foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 18 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 26, 2020 04:49 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 26, 2020 04:40
Postitusi: 7
Miks taimed surevad? Üsna mõne kuuga on taimest vaid räbalad järgi. Valgust annab vastavas mõõdus akvaariumile ette nähtud toru (alla aasta vana) 9 tundi päevas. Vetikaprobleem on krooniline ning igasugused vetikat tõrjuvad vedelikud ei aita. Vetikas onenamasti pruun ja nüüd on jälle mingi roheline sammal lehtedel. Taimed hakkavad kiratsema, mis on "isejuurduvad", hakkavad kiiresti lülide vahelt uusi juuri kasvatama, kuid murduvad kiirelt ning oksad on filtris mõne kuuga. Aegajalt tekib veele ka valge kilejas kiht. Iganädalane veevahetus ei näi üldse mõju avaldavat. Teste teinud veel ei ole, mingit muud keemiat elukeskkonna parandamiseks peale Algoli panna ei ole osanud. Kaladel ei tundu mingit probleemi olevat. Kust otsast seda harutama hakata?


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 26, 2020 07:02 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Alustuseks katsu kindlaks teha mis taimeliik on. Siis on võimalik hankida internetiavarustelt või siit foorumist infot, mis on selle taime elushoidmiseks vaja ja saad võrrelda kas sinu akvaarium pakub seda.

Sageli ajavad taimed juuri vees välja siis kui nad pinnasest toitaineid ei saa ja üritavad veesambast juurde otsida. Aga niisama pimesi pole mõtet targutada.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 26, 2020 09:03 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 26, 2020 04:40
Postitusi: 7
No mul on kapis sildid järgmiste taimenimedega: ludwigia gradulosa, hygrophila “siamensis”, bacopa australis, aga mingid taimed olid viimaste hulgas veel, millele oli antud hinnang, et lihtne pidada. Nüüd viskas puutüki paljaks ka taxiphyllum “spiky”. Ma ei julge enam üldse elus taimi osta, koledad rootsud on mõne nädalaga, kulukas ja pisut taimedest kahju ka..


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 26, 2020 09:28 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Eeldan, et istutasid kõik peale sambla pinnasesse. Nüüd küsiks, et kas sa igale taimele väetisekuuli või väetisepulga juurte alla lükkasid? Ja üldse mis sul akvaariumi pinnaseks on? Äkki kirjeldad ka oma taimede väetamise skeemi-plaani?


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 26, 2020 11:10 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 26, 2020 04:40
Postitusi: 7
Pinnas on üsna peen killustik ning iga taime all on mingi väetisekuul, mis vähemalt aasta peaks andma (laguneb laiali savi moodi sodiks). Firmat kahjuks ei mäleta hetkel, võibolla on karp kusagil alles (ülehomme saan vaadata). Müüja ei osanud selle kvaliteeti kommenteerida, oli alles üsna uus toode poe valikus. Teises akvaariumis mingid taimed, mis selles akvaariumis surema hakkasid, tärkasid elule ilma väetisetagi, lihtsalt killustikus (ja mis iganes kalad sinna väetiseks toodavad..). See probleem tundub kuidagi just selle akvaariumi põhine olevat


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 27, 2020 02:22 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Pead ikkagi hakkama oma akvaariumist rohkem rääkima. Kui suur, mis filtrisüsteem, mis valgus, kes elavad, kaua käinud, millal jamad hakkasid, kas ja kuidas vett vahetad. Tõenäoliselt ei pääse ka vee testimisest. Akvaariumide taime ja vetikaprobleemid on väga individuaalsed akvaariumile ja väga raske on vähese info pealt nõu anda. Ega see vetikavastase keemia vette uhamine reeglina eriti ei aita, tuleks põhjustele jälile jõuda. Tegelikult on ka lahendused probleemidele vahel üsna individuaalsed ja akvaariumist sõltuvad, kes võtab "söödikud" appi, kes UV, kes Flourish Exceli jne.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 29, 2020 01:20 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Veebr 20, 2016 12:17
Postitusi: 210
Pildid: 0
Need vetikaeemaldusvedelikud pidavat taimi ka nõrgestama,et eemaldab vetikad ja samas pärsib taimede kasvu. Kui taimed ei kasva siis ongi jama majas.
Filter peab olema tugev,UV ei tee paha(ei pea olema JBL,odavamad toimivad suurepäraselt),taimi tasub katsetada palju erinevaid,mis ei kasva,sellest loobuda ja kasvatada selliseid mis konkreetses akvaariumis ennast hästi tunnevad. Ma olen palju kordi üritanud erinevaid vallisneeriaid kasvatada,ei õnnestu mingi valemiga.
Kirjelda akvat,nagu soovitati,siis saab ka täpsemalt nõu anda.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 30, 2020 12:34 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 26, 2020 04:40
Postitusi: 7
Akvaarium on 56L Juwel koos sellega kaasa tulnud filtrisüsteemiga (kõik filtriosad on uuendatud vastavalt ette nähtud kasutusvälbale) - söefilter, Nitrax ja Bioplus. Söefiltri olen Algoli toimimise jaoks välja võtnud. Vee vahetus klassikaline viiendik nädalas. Akvaarium seisis mul aastaid, viimane kasutuslõpp (ma ise ei näinud, tean ainult jutte) olevat olnud täiesti koristamata haisev lomp.. Seega enne kasutuselevõttu puhastasin hoolega äädikaga. Probleemid algasid kohe alguses, praeguseks siis üle aasta tagasi, pruuni ja musta vetika probleem oli tõsine, osa taimi läksid üsna kiiresti välja. Mõtlesin, et võibolla ei saanud ikkagi akvaariumit korralikult puhtaks. Kolisin pärast pooleaastast kasutust akvaariumi teise kohta ning puhastasin uuesti hoolega, aga paremaks ei läinud ning taimede suremine on veelgi kiirenenud. Vetikad on iga kord uued, kui eelmistest enamvähem lahti olen saanud. Ma tean, et nii väikest akvaariumit on raske toimimistasakaalu saada, aga eelmine kord - 10 aastat tagasi vast? töötas seesama akvaarium kenasti. Mulle tundub, et vesi liigub ka piisavalt, aga üks variant on filtri pump välja vahetada, võibolla on selles probleem. Ja eelmine kord toimis akvaarium kenasti Tallinnas, praegu aga püüan seda ellu äratada Tartus - vesi on ju teine...


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 30, 2020 12:05 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Veebr 20, 2016 12:17
Postitusi: 210
Pildid: 0
Söefilter on peaaegu koguaeg. Ma pole elusees söefiltrit kasutanud ja kuuldavasti seda pidevalt filtris ei hoitagi,ainult ravimijääkide eemaldamiseks vms.

Kui vesi liigub kenasti siis filtripumpa välja vahetada ei ole vaja.

Kui kaks korda on põhjalikult puhastatud,siis seal enam probleem peituda ei saa.

Tartu vesi on kare ja ega see enamikele taimedele ei meeldi. Olen Tartus 15 aastat akvat pidanud, igasugu erinevaid valgusteid ja väetiseid katsetanud. Kenasti kasvama olen saanud vaid mõned taimeliigid: Hygrophila "siamensis 53B" , Hygrophila corymbosa , Hygrophila siamensis , Anubiased ja Cryptocoryned(pinnase all on volcano powder,muid väetiseid ei ole ammu kasutanud,co2 ka mitte)
Kõik ülejäänud taimed mis olen kätte saanud aastate jooksul on üsna kiiresti kärvanud.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 30, 2020 02:26 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Tartu vesi on jah kare ja ph on ka vist seal 8 kandis, kui ma õigesti mäletan. See piirab taimevalikut või siis kasvavad mitmed taimed halvemini. Samas mõned taimed (Vallisneria kui ma õigesti mäletan ja mingid liigid veel) oskavad karbonaatsest karedusest süsinikku kätte saada ja see muudab nad teiste taimedega võrreldes konkurentsivõimelisemaks karedas vees. Üldiselt on mõtet vist erinevate taimedega katsetada ja vaadata tropica.com-ist veega sobivust ja kasvatamise lihtsust.

Juweli filtrit väga kõrgelt ei hinnata aga kui ta töötab siis minu arust välja teda küll pole mõtet vahetama hakata. Söefiltrit ei peaks kogu aeg sees hoidma, ainult peale ravimikuuri, jääkide eemaldamiseks, võiks sisse panna. See pidi isegi natuke ohtlik olema, et kogub mürgid endasse ja ühel hetkel hakkab neid sealt lekkima. Kui pidevalt vahetada siis vast ohtu pole. Mina viskaks ka selle Nitraxi välja ja paneks asemele sinise. Nitraxil võib mõte olla kui ainult kalu pidada. Taimede eest nitraatide ära korjamine pole eriti mõttekas ja veevahetusega saab nitraadieemalduse efekti peaaegu tasuta. Pealegi on alla 20 nitraadinäidud mu arust küllakutse sinivetikatele. Mul on sellega varem palju probleeme olnud (just nimelt Tartus). Alles siis kui õppisin nitraate 20-40 vahemikus hoidma sain sinivetikast lahti. See muidugi ei tähenda, et teisi vetikaid ei tule.

Vetikatega on nii, et täiesti vetikavaba akvat pole mu arust olemas. Selles mõttes pole tarvis oma desinfitseerimistulemuste pärast muretseda. Kusagilt mingi liigi saad endale külla igal juhul. Küsimus on ainult selles, kas ta hakkab häirivalt vohama või hoitakse teda kuidagi vaos. Sõltuvalt vetikaliigist tuleb ka oma probleemide põhjuseid hinnata ja lahendusi valida-katsetada.

Mis sul muidu valguseks on? Ütled, et vastavas mõõdus toru. Aga kas suvaline ehituspoest ostetud toru või mingi akvatarvikute tootja oma? Üldiselt peab suht hästi teadma, kas toru valgustemperatuur ja spekter taimede kasvatamiseks ja vetika vältimiseks sobivad on. Õige valguse valikuga võib palju probleeme ära hoida. Mina ei julgeks suvalist toru panna. Võtaks JBL-i või Eheimi oma. Kallimad küll aga süda rahulikum, isegi kui tegelikult olen marketingi ohver. Asjatundjad võivad muidugi ka ehituspoest õige asja odavamalt kätte saada või oskavad odavamat aga head akvatarvikute tootja valgust soovitada. Juweli enda torud on mu arust kahtlased (nõrgapoolsed ja spekter oli ka kahtlane mu mäletamist mööda). Jutt on muidugi luminofooridest mitte LED-idest. Viimastega mul kogemusi pole. Kui sul on mingi vanem Juwel siis tasuks mõelda reflektori lisamisele valguse tugevdamiseks. Originaalis seda kaasas pole ja originaalvalgused on üsna nadid (võimaldavad ainult kehva valgusega hakkamasaavaid taimi kasvatada). Mis pole muidugi suur probleem kui midagi rohkemat ei tahagi - kõik ju ei taha CO2-ga akvaskeipida ja hullumiseni rohida.

Ja lõpuks küsiks kas otsene päike ka akvaariumile ligi pääseb?


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 01, 2020 03:42 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 26, 2020 04:40
Postitusi: 7
Sinine filter on see BioPlus ning see mul juba on. Põhimõtteliselt on kogu filtrisüsteem see, mis sinna raami sisse käib ning kui raam pole täis, siis on filtritel suumi ära ujuda. Söefilter on tootja poolt sinna komplekti ette nähtud, kõikide filtriosade puhul jälgin neile ette nähtud kasutusaega.

Päike akvaariumile üldiselt peale ei paista, ainult ühte serva hästi natuke lühikese aja jooksul, kui päike on õige nurga all, puud pole lehtes, kardinaid pole ees ja päike üldse paistab (see on peaaegu mitte kunagi, sest päike häirib sellest kohast paistes akna all arvutiga töötajat). Kogu ruum pigem ülevalgustatuse all ei kannata, isegi suvel on olnud olukordi, kus pimendavad kardinad on all ja lambid põlevad - arvutitöö tõttu.

Reflektor sai vahetatud koos lambitoruga, sest eelmine oli osaliselt vee tõttu tuhmunud.

Ma uurin välja, mis lambitoru see on ja palju see valgust annab, äkki mõni tõhusam toru oleks parem. Ma mäletan, et küsisin sellist, mis kalade värvid esile tooks, teoreetiliselt peaks see fotosünteesile kaasa aintama.. Mulle tundub, et teine, väiksem akvaarium LEDiga on palju eredam.

Mõne veetesti teen ka, kui akvaariumipoodi jõuan


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 01, 2020 09:47 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
BioPlus filtreid on jämeda struktuuriga ja peene struktuuriga. Kub sul on? Ma soovitan rohelise asendada sellisega, mida sul pole. Jäme peab muidugi vee sissetõmbe poolt esimene olema. Topelt BioPlus on ainult hea ja soovitatav. Saad neid kordamööda loputada või välja vahetada nii, et akvaariumi tahtmatu restardi oht on oluliselt väiksem. Ja filtri biojääkide ümbertöötlemise võime saab palju suurem olema. Ja nii ei hakka ka need filtrid suurt kuhugi liikuma. Taimedega akvaariumis on roheline üsna mõttetu, sest sa tegelikult tahad, et sul vees nitraate oleks, mida taimed tarbivad. Ainult kui sul väga aeglase kasvuga taimed on siis tekiks rohelisele mingi mõte. Topelt biotöötlus on alati parem kui see nitraadieemaldus, sest nitraate on palju lihtsam veevahetusega kontrolli all hoida kui rohelise käsnaga.

Söefiltri puudumisest tingitud väike nihkumine pole eriline probleem. Kui tahad võid valget juurde panna. Söefilter on ikkagi ravimi või mõne akvakeemia jääkide eemaldamiseks vajalik. Ega sa kraanist mürgist vett kaladele pane ja kui on selline oht siis on neid Biotopol tüüpi veekonditsioneere, mida veele enne akvaariumissepanekut lisada, kõik akvapoed täis.

Valguseasja pead kindlasti üle vaatama. Müügil on mitmeid lampe, mis on kalade värvi paremaks/huvitavamaks presenteerimiseks mõeldud aga neid ei tohi kunagi ainsa lambina kasutada vaid koos mõne tavavalgusega. Kuna sinu akval on ainult ühe toru võimalus siis sinul seda luksust ei ole antud. JBL-i näitel, müügil on Tropic, Natur ja Color torud. Sina Colorit osta ei tohiks kuna see on värvide esiletoomiseks ja mõeldud kasutamiseks koos Naturi või Tropicuga. Saad lubada endale ainult kas Tropicut, mõeldud rohkem taimedele ja üsna kollaka sooja tooniga, või Naturit, mis on üsna ere troopilise päevavalguse simuleerija. Teistel tootjatel on üsna sarnane loogika. Taimedele suunatud valgused on pigem sinna punakate ja soojade toonide poole ja päevavalguslambid on kalgimad ja eredamalt valkjad. Maitseasi kumma valid, kas olulisemad on taimed või kalad või kas silmad tahavad seda eredamat või soojemat tooni.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 01, 2020 11:17 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Leidsin praegu huvitava asjaolu. See jutt mis ma valgustest rääkisin kehtis kenasti kaks aastat tagasi. Ja ka praegu kui JBL-i leheküljel valguse kohta uurida leiab seda selgitust (https://www.jbl.de/en/essentials-aquarium-lighting/section/76/lighting). Samas kui lööd JBL Solar Color tootelehekülje lahti siis jääb mulje, et paremat asja taimedele ja kaladele pole enne nähtud, puha teadlaste testitud jne. Teah, kas nad on oma toodet muutnud või marketingi või mis. Igatahes väga segadusttekitav. Igaks juhuks lähtuksin vanast ideoloogiast toru valikul.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 01, 2020 05:51 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 26, 2020 04:40
Postitusi: 7
Selline toru: https://www.zoomaailm.ee/ee/lamp-power-glo-25w-75cm
ainult 15W (sest 46cm pikk)


Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed surevad
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 01, 2020 07:24 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Minu arust sinu akvaariumile see toru küll ei sobi. Võimsus ja pikkus on õiged aga selle lambi põhiline sobivus on mereakvaariumidesse korallide jaoks ja aafrika kirevahvenlastele, kelle akvades tavaliselt taimi pole. Selle tootja omadest sobiks vast pigem Sun-Glo (sooja valgusega) või Aqua-Glo (kalgi ereda valgusega). Praegu ei imesta üldse, et taimed kasvada ei taha ja vetikas laiab. Vaheta toru välja ja ma usun, et läheb õige pea oluliselt paremaks. Vetikaprobleemid ei saa sellega ilmselt otsa ja saavad teistsugused olema aga praeguse toruga sa taimi ilmselt kasvama ei saa.


Üles
 [ 18 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver