foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Habevetikas
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 01, 2014 05:17 
Akvarist

Pildid: 4
Kuna habevetika probleemist on väga palju siin juttu olnud, olen oma probleemile lahendust otsinud ja pisut kodutööd teinud, kuid ma ei ole enam milleski kindel. Kas tegu on siiski pruuni habevetikaga ja kuidas saada sellest jagu? Hea asi on siiski see, et tundubki ainult ühte sorti vetikat akvaariumis.

http://www.upload.ee/image/4388766/IMG_0037.jpg

http://www.upload.ee/image/4388767/IMG_0039.jpg

Igastahes, olen temaga päris kaua võidelnud kuid jagu pole saanud. Ära on ta hävitanud palju taimi, k.a suurema osa Anubiast, kuna nad enam ei kasva kui vetikas on peale tulnud ja tugevalt kattunud lehed olen pidanud ära lõikama. Olen katsetanud valgustuse ajaga, kuid pole asja saanud. Olen aru saanud, et vähene co2 võib vetikad vohama panna? Olemas on pärmimeetodil co2.
Viimase mõne veevahetusega olen sifooninud suurema osa kruusa põhjast, mis oli habevetikaga tugevalt kaetud. Iganädalaselt puhastan ära paar dekoratsiooni mis ikka ja jälle vetikaga õrnalt kattuvad. Viskasin ära vetikaga kaetud Vallisneria, kuna nad lihtsalt ei kasvanud. Sain asemele uued. Anubiase võtsin välja ja on nö karantiinis ega taha maha kanda, kuna soovin täielikult neid katva vetika ära likvideerida. Seda vist on mõistlik teha valgendaja lahusega, 2:5-le vee kasuks? Sain mõned teised uued taimed samuti. Kuigi olen suurema osa vetikatest mehhaaniliselt ära likvideerinud on näha et nad pigem koguvad hoogu kasvuks kui et taanduvad. Eosed on siiski alles ju :)
Kardan et kui midagi tõsist ette ei võta, süüakse ka need vetika poolt välja, kuid ei tea mida kindlat teha. Huupi ei taha keemiaga katsetada. Lugesin Flourish Exceli või EasyCarbo kasutamisest co2 taseme tõstmiseks, mistõttu pidi see üks moodus olema vetika hävitamiseks. Kumb neist tõhusam on või mis üldse tõhus on?

Panen kirja mõned andmed ja ribatestiga tehtud testid, mis on küll ebatäpne aga ajab asja ära.

Akvaarium 60L
Valgus 2x15w T8 (7h)
NO3 -- 0-10
NO2 -- 0
gH -- >10
kH -- 20
pH -- 8 või 8,4

PH testi värvitoonist ei ole aru saada täpselt. Igastahes on jah pisut aluseline, aga seda on ka kraanivesi, kuid co2 peaks seda langetama, samuti ka turbavesi? Ega teisedki näitajad korras pole ja ma ei saa aru, mis seda põhjustab. Üleasustust pole, vett vahetan regulaarselt, valgustus ja vee soojus on normis ja stabiilsed, süüa annan kaladele kord päevas väike näpuotsatäis, parasjagu et jõuavad mõne minutiga nahka panna. Kindlasti on vee halvad näitajad ka vetikapõhjustajaks, aga mis on algne põhjus, seda ma ei ole suutnud välja selgitada.
Pikka aega oli üks toru Leuci Aquarium Blue 15w, teine Philipsi TL-D Super 80 15w/840, kuna siis tundus lihtsalt valgem valgus(sinakas valgus kompenseeris teise kollakama valguse, kuigi Philips 15w/840 on otseselt vaadates üsna valge). Nüüd, mõned nädalad tagasi panin kaks samasugust Philipsi toru. Iga nädal, vahetan regulaarselt vett 30-35%. Valgustust on hetkel 7 tundi. Olen proovinud pikema aja jooksul 5-6 tunnist, kui ka 8-9 tunnist. Pole märgata olnud vetika taandumist. Vee temp on stabiilselt 24 kraadi. Hetkel on kaladest vaid Gymnocorymbus ternetzi. Kuu tagasi olid veel 5 gupit, 1 Molly, 2 Platyt. Need andsin ära kuna kavatsen Corydorase väikese parve võtta (4-6 tk).
Olemas on sisefilter, Aqua El FAT-2. Õhumulle ei lase, on vaid paras veeringlus, ei ole max'i peal.
Dekoratsioonideks on juurikas ja poolik kookoskoor.

Niisiis sooviks veel häid nõuandeid ja soovitusi kuid sellest vetikast lahti saada ja näidud korda saada.

Üles
 Teema pealkiri: Re: Habevetikas
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 01, 2014 10:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Sul tundub akvaariumis olevat tõesti BBA. Muidugi akvaariumi üldpilt oleks abika olnud, kuid sa tõid välja ka põhilise. Võib suhteliselt kindlalt väita, et sa põhjustad selle puhanguid ise oma tegevusega. Esiteks- CO2 pärmimeetodil on ebastabiilne allikas ja see põhjustab CO2 kõikumisi, mis meeldib sellele vetikale hullult. Teiseks- veevahetused ainult soodustavad tema kasvu. Kolmandaks-veevool peaks olema akvaariumis küllaldane.
Mida ette võtta... Oled juba palju ka teinud, kuid võid tõesti kasutada Flourish Exceli või EasyCarbot. Need ei ole CO2 tõstmiseks vaid orgaanilise süsiniku allikad. Nad toimivad, olen seda meetodit kasutanud. Võid kasutada neid ka koos CO2ga.

Minu kogemus on, et valgus üksi ei kasvata mingit vetikat. Valguskestvus mängib aga veel vähem rolli.

Anubiast mina klooriga ei tapaks. On palju paremaid lahendusi. Võta ta akvast välja ja pritsi üle 3% vesinikperoksiidiga, mida saad apteegist. Lase nii pool minutit mõjuda ja pane akvaariumi tagasi. Nädalaga peaks vetikas kadunud olema ja taim ikka alles. Hea on alati omada akvaariumis mingit ülikiirelt kasvavat taime, see tarbib ruttu ära kõik üleliigse.

Vee kohapealt. Kas kasutad akvaariumis ainult Pärnu kraanivett? Kas mässad veele ise midagi juurde? Põhimõtteliselt võiksid tulla purgi veega Pärnumaa Keskkonnahariduskeskusse ja teeme su veele kõikvõimalikud testid ja saame sotti mis seal on ja ei ole. Olen olemas teisp ja reede õhtuti. Kirjuta privasse, saad ka taimi.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 01, 2014 11:43 
Akvarist

Kasutan Pärnu kraanivett, temperatuuri ühtlustamiseks akva veega lasen ca 1 päev seista ja midagi juurde ei pane.
Vetikavõitlemiseks on selline vahend nagu Tetra AlguMin. Teab keegi sellest rääkida kas see ka mõjub? Või peaksin siiski keskenduma CO2 taseme stabiliseerimisele?

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 02, 2014 04:42 
Akvarist

Pildid: 3
Mina kasutasin kemikaali sellest vabanemiseks ja aitas väga hästi :)
Siin foorumis on ka teema selle kohta ja apteegist saab osta. Mulle telliti spetsiaalselt.
Seda kasutatakse muidu arsti tarvikute desifintseerimiseks.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 02, 2014 07:10 
Akvarist

Sa mõtled vesinikperoksiidi lahust?

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 02, 2014 07:44 
Akvarist

Pildid: 7
xero kirjutas:
Sa mõtled vesinikperoksiidi lahust?

Ma arvan, et juttu oli chemihyd des nimelisest ainest, mille kohta on foorumis meil päris pikk teema. Ise olen seda ostnud beauty bro poest või apteeki tellinud. Tulemused on olnud head. Peagi peale kasutama hakkamist hakkad nägema kuidas vetikas kõngema hakkab ja lõpuks on päris kerge seda akvaariumis maha kraapida. Ise ei kaotanud ühtegi kala ega tigu selle aine kasutamisel. Flourish Excel on kordades kallim kraam aga toimeaine peaks neil sama olema.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 02, 2014 09:00 
Akvarist

chemihyd des lahust kasutasin jah. Süstlaga kõige parem doseerida. 100l vee kohta on 10ml lahust.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 02, 2014 09:51 
Akvarist

Pildid: 7
10 ml 100 L kohta peaks täitsa ok olema. Ise panin kõige karmimal ajal 20 ml 100 l kohta. Ühtegi kala ei kaotanud ja õunakad isegi jäid ellu. Peamine on aga see, et akvaarium oleks korralikult õhutatud. Mina ostsin ka apteegist suure süstla. Sellega oli väga hea doseerida.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 03, 2014 10:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

annke kirjutas:
10 ml 100 L kohta peaks täitsa ok olema. Ise panin kõige karmimal ajal 20 ml 100 l kohta. Ühtegi kala ei kaotanud ja õunakad isegi jäid ellu. Peamine on aga see, et akvaarium oleks korralikult õhutatud. Mina ostsin ka apteegist suure süstla. Sellega oli väga hea doseerida.

Rumal küsimus, aga kas see 10ml ainet 100l kohta on 1 kord päevas või 1 kord nädalas (nt ainult veevahetuse ajal)?

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 03, 2014 11:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Mina panin 10-20 ml 100L kohta päevas. Kõik elavad, peale vetika :lol:

Lisaõhutust ma ei kasutanud aga soovitav oleks ikkagi kasutada. Kuigi minul kalad mingeid hapniku puuduse märke ei näidanud, tegelikult küll on teod esimesed, kes ohust märku annavad. Kui ikka teod massiliselt veepiiri ääres on siis peaks kriitilise pilguga akva ülevaatama.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 03, 2014 11:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

andrep kirjutas:
Mina panin 10-20 ml 100L kohta päevas. Kõik elavad, peale vetika :lol:

Lisaõhutust ma ei kasutanud aga soovitav oleks ikkagi kasutada. Kuigi minul kalad mingeid hapniku puuduse märke ei näidanud, tegelikult küll on teod esimesed, kes ohust märku annavad. Kui ikka teod massiliselt veepiiri ääres on siis peaks kriitilise pilguga akva ülevaatama.

tervitan igati prügitigude koondumist veepiiri äärde =D>

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 03, 2014 01:03 
Akvarist

Pulko kirjutas:
chemihyd des lahust

Kust seda lahust osta saaks?

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 03, 2014 01:49 
Akvarist

Tartus näiteks Ropkamõisa 10, seal kus asub Dentes hambaravi.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 03, 2014 02:06 
Akvarist

jom kirjutas:
Tartus näiteks Ropkamõisa 10, seal kus asub Dentes hambaravi.

Oskad äkki ka hinda öelda ja kui suures koguses seda on?

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 03, 2014 04:10 
Akvarist

Pildid: 0
Pärnus saab tellida igast apteegist,ühel päeval tellid teisel päeval on juba olemas.Maksis vist neli-viis eurot liiter.(ise lisasin 15ml 100liitri kohta)

Üles
 [ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver