas temperatuuris. Hinnaklass 700 liitri akva ja lihtsama kliimaseadme vahel on sama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 06, 2009 11:23 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kui tuba ise soojaks läheb siis selle sooja õhu keerutamine küll ei jahuta. Ega see veevahetus ka probleemi lahenda, küll toob juurde uued mured. See ilmselt küll aitaks kui saaksid külma vett läbi akvasse pistetava radika keerutada, kuid vaevalt seda külma vett nii vabalt laristada on.
Akva jahutite hinnad on olemas, nii suure akva jaoks sobiv paistab maksvat 12900 kr.
Selle raha eest saab odavama konditsioneeri ning jääb veel raha ülegi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 06, 2009 11:51 
Akvarist

Kondi peale mu põhjamaa selli aju ei tulnudki.
Loomulikult kont on parim variant nii suure kasti jaoks.
See mu 6c vee jutt oli idee, päris lõpuni ei mõelnud kiirkorras.

Muide mul on korter, kus on talumatu olla. Hankisin mingid peegelduvad rulood ja nüüd on täitsa okei elada.
Ilmselt alusta ruloodest, niikuinii ei taha kondi energiat magama panna lihtsalt sellepärast, et päike rahulikult parketti kuumutab asja eest teist taga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 07, 2009 07:09 
Akvarist

Aza mõte pole paha.Ise olen mõelnud et kui põhja küttetoru panna ja sealt läbi lasta kogu külm tarbitav vesi(boiler,wc ja jpm.) Talvel saaks sellega ka soojendada saama. Või teha ringi õhk õhk õhksoojuspump kasutades soojavahetina(külmavahetina) toru akva põhjas. Vähe nokitsemist on kõigega. :roll: :roll:

240l, JBL e900+JBLcp500. Hemichromis lifalili, Aeguidens rivulatus, Julidochromis marlieri, Julidochromis brundi,Thorichthys meekid, Pelvicachromis pulcher, Ancistrus.Sae. Magedat ja soolast vett kokku 3000l.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 07, 2009 03:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Külmkapist annaks kah vast DIY jahutaja teha.

Koduleht: www.freewebs.com/akvarist

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 07, 2009 04:11 
Akvarist

tommilak kirjutas:
Külmkapist annaks kah vast DIY jahutaja teha.

Autokülmikutest tehtud neid küll ja küll. Peltieri meetod.
Jama on selles, et nad on nii suurele kastile liiga lahjad, seepärast ma kasti suurust küsisingi.

Aga heixeri kogu maja must tarbitav vesi läbi lasta pole sugugi paha idee.
Vaid paar torukest, paar klappi ja kogu lugu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 07, 2009 08:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

AzA kirjutas:
Aga heixeri kogu maja must tarbitav vesi läbi lasta pole sugugi paha idee.
Vaid paar torukest, paar klappi ja kogu lugu.
Huvitav,et kui suur see soojusvaheti peaks olema mis ka arvestatavat efekti annaks? Minu kuu keskmine veetarbimine umbes 10 kuupi. Kui nüüd võtta aluseks ,et vesi miski +8/10 kraadi siis lihtsat ainult ühe torukesega akva põhjas ei teki miskit jahutust.Värsked koolipoisid ehk arvutavad soojusmahtuvuse välja nobedalt....

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 07, 2009 08:46 
Akvarist

Kui ta voolu sees on ja suure pinnaga, siis ilmselt mitte eriti suur.
Tavalise klaastoikast soojendi pind pole just kolossaalne kui aus olla.
Pole kunagi mõõtnud kui soojaks nad lähevad, aga ilmselt rohkem kui +20c veetemperatuurist.

Aga eks see rohkem idee tasandil ole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 07, 2009 08:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Külm vesi ju tavaliselt ei tsirkuleeri asja eest teist taga. Soojusmahtuvus sõltub vee hugast ehk mida rohkem teda läbi voolab seda parem.Aga vool tekib ju ainut siis kui ehk pitlikult öeldes peldikus vett tõmbad.Jahutuse kohapealt ei näe ma selles lahenduses kül perspektiivi.Kül aga soenduses.Endalgi plaan tulevikus kesküte kuidagi läbi kalakasti sebida...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 07, 2009 09:03 
Akvarist

Ei ma vaidle ka, ma pole eriline hydrspets :)

Üles
 [ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver