foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 36 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 04:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

vot sellist ma mõtlesingi

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 06:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Magnetballastid töötasid kunagi üsna edukalt, ainult see ei peaks veel torusid läbi laskma. Teine asi, kui drossel on valesti disainitud. Ise on seda muidugi tüütu kontrollida.
Suur vool peaks põletama kütteniidid toru otstes ja seda saab juba testriga mõõta: takistus mõlemal pool peaks klemmide vahel olema nulli lähedane.
Ventikas aitab aurustumisele kaasa kindlasti kuid mitte niipalju, et vesi seinu mööda niriseks. Pigem on nähtus kasulik, nagu ka eespool räägiti.
Hügromeeter on olemas, proovin homme mõned mõõtmised teha.
Aga teemaalgatajalt pole veel kuulnud, on tal elektroonne või vana ballast, kas torud vilguvad või ei toimu midagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 08:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere jälle!
Mul on umbes kuu aega vana juweli kaan, ma ausalt ei oska midagi parameetrite kohta öelda, aga ennem töötas ilusti-ei vilkunud ega midagi. Akva pikkus on 1 m ja kaan ilusti sobituv. 2x30w lambi-1 sinakas, 1 roosakas. Kumb läbi on või üldse läbi on, ma ei tea veel. Homme siis korraks poodi. Kuna mul välisfiltrile veel substraati pole, siis praegu on üks väiksem mullitaja seal vett ringi ajanud. Kui välisfilter paigas (panen flöödi nii, et midagi ei pritsiks), võtan mullitaja üldse ära ja kui lampidega kõik korda saab, siis kavatsen klappide vahele midagi toppida nii, et need irvakile jäävad. Ma usun, et siis enam kondentsi ei teki.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 02, 2008 11:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Kondensvesi tekib vee ja kaane materjalide soojusmahutavuste erinevusest. Peale tulede kustumist püsib vesi kauem soe kui kaas ja alati aurustuv niiskus kondenseerub jahedamale pinnale. Seega ma ei saa aru, kuidas kondens ei peaks tekkima.
Kui sul torud süttisid ühe ropsuga ilma vilkumata, oli tegu elektroonse ballastiga. Seal võiks viga põhjustada 400V toitelüüt, mis omakorda kaitsme maha põletab. Sel juhul oleks pidanud lambid enne kergelt värelema. Mõni alaldi diood võis ka lühisesse põleda, seega ei peaks viga keeruline olema. Aga...muidugi käib see garantii alla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 03, 2008 02:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

2*30w torudega Juwel´i kaanel peaks olema elektrooniline ballast, mis asub kaane keskel eraldi kinnises ruumis(pealtpoolt liimitud kate, mis tuleb ära kangutada, et ballasti juurde pääseda ) ja kondents ballasti juurde ei ulatu. Probleemi põhjus on selles ballastis eneses, mis on natuke veidra ehitusega: iga luminofoortoru otsa juurde läheb 1 juhe, toru kütteniiti ei kasutata ja sellega seoses kipuvad torud otsa saama. Ballast ise jääb terveks, toru annab otsad ja teine toru siis ka ei tööta enam. Võib-olla kasutatakse ka teistsuguseid ballaste, need 2 kaant, mida näinud olen, olid sellise ehitusega. Kui on garantiiga asi, nõudke uut toru. Kui ei ole garantii, oleks õige ka ballast välja vahetada, torud kestavad siis palju kauem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 03, 2008 10:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

ise kasutan samasid ballaste. Küte on neil ära jäetud, selle asemel andakse torule suurem pingeimpulss, mis lühikese ajaga lahendus-kanali loob. Minu arusaama järgi peaksgi see tähendama kiiret külmstarti, mis on selle ballasti kohta kirjutatud effexi kodulehel ( http://effex.ee/?pg=1&pgr=19&sgr=35&cat=95&id=297 )

eks näeb mis ta tulevikus mu torudega teeb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 03, 2008 10:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Olen neid ballaste sadakond tükki kindlasti müünud, küll valgustid on natuke teistsugused kuhu pandud on neid, ehk siis raamvalgustitesse ja ühe suure tootmis kaubandusliku ettevõtte valgustite sisse, ning praagi % on seni olematu:) Ei kiida neid ballaste aga samas ega ei laidaks ka, hind on neil väga mõistlik ja hea lihtne paigaldada. Pigem on kirjeldatud kaante ballastid kas tehase poolne praak või on originaaltorud liiga nõrgad seal sees.

Kõik valgustusest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 03, 2008 12:38 
Moderator
Kasutaja avatar

Minu meelest ka ei saa ballast sellise ühenduse juures toru kuidagi läbi lüüa. Kütteniite ei kasutata ja muud kahjustuvat neis eriti polegi. Iseasi on muidugi kütteniidi emissioonivõime kadumine...ei tea, kas selline võiks tulla kõne alla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 03, 2008 04:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lambid läksid umbes sekundi paari jooksul põlema ja ei värelenud kuidagi. Väga tore oli, kuniks seda jätkus. Praegu läks tallinna garantiisse, aga ma loodan, et see jant pidevalt juhtuma ei hakka-läheb kulukaks. Kondentsi üritan vältida nüüdsest. See suurem vesi tekkiski mullitajast. Kui see natuke ära väsis ja umbe läks- jäi ka see kaanealune kuivaks. Minu teada ka pärast tulede kustutamist.

PS! Käpiku jutt tundub käivat kõige rohkem mu kaane kohta. Ise ma seal kangutama küll ei hakanud siiski-igaksjuhuks :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 04, 2008 02:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
Iseasi on muidugi kütteniidi emissioonivõime kadumine...
Selline kahtlus on küll, et kohe peale kütteniidi maise teekonna lõppu ei ole ka emissiooni enam nähtud. See ballast nagu kulutab kütteniidi läbi. Et külma niidi pealt (ilma eelsoojenduseta ballast) gaaslahendust üles saada, on vaja korralikku laengut, mille toimimise ajal kütteniidid jõuavad soojeneda (lamp samal ajal juba põleb ja emissiooni mõjul niidid soojenevad) ja sealt edasi põleb lamp juba "normaalses" reshiimis.
Mõne üksiku probleemi põhjal ei saagi öelda, et need ballastid nirud on, teised on natuke paremad lihtsalt :) .

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 10, 2008 09:51 
Moderator
Kasutaja avatar

Natuke hilja küll aga lubasin niiskust mõõta ja ..unustasin :( Nüüd tuli meelde ja mõõtsin nati. Tulemus oli selline, mida nagu ei osanud oodata. Kui akva kõrval toas oli niiskus ca 34% siis pistes anduri kalaloomade toitmise august kaane alla (veepinnani jäi umbes 3cm), sain tulemuseks 100%. Õhku väljaimeva ventilaatori juurest mõõtes oli näit 30%, sissevoolu juures aga 86% ja temperatuur 27 kraadi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 11, 2008 10:53 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Felch kirjutas:
Kui akva kõrval toas oli niiskus ca 34% siis pistes anduri kalaloomade toitmise august kaane alla (veepinnani jäi umbes 3cm), sain tulemuseks 100%.

http://www.ut.ee/livelink_files/1202363.html
Tsiteeri:
TARTU ÜLIKOOLI TÖÖTERVISHOIU JA TÖÖOHUTUSE SISSEJUHATAV JUHEND
...
# Külmal ja üleminekuperioodil on suhtelise õhuniiskuse normiks 40-60%, soojal perioodil kuni 70%.

Ehk siis jutt sellest kuidas akva ventileerimisel tuleb elamisse nii palju niiskust et seinad läbi vettivad on tegelikult pläma, vähemalt Felchil tuleks hoopis lisaks õhuniisutaja soetada. Muidugi tasub õhuniiskust kindluse mõttes üle mõõta, kindlasti võib olla kohti kus ka muudest allikatest niiskust lisandub ja kokkuvõtteks seda liiga palju saab. Oma mõõteriista peaksin ka lähiajal kätte saama, eks siis paistab kuidas mul kodus niiskusega on - mul mitu akvat ja üks neist lausa avatud.

Viimati muutis Rein, Neljapäev Mär 13, 2008 03:33, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 11, 2008 06:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Mul on tõesti toas väga kuiv õhk, nii mitugi mikroskeemi on staatilise elektriga läbi lastud. Plastaknad...
Aga korrigeerin mõõtmiste tulemusi. Viga oli selles, et ventikad olid seisma jäänud. Peale 10 minutist käimist oli kaane all niiskus ca 45% ja huvitaval kombel sisseimeva ventika juures 70%, temperatuur kah kõrgem - 28kraadi. Seda ei oska selgitada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 17, 2008 01:22 
Moderator
Kasutaja avatar

Nii, mul kodus õhuniiskus 56%. Ehk siis normi piires, võimalik et langeb edaspidi sest õues hetkel ka ju 92% Tallinnas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 24, 2008 12:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Väike update - eelmine näit oli kas mingil erilise niiskuse hetkel või lihtsalt liiga kiiresti peale transat vaadatud, enamasti kipub mul siiski korteris 39-40% protsendi kandis olema. Ehk siis kah pigem liiga kuiv kui niiske ja vaja samuti hoopis õhuniisutajale mõelda.

Üles
 [ 36 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver