foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 08, 2007 04:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas on loogiline et kui kasutan akvafiltris turbagraanuleid,mis vee pruunikaks teevad veic, paneks kollase spektriga torud. Need on vist paremad taimedele,...ega kaladel selle vastu miskit pole ;) Mul jeweli 110 l.-ne akva. sellel on algselt vist 2x18 w torud. seda ju vähe. kas samas mõõdus on ka võimsamaid torusid??? :lol: Noh,..näete nii palju küsimusi korraga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 08, 2007 10:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

samas mõõdus võimsamaid torusid pole, aga parema spektriga torusid ja värve esile toovaid on küll olemas. Näiteks 18w/965 oleks päris hea ma arvan. Kui paned sooja kollase, siis valgust hoopis vähem, 18w/830 puhul siis, kuna tegu naturaalse päevavalgusega, et siis pigem 18w/840 tekitab kergelt sinakamat ja rohkema valgusega. Kui veel küsimusi ja soove neid värvi vahesid võrrelda, siis külastage Effex Tallinna kauplust, meil vastav stend olemas kus saab võrrelda erinevaid valgusi tekitavaid torusid.
Tervitades Renxx

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 08, 2007 10:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

kollane spekter soodustab vetikate kasvu.taimedele on paremas sinise spektriga torud.

ja nüüd sis see:

T8 torude pikkused vastavalt võimsusele on:

15W T8 451,6mm
18W T8 604mm
30W T8 908,8mm
36W T8 1213,6mm
58W T8 1514,2mm

T5 torude pikkused vastavalt võimsusele on:

4W T5 150,1mm
6W T5 226,3mm
8W T5 302,5mm
13W T5 531,1mm
14W T5 563,2mm
21W T5 863,2mm
24W T5 563,2mm
28W T5 1163,2mm
35W T5 1463,2mm
39W T5 863,2mm
49W T5 1463,2mm
54W T5 1163,2mm
80W T5 1463,2mm

nendele ja teistelegi küsimustele leiad vastused siit foorumist, kuna valgustuse teemal on väga palju räägitud :wink:

Viimati muutis -Karl-, Kolmapäev Jaan 02, 2008 05:40, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 08, 2007 11:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
-Karl- kirjutas:
kollane spekter soodustab vetikate kasvu.taimedele on paremas sinise spektriga torud.

Millel Su väide põhineb? Vetikad ja taimed on üsna sarnased, pole kuulnud et mingid vetikad oleks spetsialiseerunud just spektri kollasele osale, sama taimedega. See et taimedele peamiselt spektri punane ja sinine osa sobivad on muidugi tõsi, samuti sobib see vetikatele. Spetsiaalsete taimekasvutorude valgus seepärast paistabki lilla et koosneb põhiliselt punasest ja sinisest valgusest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 08, 2007 12:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Philipsi aqvarelle torud soodustavad taimede kasvamist et soovitan neid kasutada

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 08, 2007 04:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas kellegil on konkreetselt kogemusi turbagraanulitest tulenevalt kollakaspruuni veega akvaga? Ma arvan et see kollakaspruun vesi toimib valgusfiltrina,...mingit spektriosa ta ei pruugi eriti läbi lasta,mingit aga laseb paremini läbi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 08, 2007 09:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Turbagraanulied ei ole kasutanud aga kui vesi on mingit värvi siis on ta alati värvusfilter!!! S.t. osa valgusest peetakse kinni ja osa pääseb läbi. Nagu kasutaksid vastavad värvi filtriklaasi. Või... mida sa õieti tahtsid küsida?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 08, 2007 10:08 
Moderator
Kasutaja avatar

renxx kirjutas:
samas mõõdus võimsamaid torusid pole, aga parema spektriga torusid ja värve esile toovaid on küll olemas. Näiteks 18w/965 oleks päris hea ma arvan.Kui paned sooja kollase, siis valgust hoopis vähem, 18w/830 puhul siis, kuna tegu naturaalse päevavalgusega, et siis pigem 18w/840 tekitab kergelt sinakamat ja rohkema valgusega.

Minu teada peaks küll olema hoopis nii et mida kõrgem värvitemperatuur seda madalam valgusviljakus - ehk 965 on küll hea värviedastusega kuid kehva valgusviljakusega võrreldes ntx 840-ga. Kas Effexis väideti tõesti muud? Mida madalam värvitemperatuur seda kollasem-punasem, mida kõrgem värvitemperatuur seda sinisem - ehk on abiks kujutada ette mismoodi muutub raudlati värv kui seda kuumutada. Mismoodi eri torudega akva välja näeb saab piiluda aadressil http://saurama.aqua-web.org/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 08, 2007 11:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

965 on 6500 kelvinit aga 840 ainult 4000 kelvinit, et peaks olema 965 hea värvi edastus aga ka veid parem valgus, kuna tegemist veidi sinakama tooniga kui 840 kui soovid nende vahet näha, siis tule külasta mind Effex Tallinna osakonnas ehitajate tee 108 ja ma demonstreerin sulle neid seal stendi peal siis saad ise võrrelda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 09, 2007 12:04 
Moderator
Kasutaja avatar

renxx kirjutas:
965 on 6500 kelvinit aga 840 ainult 4000 kelvinit, et peaks olema 965 hea värvi edastus aga ka veid parem valgus, kuna tegemist veidi sinakama tooniga kui 840 kui soovid nende vahet näha, siis tule külasta mind Effex Tallinna osakonnas ehitajate tee 108 ja ma demonstreerin sulle neid seal stendi peal siis saad ise võrrelda.

Seda kõike ma tean, jutt oli sellest et 965 on küll eriti hea värviedastusega toru mida minu teada isegi valgusteraapia kabinettides kasutatakse päikesevalguse emuleerimiseks, kuid kui panna kõrvuti 865, või veelgi enam, 840 toruga siis minu teada valgust annab ta vähem. Hetkel on mul akvas koos 840, 865 ja 965 54W T5 torud. Aga esmaspäeval astuksin läbi sellegipoolest, polegi teie uues pesas käinud. :)

Viimati muutis Rein, Pühapäev Dets 09, 2007 02:25, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 09, 2007 12:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Valgusest on palju artikleid. Akvaristis on olnud üsna head kokkuvõtted ja samuti on üsna kasulik sirvida läbi Markku Varjo akvaariumitaimede raamat, kui vähegi soome keelt donkab. On vist küll juba kindlaks tehtud, et eelkõige punane ja ka sinine on vajalikud taimedele (üks paksuse, teine pikkuse kasvatamiseks) ning et kollakas valgus kipub olema vastuvõetavam vetikatele, kuna taimed ei saa vajalikku spektrit kätte ning jäävad vähem nõudvatele vetikatele alla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 09, 2007 12:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

ja mis puutub turbasse, siis ise olen küll näinud ainult kasulikku efekti. Vetikaga pole mingit muret ning kaladele meeldib. Ainult silmale on ehk harjumatu, kuidagi uduseks kisub pildi :lol: pole sellist kirgast fooni.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 09, 2007 01:51 
Moderator
Kasutaja avatar

aix kirjutas:
On vist küll juba kindlaks tehtud, et eelkõige punane ja ka sinine on vajalikud taimedele
No see pole mitte vist aga ikka üsna kindel, nagu siin ka korduvalt saanud mainida.
aix kirjutas:
(üks paksuse, teine pikkuse kasvatamiseks)

Kuid sellist väidet näen küll esimest korda ja ei taha kohe kuidagi uskuda. On Sul selle kohta mõnd autoriteetset allikat pakkuda? Nii suur mu huvi kah pole et selle nimel Soome sõita ja seal kusagil hakata otsima kõiki avaldatud Akvaristi numbreid. Muide, siinkiidetud Aquarelle kasutab põhiliselt sinist spektriosa (ca 10000 K) ja pole kuulda olnud et sellega taimed ainult pikaks või paksuks kasvaksid. :)
aix kirjutas:
ning et kollakas valgus kipub olema vastuvõetavam vetikatele, kuna taimed ei saa vajalikku spektrit kätte ning jäävad vähem nõudvatele vetikatele alla.
Ka siin oleks siiski selgus abiks - kas väidad et on vetikad mis kasutavad ära kollast valgust rohkem kui taimed? AFAIK (minu teada) on siiski nii et taimed ja ka vetikad ei kasuta eriti kollast spektriosa - kuid see ei tähenda et kollane valgus on vetikatele vastuvõetavam, lihtsalt liiga vähese valguse korral saavad mõned vetikad taimedest paremini hakkama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 09, 2007 04:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vaadake ,ma tahaks nagu selgusele jõuda selles et kuigi taimedele on kasulik punane ja sinine spekter,aga filter e. antud juhul kollakaspruun turbane vesi filtreerib (ja muudab soojuseks) äkki hoopis sinise ja punase spektri ära,....võibolla põhjas kasvavate taimedeni jõuab hoopis kollase spektriga valgust rohkem kohale? Ma võin ju stendil proovida erinevaid torusid aga seal ju pole turbast vett. Tean et paljud teist kasutavad turbagraanuleid. Ehk mõni oskab kogemustest miskit öelda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 09, 2007 10:33 
Moderator
Kasutaja avatar

Mingit värvi vesi toimib kindlasti filtrina ja lõikab kindlasti osa valguse spektrist ära. Kollaka puhul läheb põhiliselt sinine ära. Iseasi, kui palju vastavat värvust (lainepikkust) summutatakse ja kas see midagi halba teeb.

Tolle kollast värvi õgiva vetikaga ;)..... äkki on nii, et valguse spektri osas on taimed ja vetikad siiski ühevõrra nõudlikud kuid kuna kollaka valguse puhul pidid taimed kängu jääma ja vetikad on üsna vastupidavad tükid siis ehk jääb neile vette rohkem toitaineid, mida taimed muidu (rohkem) tarbiksid? Ja siis hakkavadki vetikad kiiresti paljunema kuna tingimused neile soodsad?

Torudest veel. Nende valgusvoogu mõõdetakse enamasti ühel kindlal lainepikkusel. Vist 550 nm (roheline). Seega lihtsalt luksmeetri abiga toru heleduse võrdlemine ei pruugi olla korrektne.

Üles
 [ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver