foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 36 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Nov 30, 2007 07:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mis võib olla põhjuseks? Akvaarium 1,5 kuud vana
Täna tegin veevahetust ja puhastust. Panin kaane tagasi peale, tund aega lambid põlesid ja järsku kustusid. Kaane alust ei näppinud ega puhastanud. Kuna kapis seisis ka üks akvaariumiga kaasas olnud lamp, mille olin välja vahetanud Solar colori lambi vastu alguses, siis proovisin ka toru vahetada. Ei miskit :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 30, 2007 10:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

starter läbi? ballast läbi?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 30, 2007 10:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Väga võimalik. Kalakese poodi helistades kästi esmaspäeval kaas sinna viia ja siis kui probleem pole lampides, siis saadavad kuhugile edasi kus pidi umbes nädalapäevad aega minema :cry:
Mis siis akvale peale nädalaks panen, et kalad välja ei lupsaks? Mis üldse kalad asjast arvavad või need mõned taimed mis olen jõudnud soetada :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 30, 2007 11:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Vea põhjuseid võib tõesti olla mitu ja leidmiseks peaks asja ise nägema. Kui garantii kehtib, oleks targem ise mitte torkida. kui ei, saab asja korda kindlasti. Mõnda võid ka ise teha. Nt. vahetad mõlemad (oli ikka 2 lampi?) kindlalt töötavate vastu. Kui mehhaaniline ballast, vahetad ka starteri(d) kui eelmine võte tulemusi ei andnud.
Samuti võiks kontrollida, kas antud võrgupesas üldse voolu on. Vahest on vead triviaalsed...
Kui muu ei aita, võin proovida ise nati pusida aga selleks peaksid kaane Tippi lohistama.
Remondi ajaks kata akva klaasiga või kasvõi kilega et kalad välja ja sodi (minu puhul kassid) sisse ei saaks. Valguse puudus ei tapa kedagi. Ka taimi, kui piemdus just täielik ja mitmenädalane ei ole. 7 päeva on tavaline vetikatevastase võitluse pimendamise tsükkel mis kedagi ei kahjusta.
Muide, alati võib kasutada muid valgusallikaid nagu laualamp jne.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 01, 2007 10:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Üks võimalustest et ballast on kondensvee "abil" otsad andnud. Olen näinud kasti mis täidetud sel moel nässu läinud Juweli ballastidega...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 01, 2007 12:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kaane all jah kaks lampi, kuna kodus ainult üks üleliigne kindlalt töötav toru, siis ei saa proovida kahe töötava lambiga korraga. Proovisin küll vahetada nii ühte kui teist toru. Tulemust polnud. Ilmselt siis tõesti viga ballastis või mis iganes selle asja nimi :) :oops:
Kuna garantii kehtib, siis ilmselt võtan esmaspäeval kaane kaelasse ja viin kalakesse.
Tänud vastajatele :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 01, 2008 09:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii, mul siis täpselt sama jama. Suht uus juweli kaan ja enam ei tööta. Algas see nii, et ühel päeval enam ei mõiganud, klõpsutasin paar korda ja loobusin, minuti pärast oli ise põlema läinud. Järgmine päev, e siis täna ei lähe üldse põlema. Kui kaan maha võtta ja natuke kallutada, siis miski väike asi jookseb kõrinal kuskil toru sees. Vähemalt nii tundub. Aga see kõrises juba siis, kui asi veel töötas. Kas nüüd asi selles-et üks toru omadega õhtal või mingi kondentsvee probleem? Ma viin ta küll garantii korras poodi tagasi, aga kas edaspidi peab mingi ventika sinna muretsema? Mullitaja suudab suht märjaks selle kaanealuse teha. Neid klappe ju ka lahti ei jäta pealt? Ühesõnaga-on see ok, et akva pealt nii umbselt suletud on-lampide suhtes? :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 11:51 
Moderator
Kasutaja avatar

Niiskus rikub tõepoolest elektroonikat. Mullitajad jms peaks nii sättima, et pritsmed ballasti peale ei satuks.
Mis ballast seal on - mehhaaniline? Kas lambid vilguvad aga ei sütti? Sel juhul on kahtlus torude peal. Kui ei, proovi starterit vahetada.
Lüliti võib ka odav saast olla. Seda saaks kontrollida lühistamisega kuid kui sa täpselt ei tea, mis ja kuidas, ära parem puutu. Saad säraka või lased korgid läbi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 12:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Seal saab olla viga jah kondens vee pärast ainult, et elektroonika saab niiskust ja tekitab lühist ning starterid ballastid ei talu ülekoormust ning annavad otsad. Poe müüdavate komplektide kaantega päris tihti näinud seda ja ega sinna suurt midagi parata polegi, üldjuhul lähevad nad aja jooksul kõik ümber vahetamisele või siis hoopis uue kaane lahendusele. Võibolla saaks selle vastu aidata päevas kaas mõneks ajaks irvakile jättes, et kondensvesi saaks välja aurustada ja seda ka siis kui valgustus töötab, kuna siis tekib kuumuse tõttu seda kõige rohkem. ventilatsiooni ei oleks vist kõige mõtekam aretama hakata, kui siis vaid mõned õhutusaugud kaane sisse purida, kuna ventilatsiooniga hakkaks see aurustumise protsess kiirenema ja vett väheneks hoogsamalt:) Aga see juba iga akvaristi enda lahendada.
Minu soovitused siis olekski õhutusavade puurimine. Samas kui karantii kehtid, siis on see muidugi välistatud, aga siis lahendavad probleeme poed kes neid komplekte teile pakkusid:)
Tervitades ja meeldivaid akva elamusi soovides Rene

Kõik valgustusest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 01:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

kunagi käis analoogne teema läbi, ja kui ma ei eks siis oli see vist Käpik kes rääkis nendest jeweli ballastisest. Pidavat hullumoodi toru piinama, süüte hetkel andakse külmalt kena litakas peale ja toru varsti kutu ongi. Aga need vist olid magnetilised ballastid. Teemat praegu üles ei leidnud.

Ventika kohta niipalju, et kui on nõrgemapoolsem valgustus, siis teevad need õhutusavad oma töö ära. Kui aga valgustus on väheke võimsam, näiteks 1w/l siis kipub kondents kaane alla tulema.

Aga mix pole ventika panemine mõtekas? ega paha ei tee ta kunagi, vett aurab rohkem ära (minuarust pole see probleem), aga seeeest on kaane all koguaeg kuiv.

DIY ventikas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 01:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Probleem pole aga kui korterite, majade seinad läbi vettima hakkavad, siis on see väga suur probleem ja ma kirjutasin juurde, et see iga akvaristi enda teha kas panevad ventika või teevad õhutusavad ja palju neid akvariste ikka on kellel 1w/l kohta kaane all pesitseb:)
Ventika idee iseenesest väga lahe, aga kole palju aurustunud vett paiskab akvast välja. Võibolla olen teemaga kehvapoolselt kursis, kuid kuulnud olen juba mõnelt ventilatsiooniga kaane omanikult kuulnud et pigem ikkagi probleemiks juba kipub minema:)
Igatahes edu ja lahedat akvatamist ning ega ainult üka arvamus maailmapilti kujunda, kõik kes vähegi asjaga kursis jagage infot ja abi kuidas toiminud olete.

Kõik valgustusest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 01:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

kui nüüd omadest kogemustest rääkida, oli mul kunagi 180l kast mis oli 120cm pikk. Kaane ühes otsas oli kõlari inverteritorust tehtud söötmisava, sellest piisas, et kaane alla kondentsi ei tekiks (valgust oli siis 0,7w/l). Nüüd oman 70 L kasti, valgust on 1,3 w/l, kaanelt eemaldasin tagumise külje ballastid jäid küll kuivaks aga kaane eestosa oli seestpoolt märg. Igasuguste niiskusprobleemide (hallitus jne) vältimiseks panin ventika, ja asi toimib suurepäraselt.
Asi oleneb tegelt ka kaane kujust, ruumalast mis jääb kaane ja vee vahele, avatud veepinnast jne. Ega siin ei saa rääkida midagi kuidas ja mis teha, rohkem katsetamise värk.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 03:30 
Moderator
Kasutaja avatar

renxx kirjutas:
Probleem pole aga kui korterite, majade seinad läbi vettima hakkavad, siis on see väga suur probleem ja ma kirjutasin juurde, et see iga akvaristi enda teha kas panevad ventika või teevad õhutusavad ja palju neid akvariste ikka on kellel 1w/l kohta kaane all pesitseb:)

Üsna lahmimise moodi jutt, on Sul mingit tõestust kah sellele? Mul mitu akvat korteris ja vett aurustub korralikult, pole täheldanud et see mingiks probleemiks oleks. Küll on kortermajades ja büroodes tihti probleemiks liiga kuiv õhk ning sel puhul kasutatakse õhuniisutajaid, pole küll spetsiaalselt asja uurinud kuid vaevalt sealt vähem vett aurustub kui ventileeritavatest akvadest. Liigniiskuse probleem tekib kehva ventilatsiooni korral ning selleks pole akvat vajagi. Tegelikult kui kellelgi on mõõteriist õhuniiskuse mõõtmiseks siis oleks ta teretulnud külaline, päris huvitav oleks teada saada õhuniiskuse taset. Või oskab ehk keegi juhatada kus ja millise hinnaga õhuniiskuse mõõteriistu müügil on?
Muidu sellest kaanealuste ballastide probleemist on saanud korduvalt kirjutada, probleem selles et soojenedes õhk seal kaanealuses paisub ja pressib välja, kui valgus kustub siis jahtub maha ning kaane ja veepinna vahelt imetakse niiske õhk sinna sisse. Kontrollitult toimiv lahendus on selline et puuritakse kaane sisse auk ning sinna pistetakse tihedalt sinna istuv peenike voolik mille ots on kuskil kaanest kaugemal. Väike auk kaanes väljaspool peaks samamoodi kasuks olema.

Viimati muutis Rein, Pühapäev Mär 02, 2008 03:43, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 03:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

ega seda vettimise asja ei saa jah tõsiselt võtta, minu kast on paneelmajas, pigem on see veeaurustumine hea kuna tubasid kütab keskküte. Kui see vettimine toimiks oleks mul tapeet seinalt maas, kuna kaane tagumine külg on eemaldatud ja sealt see niiskus välja lähebki.

See niiskuse mõõtmine hakkas mind ennastki huvitama. mõnedel elektroonsetel termomeetritel peaks see võimalus olema, õhuniiskuse mõõtmiseks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 04:17 
Moderator
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Või oskab ehk keegi juhatada kus ja millise hinnaga õhuniiskuse mõõteriistu müügil on?

Ise küsin, ise vastan - ehitusmatgerjalide poest saab ja pole kallid: http://www.ehitusmaailm.ee/cat/24/82/
Katsun tuleval nädalal hankida.

Üles
 [ 36 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver