Nordictiger kirjutas:
Heipa,
a) Akvaariumi peal olevasse kappi (mul on kaane asemel selline suurem kapp) ventilaator, mis aitab lampide poolt tehtavat kütmist vähendada.
b) Veepinnale puhuv ventilaator, mis suurendab vee auramist ja selle läbi jahutab vett.
Need kaks sisuliselt samad. Kuna sul akva peal kapp, siis lampide mõju temperatuurile on minimaalne.
Nordictiger kirjutas:
c) Automaatne veevahetus, mida termoanduritega juhtida. Minu arvutuste järgi peaks 5% veevahetamine kraaniveega (6 kraadi) võtma ~1 kraadi temperatuuri alla (29 kraadi pealt).
Sellise kontrolleriga võib veevahetus ööpäevas üsna suureks minna kui toatemp kõrge.
Kas akvaariumile paistab ka otse päike peale või on probleemi taga ainult toa kuumenemine.
Üheks võimaluseks on veel filtri väljavoolu juhtimine selliselt, et veepind liiguks. Selliselt jahtub vesi akvas oluliselt paremini kui paigal seistes.
Ventilaatoritega olen samuti näinud termokontrolleritega süsteeme kus vendi kiirust timmitakse vastavalt vee temperatuurile. Seal siis kasutatud arvutites kasutatavaid jahutusvente.
"Külmkapiga" jahutamise kohta ei tea aga olen müügil näinud (netipoodides) ja tundub kõige lollikindlam. Samas olen lugenud kommentaare et lärmakas lahendus.